Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnik.

Homeopatia - oszustwo czy skuteczna terapia? Badania naukowe

Polecane posty

Gość pytajnik.

Homeopatia dziala naprawde czy to tylko efekt placebo? Moze ktos ma namiary na jakies badanie potwierdzajace jej skutecznosc lub nieskutecznosc. Podajmy autorow, ich miejsce pracy oraz gdzie opublikowano wyniki badan.

Gość lkoiuyt
A mogą być strony anglojęzyczne, w polskich nic nie ma. Moge poszukać.

Gość pytajnik.
Na poczatek podaje artykul z czasopisma LANCET, po publikacji ktorego ogloszono koniec homeopatii (nie ma ona wplywu na zdrowie pacejnta) "Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy". Lancet 2005, 366: 726-732 Autorzy: Department of Social and Preventive Medicine, University of Berne, Berne, Switzerland (A Shang MD, K Huwiler-Müntener MD, L Nartey MD, P Jüni MD, S Dörig, D Pewsner MD, Prof M Egger MD); Medical Research Council Health Services Research Collaboration, Department of Social Medicine, University of Bristol, Bristol, UK(P Jüni, J A C Sterne PhD, Prof M Egger); Department of Pharmacology, University of Zürich, Zürich, Switzerland (S Dörig); and Practice Brückfeld, MediX General Practice Network, Berne, Switzerland(D Pewsner)

Gość pytajnik.
lkoiuyt oczywisie :classic_cool:

Gość lkoiut
Zaraz zacznę grzebać. Ja osobiści w homeopatię nie wierzę. Byłam tak leczona - i skończyło się szpitalem w trybie pilnym.

Gość lkoiut
Też nie wchodzi. Trudno.Piszą,że strony nie ma, a jest.

Gość cast away
Za parę dni zjawię się i ja, z zupełnie innymi danymi. --> ikojut - znam wielu takich co byli leczeni przez najlepszych lekarzy i dopiero homeopatia postawiła ich na nogi. Raczej więc nie obnoś się z tym że jesteś wyjątkiem. Żeby nie było wątpliwości - nie jestem homeopatą, nie produkuję, nie rozprowadzam, nie sprzedaję i nie popularyzuję homeoleków. I nie mam zamiaru tego robić w przyszłości.

Gość lkoiut
Cast away - jesteś niegrzeczna. Z niczym się nie obnoszę, informuję, tak jak ty informujesz o swoich racjach,ale widzę,że próbujesz wprowadzić element agresji w swojej wypowiedzi. Albo rozmawiasz merytorycznie, albo wcale.

Gość cast away
Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam (jestem facetem). Jako się rzekło, za parę dni dostarczę pewną ilośc odnośników do materiałów. Natomiast napisałem to co napisałem żeby sytuacja była klarowna (ps. jak efekt placebo ma się do skutecznego leczenia h. zwierząt i roślin?)

Gość lkoiut
No i juz lepiej :) Dobra, czekam na twoje materiały, bo moje na razie nie wchodzą. Wiesz, tu chodzi o merytoryczną rozmowę, jak bywasz na kafe, to wiesz,że mase topików utopiono we wzajemnych obrażaniach i nierzadko w wyzwiskach.

Gość pytajnik.
lkoiut Twoj link nie wchodzi :P cast away wyluzuj, czy lkoiut jest wyjatkiem czy nie wlasnie maja badania potwierdzic, jak jakies znajdziesz to pisz. Nastepne badania potwierdzajace nieskutecznosc homeopaii: "A critical overview of homeopathy" Annals of Internal Medicine, (2003); 138: 393-399 Jonas WB, Kaptchuk TJ, Linde K. Autorzy prowadza badania w: Dr. Jonas: Samueli Institute, 121 South Saint Asaph Street, Suite 200, Alexandria, VA 22314. Dr. Kaptchuk: Osher Institute, Harvard Medical School, 401 Park Drive, Boston, MA 02215. Dr. Linde: Projekt Münchener Modell, University of Münich, Zentrum f. naturheilkundliche, Kaiserstrasse. 9, D-80801 München, Germany.

Gość cast away
Nikomu jak mi nie zależy na merytorycznym traktowaniu problemu, zresztą gdyby nie awaria kompa byłoby już po sprawie. --> pytajnik: zapoznałeś się DOKŁADNIE ze źródłami o których pisałem?

Gość pytajnik.
cast away jak bys nie mial tych artykulów o leczeniu roslin homeopatycznie to prosze looknij choc gdzie to moze byc bo to mnie bardzo interesuje. poszukam tego rowniez.

Gość cast away
Zrobi się ale nie wiem czy dziś. W ciągu paru dni na pewno. Jeszcze ogólna uwaga - ja h. tak jak żadnej metody konwencjonalnej lub naturalnej, nie traktuję z nabożeństwem jako jedynie słusznej; zawsze jestem za stosowaniem możliwie najszerszej palety jednych i drugich. Irytuje mnie po prostu gdy na podstawie jednego czy dwóch artykułow ktoś (nie dotyczy to Was) krzykliwie ogłasza nieskuteczność dobrze udokumentowanych metod, które jednak nie działają wg obowiązujących paradygmatów biochemicznych. Nie wspomnę już o wiązaniu h. z czarną magią i satanizmem jak uczynili to debile z OZONu... na takim poziomie oczywiście nie będziemy tokować. Tyle na dziś.

Gość pytajnik.
Jeszcze wyniki dotyczace wplywu homeopatii na dlugosc i intensywnosc bolu miesni (a raczej braku wplywu) Wzieto pod uwage 8 badan. 3 o najostrzejszych rygorach badawczych [One had a quality score of 60, and two scored 85] - podwojna slepa proba, 140 osob badanych. NIE WYKAZALY skutecznosci homeopatii. 5 badan, kiepskich metodologicznie (very poor methodological quality and all scored 38 points on the quality scale), podwojna slepa proba, badanych tylko przewaznie kilkanascie osob. Wykazaly JEDYNIE statystycznie nieistotne roznice pomiedzy grupa placebo a leczona homeopatycznie. Ernst E and Barnes J. "Are Homeopathic Remedies Effective for Delayed-Onset Muscle Soreness? A Systematic Review of Placebo-Controlled Trials." Perfusion 1998; 11: 4-8 Ernst E. dyrektor Complementary Medicine, Peninsula Medical School, Universities of Exeter & Plymouth

Gość pytajnik.
PROSZE podawajcie w miare mozliwosci publikacje w czesto cytowanych czasopismach wraz z miejscem pracy autora to pozwoli wykralowac sytuacje. Unikajamy ludzi ktorzy bracuja np. w Insytucie Bayera :classic_cool: czy jakis instytutach typowo homeopatycznych - aby sprobowac uniknac stronniczosci takich badan.

Gość lkoiut
Ja sobie daruję, bo mam linki ogólnodostępne z google, które (mendy wredne) w dodatku nie wchodzą, więc wyglupiać sie nie będę, ale chętnie poczytam wasze.

leczyłam się homeopatycznie, bo zmusiła mnie do tego rodzina. w ogóle nie wierzyłam w działanie tych leków. jednak okazało się, że coś tam pomogły (choć przyznam się, że nie zażywałam ich regularnie i na bardzo dobrą poprawę nie było co liczyć). więc to chyba nie placebo

Gość pytajnik.
Nastepne ciekawe badania, niestety potwierdzajace nieskutecznosc homeopatii. Przeprowadzono je na wydziale psychiatrii [Hadassah University Hospital, Jerusalem, Israel], podwojna slepa proba (!), 39 pacjentow z lękowymi zaburzeniamim (20 leczonych homeopatycznie, 19 placebo - czyli substancja obojetna nie majaca zadnego dzialania) bralo udzial w 10 tygodniowym eksperymencie. Leki homeopatyczne ordynowane przez homeopate. Po 10 tygodniach wyniki uzykane przez homeopate nie roznily sie od pacjentow ktorym podawano placebo. Doswiadczenie prowadzono metoda podwojnej slepej proby czyli: "Technika ta polega na takim zaplanowaniu eksperymentu, aby ani badany obiekt, ani osoba bezpośrednio zaangażowana w przeprowadzanie eksperymentu nie miała dostępu do kluczowych informacji, które by mogły wpłynąć na jego przebieg. Informację tę posiada tylko główny koordynator eksperymentu, który sam nie uczestniczy w jego przeprowadzaniu, lecz zajmuje się analizą jego rezultatów po zakończeniu zbierania wszystkich danych przez inne osoby." Namiary na publikacje: "A randomized, double-blind, placebo-controlled study of classical homeopathy in generalized anxiety disorder." J Clin Psychiatry;64(3):282-7, 2003 Mar. Bonne O; Shemer Y; Gorali Y; Katz M; Shalev AY Department of Psychiatry, Hadassah University Medical School and the Department of Psychiatry, Hadassah University Hospital, Jerusalem, Israel. bonneo@intra.nimh.nih.gov

Gość cast away
To jeszcze raz ja. Zapraszam na witrynę homeopatia.edu.pl (to nie jest link) - dział "Badania naukowe w homeopatii - piśmiennictwo" oraz "Artykuły" i "Publikacje obce". Życzę miłej lektury.

Gość pytajnik.
jakieś ale, zostanmy na razie przy badaniach naukowych :classic_cool: cast away jak cos juz przejrzales i ciekawego znalazles to, jesli masz czas, wrzuc przy okazji cos na ten temat.

Gość cast away
Z informacji wstępne tamżej wynika że w Medline jest ponad 1300 publikacji. Artykułów przytoczono kilkadziesiąt. Odnośników jest m-w 350. Proszę abyście wybrali sami bo nie wiem od czego zacząć ;)

Gość pytajnik.
na poczatek to moze cos z czasopism o wysokim IF czyli liczacych sie i szeroko cytowanych :classic_cool:

Gość pytajnik.
Badano wplyw homeopaii na objawy towarzyszace astmie. Nie wykazano zadnej skutecznosci tego typu leczenia. Badania prowadzono na probie 96 dzieci. Thorax. 2003 Apr;58(4):317-21. "Individualised homeopathy as an adjunct in the treatment of childhood asthma: a randomised placebo controlled trial." White A, Slade P, Hunt C, Hart A, Ernst E. Complementary Medicine, Peninsula Medical School, University of Exeter, Exeter EX2 4NT, UK. adrian.white@pms.ac.uk

homeopatia to zabobony :classic_cool: ale kase przynosza koncernom farmaceutycznym niezla.... bo ludzie potrafia uwierzyc we wszystko.

Gość krain
Per analogiam - chirurgia to też oszustwo bo raczej nikt statystycznie jej nie badał...

Gość pytajnik.
homeopatie badano statystycznie, patrz wyzej.