Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grupowa

cytologia

Polecane posty

Gość grupowa

Hej Mój ginekolog twierdzi, żę II grupa jest ok, i że I mają tylko dziwice i zakonnice... Powiedzcie czy Wam też takie rzeczy mówi? Czy zmienić lekarza, bo trochę się obawiam...

Gość mi też tak powiedział
że I gr to mają tylko małe dziewczynki,sama mam II choć wiem że to nie do końca prawda

Gość cocacola
A ja mam drugą grupę,jestem dziewicą i podobno wszystko jest oki ;)

Gość cocacola
A to dla zainteresowanych ;) Badanie cytologiczne (Papanicolau) szyjki macicy jest badaniem przesiewowym mającym na celu wykrywanie zmian nowotworowych szyjki macicy. Polega ono na pobraniu rozmazu złuszczonych komórek nabłonka szyjki macicy, utrwaleniu oraz wybarwieniu sposobem Papanicolau, a następnie tak uzyskany preparat ocenia się w badaniu mikroskopowym. Jest to badanie bardzo proste do przeprowadzenie. Każda kobieta powinna je wykonywac przynajmniej raz w roku. Kobiety z grupy ryzyka częściej. Grupy Papanicolau: I grupa: Prawidłowy. Rozmaz zawiera prawidłowe składniki nabłonka. II grupa: Obraz zmian zapalnych, zmian wstecznych, odnowy nabłonkowej. Zmiany te uznaje sie za niepodejrzane, ze względów bezpieczeństwa powinny być leczone np. przeciwzapalnie III grupa: Obejmuje ciężkie zmiany zapalne lub zwyrodnieniowe, oraz takie zmiany komórkowe które narzucaja podejrzenie zmian nowotworowych. III grupa wymaga wykonania kolejnego badania cytologicznego w krótkim czasie. (po leczeniu np. przeciwzapalnym). Jeżeli nadal w badaniu utrzymuje się III grupa należy wykonać badanie histologiczne. IV grupa: Rak in situ. V grupa: Inwazyjny rak płaskonabłonkowy Znaczenie praktyczne badania cytologicznego: I - wynik niepodejrzany II - wątpliwy, ale niepodejrzany III - podejrzenie raka, ale niepewne IV - duże podejrzenie raka V - rozmaz przemawia za rakiem

Gość cegla
ja też jak robiłam badanie to miałam zawsze IIgr. i zawsze mi mówiono że wporządku.Kiedyś zrobiłam a tu I gr. pracuje na szpitalu i lekarz się śmiał że dawno nie miałam do czynienia z mężem.Uważam że IIgr jest okey

Gość sosik
ja tez mam 2 gr i lekarka powiedzial ze ejst ok

Gość loooolka
Własnie dostałam wynik badań histopatologicznych po badaniu cytologicznym III CIN1 wynik: I fragment podscieliskaszyjki pokryte nablonkiem plaskim paraepidermalnym bez zmian II ENDOCERVICITIS CHRONICA Moze ktos bym i to wytłumaczył??? :)

Gość a ja mam
I grupe ,nie jestem dziewica ani zakonnica,mam 35lat po dwoch porodach i tabletkach anty a mialam II grupe do czasu az nie wypalilam nadzerki.

Gość grupowa
do a ja mam a jeśli lekarz mówi że ok, a ja nie mam żadnych objawów czegokolwiek, nie rodziłam to co powinnam? Kurczę bo juz nie wiem sama. Wiem, że to nie żadne tam niebezpieczeństwa, tym bardziej, że ostatnio tez miałam II gr, ale mimo wszystko, chciałabym tak perfekcyjnie... (mam 32 lata)

Gość bbbbb
Ja ostatnio miałam I grupe i też nie jestem dziewicą, ani zakonnica a ni tymbardziej małą dziewczynką. W takim razie jets to możliwe.

Ja czasami mam pierwszą, czasami drugą grupę. I też zakonnicą nie jestem i mam dwoje dzieci. Druga grupa jest w porządku. Chociaż faktycznie jak wychodzi mi pierwsza grupa to lekarz mówi, że to tak jak u małej dziewczynki. :D

Gość a ja mam
nie znam sie az tak co kto powinien i co z tymi grupami pisze tylko jak jest ze mna,dodam tylko ze ja po porodzie pierwszym juz niby wedlug jednej pani gin.mialam nadzerke co niby nadawala sie do leczenia i mialam druga grupe cytologii ale nic mi nie bylo,potem druga ciaza i potem wizyty u innej pani gin.i wlasnie ta pani gin.powiedziala ze nie ma powodow do niepokoju z ta grupa i z nadzerka ktora w sumie jest ale przy duzych dzieciach moze taka byc .ale jakos tak wyszlo ze wrocilam do pani gin nr1 i ta sie uwziela na mnie i postanowila sie rozprawic jednak z moja nadzerka i chcac a moze nie chcac zmieniac nastepny raz ginekologa poszlam ja wypalic i bylo to juz przeszlo 3 lata temy i od tamtej pory mam piersza grupe cytologii,teraz mam isc po okresie robic wlasnie cytologie,i zastanawiam sie co mi wyjdzie, zobaczymy . pozdrawiam,

Gość asia wro
Ja tez mam II grupę i od kiedy robię badanie cytologiczne, zawsze taka grupę miałam. Czekałam na wyniki ok. 2 tygodni w wielkim strersie i niepewności, poniewaz ostatnia cytologie robiłam 3 lata temu, w miedzy czasie dowiedziałam się, że mam HPV, a do tego jestem osoba palącą. No... i jeszcze w dniu cytologii swoerdzono nadzerkę, więc tego wszystkiego było juz dosyć.Na szczescie okazało się, ze mam II grupę, a lekarka powiedziala, ze wszystko jest ok i ze nie ma do czego sie przyczepić ogólnie. A jest to moja lekarka wieloletnia, wiec ufam, ze tak jest.

Gość kontrolna
Ja mam 22 lata mam dwuletnią córkę i mam 1 grupe. Także wszystko jest możliwe...a i z mężem często się kochamy więc to też nie ma wpływu na wyniki.

Raz czy dwa razy miałam II, ale dostawałam globulki dopochwowe, bo to stan zapalny. Nie jestem dziewicą, ani zakonnicą.

Gość karolina2808
mam pytanie. tez ma II gr. i cechy infekcji. ginekolog mówiła mi coś o jakiejs szczepionce zeby przemyslec, 3 szczepienia za 1500 zł! o co chodzi? co to za cudowna szzcepionka i po co? narazie zaleciła leczenie gałkami..:/ pomóżcie

Gość karla2
ja przy ostatnim badaniu na kartce z wynikiem cytologii miałam napisane że mam nadżerke, a grupe miałam I. nie jestem dziewicą,wydało mi sie to troche dziwne, zwłaszcza że na mała nadżerka, ale co tam,tylko sie cieszyć:)

Gość falinka
a ja właśnie dostałam wynik cytologi, grupa II, ale ponoć wszytsko okey. myślę, że to przez nadżerkę, ale lekarz powiedział żeby się tym nie przejmować.;]

Gość mlynkowa
Ja mam 24lata i mam grupę I a mam męża i często się kochamy jak widać wszystko jest możliwe.

Gość kalliope3
Ja miałam robioną cytologię rok temu,i wyszła mi II grupa,ze stanami zapalnymi.Jak w każdym takim wypadku lekarze przepisują czopki,które łagodza stan zapalny,ale nie gwarantuja one całkowitego zapobiegnięcia(wyleczenia) stanu zapalnego.Dowiedziałam sie także,że mam dość dużą nadrżerkę...lekarze w Polsce nakłaniali mnie do usunięcia(zamrożęnia)nadżerki.Ja zbagatelizowałam leczenie,i dokładnie wczoraj byłam u ginekologa na rutynowym badaniu cytologicznym,lekarz powiedział mi że tym razem wynik cytologi możę być gorszy.A nadżerka się zdecydowanie powiększyła,od razu umówiłam się na zabieg zamrożenia(po zakończeniu miesiączki)...ponieważ to nie przelewki,i naprawdę jak bym była madrzejsza to zrobiła bym to rok temu,za mniejsze koszty.POnieważ jestem za granicą wyniesie mnie to dużo więcej łącznie z pózniejszymi wizytami(kontrolą) lekarza,które są konieczne. Także zdecydownie nakłaniam,jeśli tylko jesteście w podobnej sytuacji do mojej i macie nadżerkę,a lekarz wspomina o usunieciu,to napewno to wyjdzie na dobre.Pozdrawiam Ola 23 lata

Gość poducha555
hej.nie wiem co mam zrobic, lekarz powiedzial ze mam lekka nadzerke. I z cytologii mi wyszla grupa 2 . Powiedzial mi ze mam tej nadzerki nie wypalac i nie wymrazac bo to samo niby przejdzie. watpie zeby samo przeszlo bo mam ja okolo 2 lata juz! a z tego co wiem nadrzerke pownno sie usowac.. mam 16 lat i kieds chcialabym miec dzieci.. a powiedziano mi tez ostatnio ze nadzerke powinno sie usowac po porodzie bo inaczej mozna miec trudnosci z zajsciem w ciaze.. Pomozcie.

Ale pieprzycie :o Ja mam od kilku lat I grupę. Więc żadne dziewice czy zakonnice :D