Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika f.

Był ktos w krajach arabskich?

Polecane posty

Gość weronika f.

Bo ja się wybieram do Iranu w te wakacje, ale obawiam sie o bezpieczenstwo :( Moze ktoś był w tamtym regionie i moglby powiedziec cos wiecej? Jak traktuje sie tam kobiety?

Byłam tylko w Egipcie. W Turcji tez , chociaż to kraj muzułmański a nie arabski, było podobnie. Myślę, że Iran jest bardziej konserwatywny. Szukaj informacji na forum gazety.pl --> kraje arabskie. Jest tam dziewczyna Beduinka , ona mieszka w którymś arabskim kraju i może Tobie odpowiedzieć na różne pytania. Są tez dziewczyny z biura gajasirocco. Dużo wiedzą. Polecam :) :) A co Ty tam masz zamiar robic w Iranie jeśli można wiedzieć??

Gość mała podróżniczka
jest kraj arabski i kraj arabski, kraj krajowi nierówny, więc zależy o jaki kraj pytasz.. wakacje? to sądzę, że Egipt, Turcja, Tunezja lub Maroko. Sprecyzuj kraj, to chętnie Ci odpowiem

Gość mała podróżniczka
dla mnie iran to był hard, pariss:) i nigdy więcej..ale sądzę, że nasza koleżanka się tam nie wybiera

Też myślę, że Iran to specyficzny kraj. Przede wszystkim dlatego, że turystyka jest malo rozwinięta i ludzie mają inne podejście do \"obcych\" a muzułmanie wiadomo są różni. Pamiętam jak byłam w turcji w okolicach Kapadocji w małej mieścinie i jak wyszliśmy ze znajomymi wieczorem to nie było gdzie usiąść bo wszędzie sami faceci. Koledzy weszli do jednego baru i spytali czy mogą wejsc z nami to powiedzieli gdzie jest inny bar bo do tego nie moglismy. Patrzylismy na nich a oni na nas jakbysmy byli z innej planety. Różne sytuacje są w różnych miejscowościach. Wiadomo, że tam gdzie hotele, sklepy itp to nic sie Tobie nie stanie . Jednak czasmi wystarczy kilka km za miasto wyjechac i widac biede i zacofanie. Mała podróżniczko byłaś może w Syrii bo ostatnio zaczęły pojawiac sie oferty typu: Egipt(Synaj)+Jordania+ Syria i się zastanawiam. Ja jeżdżę zazwyczaj na tzw. objazdówki i tak mi odpowiada.

Gość mała podróżniczka
nie pariss:) nie miałam tam przyjemności być, ale ostatnio jakoś tak mam dość tych egzotycznych krajów, a na Egipt, to słowo honoru patrzeć już nie mogę (byłam tam ostatnio 4 razy) w kwietniu za to wybieram się do bardziej cywilizowanego rejonu, który znam i lubię za spokój, niespieszność i ciepełko- na w-py kanaryjskie, dość mam śniegu i błota u nas:)

Gość zarabiająca
ja byłam w Timbuktu i ukradli mi 5zł:(

Gość zarabiająca
__/\_ c', ) //\ .c=// | .' \ / ' _||

Gość zarabiająca
__/\_ c', ) //\ .c=// | .' \ / ' _||

Gość .pupa.
5 zł fajne jest - nie dziwię się. Elegancka złota otoczka srebrnego krążka, a większe niż 2 zł. :P

Gość Iran jest bezpieczny
no i nie jest arabski :P Arabowie to świnie! Zaś Arabki są ładne! :P ;P

Gość becia23
a ja spalam z arabem maja malego ale jacy wariaci

Gość Izrael
tam sami Zydzi i Arabowie. Arabowie sa bardzo sympatyczni, mili , rozmowni i bardzo pomocni:)gorzej z Zydami wyzywaja, bluzgaja, nie wpuszczaja do sklepow, na kazdym kroku przeszukuja,najgorzej jest na lotnisku , tam potrafia nawet paste z tubki wyciskac, cale szczescie nie mialam rewizji osobistej,bo do tego tez sa zdolni. Ale kraj piekny;) ja bylam jakies 5 lat temu bylo mniej zamachow bombowych niz teraz , obecnie bym sie nie zdecydowala.

Takie są własnie typowe wypowiedzi ludzi, którzy najdalej na wakacjach byli w Zakopanem na Krupówkach. To było do Amanta :)))

Gość wiewiorka smietnikowa
iran to nie jest kraj arabski

Gość zacznijmy od tego
Tak samo jak Turcja. lol, ludki

Dobry kraj do zwiedznia, dla nas mocno egzotyczny, tani, stosunkowo mało turystów bo ludzie się obawiają jechać ze względu na bliskość Iraku. Ludzie mili, gościnni, uprzejmi. Przepiękne zabytki, krajobrazy, opowieści tych co byli można słuchać długo... polecam :) ale dla osób o zacięciu podróżniczym a nie typu \"wczasy - wszystko podane\" zobacz np www.top.turystyka.pl/?s=oferta&id=142

Nie powiedziałam, że Turcja jest krajem arabskim, tylko muzułmańskim. A mentalnośc ludzi tej religii jest bardzo podobna. To jest temat rzeka :) A Iran rzeczywiście nie jest arabski ale jak najbardziej muzułmański.

Pariss(pewnie pracuje w burdelu) -w Polsce są też muzułmanie i arabusy:P . A tutaj wstawię cytat o tym:D : Skad sie biora takie poglady? Czyny swiadcza za ludzi, w holandii marokanczycy przejeli biznes narkotykowy, albanczycy i turcy stanowia najwieksza liczbe sutenerow w zachodniej europie, w dani 4% muzlumanow pobiera ponad 40% wszystkich zasilkow socjalnych, bezrobocie wsrod somalijczykow w kanadzie siega 90%, przy 10% populacji francji muzlumanie odsiaduja tam 70% kar za ciezkie przestepstwa (gwalty, morderstwa itp), we wloszech gdzie liczba albanczykow muzlumanow i albanczykow chrzescijan jest mniej wiecej 50/50 to wlasnie muzlumanscy albanczycy stanowia 80% wwszyskich osadzonych w wiezieniach (moze daltego ze neguja demokracje i jak kazdy muzlumanin sa zobowiazani do ustanowienia Kalifatu? zapraszam na www.islam-in-poland.org tam wszystko ladnie wylozone ze demokracje jest bee, kalifat cacy, a syjoniscia planuja zniszczyc swiat ), zreszta multi-kulti calkowicie sie nie sprawdza, dziala jedynie system asymilacji (USA, Australia) gdzie albo sie przyjmuje zwyczaje gospodarza i przedewszystkim staje sie amerykaninem/australijczykiem (a nie najpeirw nigeryjczykiem, muzlumaninem itp) albo droga wolna do domu Nie wspomne o tym ze socjal w zachodniej europie tak rozpasl przyjezdnych i przyzwyczail do wygod ze postawa roszczeniowo-grozaca jest wsrod nich nie do zaakceptowania. Zauwazyliscie ze nie wymienilem chinczykow/wietnamczykow/hindusow? Nie musialem, bezrobocie wsrod nich jest minimalne, dbaja o wyksztalcenie swoich dzieci i sa wartosciowymi obywatelami. Poszukajcie sobie na necie jest duzo takich OFICJALNYCh statystyk, w ktore mozna wierzyc/negowac czy robic co sie chce, liczb nie oszukasz. Jak na 10 jablek 4 sa zgnite, dwa trujace a 4 dobre to wole wywalic wszystkie niz sie struc lub zemzec, mimo ze te 4 dobre moglyby byc przepyszne

Gość eulalia
witam ja byłam w listopadzie w syrii, w tym roku planuje jeszcze jordanie i liban. slyszalam kilka nieciekawych opinii o syrii i mialam mieszane uczucia przed podroza. damaszek zachwycil mnie, to miasto tysiaca zapachow - szczegolnie w starym miescie, ktore jest zdominowane przez bazary.ulice kawy, herbaty, slodyczy, przypraw a z drugiej strony dzielnice bizuterii, materialow czy staroci. w centrum przepiekny meczet - 3 co do waznosci po mekce i medynie. wchodzac tam ma sie wrazenie, ze czas stanal w miejscu. w srodku kazdy spedza czas jak mu wygodnie: niektorzy spia, leza, modla sie czy roznosza slodycze. ludzie, ktorych spotykalam bardzo sympatyczni i pomocni, poczawszy od obslugi hotelowej przez kelnerow i na taksowkarzach konczac. mialam szczescie czy moze wyobrazenie niektorych o "arabusach"jest czesto przesadzone. damaszek jest zaniedbanym miastem, duzo lepianek (choc na kazdej antena satelitarna) ale ma swoj klimat. miasto ciagle zyje i ma sie wrazenie ze nikt nie pracuje (6mln ludzi). poza tym tanio i smacznie ( nie mozna pic wody z kranu). zachecam do sprobowania fajki wodnej argilli, fajna sprawa dla osob ktore nie pala a sa ciekawe jak smakuje tyton np truskawkowy. jezeli ktos byl wczesniej w izraelu i planuje wyjazd do ww krajow tj syrii, jordanii czy libanu nie ma wstepu i odwrotnie (chyba ze zmieni paszport lub minie termin waznosci i moze wyrobic nowy) pzdr :-)

Gość
Kowalskiemu się zmarło i trafil do nieba. Przesiaedział tam ze dwa tygodnie, posluchal chórów anielskich, powpatrywal się w chwałę Boga. Ale, że się mu nudziło, razu któregos stanął przed boskim majestatem i poprosił \"panie wydaj mi wize na dwa dni, chcialbym odwiedzić kumpli w piekle\". \"ok\" odpowiedzial Bóg. Kowalski zjechal na dół 666 pięter. Drzwi windy się otwierają, a tam balanga - wódy na hektolitry, wszelkie możliwe dragi, dziwek od metra, każda ładniejsza od poprzedniej i oddają się każdemu. Kowalski się wybail za wsze czasy i wrócił do nieba. Ale, cóż w tym dziwnego, już mu słuchanie chórów anieslkich nie wystarczało. \"Panie, przekieruj mnie na dół\" poprosil kowalski upadłwszy był przed boskim majestatem.\"Pewien jesteś Kowalski? Nie będziesz żałować?\" Jestem pewien Panie. Nie będę żałować\" Kowalski dostał przeniesienie, zjeżdzą do piekła. Drzwi się otwierają, a tam... płacz i zgrzytanie zębów. Kowalski unosi głowę ku zasnutej oparami smoły i siarki powale i krzyczy z rozpaczą \"Boze dlaczego?!!\" I zdalo mu sie, ze uslyszal glos Pana \"Widzisz Kowalski, taka jest roznica miedzy turystyka, a emigracja...\" Serdeczni ludzie. heh Akurat.

Gość malik al-mulk
Iran jest krajem perskim a nie arabskim!!! jest taki portal www.arabia.pl, znajdziesz tam wszystkie informacje na temat krajów muzułmańskich, nie tylko arabskich. Polityka, turystyka, życie codzienne i wiele wiele innych.

Gość
Widzę moderatorzy nie śpią... Tylko po selektywnym usowaniu postów zaczynam mieć powoli podejrzenie, że niektórzy starają się wykorzystywać stanowisko do manipulowania sądami innych, a nie trzymania porządku na forum... :?

Gość Arabia
o Arabach jest w Polsce dużo złych i fałszywych przesądów, a szkoda :o Fakt, jest to odmienna kultura i odmienna mentalność, ja nie zdecydowałabym się na wyjście za mąż i zamieszkanie w takim kraju, ale jestem zafascynowana tymi krajami, ich kulturą i ludźmi. Ludzie generalnie niezwykle gościnni, mili i uczynni. Bardzo otwarci na cudzoziemców. Stereotyp Araba-brudasa jest chyba najbardziej krzywdzący :o niezapomniane są tez widoki pustyni o zachodzie słońca, szczególnie polecam dobranie sobie takiego lotu, żeby lądować własnie póxnym popołudniem. Jesli chodzi o kobiety - rózne jest traktowanie w zależności od kraju. W Iranie na pewno jest obowiązek noszenia czarnej abaji (chociaż fakt to nie kraj arabski ale muzłumański). Ale generalnie, bez specjalnego prowokowania typu całowanie w miejscach publicznych czy zbyt wyzywające stroje są nie wskazane. ale ogólnie polecam :)

Statystyki statystykami. Prawda jest taka, że stwierdzenia typu \"arabusy to brudasy\", \"turasy brudasy\" itp. itd. wygłaszają ludzie, którzy nigdy w życiu na własne oczy żadnego nie widzieli. Ja przed moim pierwszym wyjazdem do kraju muzułmańskiego tez byłam pełna obaw i mówiłam tak samo. Teraz wiem, że zanim coś o kimś powiem muszę najpierw go poznać. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. I wypraszam sobie komentarze typu \"pracuje w burdelu\" . Nie znasz to nie oceniaj. Pozdrawiam

Gość
Przepraszam, ale ja właśnie zacząłem po tych stworzeniach jeździć bo poznałem ich dobrze... Każdy się chełpi i dowartościowuje modnym ostatnio, bezkrytycznym, żeby nie rzec bezmyślnym, kosmopolityzmem, tolerancją i poprawnościa polityczną. Jak później pozna tych \"wspanialych\" ludzi z innej strony, najczęściej zmienia zdanie o 180 stopni...