Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość udreczona mama

Co ja zle robie ze moje dziecko nie chce spac?

Polecane posty

Gość udreczona mama

Dziewczyny opisze Wam mniej wiecej jak wyglada dzien moje coreczki.ma 11 miesiecy i bardzo zle spi w nocy,bo w dzien bardzo dobrze. moze Wy zauwazycie moj blad ,bo ja juz nie wiem... Wstaje ok. godz.7 je mleko ok 7.30idzie spac o godz 10.30 i wtedy tez je mleko,niestety zasypia przy nim spi do godz 12 potem je jakis deserek,wychodze z nia na dwor ok 14 je obiadek i potem ok 15.30 mleko i zasypia przy nim na noc idzie spac ok.21 ale z tym wieczornym spaniem jest roznie nie wiem czy ja jej daje za duzo jesc? a moze za duzo spi w dzien? acha w nocy tez je poradzcie cos

ile czasu dziecko śpi za drugim razem? bo skoro zasypia o 15.30 to nawet jeśli śpi tylko godzinkę to moim zdaniem 4.5 godziny aktywności do wieczora to za mało żeby prawie roczne dziecko było już zmęczone :) sporo śpi w ciągu dnia, ale z pewnościa niedługo będzie jej wystarczała jedna drzemka :)

Gość mama dziewczynki
Kiedyś lekarz mi powiedział-"im dziecko mniej sypia w dzień,tym gorzej idzie mu z tym w nocy".Tak więc,jeżeli Twój maluszek źle sypia w nocy,to na pewno nie jest to wina nie wyspania się w dzień. Co do jedzenia. Takim malcom chyba podaję się mleko przed spaniem.Albo jakąś kaszkę.Nie widze w tym nic złego. Ja bym chyba się zastanowiła nad tym,czy ona nie chodzi za późno spać w nocy. Moja mała ma 2,5 roku i też usypia mi około 21-szej.Wprawdzie w dzień śpi tylko raz,ale za to np.3h. Twoje dziecko jest młodsze,dlatego spi jeszcze dwa razy.Ale może warto kłaść ją troszkę wcześniej na drugą popołudniową drzemke i tym samym wcześniej kąpać i usypiać. Nie za bardzo wiem w czym do końca leży problen.Czy ona źle sypia w nocy,czy źle zasypa na noc???Nie wiem tego.

Witaj! Według mnie córeczka stanowczo za dużo śpi w dzień! Wiem jak to jest - chciałabyś miec trochę czasu dla siebie w dzien, a i wieczory wolne też... :D Ale wyobraź sobie że śpisz tyle godzin w ciągu dnia - czy chciałoby ci się spać już o 9?????????? Zatem są dwie opcje 1. Postaraj się ją wiecej rozruszać w dzień (np. tylko 1 drzemka - i budź gdy śpi za długo!). Wtedy wieczorem Ci padnie i będziesz miała spokojną chwilę. 2. Wykorzystuj wolne chwile w dzień i pogódź się z tym że wieczory spędzacie razem z Małą. Przerobiłam obie te opcje i ja osobiście zdecydowałam że bardziej odpowiada mi wariant pierwszy (tzn wolne wieczory). Życzę mądrego wyboru! 🌼

Gość mimiia
do...IchCzworo ...dziecko nie jest dorosłym i potrzebuje więcej snu, dzieci 10-12 miesięczne czesto źle śpią, twój opis całkowicie odzwierciedla sytuacje z moim dzieckiem...dziecko potrzebuje snu w dzień, a 11 mies. dziecko bardzo czesto potrzebuje jeszcze 2 drzemek...dopiero po roku sytuacja troszkę sie powinna zmienić, na 1 drzemkę ale to wszystko są to sprawy bardzo indywidualne. dzieci A budzenie dziecka to najgorsze co możesz zrobić...dziecko zbudzone jest strasznie marudne i wtedy nawet może Ci się nie udać zabawienie go . Pozdrawiam

Gość mama dziewczynki
No to dziwne,że lekarze zalecaja,żeby dziecko spało w dzień i to tyle na ile ma zapotrzebowanie. Nie można mu zabraniać,żeby mieć święty spokój na wieczór. Moja dziewczynka ma 2,5 roku i dalej śpi w dzień i to trzy godzinki.I wcalenie ma z nią problemu wieczorem.Nawet jeżeli wstanie mi około 18-tej,to i tak pójdzie spać około 21.30. Dziecko potrzebuje snu.Jego kręgosłup potrzebuje odpoczynku.To dlatego w przedszkolach jest coś takiego jak "leżakowanie". Kręgosłup musi byc odciążony. Tym bardziej,że tu piszemy o maluszku ktore może niedawno zaczęło dreptać,albo dopiero uczy się korzystać z nóżek i kręgosłupa.

Gość mama rocznego malucha
Moje dziecko śpi w dzień dwa razy od 9-10.30 i od 14-15 (lub od 15-16), staram się, aby nie spała po 17, nawet jak jest b. zmęczona. Na noc spać idzie ok.20. Noce zaczęła mi przesypiać, gdy odzwyczaiłam ją od nocnego jedzenia (nawet od picia herbatek). Było to całkiem niedawno.

Gość dzieci są
bardzo różne. Moja jest być może ekstremalna, ale śpi bardzo mało. Kiedy miała roczek przeżywałam każdego dnia wszelkie warianty jej dobowego snu. W końcu powiedziałam dość i bardzo dobrze zrobiłam. Te rady typu: "dziecko wie najlepiej samo, co dla niego dobre" tez mogą być czasami do dupy. Roczne dziecko nie musi spać dwa razy. Ja pozwalałam swojej małej spać rano do oporu, a wstawała około 7, ale później nie pozwalałam jej zasnąć tak, jakby sobie chciała, tylko przetrzymywałam ją do 11.30. Bawiłam się z niąnosiłam na spacery narękach, żeby dużo do niej mówić, itp. przed 12 ona już spała i to pełne 3 godziny. Wieczorem zasypiała ładnie około 20. A w dzień przestałam ją kłaść, jak skończyła 19 miesięcy i też ją troszkę pokierowałam. Teraz kończy właśnie trzy latka i sypia po 10 - 11 godzin na dobę. Myślę, że powinnaś dokładnie policzyć godziny, ile snu potrzebuje twoje dziecko - i to nie z jednej doby, ale z dwóch - trzech, żeby było pewne i sama powoli regulować mu sen. Jestem zresztą zdania, że twojemu dziecku nie potrzeba już dwóch drzemek, skoro nie śpi w nocy. Nocne czuwanie jest bardziej potrzebne niż ileś tam drzemek. A co do wybudzania, to mozna to robić bardzo łagodnie. Ja włączałam małej troszkę głośniej piosenki dla dzieci i to nie był dla niej specjalny szok. To, co potrzebowała najbardziej ze snu, to wykorzystała. Zresztą dodam jeszcze, że jak spała za długo, to też bywała marudna. Powodzenia

Gość dzieci są
zapomniałam dodać, że to przestawianie małej trwało dwa dni. Błyskawicznie się zaadoptowała i potem sama juz była przyzwyczajona, do takiego rytmu.

Gość Mama Anka
Moje drogie;po pierwsze mniej telewizji dla dziecka po drugie nie chodzi o spanie w dzien tylko o sprawy nerwowe..

Na Twoim miejscu przesunełabym drzemkę na 11.30 - 12.00 (tylko 1) i wprowadziła zasadę, że nie mas spania po 16.00. Jeżeli ma problem z zaśnięciem wieczorem to znaczy, że za dużo śpi. Moja córka w wieku ok roku już miała jedną drzemkę, bo właśnie miała problem z zasypianiem wieczorem. Po wprowadzeniu ww zasad wszystko się unormowało. Z kolei młodsza jeszcze długo miała 2, bo o 20.00 ładnie zasypiała. Wszystko należy dostosować do dziecka i nie patrzeć, że wg tablki ma spać tyle i tyle. Jedno woli spać więcej inne mniej. A śpi Ci w dzień jeszcze dwa razy bo jest przyzwyczajone a nie dla tego, że tyle potrzebuje, takie jest moje zdanie.

Gość Mamanusia
Jak czytam niektóre odpowiedzi to ręce mi opadają ... Dziecko ok10 MSC potrzebuje spać co ok3.5- 4 godz więc jak ma wytrzymać od 16 do 21? Im bardziej dziecko jest zmęczone tym gorzej jest mu zasnąć. Przerabiałam chyba wszystkie opcje z moją córeczką która budziła się w nocy co chwilę i spała bardzo nie spokojnie. Prawdziwe problemy zaczęły się kiedy zaczęłam ograniczać jej sen w ciągu dnia właśnie biorąc sobie do serca te złote rady. Dopiero wtedy był problem z usypianiem i spaniem nocnym! Teraz ma 10 MSC i śpi tak: wstaje ok 7 ( zawsze w nocy śpi 10godz ), ok 10-11 śpi 40min- godz, ok 15 śpi godzinke i o 20idzie spać na noc. W ciągu doby zawsze śpi 12 godz tylko różnie się to rozkłada. Teraz nie ma problemu ze spaniem, usypianiem itd. Budzi się raz lub 2 razy na cyca. Dodam jeszcze że probowałam dawac jej kaszki i sztuczne mleko na noc myśląc że jest głodna ale do tej pory jest na cycu i potrafi przespać 8 godz bez karmienia.