Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majorkaaa

Dlaczego za wszelką cenę chcecie mieć dzieci?

Polecane posty

wstydzę się, pszczółko... :( zamiast chodzić na balety, leżeć na Hawajach do góry dupą i robić karierę międzynarodową ja się tak urządziłam... buuuuu...

pierdolec > Naprawdę wierzysz, że zbieramy? :D uśmiechnij się! Któreż ze stworzeń nie zazna cierpienia lecz tylko nam dałeś poczucie humoru pozwól odzyskać dar nie do wzgardzenia on dzisiaj dla mnie prawdziwą podporą śmiejmy się z życia, śmiejmy z samych siebie o tę jedyną łaskę dzisiaj proszę Ciebie!

Gość hahahaha......
kto chce niech ma dzici- a kto nie chce niech ich nie ma- i spokój. Ludzie kochajmy się nawzajem! Poco żucać błotem?

ale się dyskusja rozwinęła :P. Majorko, nie chcą mieć adoptowanych dzieci bo wolą przez lata się badać i starać i Ty tego nie zrozumiesz, ja tego nie rozumiem, ale one to rozumieją. Tak mają i tyle. A racjonalnie nikt Ci tego nie wytłumaczy, prędzej kamieniem dostaniesz w oko ;)

Nie widzę nic do tłumaczenia - tak nas stworzyła natura :) Co w tym dziwnego że kobieta chce urodzić dziecko? Gdyby każdy się decydował na adopcję to prędko nie byłoby kogo adoptować, bo ktoś inny musi te dzieci najpierw urodzić ;) Adopcja nie jest dla wszystkich. Podobnie jak urodzenia dziecka nie jest dla wszystkich. Jest wybór - ja nie muszę chcieć adoptować i nikt nie ma prawa mnie za to osądzać. Mam też prawo chcieć urodzić dziecko po 40 roku życia i jest to wyłącznie moja sprawa. A jeśli ktoś nie chce w ogóle rodzić tylko adoptować - to też wyłącznie jego sprawa. Ktoś nie chce dzieci w ogóle - jak najbardziej jego sprawa. Gdyby wszyscy myśleli tak samo byłoby nudno ;)

Gość no wiesz euglena
piszesz ze jest to wylacznie twoja sprawa ze urodzisz po 40. a gdybys byla np. dyplomata i co 2 lata zmienialabys kraj pobytu to niby tez bylaby twoja sprawa bo twoja praca ale czy twoje dziecko byloby szczesliwe, gdyby wciaz musialo zmianiac kolegow/ tak samo jak sprawa rodzicow jedt to ze siedza po 14 godzin w pracy, bo sie rozwijaja zawodowo i zatrudniaja nianke do dzieci, ale czy ktos zapytal dzieci, czy sz w takiej sytuacji szczesliwe. jestes EGOISTKA i myslisz tylko o sobie!!! popieram te osobe, ktora pisala o kilkuletniej dziewczynce i jej starych rodzicach. dzis wlasnie dowiedzialam sie, ze zmarl ojciec mojego kolego. tez byl stary, a chlopak jedynakiem. Zostal SAM. Wiesz, co to znaczy???????

Gość dardanela
a ródź sobie bachory eugleno. bedziesz miala taka wielka gruba ci...e i chlop zamieni cie na lepszy nierozciagniety i niepzszywany modelek buahahaaaaaaaaa

Gość bo bo bo bo .....
bo dzieci to nasz skarb najwiekszy

Gość najwie
najwiekszy skarb to myszoskoczek w klatrce

Mam także prawo do tego by być egoistką :) Dzieci się ma z egoistycznych pobudek, ale nie za wszelką cenę. Gdybym nie miała warunków które uważam za niezbędne do wychowania dziecka nie zdecydowałabym się.

Majorka- a Ty z pokora przyjmujesz wszystko co Ci los zgotuje???? Czy jednak starasz się walczyć ??? A powiedź co tobą kierowało, że weszłas na to forum? Ciekawośc, chęc wbicia szpileczki i rzucania jadem, czy może jakiś żal i zazdrośc tych uczuć i pragnień jakie my mamy?. Nie zamierzam Ci tłumaczyć dlaczego ja o swoją ciąże walczyłam prawie 3 lata, przechodziłam wiele badań by wreszcie zobaczyć 2 kreski na teście , bo pewnie i tak tego nie zrozumiesz. Ja dopóki nie poczułam instynktu też nie rozumiałam kobiet, dlaczego pragną tak swojego dziecka. Ale nigdy ich nie potepiałam i nie wyszydzałam, bo one mialy inne marzenia i ja inne. I nikt nie ma prawa narzucac innemu swoich załozen. Szanujmy sie nawzajem!!! A co do wieku- uważasz, że lepiej starac sie o dziecko, gdy sie mieszka z męzem kontem u rodziców, nie ma własnego mieszkania i oprócz miłości skazywac dziecko na \" tego Ci nie kupie, tego nie dostaniesz \"itp. Chyba zauwazyłas w jakim kraju żyjemy. Czy uważasz, że olac mieszkanie, prace- przecież państwo MUSI pomóc, przecież mi się od mopsu należy??? Czy może jednak lepiej jak sie jest odpowiedzialnym i poczekac pare lat na ustabilizowanie własnej sytuacji, mieszkanie i wtedy zdecydowac sie na dziecko a nie skazywac je na starcie na zakazy i biede i wyciągac reke do rodziców, państwa itp? Co do adopcji- wiesz ile dzieci w domach dzieci ma unormowaną sytuacje i ile rodziców jest pozbawionych opieki? Dowiadywałas sie jakie wymogi trzeba spełniac by móc dziecko adoptowac? Bo ja tak. I z taką sytuacją jaką mam mialabym marne szanse na adopcje, a wiem, że warunki nasze są na przyzwoitym poziomie i moje dziecko nie zazna krzywdy i biedy. Tak wiec zajmij sie własnym zyciem, i nie krytykuj innych. I daj innym żyć. I nie rozumiem jednego- po co Ci wszyscy \"sympatyczni i mili\" ludzie, którzy nie pragną dzieci, kobiety w ciązy kojarzą się im z obwisałymi cyckami i szeroką pochwą- PO CHOLERĘ WCHODZĄ NA FORUM \"CIĄŻA, MACCIERZYŃSTWO I WYCHOWYWANIE DZIECI???????????

Gość zbulwersowana tokiem myślenia
Autorka ma prawo do własnego zdania, mnie osobiście najbardziej wkurzyła powyżsa opinia dotycząca tego, że dziecko urodzone w wieku40 lat będzie cierpiało z powodu braku rodzeństwa. Ja swoją córkę urodziłam w wieku 25 lat, na pewno nie będę chciała więcej dzieci. Uważasz, że jestem przez to gorsza a moja córka bardziej nieszczęśliwa??

Gość odwazzznaaaaaaaaa
a ja popieram autorke. uwazam ze dzieci powinni byc wychowywani przez rodzicow a nie przez dziadkow, czyli rodzicow zbyt starych. takie matki, ktore dla wlasnej potrezby rodzxa wreszcie dzieci po 40-tce to wstretne EGOISTKI i powinno sie je "kastrowac"

Gość kobieta30
Autorka jest przeciwniczką rodzenia po 40-stce, ale prawda jest taka, że na wpadkę nikt nie ma wpływu, i również Ciebie może ona spotka.ć, nawet gdybyś połykała garść tabletek anty. Poza tym znam wiele kobiet, które całe życie goniły za karierą, dzieci nie lubiły i się ich brzydziły, a nagle w kilku z nich w wieku 40 lat obudził się instynkt, a może nie tyle instynkt co pragnienie posiadania dziecka. Uważam, że dojrzała mama lepiej zajmie się dzieckiem niż kobieta młoda i niedoświadczona, znam wiele niedojrzałych 18-latek, które zamiast opiekować się dzieckiem choldzą na imprezy, a jedna to już nawet zaszła w drugą ciążę, a ma ledwo 18 lat. Poza tym czy 40 lat to rzeczywiście taka starość?? Znam kobiety, które w wieku 60 lat wyglądają na 40, wystarczy tylko o siebie dbać i to bzdura, że dzieci będą się musiały zajmować rodzicami na starość, może Twoje takie będą, ale te które ja znam myślą tylko o tym, żeby wyfrunąć z gniazda. Ja mam 30 lat, chciałabym kiedyś mieć dziecko, całkiem prawdopodobne, że dopiero za 10 lat i wcale nie czuję się przez to gorsza i mniej wartościowa, ba uważam, że moje macierzyństwo będzie bardziej przemyślane, aniżeli to pochodzące z wpadki.

Gość mała podróżniczka
a coż to za argument, że 40 latka to babcia dla swojego małego dziecka? i że co, że będzie gorszą matka? śmieszne w dzisiejszych czasach, to nie średniowiecze, kiedy kobiety nie dożywały nawet do 40stki..

Gość pomocny Felek
Najlepiej wpaśc w wieku 15, góra 17 lat, siedzieć starym na karku, zbierać ciuchy i żarcie w śmietniku. Bo w takiej sytuacji to dziewczynka ani do szkoły się nie nadaje, ani do pracy jej nikt nie weźmie. Ale najwazniejsze, że dzidziuś ma młodą mamę. I to nic, że ona sobą NICZEGO nie reprezentuje i jest sama, bo płodziciel zwiał. No gratuluje pomysłu na życie. Szczerze gratuluję. A potem "państwo' utrzymuje takiego darmozjada. Tfu!

kobieta 30 >>> ja mam trochę inne zdanie - -rozumiem, jak ktoś się stara całe życie i udaje mu sie koło czterdziestki -rozumiem, że ktoś wpadnie koło czterdziestki albowiem człowiek strzela, Pan Bóg kule nosi -NIE ROZUMIEM ludzi, którzy całe życie gonili za karierą i jak napisałaś BRZYDZILI się dzieci (mogę zrozumieć, że ktoś za dziećmi nie przepadał, bo swoje dzieci to coś innego niż cudze i kobieta, która niekoniecznie zagląda do każdego wózka i obściskiwała każde niemowlę jest świetną matką - często tak jest) i koło czterdziestki nagle stwierdzili, że do kolekcji domów i samochodów przydałby się jeszcze niemowlak, żeby to wszystko odziedziczył. To jest egoizm. - nie uważam, żeby dojrzała mama lepiej zajmowała się dzieckiem niż kobieta młoda - po pierwsze inna wydolność fizyczna (niestety!), poza tym starsze matki są przewrażliwione, nadopiekuńcze, dają dzieciom mniej swobody, bardziej starają się realizować swoje ambicje za pomocą dziecka, mniej rozumieją własne dzieci -natura wie co robi że w pewnym wieku coraz trudniej zajść w ciążę. oczywiście istnieją wyjątki - dużo zależy od ludzi

Gość Plikondor
Rafinka!!! kurcze, madrze gadasz kobietko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POPIERAM!!!!

Gość nie odbierajmy kobietom praw
Mieszkam w małym miasteczku, dziewczyny z mojego miasteczka są płodne jak króliki co rusz któraś wpada, oczywiście to nie jest regułą, ale jest naprawdę wiele 16-20 latek, które już są mamami i zazwyczaj jak ktoś wyżej napisał dziewczyna rodzi dziecko, daje je na przechowanie rodzicom a sama robi co chce, rusza w świat, zaczyna studia, albo imprezuje. Rodzice zazwyczaj opiekują się wnukiem i wychodzi na to samo jak gdyby 40-latka urodziła dziecko. Na 50 przypadkówi widziałam tylko jedną 18-latkę w której obudził się instynkt macierzyński po urodzeniu dziecka, a znam takie, które nawet maleństwa w szpitalu nie odwiedzą kiedy leży z zapaleniem płuc. Ja również później zdecyduję się na macierzyństwo i nie chodzi o pracę, chciałabym nacieszyć się mężem, podróżować, a praca stoi gdzieś na końcu. Poza tym co z tego, że kobieta ma 30 lat, jest mężatką od 6 lat, mają dom, samochód i pełne konto w banku skoro ona nie czuje się gotowa na dziecko?? Należy ją do tego zmusić mimo wszystko i mimo to, że nie czuje potrzeby posiadania dziecka??

Ależ nikt nikogo zmuszał nie będzie - nie ma obowiązku posiadania dzieci. Najwyżej jak się jej ten instynkt w końcu obudzi a będzie za stara - to przecież ona będzie płakała, nikt inny. No i chyba jest świadoma tego, że rośnie ryzyko. Co do młodych matek - proszę nie uogólniać - bardzo często wcale nie są to dzieci z wpadek tylko świadoma decyzja. Nie będę się tu rozpisywać - zainteresowanych zapraszam na temat który był niedawno - \"Jak to jest, że 22-letnie dziewczyny stać na dziecko\" - tam była ciekawa rozmowa na ten temat. I szczerze powiedziawszy, jak kobieta zachodzi po 40, bo wcześniej \"nie była dojrzała\" , robi badania prenatalne i usuwa 3 ciąże z defektami zanim urodzi to pieprzyć taką odpowiedzialność

Gość nie odbierajmy kobietom praw
Rafinka ja napisałam tylko o dziewczynach, które znam. Wszystkich młodych mam w Polsce nie dam rady poznać, ale te, które znam to trzeba by było wykastrować.

No cóż, pewnie takie się też zdarzają, ale starsze też bywają nieodpowiedzialne :)

Rafinka, ty nie przesadzasz trochę? :) Kto robi sobie dziecko po to żeby mieć kolejny okaz do kolekcji i później takiego dziecka nawet nie kocha? Jak dla mnie powód dla którego ktoś sobie majstruje dziecko jest obojętny, póki takie dziecko jest potem otoczone opieką i jest kochane. Są np. przypadki gdy ludzie płodzą kolejne dziecko po to, by mogło być dawcą szpiku dla starszego, ja w tym nic złego nie widzę, dopóki takie dziecko jest kochane na równi z takim planowanym z innych, bardziej \"normalnych\" powodów. A to czy ma się 40 czy 18 lat jest bez różnicy. W każdym wieku można być dobrym rodzicem, o ile są chęci i miłość :)

Euglena - znam takich kilku. Dzieci traktowane jak inwestycja, która ma się zwrócić, żyjące w świetnych warunkach materialnych ale i w uczuciowym chłodzie. Nie mówię, że to nagminne, ale występuje. Sądzisz, że kobieta, która całe życie brzydzi się dzieci nagle staje się dobrą matką? Ja rozumiem - nie przepadać za dziećmi - ale BRZYDZIĆ SIĘ!??

Aha, jeszcze jedno. Nie jest przyjemnie stojąc z własnym dzieckiem, w sklepie, usłyszeć, - no babcia, nie bądź taka, kup wnukowi - tak usłyszała moja mama jak coś bratu nie chciała kupić. A zapewniam Cię, że moja mama wygląda świetnie. Albo w szkole nauczycielka na wywiadówce - Pani jest babcią Natalki? - Nie, matką... Nie każdemu będzie się łatwo pogodzić z takimi komentarzami.