Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość STS

domowe sposoby usuwania blizn?po pryszczach?

Polecane posty

Gość STS

jak znacie jakies sposoby to piszcie !!z góry dzieki!!

Gość do sts
wyobraz sobie ze nasze prababki mialy domowe sposoby ale dosc drastyczne jedna z metod przebiegala z uzyciem moczu i pumeksu, inne z benzyna oczyszczona, kiedys gdzies o tym czytalam, ale moze jednak wyprobujesz jakas metode bardziej wspolczesna. Nie obejdzie sie bez zakupu kilku specyfikow ( metoda tansza ) lub bez wizyty u dermatologa etetycznego, lub tez bez rzucenia sie pod laser. Mam problem z bliznami i szukalam troche o tym w sieci.Wiec by pozbyc sie tego trzeba to po prostu zedrzec, wiec w ruch musza isc wszelkie zluszczacze, choc mzona to tez jakos wypelnic. Wymieniam zluszczacze m.in Kwas salicylowy ( mozna kupic za 7 zl Saliderm zel 10 % albo Hasceral masc 10% mocznika i 5% kwasu salicylowego okolo 10 zl) kolejne zluszczacze zwiazki siarki ( Acne-Fug emulsja 5 zl ) cynku, rezorcyna o ktorej jest tu gdzies osobny topik i wiele pochlebnych opinii o pascie rezorcynowej. Inne zluszczacze to naftol, zierna mineralne i roslinne, nadtlenek benzolilu ( Benzacne zel 10% okolo 7 zl ) kwasy witaminy A niebezpieczne dla kobiet, ktore chca rodzic ( Retin A krem okolo 36 zl i podobno bardzooo skuteczne Roaccutane ) sciera ale i dziala cos jak wypelniacz w miejscach uszkodzonego naskorka czy jakos tak ) kwasy owocowe ( Adwanced Cream 30% AHA okolo 135 zl dostepny w sieci ) kwas mlekowy. Jest tego cala masa, nie wiem co najlepsze. Sama wybralam metode wymagajaca czasu aktualnie stosuje delikatne kwasy owocowe i ostre peelingi by przygotowac skore na cos mocniejszego. Jestem zadowolona, bo skora troszke mi sie wygladzila :-) Oczywiscie metody msarowania wymagaja duzej cierpliwosci i konsekwencji.

Gość do sts
wkradl mi sie blad widze w pozycji Acne - fug - pomylilam sie, mialo byc Acne - sulf za 5 zl, bo Acnefug kosztuje okolo 55 zl i jest na pryszcze dobry zawiera heksachlorofen :-)

Gość do sts
cos domowej roboty podaje przepisy wyszukane w sieci I przepis Polopiryna S – 5 tabletek (rozpuścić w 50 ml wody) Witamina C – draż. 200 mg – 5 drażetek (zmyć żółtą otoczkę i rozpuścić w roztworze polopiryny S) Sok cytrynowy – 15 ml Spiritus salicylowy lub mrówczany – 100 ml Olejek cytrynowy, grejpfrutowy lub Geranium – 5 kropli Wymieszać. Skórę przemywać 2 razy w ciągu dnia. Jednocześnie stosować krem Tointex, preparaty allantoinowe lub preparat z kwasem azelainowym (np. na noc)przyklad Acne - Derm 20% 17 zl II przepis Mocznik – 5 g Woda mineralna bogata w siarkę, np. Zuber - 55 ml Spirytus kamforowy – 45 ml Wymieszać. Skórę przemywać 2 razy dziennie. No to na male blizny i plamy, ale najwazniejsze to zapytac lekarza, co mozna a czego nie, bo przeciez wszystko zalezy od stanu skory, zdrowia itp. Moze mi sie uda cos zdzialac z moja buzia i moze bedzie gladka, tylko nie wiem jak dlugo tymi metodami do tego dojde. Sporbuje chyba tej pasty rezorcynowej. No i nie drapac nic jak sie wysuszy to sie wykruszy - wazne by samo :-)

wielkie dzieki , napewno skorzystam z ktorejs z metod:) moje blizny nie sa duze ale jest ich troszke i mnie to denerwuje lekko mówiąc:D , jest jeden + ze wiecznie jestem opalony wiec nie sa az tak widoczne hehe.I na dodatek nigdy nie byłem u dermatologa(w sumie to nie wiem czemu) pryszcze same ustapiły teraz mam 19 lat ale pozostały jeszcze te blizny.Mam nadzieje ze sie ich pozbede i tobie zycze tego samego.:):)damy rade!:D

ej nie wiesz czy mycie twarzy wymieszana woda mineralna gazowana z wycisnieta cytryna usunie blizny , bo ja słyszałem ze to jest dobre na blizny??to prawda?

Gość do sts ...
ups solarka? wiec metod wymienionych nie polecam, bo sie plam nabawisz, a cytrynka niezle zakwasza, tym samym wysusza naskorek, blizn nie usunie raczej, przynajmniej nie slyszalam :-)

Gość julkaaaaa
scieram skore mydłem Barwa z pilingiem, jest bardzo ostre, ale dziala jak mikrodermabrazja

nie no co ty hehe , ale w lecie zawsze przebywałem po 5 godz na słoncu codziennie i jeszcze mi ta opalenizna została hehe dziwne??wiem heh ale mi nie przeszkadza

julkaaa a gdzie to mydło mozna kupic???

jeszcze jedno;) czy spirytus jest dobry do uzytku na twarz??czy cos pomaga?? czy wogóle cos daje??

Gość 12312312
raczej nie

Gość Ala9765
Polecam sok z cytryny na małe blizny. Po trądziku korzystałam z tych sposobów na: polub-to.pl/50941. Nie ma po nich już śladu. A była masakra. Czas też się liczy.

Gość gość
Wydaje mi się, że na naprawdę widoczne blizny po pryszczach mogą pomóc tylko profesjonalne zabiegi. Sama usuwałam blizny laserem CO2 w klinice Sfera. Dr Migała świetnie sobie z nimi poradził :)