Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oczywiście mogę się mylić

petycja- podpisałabyś/podpisałbyś???

Polecane posty

dzisiaj w szkole do mojej klasy dotarła taka petycja: \"my niżej podpisani prosimy rząd o skreślenie koni z listy zwierząt rzeźnych.\" podstawowym argumentem były niegodne warunki przewozu tych zwierząt ja nie podpisałam tej petycji ponieważ: -uważam, że nie tędy droga, powinno sie urzadzac nagonki na tych, którzy przewożą te zwierzeta, a nie zabraniac zabijania koni -dlaczego można zabijać kury, świnie, a koni nie? przecież to też zwierzęta -zwierzęta od zawsze służyły ludziom za pokarm, każdy ma prawo sam decydować, czy będzie jadł mięso, czy nie -za niedługo skreślą z tej listy również kury, kaczki, świenie po dłuższym zastanowieniu mogłabym podać więcej argumentów jednak jako jedyna w klasie nie podpisałam tej petycji z tego powodu ludzie zaczęli sie mnie troch e czepiać od jednego kolesia dowiedziałam się wręcz, że jestem kretynka :o ja jednak zdania nie zmienie, a Wy? podpisalibyście tą petycje?

Gość nieeeeeeee
uważam, że masz rację

Podpisałabym. I chyba chodziło im raczej o uniemożliwienie transporu koni na rzeź pod.. hm.. pod drastycznym względem. Widziałaś zdjęcia z takiego transportu? Konie są bite, jak zacznaą się denerwować to dostają kopniaka.. kiedyś jeden konik zaklinował sobie kopyto w kratkę to co człowiek zrobił? Odciął mu ją.. :( ludzie pottrafią być okrutni. A konina mi nie smakuje, fuj..

Nie powiem Ci, że jesteś kretynką, nawet jeżeli tak myślę, ponieważ nie zamierzam Cie obrażać. Poczytaj trochę, pomyśl trochę, obejrzyj może kilka filmów na temat traktowania koni... Zacznij może od przeczytania czegoś takiego: http://www.viva.org.pl/index.php?id=101 Nie zamierzam Cię do niczego przekonywać, wiem, że pewnie i tak do Ciebie nie dotra żadne argumenty. Może kiedyś sama zrozumiesz nektóre rzeczy. A jeśli nie, to przynajmniej będę pocieszać się reakcją Twoich znajomych na tę petycję.

ale innym może smakować w takim razie petycja powinna być inaczej sformułowana, np: my niżej podpisani jesteśmy przeciwko niehumanitarnemu przewozowi koni i rządamy od rządu interwencji w tej sprawie! jeżeli ta petycja brzmiałaby w ten sposób to bym ją podpisała

o, to właśnie była petycja z vivy jestem przeciwko niehumanitarnemu przewozowi zwierząt, ale nie popadajmy w skrajności, jeżeli te zwierzęta będą przewożone i zabijane w odpowiednich, godnych warunkach, to co w tym złego? kładźmy nacisk na przewóz, a nie zabraniejmy zabijania tych zwierząt!

Sama napisałaś : \"podstawowym argumentem były niegodne warunki przewozu tych zwierząt\" To chyba mówi samo za siebie.. ale naprawde nie widziałaś warunków w jakich one trafiają na rzeź..? To jest naprawdę aż.. straszne po prostu.. :( Tylko płakać..

tak, ale kosztem tej petycji zabronionoby w ogóle zabijania tych zwierząt w celu przemysłowym! a jeżeli chodzi tylko o przewóz, to czemu tego nie napiszą w tej petycji?! ja naprawdę jestem przeciwko takiemu traktowaniu zwierząt! serce mi sie kraja, gdy czytam te artykuły, czy oglądam te zdjęcia, ale naprawde nie tedy droga!!!

Tylko widzisz, takie humanitarne zabijanie zwierząt jest zapewne kosztowniejsze. musiały by być instytucje, które by to sprawdzały, a ludzie tylko patrzą, czy czas im nie ucieka przypadkiem.. Kiedy podasz dłoń, to zapragnie całej ręki.. do wszystkiego potrzeba pieniędzy..

Gość A myślicie
że krowy czy inne zwierzęta są inaczej traktowane w transporcie i w rzeźni ?! Dlaczego o inne zwierzęta tak nie dbacie?! Bo to mało efektowne, upominać sie o świnie...

Kiedyś treść tej petycji była taka, jak Ty byś chciała, ale odpowiedź na to była taka, że prawa przewozu są zgodne z prawami UE, a niestety prawda jest taka, że ani nasze, ani unijne nie są przestrzegane i nie da sie sprawić, żeby były. Stąd zmiana treści petycji na obecną. Kobieto obejrzyj sobie kilka filmów o przewozie koni, dobrze Ci radzę. Zresztą jeśli piszesz to, co piszesz widać, że nigdy nie miałaś do czynienia z tymi wspaniałymi, wyjątkowymi zwierzakami... Przykro mi. Bez odbioru.

A myślicie ---> Walczymy o wszystkie zwierzęta, jeśli chodzi o konie, to po prostu jest większa szansa na to, żeby dotrzeć do ludzi, dlatego, że traktowane są tutaj prawie jak psy=jak przyjaciele. Zresztą sama/sam widzisz, że Ta akcja jest bardziej nagłośniona, niż inne. Nie bez przyczyny.

A czy nikt nie widział, kiedyś nadano w telewizji taki film o traktowaniu świń w rzeżni, gdzie świnie wrzucane były do wrzątku jeszcze żywe. To było nie mniej straszne od tego filmu o przewozie koni na rzeź, a jednak nikt wtedy nie pisał petycji do rządu o zakaz uboju świń. Dlaczego? Czy dlatego, że z wyglądu konie są dużo przyjemniejsze niż świnie, są piękne, wspaniałe, wyjątkowe i nie tak powszechne na naszym stole? To mi pachnie hipokryzją, brzydkie zwierząta na rzeź, a piękne zostawmy w spokoju? Petycja, z całą pewnością, była żle napisana.

Czajka ---> Mylisz się i to bardzo. Koni w Polsce właściwie się nie jada, konie są wywożone za granice naszego kraju, dlatego w tym przypadku zakazanie ich zabijania przez polski rząd jest bardziej realne, niż zakazanie zabijania innych zwierząt. Naprawdę tak trudno to zrozumieć. Przecież to chyba oczywiste, że dla obrońców zwierząt los świn jest tak samo ważny, jak los koni, jeśli myślisz inaczej, to nie masz o nich po prostu pojęcia.

Gość ewwwwwwwwwwka
po co podpisywać petycję? przecież to tylko konie, daj sobie spokój, kliknij w pajacyka i już będziesz miała spokojne sumienie. ważni są ludzie, a nie zwierzęta, prawda? one się nadają tylko na pasztet

Gość ewwwwwwwwwwka
ja poczekam, może ktoś postanowi ciebie przewieźć w ciasnym wagonie, będziesz wycieńczona z pragnienia i głodu - może wtedy pomyślisz o koniach?????????????? nie wiem jak mam cię nazwać, bo POTWÓR to chyba za mało powiedziane

ewwwwwwwwwwka ---> Nie bądź agresywna i nie mów tak, jakby działania dla ludzi były czymś złym, bo coś chyba zaczyna Ci się mylić.

Takie petycje nic nie dają. Pamiętaj jak dokładnie 6 lat temu podpisywałam taką sama petycję. I co? I nic... wszyscy mają to gdzieś... Niestety...

Gość a-no-nimka
oczywiscie ze bym podpisala a co do ciebie, ciesze sie ze cie nie znam

Popieram autorkę tematu. Wszelkie administracyjne zakazy prowadzą do powstania podziemia gdzie i tak się prohibitowane rzeczy robi tylko w jeszcze gorszych i do tego konspiracyjnych a więc trudnych do wykrycia warunkach. Poza tym konina jako mięso pochodzące od bardzo czystych i wybrednych zwierząt ma doskonałe walory smakowe - szkoda że w Polsce nie ma tradycji przyrzadzania potraw z tego mięsa :( Szczęśliwie petycja o której mowa nie ma szans na sukces :)

Gość zima jak sto diabłów
A ja rozumiem Twoje argumenty. To tak jak z ludźmi, którzy nie jadają mięsa "biednych zwierzątek", natomiast ryby i owszem. Mam wrażenie, że wielu spośród obrońców zwierząt - przynajmniej z tych, którzy umieścili tu swoje posty - to zwykłe oszołomy (vide: koleżanka ewwwwwwaaaa czy jak jej tam). Nie potraficie normalnie rozmawiać - poza małymi wyjątkami - tylko obrzucacie autorkę inwektywami. Tak, jestem za HUMANITARNYM PRZEWOZEM TYCH ZWIERZĄT. Nie, nie uważam, by zabijanie jednego gatunku zwierząt było gorsze od zabijania innego. To chyba proste.

Gość pqaz.
"-zwierzęta od zawsze służyły ludziom za pokarm, każdy ma prawo sam decydować, czy będzie jadł mięso, czy nie" A mięso z psa czy kota zjadłabyś? to tez TYLKO zwierzęta.

mała wojno ---> umiesz myśleć logicznie? Przeczytaj uważnie co mi odpisałaś. \"Koni w Polsce właściwie się nie jada, konie są wywożone za granice naszego kraju\", a z tego wynika, że zakaz zabijania koni wprowadzony przez rząd właściwie nic by nie dał, bo te konie nie są tu zabijane, są wywożone żywe, ledwie żywe, więc petycja o zakazie zabijania koni jest bez sensu. Petycja powinna dotyczyć warunków przewożenia koni, lub w ogóle ich wywożenia. Zwróć uwagę na ostatnie zdanie mojego poprzedniego wpisu.

Czajka ---> Skreślenie konia z listy zwierząt rzeźnych jest równoznaczne z zakazem wywożenia ich z kraju w celu zabicia ich gdziekolwiek indziej. Jak już pisałam petycja mówiła kiedyś o humanitarnym przewożeniu koni, ale odpowiedź była taka, że wszystko jest przecież w porządku, bo nasze przepisy są takie jak unijne.

Gość zoeeeeeeee
koń jest zwierzeciem sportowym jeździ sie na koniach a nie się je:o fuj jak mozna zjesc konika?przeciez to cudowne zwierzeta:(

mała wojno ---> tylko, że te konie wywożone z naszego kraju, to nie są konie zdrowe i w pełni sprawne. To takie konie, które właściwie już tylko nadają się na rzeź. Myślisz, że gdyby skreślono je z listy zwierząt rzeźnych, zostałyby w kraju i tu dożyłyby końca swoich dni w szczęściu i spokoju, w jakiejś przytulnej i miłej stajni? Na pewno nie, bo skoro juz nie ma z nich żadnego pożytku to nikt nie łożyłby na ich utrzymanie, a tak do czegoś jeszcze mogą się nadać, choćby i na stół. Tylko te warunki przewozu są straszne. Czy jeśliby były przewożone w normalnych, humanitarnych warunkach, ktokolwiek domagałby się zakazu ich zabijania? Na pewno nie, wtedy nikt by na to uwagi nie zwracał. A więc nie o zabijanie koni chodzi, tylko o te warunki przewozu, a więc nie tędy droga.

Czajka ---> \"Skąd pochodzą konie? Konie są sprzedawane na mięso bez względu na rasę czy wiek, jednak najczęściej do transportów śmierci trafiają konie robocze o kasztanowym umaszczeniu i łagodnym usposobieniu. Większość z nich pochodzi od prywatnych właścicieli. Eksportuje się również wiele koni wyścigowych oraz ze szkółek jeździeckich. Wiele koni przywożonych jest z Litwy a nawet z Rosji i przez Polskę wiezionych do Włoch. Wiele koni jest starych, schorowanych, rannych a nawet ślepych, a z powodu wielkiego popytu na koninę w krajach Europy Zachodniej na mięso eksportowane są nawet zdrowe i silne konie. Źrebięta, których mięso uchodzi we Włoszech za \"zdrową żywność\" są najbardziej poszukiwane. Ponieważ dokumentacja koni jest często fałszowana, często nie można ustalić ich rzeczywistego pochodzenia. Częste są przypadki kradzieży koni, ponieważ złodzieje wiedzą, iż łatwo będzie zdobyć fałszywe świadectwa pochodzenia zwierząt. Na największym końskim targu w Skaryszewie sprzedawane są tysiące koni. \" http://www.viva.org.pl/index.php?id=16#2

Gość zoeeeeeeee
moja przyjaciółka specjalnie dla koni kupiła sobie dom na wsi ze stajnią, zabrała konie z transportu na rzeź, konie nie są chore! sa zdrowe i mają swoje uczucia, jak Lenie umarł źrebaczek przy porodzie płakała prawdziwymi łzami a moja przyjaciółka razem z nią chlip :( konie to cudowne i mądre zwierzaki!

mała wojno ---> powtarzam pytanie : Czy jeśliby były przewożone w normalnych, humanitarnych warunkach, ktokolwiek domagałby się zakazu ich zabijania? Więc o co chodzi? O zakaz ich zabijania, czy o warunki w jakich są przewożone? Walczmy z tym co jest złe, a nie bardzo okrężną drogą szukajmy innych sposobów na osiągnięcie celów, które i tak nie wiadomo, czy rozwiązałyby problem koni.