Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ROZMYSLANIA ZA A NAWET PRZECIW

Mieszkanie na poddaszu - co myślicie?

Polecane posty

Gość Tytus co o tym myślisz
heniu juz dawno sie w tym wszystkim pogubił nie kazdy jest tak rezolutny i błyskotliwy jak my :D

Dzięki STICK za fachową wypowiedź, postaram się to sprawdzić, wydębić co się da itd. A takie zabezpieczenia jak: blacha dachówkowa powlekana, folia wstępnego krycia - paro przepuszcalna, wełna mineralna miękka, paraizolacja - folia PE??? Parametry wyciągu pozwalaja na szczęście montować okap w kuchni. Pod spodem są tylko dwie kondygnacje, ale i tak można się nawdychać wyziewów swoich i sasiadów.

Mieszkam na poddaszu, skos zaczyna się ok. 1,5m nad podłogą. Mieszkanko jest super. Wprawdzie wpakowaliśmy w nie dużo kasy, ale warto było. W sypialni łóżko mam pod skosem, nad łóżkiem mam okno dachowe. Na początku, jak padał deszcz to myślałam, że oszaleję, tak bardzo przeszkadzał mi hałas, teraz jest ok, wieczorem super widać niebo... Moje mieszkanie mam tak rozplanowane niestety, że tylko salon jest bez skosów, minus to łazienka, gdy przyjdzie do nas ktoś bardzo wysoki to uderza głową w skos przy sikaniu na stojąco:((( Super są belki, całe mieszkanie jest takie nietuzinkowe. Ogrzewanie też nie jest problemem, nad nami jest jeszcze mała przestrzeń, gdzie upchaliśmy watę. Oczywiście latem może być gorąco z prostej przyczyny, przez okna dachowe wpada słońce, ale od teg są rolety. Jeszcze jedno, okna dachowe mają tzw. ograniczniki, mogę je uchylić na kilka cm, bez obawy, że się otworzą, lub, że deszcz mi napada do mieszkania. Osobiście uważam, że mieszkanko na poddaszu w niczym nie ustępuje innym mieszkaniom. pozdrawiam

Dzięki enta 1:-) Więc sa jakieś duże plusy. Skosy zabieraja trochę miejsca i wygody. Nie wiem jeszcze jak mieszkanie będzie wygladało i ile fatycznie metrów użytkowych wyjdzie. Jak już pisałam okno połaciowe jest jedno akurat w salonie do tego okno i drzwi balkonowe. Postaram się sprawdzić jak to z tym dachem.

Hihihihi - no gdybym miał full jasy to tylko dachówka poniemiecka ceramiczna - po prostu ceramika jest the best - no ale wrócmy na ziemię :) Projekt dachu mam w szufladzie z uwagami fachmana - jutro rzucę ci na forum wykaz materiałów łącznie z oknami ale od razu odradzam plastiki !!!

Gość kasiulica
ja obecnie wynajmuje z chlopakiem mieszkanko na poddaszu.na poczatku wszytsko pieknie ladnie...fajny klimacik...bo mamu sufit w ciemnym drewienku...no i belki...to klimat//.ale tak pare razy siedzialam i klelam na te skosy...bo niestety ale w miejscach gdzie one sa..i ktos zaprojektowal hmmm nazwijmy to szafy...ja juz nie mam gdzie rzeczy ukladac...oki..nasza chatka jest wygodna w miare na dwie osoby ale juz z dzieckiem to sobie tego nie wyobrazam.minus...w kuchni w miejscu zlewu mam skos.dla mnie przy 171 cm wzrostu to nie problem...ale dla mojego pieknego,ktory mierzy 2 m.to juz maly schodek...i tak bardzo ciezko jest mi go namowic do mycia naczyn np:)Uwilebiam za to okno w kuchni....prosto i zrozumiale wytlumacze to tak...sciana na ktorej mamy okno ma ksztalt trojkata....od podlogi jakies 30-40 zcm mamy parapet.nad nim dwa mniejsze okna w ksztalcie prostokatow..a nad tymi dwoma okno w ksztalcie trojkata...tak zeby okna wypelnily ta cala sciane.ten pomysl akurat polecam..warto zainwestowac bo uroczy jest widok z okna i podziwianie mijajacych por roku.Jest zawsze jasno i inaczej niz w blokowiskach:)Z ogrzewaniem nie mielismy problemu zima,,,ale tak jak ktos pisal wczesniej...to juz robota fachowcow.latem mam nadzieje ze nie bedzie goraco ale tego jeszcze nie wiem:)BYwalam w mieszkaniach na poddaszach gdzie szlo sie ugotowac...no ale to tez zalezy pewnie jakie miejsce i jak slonce pada;)w kazdym razie zycze udanego pomieszkiwania na poddaszu:)ps.jak bede kupowac swoje mieszkanie ,to nie wiem czy zdecyduje sie na poddasze....

Podoba mi się mieszkanie na poddaszu, jest cudowne,.............. ale na obrazku :-D Mieszkałam na poddaszu, ale latem jest gorąco (klimatyzacja konieczna), zimą trzeba mieć dobre ogrzewanie, poza tym wiadomo dach raz po raz przecieka i to jest ooooooooooogromny problem ..., wysoko 4 piętro :-D. Koszt remontu mieszkania - jest duży :-D Ja osobiscie odradzam :-D

Gość Blachodachówka ...
jest cholernie głośna, jak pada deszcz, mieszkałem na poddaszu i wiem. No oczywiscie musisz się liczyc z tym, że beda przecieki przy takim dachu, nie tylko jak pada deszcz, ale zimą również jak bedzie odwilz. Naprawa dachu to duże pieniadze i nikt tobie tego tak zaraz nie zrobi, mozesz sobie zgłaszać, administracja ma to w d .... Odradzam. Jeszcze jedno, adaptacja strychu to kupa forsy. Drugi raz bym już nie popełnił takiego błędu, mieszkac a przychodzic do kogos w odwiedziny to dwie różne sprawy

Gość jakaś taka bylejaka
Moje zdanie jest takie-mieszkanie na poddaszu może być,ale tylko wtedy gdy masz cały dom i to mieszkanie przystosowujesz do zycia. Nie wyobrażam natomiast sobie kupowania li tylko poddasza i inwestowania. Poddasze to takie trochę gorsze lokum. Mieszkam w starej kamienicy .Syn przystosował poddasze dla siebie. Ponieważ to bardzo stary dom to dach latem bardzo grzeje,a zimą zimno jak diabli.Mieszka tam zatem tylko jesienią i wiosną,a na zimę i lato przenosi się do pokoju na dole. Takie to jest tam mieszkanie. Tymczasowe. Przy jego wzroście 1.90 te skosy zabierają 1/2 powierzchni,ciągle się garbi szukając czegoś tam gdzie niższa wysokość.Jeśli ktoś ma klaustrofobię nie polecam. Ja tam nie moge spać te wysokości i skosy sprawiają,że się duszę.Ja widzę tylko minusy tego ,żadnych plusów nawet malowniczość taka na dwoje babka wróżyła.

To mnie zmartiłyscie kasiulica i bebe_. Póki co potomka jeszcze nie mam, to może po prostu potem mieszkanie sprzedam;) Ale fakt co do tych skosów i szaf itd. A jak mieszkają ludzie na ostatnich piętrach w blokach z połowy PRL? Jakoś im dachy nie zawsze przeciekają?

Gość podniosę temat

Ja mieszkam na poddaszu od roku i nie zamieniłabym na zadne inne, jest super.Jak jest dobrze wycieplone to nie trzeba sie dogrzewac zimą, a latem jest normalnie, jak w mieszkaniu w bloku. Okna brudzą się szybciej ale mi osobiscie to nie przeszkadza. Polecam serdecznie. No i czynsz płacę jak za kawalerkę a metraz jest bardzo duży. :)

Gość iwo***
Czeeeeeeeść Mieszkam z rodzicami w domu jednorodzinnym za kilka miesięcy zostanie przeprowadzony generalny remont domu tzn; zmiana dachu, ocieplenie itd.. i tak sie zastanawiam czy by nie wykorzystać ten moment remontu i zrobić sobie mieszkanie na poddaszu? co myslicie o tym?

Gość gość
Grunt to odpowiednio rozbudować poddasze. Wybór okien dachowych też jest naprawdę bardzo ważny. Najlepiej w tej kwestii radzić się fachowców. Ja jak wybierałam okna to kupowałam okna Fakro na http://www.veldach.com.pl/ tam mi profesjonalnie doradzili i teraz super mi się mieszka. :)

Gość gość
Mi na poddaszu żyje się bardzo dobrze. Osobiście polecam spróbować każdemu. Jeśli dach wyłożony jest dobrą blachodachówką lub innym materiałem to nie jest najgorzej. Ja wykładałam dach materiałami od http://fincostal.com.pl/

Gość gość
Jeśli kupisz dobre jakościowo okna dachowe, to mieszkanie na poddaszu powinno być wygodne. Ja zakupiłem okna w http://www.blachymetalex.pl/site/ , mają bardzo dobry wybór i korzystne ceny.

Gość gość
ja w wakacje wprowadziłam się do nowego pokoju, właśnie na poddaszu i musze powiedzieć, ze bardzo dobrze mi się tu mieszka jak na razie. Porządne okna są na pewno wazne, ja nia narzekam na zimno, no i przede wszystkim ten pokoj jest bardzo przytulny. U nas adaptacją poddasza na mieszkanie zajal się doświadczony architekt http://www.pracowniaprojektowawroclaw.pl/

Kiedyś mieszkałam na poddaszu i było w lato gorąco, a w zimie zimno. Ja wyboru nie miałam, był to okres rozwodu moich rodziców i nasze rodzinne mieszkanie zostało sprzedane w wyniku podziału majątku itd :O Miałam do wyboru spać, na działce, albo na poddaszu, wybrałam poddasze, ale na działkach też zdarzyło się nie raz spać...

Gość blondi8881
My jesteśmy świeżo po aranżacji mieszkania na poddaszu właśnie. Na początku nie byłam przekonana do kupna tego mieszkania ze względu na skosy, co wiąże się z problemem w doborze mebli itp. Znalazłam jednak wiele pomocnych informacji w internecie. Jest tego mnóstwo i można stworzyć naprawdę fajne wnętrze. Jeden z wielu ciekawych artykułów: http://wjakwnetrza.pl/2015/09/w-jaki-sposob-stworzyc-projekt-poddasza-ktore-idealnie-wspolgra-ze-skosami.html.

Gość gość
Latem jedynie ciepło trochę doskwiera jak się nagrzeje cały dach, no ale nic z tym nie mogę zrobić. Samo poddasze zaaranżowałam z firmą Welta, która zajęła się tynkowaniem na siatce Stucanet, a ja już wzięłam na siebie wykończenie.

Gość Dekoratorka3219
Myślę, że mieszkanie na poddaszu do bardzo fajna sprawa. W lecie może być troszkę gorąco ale myślę, że istnieją rozwiązania, które na pewno się sprawdzą. A dzięki odpowiedniej izolacji, Zimą wcale nie będzie trzeba tak bardzo dogrzewać. Zawsze można urządzić pokój w ciepłych barwach, na podłogę rzucić włochaty, ciepły dywan i pokój będzie sprawiał wrażenie bardzo przyjemnego, ciepłego. :)

Gość gość
u nas w domu są sypialnie na poddaszu i jesteśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni. To prawda, ze trzeba zainwestować w odpowiednią izolacje no i okna. Ja mam okna dachowe Fakro i póki co są szczelne i nie zacinają się. Duzy wybór tego typu okien znajdziecie w tej hurtowni http://kom-bud.com.pl/.