Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość uniewaznienie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA-co,gdzie,kiedy-poradzcie

Polecane posty

Gość a ja na początku drogi jestem
i boję się, bardzo się boję czy dam radę. Czekałam do rozwodu cywilnego - już go mam. I teraz pora na unieważnienie ślubu. Martwię się czy mam na tyle ważne podstawy i i czy będzie się to dało udowodnić... Śledzę ten watek od bardo dawna, cieszę się z każdego pozytywnego wyroku, trzymam kciuki za wszystkich, którzy zdecydowali się na ten trudny i ciężki krok. I życzę samych pozytywnych wyrokoów :) Pozwy pisaliście sami czy z pomocą prawników, kanonistów, adwokatów kościelnych? Warto korzystać z porad przy kościołach?

Gość epx
Radzę skorzystac z pomocy prawników kanonistów(prywatnie) Oni dobrze sformułują Ci skargę i przygotują do zeznań(ja żałuję ,że tego nie zrobiłam i teraz mam skutki uboczne.Przygotuj się na dłuuuugi czas oczekiwania i męki a właściwie koszmar chyba ,że Ci jest wszystko jedno.

Gość do Monia160284
Długo trwała tam Twoja sprawa?

Gość epx
Oj długo bo aż 4 lata i jeszcze nie koniec.

Gość epx
A gdzie chcesz zakładac sprawę?

EPX a gdzie toczy się Twoja sprawa i co masz na myśli pisząc skutki uboczne???

Gość money
okeja, skutki uboczne są wtedy gdy jakieś choróbsko leczymy na własne łapy, bo bida, jak bida to potem cztery dechy, no i piach, he

Gość lilka2000
Nie ma co straszyć ,,nowych" ludzi na forum. Pozew napisałam sama wg.wzoru skargi ( opis-pytania czy punkty odnośnie związku)z małą podpowiedzią księdza w sądzie biskupim(który wskazał mi na co mam zwrócić szczególną uwagę) . Kazdy jednak musi sobie sam odpowiedziec na ile czuje sie mocny w pisaniui na ile jego sprawa jest skomplikowana

Gość money
halołin za nami, tylko że jak katarek to rumik, ciepła babka i zdrówko wraca, a jak raczek to już do doktorka

Gość Monia160284
I instancja w Poznaniu trwała dokładnie 3 lata i 4 miesiące, ale Ii instancja trwa krócej:)

Gość no niby krócej
trwa II instancja tylko czy ktoś z doświaczenia wie ile trwa II w Poznaniu?

Witam, ja korzystałam z pomocy adwokata Macieja Wiśniewskiego i jestem bardzo zadowolona ze współpracy zarówno z nim jak i całym zespołem kancelarii. Jeżeli ktoś chciał by się o coś dopytać, służę pomocą. Wiem ile nerwów może kosztować taka decyzja, jednak nic nie jest droższe niż spokój i szczęście, więc proszę śmiało pisać na mojego maila: daaanka70@o2.pl , pozdrawiam serdecznie.

Gość money
jasne ale dzięki to jakbyś wyleczyła swoją grypę i radziła jak leczyć inne choroby, kupy się nie trzyma

Gość kasber
DO CZARNEJOWCYTOJA CHyba wiem o jakim ksiedzu mowisz z BIELSK ,naszczescie ja osybiscie nie miałam znim kontaktu ,ale moja kolezanka ktora akurat zeznawala w Bielsku w mojej sprawie tak,jak mi opowoiadala jakie mial odzywki i sugestie to głowa mała ,ja naszczescie prowadze sprawe w KATOWICACH i nie trafilam tam na kogos nie miłego.Natomiast zeznania tej kolezanki napewno mi nie pomoga bo pisal ten ksiadz to co nawet ona nie powiedziala ,naszczescie opinia biegłej jest ok i inni swiadkowie ok Teraz czekam od lipca na OBWM ,sprawa trwa od pazdz2010

Gość finka19876
ile trwa II instancja w warszawie?

Gość kaoma***
Witam, w styczniu 2012 złożyłam skargę w Katowicach. W marcu otrzymałam pismo, w którym poinformowano mnie o przyjęciu skargi i wskazano skład orzekający. Do dnia dzisiejszego cisza. Czy ktoś z Państwa składał skargę w Katowicach na przełomie ostatniego roku? Czy coś w sprawie się dzieje? Minął prawie rok i nic...:(

Gość kaoma***
Kiedy dowiem się czy mąż zgłosił udział w postępowaniu i jakich podał świadków?

Jeśli to ty wszczynałaś proces to niestety może być tak, że nie dostaniesz żadnej informacji do momentu gdy sama nie pójdziesz do sądu i nie spojrzysz w akta sprawy. Ja miałam podobną sytuację, gdyż początkowo starałam się wszystko robić sama a efektów nie było żadnych. Niestety z uwagi na brak czasu i wiedzy przerosło mnie to i poszłam po pomoc do fachowców z czego dziś bardzo się cieszę. Ale jeśli masz czas i możliwości zawsze możesz sama starać się dowiedzieć w sądzie jaki jest aktualny stan sprawy.

Gość money
i teraz danka mówi do rzeczy, jak chłop z j...

Gość rubia1986
Zwracam się z pytaniem do pani dr Arletty Bolesty. Jeśli znalazła by Pani chwilę proszę o pomoc. U mnie trwa II instancja w Warszawie, I zakończyła się wyrokiem pozytywnym. Ostatnio chciałam dowiedzieć się na jakim etapie jest moja sprawa, dowiedziałam się tylko że jest u notariusza. Nic więcej nie chciano mi powiedzieć. Czy długo jeszcze do wyroku? Tzn czy notariusz jest ostatnim czy pierwszym etapem II instancji? Pozdrawiam

Gość Arletta Bolesta
Do Przedmówczyni, witam, jeżeli jest wyrok, to po nim nie ma już żadnego etapu, być może chodzi o np. zwykłe czynności związane z wydrukowaniem tekstu, jego ujednoliceniem itp. Pozdrawiam dr Arletta Bolesta adwokat kościelny

Gość rubia1986
Pani Arletto, dziękuję za odpowiedź, ale chyba żeśmy się nie zrozumiały. Mam wyrok I instancji, natomiast II instancja trwa. Dzwoniąc do Warszawy, chciałam się dowiedzieć na jakim etapie jest moja sprawa tocząca się w Warszawie usłyszałam odpowiedź: że akta są u notariusza. Co to oznacza? Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość Arletta Bolesta
Witam ponownie, ja nie znam P. spr., ale notariusz zajmuje się właśnie wspomnianymi przeze mnie sprawami (naturalnie m.in.). P. dokładnie w Sądzie winna się dowiedzieć, czy być może są przygotowywane pytania dla świadków (w II Instancji też może mieć msc. proces, nie tylko potwierdzenie wyroku), czy być może będzie wydana opinia przez biegłego, gdy jest takowa przyczyna, a może mają być w planie przyg. uwagi przez Obrońcę, może tworzone jest jakieś pismo, stąd P. akta są u Notariusza itp. dr A. Bolesta adw.k.

Gość Małee
Do Pania Arelty Bolesty: Moj narzeczony stara sie o uniewaznienie małżeństwa. Sparzadzil skarge powodowa, ktora zostala przyjęta. Na 4 lutego wyznaczono mu termin przesluchania. Jega byla zona takze otrzymala kopie skargi. Nie przyje la tego zbyt spokojnie, mimo iz wiedziala o wszystkim. Pomimo tego, ze narzeczony napsial w niej cala prawde, ona napisala i wyslala do kurii swoje ,,sprostowanie''. Tak twierdzi przynajmniej. A zrobila to tylko dlatego, aby nie wyjsć jak to powiedziala ,, na złą'', piszac przy tym nie prawde. Dlatego mam pytanie: czy moze to wplynać naegatywnie na caly proces i jak na takie pismo zareagują Księża w Kurii? Dziękuję

Gość Małee
Teraz do wszystkich: Czy może ktoś z was stara się lub starał o stwierdzeneiunie nieważnosci małżeństwa w Lublinie?

Gość Małee
Przepraszam za błędy :/

Gość Arletta Bolesta
Do Przedmówczyni, gdy druga Strona zaproponowała nowy tytuł, tytuły na sposób uzasadniony - zostanie rozszerzony przedmiot sporu; gdy strona Pozwana nie zaproponowała - zadaniem Sądu będzie odp. na pytanie czy małżeństwo rzeczywiście jest nieważne z przyczyny zaproponowanej przez Powoda, czyli dociec prawdy w oparciu o wszystkie dowody, a nie na podstawie tylko skargi wzajemnej czy oświadczenia Pozwanej. Pozdrawiam dr Arletta Bolesta adwokat kościelny

Gość KaSu
Mam pytanie do Pani A Bolesty. Byłam niedawno na okazaniu akt, pierwszy raz przeczytałam i dowiedziałam się co mówił o mnie pozwany. Pisał że była miłość... phiiii miłość to dopiero teraz jest z mojej strony ale do mojego męża i synka. Miałam 7 świadków i z tego co doczytałam i zrozumiałam to 2-3 osoby wypowiadały się że była między nami więź (on, jego matka). Reszta że byliśmy zdolni do małżeństwa ale nie było więzi. Sprawa jest z tytułu niezdolności natury psychicznej. Ale najważniejsze co przeczytałam to opinia psychologa. Wyczytałam że psychologowi ciężko było nawiązać z nim kontakt i że nie rozumiał co się do niego mówi. Oraz, że w opinii biegłego oboje nie byliśmy w tamtym momencie zdolni do podjęcie obowiązków małżeńskich. Pytanie. Czy sprawa jest już niejako przesądzona, czy wyrok będzie pozytywny? Mam przeczucie że tak, dowiedziałam się że to juz niedługo :)

Gość Arletta Bolesta
Do Przedmówczyni, proszę wybaczyć, ale aż takich porad na tym forum nie udzielam, ograniczam się do pytań, albo trudniejszych, albo o charakterze formalnym. dr A. Bolesta adw. k.

Gość Małee
Dziękuę bardzo Pani Arletto. Z tego co wiem to pozwana nie wniosła nowej skargi, tylko napisała pismo, że to co napisał powód jest nie do końca praqwdą. Czy jeżeli są już wyznaczono te terminy przesłychań i jej i jego, czy przez to pismo może coś ulec zmianie?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się