Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xenia77

ciąża i wada wzroku

Polecane posty

heja, powiedzcie mi, czy noszenie soczewek w ciąży nie jest jakoś niewskazane? Do tej pory nosiłam miesięczne soczewki no ale teraz nie wiem czy to jest dopuszczalne, czy mam wrócić do okularów? W sumie ciśnienie w oku jest podobno ważne i nie wiem, czy nie koliduje to z noszeniem powyższych:) dajcie info, dzięki

Soczewki kontaktowe nie wplywaja na cisnienie w oku - one nawet nie przylegaja do samej rogowki - tylko miedzy rogowka a soczewka jest warstewka plynu - tzw film lzowy - dlatego soczewka swobodnie sie porusza na oku. Mozesz nadal nosic soczewki, ciaza nie jest zadnym przeciwskazaniem do tego. Zreszta gdyby soczewki zmienialy cisnienie w oku to czy ciaza czy nie byloby to niebezpieczne! Zdarza sie jednak, ze na skutek wzrostu estrogenow w ciazy Twoje oczy beda produkowaly mniej lez - wtedy noszenie soczewek moze byc klopotliwe - bolesne, uczucie pieczenia, ciala obcego (podobny efekt zdarza sie po tabletkach antykoncepcyjnych) - wtedy albo trzeba kupic sobie sztuczne lzy (u kazdego optyka lub w aptece), albo niestety wrocic do okularow. Mam nadzieje, ze Ciebe to nie bedzie dotyczyc. Pozdrawiam Doris

Gość adriana_lima
W momencie gdy film łzowy jest nieco za niski, a sztuczne łzy już nie pomagają, możesz wtedy kupic sobie soczewki o2optix. To są soczewki miesięczne o bardzo dużej przepuszczalności tlenu - dotleniają oko , są wskazane dla osób np. z zespolem suchego oka. Pozdrawiam :)