Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oparzona

Domowe sposoby na poparzenia wrzatkiem? ktos zna? Pomózcie!!!!!!

Polecane posty

Gość domo
Mam inny sposób. Nauczył mnie tego ojciec, od wielu lat z powodzeniem stosuje u siebie. Metody tej nie stosuje się do poważnych oparzeń wymagających leczenia farmakologicznego. Wystarczy oparzone miejsce przepłukać zimną wodą a następnie posypać solą i zmyć ja po 15 -20 min. Szczypie na początku trochę bardziej ale później ból przechodzi całkowicie. Brzmi to może dziwnie ale działa. Pozdrawiam tomasz.

Gość Grzp
wlasnie poparzylem sobie reke wylalem przegotowana wode na dlon nie ma pecherzy od 3h mocye to w bierzacej wodzie wtarlem nivea kreamik gdy tylko odune dlon od kranu piecze jak (/C/&/# bol nie do opisania nie mam lekow ani dostepu do apteki co robic_

Gość znachor
woda 30 min godzina zimna starty ziemniak z aloesem 30 min woda 15min papka ziemniaczana i przespac dziala

Gość evellayna
Przypaliło mi dzisiaj 8 palców - przez głupotę - trzymałam gołymi rękami deskę, kiedy tata pod nią zgrzewał papę na dachu - deska miała prawie 2 metry - miało nic się nie stać, ale niestety opaliło mi paluszki - dobrze, że się całe nie spaliły - najpierw zimny okład a potem co 10 minut smarowanie rescue remedy w postaci żelu i o ile palce nadal są czerwone to już nie pieką tam mocno. Mam nadzieję, że mi nie wyjdą do jutra żadne pęcherze, a skóra nie będzie potrzebna. Do lekarza oczywiście nie poszłam ah, ja głupia i naiwna, w taki sposób sobie zaszkodzić...

Gość poparzony
poparzylem sie goracym metalem bo pracuje na warsztacie samochodowym dalem pod zimne wode a potem panhenolem popsikalem co zrbic zeby nie pieklo

Gość oparzona_1234
ja dziś się poparzyłam, zleciał na mnie garnek z wrzątkiem a dokładnie na brzucho. od razu zamoczyłam zimną wodą - gdzieś tak 10 min a potem tylko posmarowałam maścia DERMAZIN i przeszło. :)

Gość rączka w ogniu
Także dostałem tego nieprzyjemnego urazu. Byłem w szpitalu, dostałem zastrzyk przeciw tężcowi, antybiotyk jakis tam na bakterie, i taka masc "argosulfan". Jak myslicie, ile mi to sie moze goic? Poparzenie mam głównie na łokciu, a mam chudą rękę więc wydaje mi sie ze nie jest to duza powierzchnia... jakieś 5cm x 5cm na oko, moze trochę wiecej.

Gość najlepsze co jest
działa od zaraz nie pozostawia śladów i nie boli za każdym razem jak się rękę moczy w ciepłej wodzie - okład ze świeżego moczu ! Ostatnio wylałam na rekę wrzący olej z patelni, pamietam jak moja babcia tak zrobiła, w szoku tylko nasikałam na wacik przyłożyłam- na poczatku piekło a po 5 minutach jak ręką odją , nie został mi zaden slad ani nie boli

Gość oparzona w stopę :-)
Wczoraj wieczorem chciałam zaparzyc herbatę dla całej rodziny w dzbanku i kiedy wlewalam do niego wrzatek on roztrzaskal się na milion kawałków i niedosc że oparzylam całą zewnętrzną część stopy to jeszcze " wybuchu" kawałek szkła wbił mi się w piszczel stopa bolała jak cholera więc wlozylam ją pod zimna wodę a potem posmarowalam duuuza ilością kremu nivea ale po tym co przeczytałam to chyba był błąd bo dziś jest wieczór też mnie boli i jest zaczerwieniona wszystko mnie uraza aaaauc pomocy!!!!

Gość I tak
Szybko oparzone miejsce pod zimna wode jakas minute potrzymac,pozniej posmarować zelem kolagenowym platinum,i wszystko bedzie ok,ja zawsze tak robie i skóra nwet sie nie bardzo czerwieni,szybko wszystko znika po dwóch dniach

Gość kariokineza
Poparzyłam sobie stopy wrzątkiem z czajnika rano w andrzejki, stopy od razu włożyłam do zimnej wody, pęcherze mi powyskakiwały i po 2 godz moczenia w pojechałam do lekarza rodzinnego, bez żadnego opatrunku. Pęcherze pobrzebijali i radze z nimi jechać gdziekolwiek, bo lepiej spuszczać płyn surowiczy póki pęcherz jest mały i zrobią to sterylną igłą. Na świerzo poparzone stopy naświetlali mi laserem przez 10 min, dopiero potem zrobili mi opatrunek z Argosulfanem( na receptę). I tak w weekend zrobił mi wielki pęcherz, na 1/3 rany poparzeniowej, to też mi przebili, i bardzo się cieszę, choć byłam przeciwko i codziennie jeżdze na laser. Minął tydzień, a ja widzę, że już powoli zaczyna mi schodzić, więc polecam ten zabieg. Odradzam stosowania pasty Colgate, bo pasty do zębów wysuszają skórę, a chodzi o to, by zapewnić jej wilgotność. Używam mydła do mycia stóp, tylko to musi być szare mydło, ja mam białego jelenia.Sama pielęgniarka mi to poradziła, jak maść zaczyna się dobrze wchłaniać, to elegancko schodzi. Nie polecam siedzenia bez opatrunków, bo jak siedział z samą maścią, to potem nie mogłam jej zmyć. Radzę za bardzo nie przejmować się tymi poradami, słowo lekarza zawsze jest ważniejsze niż znawców z internetu, tym bardziej, że czasy się zmieniają i jeśli mamy dostęp do medycyny to lepiej z nego korzystajmy.

Gość kariokineza
Ja tylko ostrzegam, bo taki sposób jak smarowaniem kremem Nivea to żeden sposób.Krem całakiem dobry, ale nie na poparzenia. Chyba że ktoś ma poparzony mały fragment, bo ja mam poparzone 3/4 grzbietu prawej stopy i kawałek lewej stopy. Jestem pewna,że za 2 tygodnie po większości poparzenia nie będzie śladu, a tam gdzie miałam pęcherze to bedzie się trochę dłużej goiło. A medycyna to wrota do nieśmiertelności xd jeśli ktoś twierdzi, że lekarze się nie znają na leczeniu, niech sam idzie na medycynę, skończy te mega trudne 6-letnie studia, a potem podejmię jakąkolwiek dyskusję. Teraz ludzie wolą w google się leczyć, dla mnie to jest żenada i przykro mi, że lekarze są darzeni coraz mnniejszym szacunkiem. Jenocześie zdaje sobie sprawę, że lekarze też nie są fair, łamią tą piekną przysięge Hipokratesa, żeby zarobić jeszcze więcej kasy, ale to już są rozważania w kategoriach ich wyrzutów sumienia.

Gość także poparzona również
Jak jak ostatnio poparzylam sobie usta próbowałam trzymać pod zimną wodą, ale się zakrztusilam więc pomyślałam że lód to dobry pomysł i na szczęście mam przystojnego sąsiada. Od razu lepiej. Lody najlepsze.

Gość wspaniala jestes i juz :)
polecam maśc linomag b. dobrze pomaga :)

Gość POMOCY HELP
NIE MORZNA SZYBCIEJ BOLI HELLLP

Gość Sz. Szatański
schładzać ranę jak długo sie da. Worek z lodem i do skutku, aż przejdzie ból.

Gość ferik
trzeba wsadzic palec w dupe....

Gość też poparzona852
ja około 2 lata temu wylałam sobie na nogi świeżo zaparzoną herbatę... straszny ból. Stało się to koło południa i praktycznie do wieczora nogi polewałam zimną wodą w wannie... próbowałam wyjść i robić zimne okłady ale nie dało się wytrzymać z bólu.. co ja wtedy przeżyłam. Mimo wszystko zrobiły mi się bąble, ale i tak wydaje mi się że gdyby nie zimna wody skutki byłyby o wiele gorsze. Mam do tej pory okropne ponad 10 cm blizny na obu nogach, ale widzę że z biegiem czasu stają się coraz mniej widoczne. Także polecam polewanie zimną wodą i można użyć też pianki znieczulającej na oparzenia. Też dużo pomaga, szczególnie niweluje ból. Pozdrawiam

Gość gość
Ja wczoraj robiłam gofry.. chciałam wyjąć już z gofrownicy gotowe ciasto i całkiem nie świadomie dotknęłam palcem mega rozgrzanej gofrownicy.. ból jak cholera.. aż odskoczyłam.. palca po prostu nie mogłam wyprostować... dzisiaj już normalnie nim poruszam jednak miejsce oparzenia jest takie gładziutkie inne niż inne palce.. moczyłam około 10 minut pod zimną wodą.. ale bez skutku.

Gość gość
PO PIERWSZE!!!! nie wolno lodowatą wodą tylko chłodą bo inaczej szok termiczny gotowy!!!! PO DRUGIE JECHAĆ NA POGOTOWIE!!!! A NIE W DOMU LECZYĆ, TAM ZROBIĄ ODPOWIEDNI OPATRUNEK I DADZĄ LEKI!!!!! PO TRZECIE!!! Polecam ARGOSULFAN na recepte najlepszy na wszystkie poparzenia t-wiem z doświadczenia jak poparzyłam udo zupą od tej pory zawsze biorę od lekarza recepte i mam pod ręką w domu-działa na wszelkie poparzenia lub maść zrobioną w aptece na zamówienie dla dzieci na odparzenia-pomaga na poparzenia również słoneczne!!

Gość gość
Poparzyłam sobie całą rękę od razu włożyłam do wody z lodem. Trzymam już 30 minut i boli i szczypie. Mam dwie musztardy Rosyjską i Sarepską

Gość gość
bież sarepską, ma lepszego kopa

Gość gość
Pomocy jak robilam obiad spadl mi czjnik ze wrzaca woda na obydwie stopy co mam robic bo od godziny trzymam w zimnemj wodzie ale jak wyciagam piecze jak diabli

Gość gość
Zetrzyj ziemniaka na tarce i obłóż tą papką stopy. To tak na szybko. Poślij kogoś do apteki i niech ci kupi żel z aloesu, nie krem z dodatkiem, ale czysty aloes, albo jego sok. I tym smaruj, nie będzie blizny i dobrze uśmierzy ból. Chyba że masz świeży aloes to rozetnij liścia i przyłóż. Podobno olejek herbaciany też jest super.

Gość gość
po pantenol niech ktos biegnie do apteki, a nie jakies tarte ziemniaki, pogielo was?

Gość gość
Nie pogielo. A ty myślisz że czym się oparzenia 40 lat temu leczylo? A odparzenia niemowletom kretynko to czym się smarowalo? Skrobia ziemniaczaną. Po panthenolu zostają blizny, to już nie ten sam lek co kiedyś. Sama wyleczyłam mocne poparzenie u swojego 4 letniego dziecka aloesem. I nikt mi nie powie że panthenol jest najlepszy.

Gość gość
Panthenol to zło. Zapomnijcie o jego istnieniu. Powoduje, że poparzenie schodzi w gląb skóry. Tym szajsem możecie sobie najwyżej włosy wymodelować, a i tak za skutek nie ręczę. Zimna woda bieżąca, okłady ze zmoczonej ściereczki, często zmienianej, na drugi dzień maść ze srebrem, z domowych sposobów aloes, najlepiej aloe vera, a nie nasz drzewiasty, chociaż z braku laku też się nada ale pierwsze chłodzenie, żeby zapobiec rozprzestrzenianiu się stanu zapalnego.

Gość Oparzona
Hejka pomożecie oparzyłam wrzątkiem cały prawy bok brzucha :( Co robic? pomóżcie :(