Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tares

masowanie brzucha w ciazy-mozna czy nie??

Polecane posty

Gość zależy
o jaki masaż Ci chodzi. dzieciaczki ponoć bardzo lubią, jak się je głaszcze przez brzuch

Gość tares
dokładnie to mam na mysli ale jakas ciezarna pisała ze ona nawet oliwki nie wmasowuje zeby nie wywołac skurczy zaznaczam ze u mnie to 6 m-c

Zalezy jaki masarz wykonujesz.. Ogolnie wykonywanie masarzu jest przez polozne krytykowany.. A to dlatego ze owym masowaniem mozesz wywolac przedwczesne skorcze.. U mojej znajomej takb bylo.. Wyladowala 2 razy w szpitalu.. i dopiero na korytarzu jak ja zobaczyla polozna jak ona nieswiadomie gladzi i \"smera-mizia\" bsie po brzuchu doslownie sie wydarla czy oszalala - byla wtedy w 6 m-cu- i ze juz wiedza skad te skorcze i rozwarcie na 2 cmm Ja osobiscie staram sie nie glaskac... lepiej polozyc dlon na brzuchu niz sie masowac..co nie znaczy ze nie mozna np kremow wsmarowywac.. Moze to indywidualna sprawa..bo jak wiadomo kazda z nas jest inna.. Jedna nie moze rak do gory podniesc bo juz wystepuja jakies dolegliwosci..a druga bedzie ciezary dzwigala i nic jej nie bedzie... Do tego... Wystrzegajcie sie wyciskania wydzielin z piersi.. one tak samo pobudzaja macice.. (popularnie sie mowi ze macica sie stawia) A ogolnie... :) Zycze wam zdrowych bobaskow :D

Gość tares
podnosze

Gość tares
rusałka- czyli jak mam seksik i maz sciska mi cycuszki to mamy tego nie robic?? nie wiedziałam ze nie mozna:( dzieki?

Moja Mała bardzo lubi jak masuję brzuszek i nie ma przeciwskazań. Ale jeżeli ciąża jest zagrozona to ponoć nie wolno masować bo powoduje to stawianie się macicy - czyli własnie takie skurcze. Nie dajmy się zwariować - ciąża to nie choroba a jeżeli wszystko ok to masowanko nie zaszkodzi. Wszystkiego dobrego.

Gość ja gładzę brzuszek cały czas
i mąż również. Jestem w 36 tyg A lek na skurcze to : ASPARAGIN - łykam po 6 tabletek dziennie od 3 mc pozdr

Gość x cz y
a co z tymi brodawkami???bo tez jestem ciekawa???

Gość cosik nie tak
to w koncu mozna czy nie?

w ostatnim trymestrze raczej się powstrzymywać. Położyć dłoń i to wystarcza. Bez okrężnych ruchów. Ja nie posłuchałam, bo myślałam, że co tam-gadanie i urodziłam w 36 tygodniu wcześniej byłam na podtrzymaniu. Nie masujcie - dotykajcie dłonią i trzymajcie.

Gość nieradzę
Podczas masowania brzucha, pobudza sie macice co moze spowodować skurcze. Jeśli chodzi o wmasowywanie kremów, oliwki, to jest to masarz o zupełnie innym podtekście, niż masarz relaksujący. Dlatego też niepowinno się go zanadto stosować. Na przyspieszenie porodu owszem, jak i mozna go wywołaś( poprzez skurcze macicy, gdyż jest w tedy bardzo wrazliwa ) gdy zaczniemy sie pieścić z partnerem, ale nieradzę ...,

Gość benia 27tydz
Pomocy mi macica wstaje przynajmniej 4 razy dziennie. czym to grozi???

Gość aśka72
Ja niestety mam kategoryczny zakaz głaskania brzucha. Od 22 tygodnia ciąży stawia mi się macica. Teraz jest 36 tydzień, leżenie, duże dawki leków i nadal brzuch się kurczy, więc go dodatkowo nie pobudzam.

Przepraszam ze to pisze.. Ale 1 napisala ze lyka prochy i sie gladzi po brzuchu.. Dla mnie to GLUPOTA!!!! Brac leki rozkurczowe i gladzic sie wywolujac skurcze!!!!:O No wiec tak.. Co do masarzu... Nie powinno sie glaskac brzucha bo takie glaskanie pobudza macice... Mozna sobie naprawde i malemu nieswiadomie zaszkodzic... Wszelkiego rodzaju masarze wywoluja tzw stawianie sie macicy... Czyli jej miesnie sa przez to pobudzane do skurczy...a wiadomo czym to grozi... Ja poniewaz na skutek takich glaskan mialam w rodzinie przypadek i to 2-3 razy zdarzylo sie przez to wyladowac w szpitalu raz z rozwarciem na 2 cmm Wiec ja bogatsza o ta mysl nie masuje sie i nie gladze... Wole jak juz polozyc po prostu reke - to tez maluch odczuje!!! lub tez poszturcham go niekiedy jak za bardzo wyciagnie swe kopytko ze az boli :) Wiec dokuczam mu i lekko ucisne :) (chyba to nie jest niebezpieczne skoro mocniej takie uciskanie zastosowala swego czasu na mnie pewna ginekolog!!!!) Co do piersi... Piersi dokladnie brodawki czy tez sutki sa jakos \"powiazane\" Otorz czytalam wypowiedz pewnej poloznej ktora pisala ze przy porodzie chcac wzmocnic skurcze czy tez przyspieszyc porod stosuje sie wlasnie kilka rodzai masarzy w tym wlasnie masowanie brzucha i masowanie piersi... Dlatego tez zabrania sie kobieta w cizy ktore zauwazyly u siebie siare sciagania jej lub tez wyciskania (masowania w ten sposob sutkow) bo wywoluje to podobny lancuch zdarzen... Ale kazda zrobi jak bedzie uwazala.. Poza tym sadze ze raz na jakis czas mozna sie poglaskac po brzuchu..nie stanie sie nic zlego... Ale radze sie kontrolowac.. bo to wchodzi w krew :D Dla zainteresowanych... poszukajcie topik cos z w stulu moj 1 porod czy cos w tym rodzaju.. Tam tez sie wypowiadala kiedys na temat masarzu polozna.. A ogolnie... Zycze wszystkim przyszlym mamusia donoszonych zdrowych dzieciaczkow 🌼

Gość Kyokushin
W moim przypadku ani masaz ani wyciskanie siary nic a nic nie daje,zadnych skurczy i nic z tych rzeczy. Od 4mca mam siare. Za duzo paniki-waluchajcie sie w sawoje ciala bo preciez nikt tak jak Wy ich nie zna. Juz chcialabym urodzic ale jeszze 3tyg i koniec a w zasadzie poczatek;) Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych maluszkow!

ja jak bylam w szpitalu w30tc na ktg bo cos mnie pobolewal brzuch to po badaniu nieswiadomie zaczelam glaskac sie po brzuszku a pielegniarka sie wydarla zebym absolutnie tego nie robila ze nie mozna ale ja mowie ze ja delikatnie przeciez ale ona mowi ze nie mozna bo to nie jest dobre dla dziecka.

ja byłam w szpitalu w ok 20 tyg i jak to ciężarna głaskałam się często po brzuszku:P i zawsze dostawałam ochrzan od pielęgniarek i lekarzy bo nawet takie głaskanie może wywołać skurcze:( lepiej nie ryzykować chyba... a oliwką smarowałam na szybko bez wczuwania się:P

tzw kulanie brodawek powoduje wystrzykiwanie do organizmu naturalnej oksytocyny czyli hormonu który pomaga nam urodzic, wiec trzeba uważac na bokach tłowia turz nad biodrami tez są miejsca które, jak bedziemy masowa czy podszczypywac również spowodują wystrzelenie oksytocyny głaskanie brzuszka czy długotrwały kaszel itp żeczy wywołują skurcze maccy ja od początku ciąży głaskałam brzusio i tak wygłaskałam zagrożenie porodem w 28 tygodniu- narazie wyciszony jest ja jestem juz w 36 tygodniu wiec jestem juz spokojna nawet jak by sie teraz urodziło A tabletki rozkurczowe można brac jedynie do 36 tygodnia ciąży bo w przeciwnym razie skończycie na cesarce dzidzia nie ustawi sie tak jak powinna i organizm nie przygotuje sie dostatecznie do orodu. Lepiej wypic sobie meliske i odocząc jezeli cos sie dzieje :)

Gość vbbfgfggg
gdy leżałam na podtrzymaniu w 2 miesiącu ciązy połozna powiedziała mi,że nie nalezy masowac brzucha, bo to może wywoływac skurcze macicy....

Gość poprostujaitylkoja
nie można. Moja mama pracuje w szpitalu na ginekologii i jak tylko zobaczyła jak masuję się po brzuszku, zaraz mnie ochrzaniła,że tylko wywołam u siebie przedwczesny poród. Zapytałam czy można tak palcem pukać w brzuch to mi powiedziała, że tylko od czasu do czasu. Byle nie za często. Nie jestem z tego zadowolona, ale pilnuję się. Chcę mieć dziecko donoszone, zdrowe i szczęśliwe. Wymasuję bobaska po porodzie:) Pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie:)

Gość gość
jak się stawia macica albo są problemy to nie wolno brzucha w ogóle dotykać

Gość gość
Rusałka, weź ty się naucz poprawnie pisać, bo masarz to taki facet, co wyrabia wędliny :o

Gość Moniaczek1111
Ja jestem w 30 tygodniu ciazy i od samego początku glaskalam mojego Miśka przez brzuch,on to uwielbia i jak tylko poczuje moja czy meza rękę na brzuchu to od razu wypina pupe albo plecki do glaskania wiec go masujemy i glaszczemy i nie trwa to minuty, bo jak przestanę to Misio kopie ze chce jeszcze i mocniej sie wystawia do pieszczot. Ani razu nie miałam przez to skurczy, twardnienia czy innych historii. Kanał szyjki jest prawidłowo zamknięty cały czas. Kiedys na początku zapytałam lekarza o to glaskanie to tylko sie uśmiechnął i powiedział żebym skończyła panikowac i czytać fora internetowe i ze takie cos moze dotyczyć kobiet z problemowa ciaza. Pieszcze wiec dalej mojego synka on to kocha i ja tez :) pozdrawiam wszystkie mamuski :)

Gość gość
Ja przepraszam, ja wiem,ze ostatni post jest sprzed roku,ale nie moge sie poastrzymac,zeby nie skomentowac takiej glupoty... Jak czytam,ze podczas glaskania i masowania dziecko wypina ,,pupke czy plecki,, ,a ,,brzuch nigdy mi sie nie stawia,, to krew mnie zalewa... Przeciez to nie zadne wypinanie tylko wlasnie twardnienie brzucha prowokowane masowaniem brzucha! Na brzuchu robi sie twarda kula- to wlasnie stawia sie macica,a nie ,,pupka czy plecki,,.