Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czysta_

granice higieny intymnej

Polecane posty

Gość czysta_

Mam obsesję na punkcie czystości, zwłaszcza intymnej. Myję się płynem do higieny intymnej się po każdej wizycie w toalecie, choć wiem że to niewskazane bo niszczę naturalną ochronę śluzową. Co gorsza, podmywam się bardzo dokładnie i głęboko, tzn. palcem dokładnie całe wnętrze, sięgam aż do szyjki macicy. Wiem że to przesada, ale inaczej czuję się nieświeżo. Czy to może mi zaszkodzić? Czy wy też myjecie się tak głęboko?

Gość dfffaag
żal mi Ciebie

No z tym myciem \"głęboko w środku\" to faktycznie przesada. Ale sam fakt mycia po każdej wizycie w toalecie jest jak najbardziej w porządku. Tylko wiadomo-oby nie mydłem ani szarym ani jakimś innym. Do tego służą płyny do higieny intymnej.

Gość tak +++++++++++++
i to bardzo możesz nabawić sie grzybicy pochwy, do środka nie wkładaj paluchów a już napewno nie z płynem do mycia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość czysta_
martka, napisałam że stosuję płyn do higieny intymnej.

Gość pifpaf
ja mysle ,e mycie sie po kazdej wizycie w toalecie , to już pzresada- bardzo łatwo o grzybice w takim układzie, a płyny zwyczajne do higieny intymnej też sa niekoniecznie takie dobre bo czesto też wyjałąwiaja-też tzreba odpowiedni dobrać.Bo jak one nie mająodpowiedniego ph i jeszce dodatkowo przeciwbakteryjnie działają to florę naturalną sie niszcy.

Gość no to jaa
..a mi sie wydaje ze mycie po kazdej wizycie w toalecie jest ok. OCzywiscie tylko "powierzchowne" a nie w środku! Kiedys zapytałam o to swojego lekarza: jak często powinno sie podmywać. Odpowiedział mi: tak czesto jak pani tego potrzebuje ale min to 2 razy dziennie. Dodał jeszcze, ze nie nalezy przesadzać z uzywaniem płynów do higieny intymnej tylko najlepiej myc sie zwykłą, ciepłą wodą. I tak też robię, kiedy tylko mam ku temu warunki myję sie jak najczęściej. Wydaje mi sie , ze nie przesadzasz myjąc sie po kazdej wizycie w toalecie jednak z tym myciem od srodka to juz za wiele. Pochwa to organ, który przy zachowaniu odpowiednich warunków fizjologicznych oczyszcza sie sam (przy traktowaniu jej płynami, czy czestymi irygacjami zniszczysz sobie florę bakteryją a wówczas juz zadne mydło ani płyn nie ochroni cie przed zakażeniami).

Gość Maxania
Płymy do higieny intymnej tylko "rozmazują" bakterie!!! Zapytajcie swojego gin. Najlepsze jest mydło w płynie...

Gość pifpaf
a ja bym polecała LActacyd Feminum-płyn lub emulsje.