Go艣膰 Maj85ka Napisano Stycze艅 26, 2013 Ja mam na 10 kwietnia w Or艂owskim Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Maj85ka Napisano Stycze艅 26, 2013 A na przyjecie czekam od 8 miesi臋cy, na pierwszym spotkaniu w przychodni dr wyznaczyl termin. By艂am jako艣 w wakacje i na kwiecie艅 tego roku mam termin. Boj臋 si臋, ale wierz臋, ze wszystko bedzie ok. Szukam info na ten temat jak jest w szpitalu i po zabiegu itp. Lekarz mi powiedzia艂, 偶e d艂ugo b臋dziemy operowa膰, mam 80L i naprawd臋 duu偶o tego. Pozdrawiam wszystkie przed i po:-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kasiol2013 Napisano Stycze艅 26, 2013 ortopeda mnie wysmial i powiedzial: nie ma pani wiekszych problemow w zyciu?jaa glupotami sie nie zajmuje. myslalam, ze zmiekcza go troche moje lzy i zbieralam sie zeby zaczac, ale po tym tekscie szlag mnie trafil i na niego nawrzeszczalam,- lipa wielka, muse szukac nowego ortopedy... cycastaaga-juz nie cycasta:D wielkie gratulacje, ciesze sie, ze juz po operacji, pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
NatalLodz 0 Napisano Stycze艅 26, 2013 Cycasta nie mog臋 si臋 doczeka膰 twojej relacji:) Kasiol no ja niestety natrafi艂am na samych takich lekarzy i dlatego zdecydowa艂am si臋 na prywatn膮 operacj臋. Jak m贸wi艂am o problemach z kr臋gos艂upem to mi wmawiali korzonki albo problemy ginekologiczne. Jak m贸wi艂am 偶e to nie ginekologiczne bo po porodzie by艂am badana 2 razy w ci膮gu roku, a korzonki raczej si臋 nie objawiaj膮 b贸lem kr臋gos艂upa i zwyrodnieniami na nim na zdj臋ciu rentgenowskim- no to us艂ysza艂am, 偶e m艂oda jestem i jeszcze nie wiem co to b贸l. Od innego 偶e m膮偶 musi by膰 zadowolony, kazda kobieta by takie chcia艂a, powi臋kszaj膮 sobie a ja chce zmniejszy膰 a b贸le kr臋gos艂upa to nie od piersi. Po operacji nie bola艂 mnie ani razu kr臋gos艂up ani nie powr贸ci艂y 偶adne inne problemy kt贸re mia艂am wcze艣niej. Prosi艂am, krzycza艂am, p艂aka艂am, t艂umaczy艂am i nic. A nie mia艂am miseczki E tylko I/J przy 55kg i 165cm. Dlatego waln臋艂am to w diab艂y i postanowi艂am nie prosi膰 si臋 bezdusznych konowa艂贸w. Ale Tobie 偶ycz臋 szcz臋艣cia, mo偶e kto艣 poleci ortoped臋 z sumieniem? Oby ci si臋 uda艂o, nie poddawaj si臋. Ma艂o kt贸rej tutaj uda艂o si臋 za pierwszym razem, zazwyczaj trzeba chodzi膰, szuka膰 po kilka razy. Powodzenia!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 40-stka Napisano Stycze艅 26, 2013 Maj85ka ja jestem po operacji w Or艂owskim, opisywa艂am wszytsko na stronach od 202 czy 203, wr贸膰 do tego, stara艂am si臋 zawrze膰 jak najwi臋cej informacji kasiol przykro mi, 偶e pechowo trafi艂a艣, no c贸偶 w艣r贸d lekarzy te偶 s膮 ludzie i ....klamki, nie poddawaj si臋, 偶ycz臋 Ci wytrwa艂o艣ci i cierpliwo艣ci cycastaaga skoro nie piszesz to chyba jeste艣 jeszcze w szpitalu, pozdrawiam i czekam na Twoje wra偶enia, mam nadziej臋, 偶e wszysko ok. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzwonki Napisano Stycze艅 27, 2013 cyastaaga pi臋knie, 偶e po d艂ugim oczekiwaniu jeste艣 PO! Z ca艂ego serducha 偶ycz臋 ci szybkiego gojenia - no i raduj si臋 偶yciem! to nowy, pi臋kny rozdzia艂!!! Buziaki!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzwonki Napisano Stycze艅 27, 2013 Rok temu by艂am po pierwszych konsultajach... Szybki termin by艂 jak mocne uderzenie... Tak d艂ugo czeka艂am, ba艂am si臋, odlicza艂am - a tu ju偶! Wyznaczono dat臋 i wiedzia艂am, 偶e ju偶 nie ma odwrotu, chyba 偶e si臋 pochoruj臋... Czas do zabiegu szybko zlecia艂, chorobowe te偶... Pierwsze takie radosne w moim 偶yciu! Czuje si臋 l偶ejsza, zgrabniejsza, silniejsza i zdrowsza. Mniej zakompleksiona, odwa偶niejsza i otwarta... ach kobietki i dziewczyny - je艣li czekacie - niech to b臋dzie ju偶! A jak juz jest po: radujcie si臋 ka偶d膮 chwil膮 - to taka cudna zmiana! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Mimimimimimi Napisano Stycze艅 27, 2013 Dzwonki Kasiol2013, mam w wawie super ortoped臋, przemi艂a Kobieta. Zrozumia艂a m贸j problem olbrzymich piersi i bez problemu da艂a mi skierowanie. Nie pami臋tam sk膮d jeste艣, ale mo偶e warto wybra膰 si臋 do pewnego lekarza. Ona przyjmuje w Klinice Damiana Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nowa-K Napisano Stycze艅 27, 2013 Maj85ka Te偶 mam termin na 10 kwietnia. Do zobaczenia na oddziale! cycastaaga! Co u Ciebie? Jak si臋 goisz? Pisz! ( wierz臋 偶e wszystko w porz膮dku). ern077! A jak u Ciebie przebiega gojenie? Pozdrawiam wszystkie dziewczyny! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
hexe_asuu 0 Napisano Stycze艅 27, 2013 Kurcze, dziewczyny, coraz wi臋cej pojawia si臋 przysz艂ych biust贸w kwietniowych:D Cudownie!! Cycastaaga Czekam na relacj臋!!!! kasiol2013 Nie poddawaj si臋;) Niestety trafiaj膮 si臋 tacy ludzie:/ przykre, ale niestety tak wygl膮da 偶ycie cycastych, cze艣膰 nas rozumie a cz臋艣膰 my艣li, 偶e zmy艣lamy;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Maj85ka Napisano Stycze艅 27, 2013 40-stko! Dzi臋ki, przeczyta艂am wszystko! super, mam nadziej臋, 偶e u mnie te偶 wszystko p贸jdzie dobrze:) nowa-K do zobaczenia na oddziale!! Pozdrawiam serdecznie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kasiol2013 Napisano Stycze艅 27, 2013 NatalLodz Ja mam 75 J-K wiec wiem co musialas przezywac, zastosuje sie do twojej rady (prywatnej operacji)jak juz nie bede miala zadnej innej opcji (bede musiala tylko wczesniej nerke sprzedac :D - moze znajdzie sie ktos chetny). 40-stka dzieki z mile slowa-to zawsze pomaga :).Nie mam zamiaru sie poddawac, musze tylko namierzyc innego ortopede. Mimimimimimi Ja jestem z okolic Lodzi, wiec do Wawy raczej mi daleko :) jak nie dam rady nigdze w poblizu, to sprobuje w Warszawie.wielkie dzieki. hexe_asuu ty jestes z Lodzi? dla mnie do blizej niz do Wawy, znalazlas ortopede w Lodzi? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 elessi Napisano Stycze艅 27, 2013 dzwonki juz niedlugo jak bedzie u nas rok... ja niestety w lutym bede miala poprawke bo nie jestem do konca zadowolona :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
hexe_asuu 0 Napisano Stycze艅 27, 2013 kasiol2013 Jestem z Warszawy i ortoped臋 mia艂am ze 艣cis艂ego Centrum. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Zuzuzanna 0 Napisano Stycze艅 27, 2013 Dzwieczyny, Cycastaaga wyszla juz ze szpitala. Wszystko u niej dobrze. Nie ma dostepu do netu i nie moze Wam zdac szpitalnego sprawozdania. Ja powoli zaczynam sie stresowac. Ale nie operacja, tylko tym, ze mi ja przeloza :-( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
NatalLodz 0 Napisano Stycze艅 27, 2013 Kasiol ja jestem z 艁odzi i jak wida膰 nie znalaz艂am dobrego ortopedy z sumieniem i oczami:D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cycastaaga Napisano Stycze艅 27, 2013 Kochane moje bardzo dzi臋kuj臋 Wam wszystkim za wsparcie i pami臋膰 podej艣cie numer dwa w pe艂ni udane. Do szpitala przyj臋li mnie w niedziel臋 nawet kolacja czeka艂a w poniedzia艂ek rano do gabinetu zdj臋cie i malowanko ,powiedzia艂am ze mam imieniny i ze chc臋 C a nato 偶e mo偶e by膰 i a jak mam ochot臋 doktorkowi wszystko jedno,no to ja 偶e chc臋 wysoko bo na p臋pku mia艂am ponad 10 lat i zeby napisa艂 mi ma mostku lub czole c 偶eby nie zapomnia艂, p贸藕niej do 艂贸偶ka i zaraz tabletka i 10 minut i jad臋 wepchneli mnie na blok p贸藕niej kazali si臋 po艂o偶y膰 na 艂贸偶ku operacyjnym anestazjolog ze mi si臋 wkuje a ja jej 偶e chc臋 dawk臋 jak dla konia i odlot obudzi lam si臋 na sali oko艂o 15 i odchyli艂am ko艂dr臋 i si e spyta艂am czy 艂adne chyba banda偶e bo cyck贸w nie wida膰 ale mia艂y ubaw ze mnie dosta艂am przeciwbulowy bo bardzo bola艂 mnie kr臋gos艂up a nie cycunie i przeciwwymiotny bo pok贸j by艂 okrag艂y rano przeniesli mnie do zwyk艂ej sali ju偶 na chodzie b贸l znikomy opatrunek by艂 o 11 wi臋c widzia艂am pielegniarki orzek艂y ze super, dalej opowiesci jutro Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cycastaaga Napisano Stycze艅 27, 2013 Jutro bo nie jestem w domu ,jeszcze raz dzieki za pami臋膰 i pozdrowienia odwiedziny i telefony dzi臋ki Mimimimimimi Zuzanna Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nowa-K Napisano Stycze艅 27, 2013 cycastaaga Bardzo si臋 ciesz臋 偶e si臋 odezwa艂a艣! Teraz masz ju偶 z g贸rki, niech si臋 tylko pi臋knie goi. Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzwonki Napisano Stycze艅 27, 2013 elessi Fajnie, 偶e przed nami 1 urodziny - szkoda tylko 偶e u ciebie nie wszystko tak jak mia艂o by膰 :-( mam nadziej臋, 偶e poprawka wszystko za艂atwi i po d艂ugiej drodze b臋dziesz wreszcie szcz臋艣liwa. Trzymam kciuki za ciebie - MOCNO! Ci膮gle mam nadziej臋, 偶e odezwie si臋 aagnee - tak bardzo bym chcia艂a wiedzie膰 jak u niej wszystko si臋 potoczy艂o, czy wszystko jest dobrze i jak si臋 ma. hexe ;-) nasze biusty kwietniowe si臋 przyj臋艂y i fajnie, 偶e b臋dzie ich wi臋cej. B臋dziemy musia艂y jako艣 razem 艣wi臋towa膰 ;-) ;-)mimimimimimimimi moc buziak贸w Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ern077 Napisano Stycze艅 27, 2013 Cze艣膰 Dziewczyny. U mnie wszystko ok. Opisz臋 wszystko po kolei mo偶e kto艣 si臋 zdecyduje na operacj臋 w tej w艂a艣nie klinice. Poniedzia艂ek 9:00 stawiam si臋 w Klinice, w rejestracji wita mnie piel臋gniarka i prowadzi do pokoju. Ka偶e mi si臋 rozpakowa膰, wr臋cza 2 kwestionariusze do wype艂nienia i zostawia mnie na 15 min sam膮. Po 15min wraca odbiera kwestionariusz, badania kt贸re przywioz艂am ze sob膮 i prowadzi do gabinetu lekarza. W gabinecie wita si臋 ze mn膮 d. Bara艅ski ze swoj膮 ma艂偶onk膮 z kt贸r膮 b臋dzie mnie operowa艂. Wszystko dok艂adnie mi wyja艣ni艂, zapyta艂 si臋 jakie s膮 moje oczekiwania i z powrotem do pokoju. W pokoju czeka艂 na mnie anestezjolog na wywiad kt贸ry trwa艂 10 min. O godz. 11:30 przysz艂a po mnie piel臋gniarka i poprosi艂a na sal臋 operacyjn膮, przygotowania ze zdj臋ciami, rysowaniem , wenflony i inne bajery 15min i odlot :-) Budz臋 si臋 po 4godz i przed oczami mam swoje cycuszki, nie za bardzo jeszcze czaj臋 , zak艂adaj膮 opatrunki i na sal臋 pooperacyjn膮. O 17:00 przewo偶膮 mnie do mojego pokoju i tutaj co godzin臋 przychodzi do mnie piel臋gniarka i sprawdza czy wszystko ok, o 22:00 dostaj臋 antybiotyk i znieczulenie, kolacj臋 i id臋 spa膰. Rano sama wstaj臋, w g艂owie si臋 troch臋 kr臋ci, ale og贸lnie jest ok. O godz. 10:00 piel臋gniarka prowadzi mnie do zabiegowego gdzie czeka na mnie doktor z 偶on膮, zmiana opatrunk贸w, oklejanie szw贸w plastrami kt贸re mi 艣ci膮gn膮 04.02 i do pokoju odpoczywa膰. Do domu wychodz臋 23.01 po wcze艣niejszym 艣ci膮gni臋ciu dren贸w i za艂o偶eniu specjalnego stanika, drugi dosta艂am na zmian臋. U艣cisk d艂oni z doktorem, wypis , rachunek, antybiotyk, leki przeciwb贸lowe i do domu. Do pi膮tku odpoczywam, chocia偶 czu艂am si臋 dobrze, nic nie bola艂o i do dzisiaj nic si臋 nie zmieni艂o. Jutro mam wizyt臋 kontroln膮, ale czuj臋 偶e wszystko pi臋knie si臋 goi i wszystko b臋dzie ok. To na tyle. Je偶eli b臋dziecie mia艂y jakie艣 pytania ch臋tnie odpowiem. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zabka87 Napisano Stycze艅 27, 2013 witam dziewczyny zaczelam szukac info o zmniejszeniu piersi i trafilam tutaj chcialabym sie zapytac czy mam jakies szanse na zmniejszenie na nfz jestesm z kuj-pom najblizej mialabym do bydgoszczy moj biust w obwodzie ok 115 cm dokladnych wymiarow teraz niepodam bo duzo schudlam (20kg) i biust sie zmienil i wogole postaram sie zmierzyc jutro ogolnie moj rozmiar to 85GG jestem po 2 ciazach i boj biust najprosciej mowiac pedzi ku ziemi wisi okropnie zaduzo na nim skory od jakiegos czasu meczy mnie cdziennie bol krzyza na rtg wyszlo ze mam lekka lordoze ze skrzywieniem kregoslupa w lewa strone gdzies wyczytalam sa dwie okolocznosci refundacji 1; gdy redukcja jest wieksza niz 2 kg na 1 piers lub 2 : zbyt duze piersi sa powodem innych chorob (zmiany zwyrodnieniowe kregoslupa, zaburzenia postawy, zmiany dermatologiczne w bruzdach podpiersiowych. przyznam ze to ostatnie tez mnie dotyczcy czeste odparzenia skory pod piersiami i potem zostaja takie brazawe plamy :-( czy ktoras z was zalatwila sobie zmiejszenie na nfz ?jak to wydreptac/co prawda chce sie postarac zeby zmniejszenie bylo dopiero na jesieni ale chcialabym juz wiedziec co musze predzej pozalatwiac bede wdzeiczna za wszystkie odpowiedzi Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 psiarka Napisano Stycze艅 28, 2013 witam, jestem t膮 szcz臋艣ciar膮 zakwalifikowan膮 na zmniejszenie w Warszawie w Orlowskim, pochodz臋 z ma艂ego miasteczka i troch臋 obawiam si臋 g艂upich plotek,偶e przed 50-tk膮 mi odbi艂o, rodzina oczywi艣cie nic nie wie, napiszcie jak wasze otoczenie zareagowa艂o po zabiegu? Ja podj臋艂am decyzj臋- mimo wszystko nie zrezygnuj臋, dzi臋ki za fajne wpisy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cycastaaga Napisano Stycze艅 28, 2013 Opowie艣ci ci膮g dalszy mamy wtorek dzie艅 po operacji g 11 po opatrunku id臋 pod prysznic oczywi艣cie od pasa w d贸l 偶adnych zawrot贸w nic po obiadku kropl贸weczka dla zasady dzie艅 艣roda zmiana opatrunk贸w lewa pier艣 jakby nie operowana pi臋kna z praw膮 gorzej bardziej sina i brodawka nie za bardzo oczywi艣cie opatrunek z al-kacetu i heparyna na brodawk臋 b贸l bardzo znikomy wr臋cz nieodczowalny i tak do wieczora czwartek troch臋 gor膮czki ale to przezi臋bienie dla zasady antybiotyk 偶eby by艂o przeciwzapalnie,opatrunek znowu heparyna na brodawk臋 ale lekarz powiedzia艂 ze sie przyjmie i w pi膮tek do domu wyj臋cie drenu bez lek贸w lekkie uszczypni臋cie zrobiono opatr. z heparyny i do domuuuu. Kontrola we wtorek i za艂o偶enie stanika . Lewa pier艣 super prawa ciut gorzej ale zaczyna sw臋dzie膰 brodawka to znaczy 偶e si臋 przyjmie mam tak膮 nadziej臋.Og贸lne wra偶enia z pobytu w OR艁OWSKIM bardzo dobre ,efekty za p贸艂 roku zobaczymy.Pozdrawiam serdecznie i dzi臋ki za wsparcie i pami臋膰 Aga Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
hexe_asuu 0 Napisano Stycze艅 28, 2013 ern077 Gratuluj臋 zabiegu i mi艂ych wra偶e艅;) I byle tak dalej!! Nie-cycastaaga:) Gratuluj臋 powrotu do domu i nowych cysi;) Kiedy teraz idziesz do szpitala i co Ci b臋d膮 robi膰? Mam kilka pyta艅 o funkcjonowanie szpitala. O kt贸rej s膮 posi艂ki? S膮 zdrowe czy takie byle jakie? Czy jest dost臋p do wody pitnej i czy jest mo偶liwo艣膰 podgrzania sobie wody? Ile kobitek jest na sali? I jaki masz staniczek pooperacyjny? jaki rozmiar;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cycastaaga Napisano Stycze艅 28, 2013 haxe asu Posi艂ki kiepskie jest katering 艣niadanie o 8 obiad 12 kolacja ok 16 jest mo偶liwo艣膰 zrobienia kawy lub herbaty na korytarzu jest czajnik i lod贸wka. Na sali jest 4 艂贸偶ka ale nas by艂o 2 przez 3 dni a p贸藕niej 4 . 29 01 ko艂o 9 b臋d臋 w szpitalu na zmianie opatrunku a co dalej to nie wiem.mam nadziej臋 偶e nast臋pna wizyta za tydzie艅 na zdj臋cie szw贸w. Stanik kupili mi po operacji z firmy Amonea model BEA 85 c jutro przymiarka, piel臋gniarki polecaj膮 Pani Teresa ale ci臋偶ko kupi膰 tylko przez internet i dro偶sze oko艂o 160zl m贸j kosztowa艂 142 jutro napisz臋 co my艣li lekarz o staniku pozdrawiam Aga Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nowa-K Napisano Stycze艅 28, 2013 ern077 Super 偶e wszystko dobrze! Tak trzymaj!:) cycastaaga(ju偶 nie):) Dzi臋ki za relacje. Czy w szpitalu mia艂a艣 staniki, czy zak艂adaj膮 tylko opatrunki? Czy wszystkie panie na sali zmniejsza艂y piersi? Pozdrawiam serdecznie! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzwonki Napisano Stycze艅 28, 2013 zabko87 masz dobre podstawy by starac sie o zmniejszenie. Musisz sobie "'wychodzic"" zaswiadczenia o tym, ze ciezki biust wplywa na taki a nie inny stan twojego zdrowia. Musisz miec to wyraznie zapisane. Zaplanuj wizyte u rodzinnego, popros o skierowanie do ortopedy, ewentualnie odwiedz dermatologa. Poczytaj troszke forum, wszystko jest - to kopalnia informacji ;-) Z mojej strony zycze powodzenia i zyczliwych lekarzy ;-) aha w Bydgoszczy sa trzy oddzialy chirurgii plastycznej z kontraktem NFZ: SZPITAL UNIWERSYTECKI NR 1 NZOZ CENTRUM MEDYCZNE GIZINSCY "WIDENT" mozesz sprawdzic, czy w ramach kontraktu wykonuja pomniejszenie. Dowiedziec sie jakie sa kolejki, ile sie czeka, jacy lekarze je wykonuja, poszukac opinii o nich. Trzymam kciuki ;-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzwonki Napisano Stycze艅 28, 2013 psiarko ja tez sie balam jak cholera reakcji otoczenia... tyle ze wersji "mloda, nic jej nie brakuje i poszla pod noz. Glupia..." u mnie tez prawie nikt nie wiedzial. ale mialam wsparcie najwazniejszej osoby i tego sie trzymalam. w pewnym momencie stwierdzilam, ze wole kaza reakcje otoczenia od zycia z tymi dzwonami do pepka! od dolegliwosci i kompleksow. Mama nie umiala sie pogodzic, ale jej przeszlo. Wiele osob powiedzialo mi ze dobrze zrobilam. A wredoty milcza, plotkuja miedzy soba, albo nie zauwazyly hehe ;-) jest mi wszystko jedno, bo od operacji jakos sie wylajtowalam, bo mam o jeden ogromny kompleks mniej. czego i tobie zycze! powodzenia;-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 2wssx Napisano Stycze艅 28, 2013 dawno mnie tu nie by艂o, czy jest jaka艣 dziewczyna kt贸ra robi艂a operacj臋 u dr Furmanka? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach