Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zośśka

Czy wykupujecie jakąś POLISĘ DLA SWOJEGO DZIECKA?

Polecane posty

Gość Zośśka

Czy banki (jakie?) oferują jakieś konta dla maluchów? Chcemy z mężem od samego początku odkładać małej jakąś kwotę, którą będzie mogła dysponować po ukończeniu 18 roku życia, albo wcześniej , np przeznaczyć ją na edukację. Ale Nie mam zielonego pojęcia jaki bank coś takiego oferuje. Proszę o rady...

Gość Ja też w 42 tygodniu
Nie wiem czy banki oferują. Pewnie tak, ale jestem pewna, że oferują taka polisę firmy ubezpieczeniowe np. Commercial Union. Sama taka polise chcę wykupić dziecku.

Gość mama małego misia
załozymy synkowi fundusz inwestycyjny w skandii.

Gość Zośśka
z tymi firmami ubezpieczeniowymi za bardzo nie chcę zaczynać. Dlaczego? Bo chciałabym mieć możliwość wyciągnięcia moich pieniędzy w każdej chwili ( różnie w życiu może być) a jak wiadomo, oni sobie za wcześniejsze zamknięcie pobierają niezłą prowizję. Mama Małego Misia coś więcej możesz napisać na temat tego funduszu?

wiecie co ja tez mysle o polisie dla mojej malej i chyba zdecyduje sie na CU miałaby zabezpieczenie na przyszłosc ale chyba taka polise inwestycyjną

Raczej towarzystwa ubezpieczeniowe. Taką polisę ma praktycznie każde towarzystwo ubezpieczeniowe, poszukaj na ich stronach internetowych albo umów sie z konsultantem. Niestety takie polisy sa dość drogie. Spora część idzie na ubezpieczenie i tylko niewielka część jest odkładana na przyszłość. Dlatego jeżeli chodzi wam tylko o oszczędzanie, lepszym rozwiązaniem jest wykupowanie co miesiąc jednostek funduszy inwestycyjnych. Ale w razie nieszczęścia (odpukać) nie ma tej ochrony, jaką daje polisa.

Gość Zośśka
hmm... z tego wynika, że trzeba wykupić 2. 1 to polisa ubezpieczeniowa 2 to fundusze inwestycyjne

Nie, większośc towarzystw oferuje polise lączoną - część skladki jest inwestowana, część idzie na ochronę życia i zdrowia. Ale może faktycznie oddzielna polisa i oddzielny fundusz sa lepszym rozwiązaniem, bo do funduszy masz dostęp w każdej chwili. Spotkanie z konsultantem nie zaszkodzi, ale nie daj sie namowić na podpisanie bez zastanowienia. Pamietaj, że on ma z tego prowizję.

Gość Zośśka
Wiem, dlatego myślałam, że lepszym rozwiązaniem jest bank zamiast towarzystwa ubezpieczeniowego. Wiem jak oni zdzierają. Płacisz 18 lat i masz na końcu wielkie małe nic.

Gość agula32
My z mężem założyliśmy synowi polisę posagową w PZU.Po ukończeniu 18 roku życia będzie mógł dysponować tymi pieniędzmi.Mam nadzieję że wystarczy mu na studia.Zostało na jeszcze 8 lat czekania.

Gość wer_
a ja Wam coś powiem, dużo o tym myślała, dosyć fają sprawą sa właśnie systematyczne oszczedzanie w jakimś funduszu. Ale ( bardzo proszę nie odbierzcie tego żle ) czy myślałyście o tym jak zachowa się dziecko 18 letnie...ja wczesniej tez myślałam będe odkładac , jak dziecko skończy 18 lub 21 ( róznie) to będzie miało pieniążki..ale czy zawsze dziecko ( bo 18 latek to dziecko) czy rozsądnie ulokuje pieniążki...nie zawsze,...kiedy mu się należą może ( nie czarujmy się ) roztrwonić a my jako rodzice nie będziemy miec prawa mu zabronić...bo to jego. Nie wiem jakie moje dziecko będzie, echce wychować ją na rozsądnego człowieka, ale nie mam pewności czy tak będzie, czy mi się uda czy wpływ otoczenia nie wypaczy dziecka...głupio to może brzmi ale takie jest zagrożenie...i tak pomyślała ze będę oszczedza oczywiście z myślą o dziecku ale na własnym koncie i jak dorośnie to zdecyduje kiedy dać jej te pieniążki...pozdrawiam