Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozala

Ciąża mnoga.......

Polecane posty

Gość Iwona S
Ja właśnie dowiedziałam się, iż jestem w 13 tygodniu ciąży mnogiej i to dosłownie przez przypadek, nie wiem czy lekarz który prowadził mnie do tej pory nie widział tego czy nie chciał mi mówić, chociaż jeżeli mówił mi że jest jeden maluszek w środku to raczej nie widział a USG mi robił... przez co musiałam go zmienić na innego. Dowiedziałam się o ciąży bliźniaczej w momencie gdy wylądowałam w szpitalu z ryzykiem poronienia, lekarz zabrał mnie na USG długo jeździł po brzuchu wypytywał o ostatnie USG robione tydzień wcześniej!!!! Po czym poinformował mnie, iż mam w brzuszku dwa maleństwa a nie jedno. Najpiękniejsza i najgorsza chwila w moim życiu, a jako że nie jest moim lekarzem prowadzącym nie był wyjątkowo miły, także w chwili obecnej szukam dobrego lekarza ginekologa specjalisty od ciąż blizniaczych w krakowie lub bliskiej okolicy....

Gość Matka osierocona
1,5-tygodnia temu w 29 tyg. straciłam mojego kochanego synka (to była moja pierwsza upragniona ciąża), bardzo brakuje mi mojego maleństwa... Lekarze w szpitalu zaczęli zalecać mi "postaranie się" jak najprędzej o kolejne dziecko, najlepiej do pół roku. Tak na spokojnie gadałam o tym z mężem (podobnie jak ja jest załamany stratą dzidziusia) i doszliśmy do wniosku, że co prawda żadne dziecko nie zastąpi nam naszego pierwszego, ale fajnie byłoby jakby los wynagrodził nam stratę naszego pierwszego dzieciątka w bliźniakach, albo jak mój twierdzi nawet w trojaczkach, obojętnie jakiej płci, ważne żeby zdrowych! 3majcie kochane Forumowiczki kciuki, żeby się nam udało!

Gość sama już nie wiem kto
No tak, Wam to choć lekarz powiedział"nie nastawiajcie się" ,a co ja mam powiedzieć gdzie przez 35 tygodni wiedziałam że mam bliźniaki, których teraz nie mam. Na ostatnim usg 3 lekarzy mówiło że są , że to chłopak i dziewczynka, tylko nie bardzo mogą zlokalizowac gdzie znajduje się głowa chłopca. Dwa worki owodniowe, dwa płody, dwa bijące serca. Lekarz wysłał mnie na konsultacje do speca od USG a ten mi mówi że o ciązy bliźniaczej nie ma mowy, bo to jedno dziecko. Więc się pytam gdzie drugie, którego bicie serca nawet oboje z mężem słuchalismy w 32 tygodniu. Termin za 3 tygonie, a ja w rozsypce psychicznej. To jakiś okrutny żart.

Witam, piszę prace magisterską o ciążach mnogich, jeżeli któraś z Pań ma więcej niż jedną pociechę,proszę o wypełnienie poniższej ankiety. Staram się obliczyć prawdopodobienstwo wystąpienia ciąży mnogiej, szukam przyczyn występowania, tych nie tylko genetycznych, oraz robię statystykę, bardzo proszę o pomoc, rozesłąnie ankiety, cokolwiek. Zbieram ją do 2011 roku:) Pozdrawiam ! link z ankietą http://infobot.pl/r/1IX4

Gość akuszerki15
Witam jestem studentką Położnictwa i piszę pracę magisterską pt: Ocena poziomu wiedzy kobiet ciężarnych przed porodem bliźniaczym na temat karmienia piersią. Jeśli nie sprawi to dla Pań problemu to proszę o wypełnienie ankiety. http://www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/2646/

Gość akuszerki15
Witam jestem studentką Położnictwa i piszę pracę magisterską pt: Ocena poziomu wiedzy kobiet ciężarnych przed porodem bliźniaczym na temat karmienia piersią. Jeśli nie sprawi to dla Pań problemu to proszę o wypełnienie ankiety. http://www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/2646/

Gość ewcik292:(
witam ja sama jestem w 18 tygodniu ciązy bliżniaczej niestety zaszłam zaraz po stracie dziecka i możliwe że dlatego jest ciąża bliżniacza gdy akurat doszłam do siebie co do wiadomości że to bliżniaki a był to szok bo mam już dwójkę dzieci to wczoraj lekarz mnie załamał stwierdził że jedna niunia jest mniejsza co prawda tak było od początku ale wczoraj wyliczył że to duża różnica bo wyszło że wielkością jest mniejsze o dwa tygodnie od drugiej niuni i wystraszył mnie że niunia może się nbie urodzić:(

Gość załamana 29
Witam Dziewczyny Może któraś z Was mi pomoże:( Poprzednią @ miałam 3 dni i to bardzo skąpą. 16.08 miałam monitoring po clo (hormony) i pokazało endometrium 2 cm a w środku dwa małe ciemne punkciki. Lekarz nie potrafił stwierdzić czy to ciąża i poszłam na betę ( 16 d.c.) i UJEMNA ! Dziś jest termin @ i plamię na brązowo. Jeśli to nie ciąża to co ????? Proszę o odpowiedź.

Gość dhdddf
w 16dc nie wyjdzie przeciez beta. bete sie robi mniej wiecej w terminie @. idz teraz na bete. endometrium 2cm to duze wiec moze ciaza jest. jezeli bedziesz w ciazy a plamisz to potrzebujesz leki wiec idz na bete lub zrob test zwykly chociaz beta pewniejsza

Gość załamana29
No cóż, zgłupiałam totalnie... Plamię, nawet pojawiła się plamka krwi (3 h temu) i cisza. Gdybym zrobiła test w domu to mogę wierzyć w wynik? Bo w szpitalu czekam tydzień na wynik, a nie ma żadnej prywatnej kliniki która robi bete.

Gość PreMediCare
Drogie Panie, z ciążą bliźniaczą mamy do czynienia wówczas, gdy w macicy rozwijają się jednocześnie dwa płody. Lekarze wyróżniają dwa zasadnicze rodzaje ciąż bliźniaczych, w wyniku których na świat przychodzą bliźniaki jednojajowe tzw. identyczne, bądź też nieidentyczne nazywane bliźniakami dwujajowymi. Z medycznego punktu widzenia najważniejsze jest jednak stwierdzenie czy bliźniaki mają osobne czy wspólne łożysko (kosmówkę). Mimo tego, iż ciąża mnoga nie jest niczym wyjątkowym, przez lekarzy traktowana jest jako ciąża podwyższonego ryzyka. Oznacza to, że mama bliźniaków powinna szczególnie dbać o siebie i swoje zdrowie. Koniecznie więc przez te 9 miesięcy powinna regularnie odwiedzać ginekologa i obowiązkowo wykonać badania prenatalne. Przyszła mama musi pamiętać, że ciąża mnoga oznacza częstsze niż zwykle wizyty kontrolne. W pierwszym i drugim trymestrze będzie ona musiała spotykać się ze swoim lekarzem prowadzącym co 23 tygodnie, a w trzecim nawet co tydzień. Przed nią również znacznie więcej badań USG raz w miesiącu w przypadku bliźniąt dwukosmówkowych lub raz na dwa tygodnie, jeśli spodziewa się bliźniąt jednokosmówkowych. Ciąża bliźniacza to ogromne wyzwania dla przyszłej mamy. Warto jednak je podjąć, aby po 9 miesiącach cieszyć się podwójnym szczęściem. Zespół Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare

Gość szyszkakaro
Witam wszystkie przyszłe mamy! Jestem studentką położnictwa i bardzo proszę o pomoc w napisaniu pracy magisterskiej. Jedyne, co będą musiały Panie zrobić to wypełnić zamieszczoną poniżej ankietę, dla mnie natomiast będzie to nieoceniona pomoc. Ankieta, dotyczy pomiaru poziomu stresu podczas ciąży mnogiej w stosunku do pojedynczej, w związku z tym zwracam się o pomoc nie tylko do Pań spodziewających się jednego maleństwa, ale szczególnie do Pań w ciąży mnogiej, gdyż siłą rzeczy jest ich mniej ;) Bardzo dziękuję za okazane wsparcie. Oto ankieta: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDI1bmkzWG9velFNLUVRLTZrLThCNFE6MQ

Gość Kasia00190
Witam jestem nowa byłam w ciąży bliźniaczej niestety w 34tyg jeden z bliźniaków obómarł i wykonano mi cc żeby uratować drugiego bliźniaka. Odebrałam wyniki łożysk i tezraz wiem że doszło do przedwczesnego odklejejnia się łożyska. Lekarz przepisał mi tabletki limetic antykoncepcyjne. Chciałam się dowiedzieć czy istnieje jakaś szansa że jak znowu będę w ciąży czy też będą bliźniaki bo bardzo bym chciała mieć bilźniaki. Proszę o odp

Podczas ciąży mnogiej konieczne jest regularne odżywianie, przyjmowanie małych ilości pokarmu w częstotliwości 4-5 razy dziennie - wiem to z serwisu Adamed Expert i radzę się do tego stosować drogie mamusie, bo to czysta prawda !!!

Gość roniiii
Dokładnie tak jak mówisz na adamed.expert piszą naprawdę bardzo pomocne artykuły naprawdę warto się z nimi zapoznać. Sama już mnóstwo rzeczy się dowiedziałam na takie różne tematy