Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m_80

toksoplazmoza-raz jeszcze

Polecane posty

witam ja w ciaży zaraziłam się tokso byłam leczona i urodziłam zdrowego synusia wiem o tej chorobie wszystko moge uspokoić wszystkie mamy i udzielić dodatkowych informacji piszcie natalia_reszke@op.pl P.S to nie prawda ze musiałyście zarazić się od kota to tylko 1 z mozliwości

Gość agnieszka9033
Witam chcialabym sie dowiedziec co oznaczaja moje wyniki... Obecnie jestem w 32 tygodniu ciąży, dostalam skierowanie na zrobienie wynikow IgG PIERWSZY WYNIK ZOSTAL ZROBIONY 22.09 i wyszedł przeciwciała w kl. IgG 261 IU/ml (< 1,0 ujemny; > lub = 1,0 - lub = 3,0 dodatni ) Nastepny wynik robiony na IgM 18.10 WYNIK : 0,670 S/CO (ujemny 0,64) test na awidnosc ktory dzisiaj odebralam jest nastepujacy : Awidnosc przeciwciał w kl. IgG 0,27 ( niska awidnosc < 0,200 graniczna 0,200 - < 0,300 wysoka powyzej 0,300 wyklucza zakazenie w ciagu ostatnich 3 - 4 miesiecy Toksoplazmoza IgG 77,00 IU/ML (ujemny 8 Czy moj wynik oznacza ze obecnie przechodze chorobe??Lekarz prowadzacy wlaczyl juz antybiotyk który zażywam dopiero od 6 dni... nastepna wizyte mam dopiero za 2 tyg. dlatego chcialabym sie dowiedziec co oznacza ten wynik z awidnosci... i czy dziecku cos grozi?? Proszę o szybka odpowiedz

Napisz lepiej tutaj- bywalec Ci odpisze dokładnie co i jak: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3726912&start=2910 Nie wiem czemu osobno mialas robione iGG i igM , powinny w tym smamym momencie byz zrobione. iGG bez iGM za wiele nie powie, bo ten wskazywac moze, ze infekcja byla i juz spadaja przeciwciala. igM za to podwyzszone po jakims czasie od zrobienia iGG oznaczaja tez ze jednak infekcja byla obecna w niedalekim czasie. I cóz awidność jest graniczna, wiec moze dopiero wzrastac po przebytej infekcji *( ja miałam w 15 tygodniu ciazy 0,71 czyli bardzo wysoka awidmosc i jasne byloze brak zakazaenia w tych 3-4 misiacach).. Napisz do bywalca w tamtym watku. Ale ciaze masz wysoka i zaczelas brac leki.. powinno byc dobrze! Wiesz to jednak jedno dziecko na iles faktycznie zaraza sie od matki.. W innych krajach dlatego bagatelizuja toxo.. Powodzenia!

Gość agnieszka9033
Angelowa dziekuje :) napewno napisze :)

Gość agnieszka9033
a czemu tak dziwnie mialam robione te wyniki to nie wiem... boje sie o malenstwo czy wszystko z nim wporzadku... mam nadzieje ze nie zarazi sie tym swinstwem...

Gość gyniusia
Wynik IgG dodatni 375, IgM ujemny 0.274 martwi mnie wysoki IgG czy ktoś może mi pomoc w odczytaniu wyników

witam, ja miałam bardzo wysoki poziom igg ... nie bylo wiadomo czemu bo badania zrobione 2 miesace wczesniej pokazaly oba wyniki w normie.. wszystko wskazywalo na to ze ktos pomylil badania i ze to stara tokso, ale z uwagi na to ze njei byly do konca jasne wyniki nawet specjalista rozkladal rece i profilaktycznie kazal do konca ciazy brac antybiotyk... ostatni trymestr straszna nerwowka i tak do samego porodu... ale na szczescie okazalo sie ze maluszek jest zupelnie zdrowy... dzis dominik ma 3,5 miesiąca i jest okazem zdrowia.... po porodzie mial robione badania na tokso okazalo sie ze igg ma tak samo wysoki jak ja w ciazy jednak po 3 miesiecznej kontroli okazalo sie ze ze wszystkie wyniki unormowaly sie. przeszlo wszystko przez łozysko ale z uwagi na to ze prawdop. tokso mialam juz przed ciaza u maluszka nic zlego sie nie stalo

Gość Ell:)
Witam, Jestem w 8tc z bliźniakami:) tydzień temu również przeżyłam szok odbierając wyniki toksoplazmozy, które zlecił mi wykonać lekarz na rejonie prywatnie IgG dodatnie, IgM dodatnie (nie będę podawać wartości bo każde laboratorium ma swój własny zakres referencyjny) wpadłam w taką rozpacz, że aż się z tego pochorowałam jak poszłam za dwa dni do gin dostałam od razu skierowanie do szpitala (z powodu toksoplazmozy, wymiotów i infekcji górnych dróg oddechowych). Jeszcze tego samego dnia zgłosiłam się do Centrum Zdrowia Matki Polki gdzie zrobiono mi wszystkie badania i jak się okazało nie mam się czym martwić. Co prawda nadal miałam wyniki dodatnie przeciwciał ale zrobiono awidność i ta wyszła bardzo wysoka co oznacza że zaraziłam się długo przed ciążą i łożysko rozwija się już z przeciwciałami chroniąc moje maleństwa. Nawet nie muszę brać antybiotyków. Naprawdę polecam CZMP mają tam świetny sprzęt do diagnozowania toksoplazmozy dający dokładny obraz rozwoju infekcji i w razie konieczności zapewniają opiekę poradni specjalizującej się w leczeniu toksoplazmozy u ciężarnych, więc wynik pozytywny nie oznacza wyroku. Głowy do góry życzę zdrowia przyszłym mamom:)

Gość Domisiaa
Hej Wszystkim. Robilam badania na tokso i wyszlo mi: tokso p/c w kl. IgM 0,230 tokso p/c w kl. IgG 9,70 czy ktos powie mi o co z tymi wynikami chodzi?

Gość Wikama
Witam serdecznie! Widzę, że dużo kobitek przechodzi stres związany z toxo, ja również jestem w tym gronie. Jestem w 13 tygodniu ciąży, miesiąc temu (3.12) zrobiono mi wyniki igm miałam ujemne, w zwizku z tym, że zapomniano zbadać igg postanowiłam powtórzyć badanie i tak: 21.12 Igg ujemny Igm dodatni 1,04 ( norma dodatni pow 0,65) Badania powtórzyłam w szpitalu zakaźnym na Wolskiej w Warszawie: 28.12 Igg ujemny Igm dodatni 0,84 (norma dodatni pow 0,65) Awidność - niestety wciąż czekam Dostaje od 28. 12 rovamycine i miałam przeprowadzone usg na którym nie widać zmian w łożysku i u dzidzi. Mam pytanie, czy w związku z tym, że nie mam przeciwciał wciąż mogę nie być zarażona toxo. Dziwi mnie spadek igm i ujemne igg. Czekam na awidność, wiem, że to badanie rozwieje wątpliwości ale bardzo proszę o sugestie! Pozdrawiam

Gość Wikama
To znowu ja, pisze bo Odebrałam Iga i jest ujemne, mam brać rovamycine i powtórzyć badania za trzy tygodnie! Mam nadzieje, że jednak nie mam toxo i tylko mój organizm w ciąży zwariował;). Jeżeli okaże się ze jednak mam toxo to musiałam zarazić się tyle co więc dzięki antybiotykowi chronię malucha!!! Może mi się uda!!!

Gość agate
WIkama .. i jak??? powtorzylas badania ?? co z toksoplazmoza ??

Gość agate
Czy moze ktos mi pomoc z interpretacja wynikow//??? Igg ujemne wykonane 4 miesiace temu Igm ujemne wykonane 4 miesiace temu Igm 1.11 dodatnie wykonane tydzien temu ( nie wiem dlaczgo tylko jednen wspolczynnik lekarz mi zlecil ) dodam ze jestem w 28 tygodniu ciazy .. a moj lekaz przepisal mi dzis Rovamycin... mam toksoplazmoze?? Mam powtorzyc badania???? jakie?? w tym samym laboratorium czy w innym?? moze znacie dobrego szpeca od tokso na slasku?? prosze o pomoc

Gość agastan
witam jestem w 14 tyg ciazy zrobilam badania na toksoplazmoze i bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow IgG dodatni, IgM dodatni, IgA ujemny i awidnosc posredni

Czesc dziewczyny! Jestem w 8 tc, wczoraj odebralam wyniki badan i mam dola. Wyszlo, ze mam toksoplazmoze! moje wyniki to: igg 505,2 i igm 1,46. Jeszcze w tym samym dniu zrobilam badanie na awidnosc i czekam cala w nerwach do poniedzialku, dzis sroda :( Odchodze od zmyslow, martwie sie czy z dzidziusiem wszystko bedzie dobrze. Straszne jest to czekanie. Co myslicie o tych wynikach?, czy przy tych wartosciach jest szansa, ze awidnosc moze wyjsc dobrze? Od wczoraj nie robie nic innego jak tylko siedze w necie i czytam i sie zalamuje. Mam nadzieje, ze awidnosc pokaze, ze zarazilam sie przed ciaza, na to licze :(

Gość patbela
Odebralam wynik awidnosci, jest wysoki! uff 0,48 gdzie powyzej 0,3 awidnosc wysoka:), igg tez spadlo do 101 um/ml wczesniej mialam 505,2. eraz jesem spokojna, nie musze rac antybiotyku. Za tydzien powtarzam badanie, mam nadzieje, ze bedzie juz dobrze :) Pozdrawiam:)

Gość Asiulkaaaa
do Patbela - ja dzisiaj odebrałam wyniki i tak: igg 284, a igm 1,2 jestem przerażona. powiedz czy test na awidność robiłas od razu na drugi dzień czy odczekac trzeba? denerwuje mnie to ze lekarze nie zlecają badania na toxoplazmozę przed ciążą a potem tyle nerwów

Gość gość
Witajcie kobietki, piszę żeby pocieszyć niektóre z Was, bo wiem, co przeżywacie. Jak zaszłam w pierwszą ciążę i odebrałam swoje pierwsze wyniki na toxo, to też się załamałam- IGM i IGG dodatnie. Gin postraszył braniem antybiotyku przez całą ciążę, na co bym się nie zgodziła. Trafiłam do poradni chorób zakaźnych na bardzo mądrego lekarza, który zrobił mi przede wszystkim awidność toksoplazmozy. Gdy wyszła wysoka, zabronił brać jakichkolwiek leków w ciąży i obiecał, że nie mam się czym martwić. Tak też zrobiłam, chociaż powtarzałam sobie zupełnie niepotrzebnie badania IGM i IGG co miesiąc. Całą ciążę były dodatnie, a synek urodził się zdrowy. Przebadano go wszerz i wzdłuż, badałam go przez pierwsze pół roku życia-wzrok, słuch, usg mózgu i organów wewnętrznych-okaz zdrowia !!!! Dziewczyny liczy się tylko Awidność, nie przejmujcie się dodatnimi wynikami tokso.

Gość wolha redna
hej Dziewczyny, miesiąc temu przechodzilam przez ten sam problem. w 7 tyg Toxo wyszlo IGG 564, IGM 1,52. Jeden ginekolog od razu dal antybioty w najwyzszej dawce, na szczescie zadzwonilam do innego lekarza, ktory kazal skonsultowac wynik w szpitalu chorob zakaznych (we wroclawiu na koszarowej). Tam zupelnie innaczej podchodza do sprawy (a chyba sie na tym znaja). kosultowaly moj wynik 3 panie , z ktorych kazda miala specjalizacje z chorob zakaznych. wszystkie stwierdzily, ze w ciazy wyniki moga nie dawac jednoznacznej odpowiedz, jezeli nie mialam wynikow sprzed ciazy. IGM dodatni moze sie b. dlugo utrzymywac i obserwuje sie IGG. dostalam skierowanie na awidnosc i wyszla wysoka wiec antybiotyk wogole nie wchodzi w gre. Chce tylko, zebyscie wiedzialy, ze nie ma co od razu panikowac i najlepiej skonsultowac wynik ze SPECJALISTA w danej dziedzinie...no i zrobic awidnosc.. pozdrawiam!

Gość gość
Witam. Szukam podpowiedzi gdzie się da, przeczesałam miliony forów i może tu znajdę odp.... Planowałam starania o dzidziusia więc zrobiłam badania na toxo. IGG i IGM wyszły dodatnie i mój gin polecił mi zrobić badania na awidnosć i IGG wyszło 244 przy dodatnim >8 a awidność 0,12 przy normie niska < 2 Brałam rovamycynę przez miesiąc i zrobiłam badania IGG 470 przy tych samych normach a awidność 0,09. Gin zaleciła mi jakieś inne leki . Teraz nie wiem czy rozpoczynać kurację i jakie wyniki będą świadczyły o tym że mogę starać się bez obaw. Czy powinnam teraz dodatkowo zrobić badanie IGM/? Z góry bardzo dziękuję za odp.

Gość gość
IgG 163. Po 2 tyg IgG powyzej 200. Igm ujemne.. czy to tokdoplsxmoza???

Gość gość
Prosze o pomoc zrobilam sobie kontrolnie tylko igm i wyszlo 0.246 przy <0.8 ujemny 0.8-1watpliwy 1dodatni czyli nic mi nie jest tak ?