Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem 78

Taksoplazmoza

Polecane posty

Gość Jestem 78

Witam:) Pragnę dotrzeć do kobiet, które były, są w ciąży i chorują na taksoplazmoze!!

Gość Jestem 78
Cześć...moja Siostra jest chora...

Gość Jestem 78
nie może a na pewno...toksoplazmoza, jestem dzis tak przybita że nawet nazwa mi sie pomyliła, dzięki za poprawke;)

Gość bassi77
ważne żeby toksoplazmoza była ujemna w klasie IgM(dodatni wynik świadczy o tym że właśnie teraz jesteś chora).Dodatni wynik w klasieIgG świadczy o tym że wczesniej chorowałaś.Ja będąc w ciąży miałam dodatnie w IgG,a ujemne w IgM.Dzidziuś zdrowy.ardzo dużo ludzi miało kontakt z toksoplazmozą.

Gość Jestem 78
BASSI 77 możesz mi powiedzieć dokladniej jak to z Toba bylo, bo te igm-y trojami sie przed oczami

Gość ja to miałam
kiedy byłam pierwsz raz w ciązy,ugryzł mnie kot ciotki mojego męża.oni mieszkaja na wsi i kot był niezbyt zadbany. wtedy,nawet nie wiedziałam że jestem w ciązy. kiedy po tygodniu zrobiłam test,okazało się że wynik dodatni szaleliśmy ze szczęścia.wymyślalismy imię.bylismy pełni obaw ale bardzo szczęśliwi.:) niestety po tygodniu zaczęły pojawiać się na moim ciele dziwne ranki.takie jakby od uczulenia.poszłam do mojej ginekolog(durna baba!!!!),ale ona skierowała mnie do dermatologa. on nie wiedział co mi jest. ale ja podejżewałam toksoplazmozę. poroniłam w 8tyg.ciazy. miała wielki żal do mojej ginekolog. zresztą do wszystkich miałam żal:(:(:( teraz jestem po raz trzeci w ciązy.wszystko jest ok. mam tez sliczną córeczkę,ktora w tym roku skończy 3latka. jestem szczęśliwą mamą. pozdrawiam.

Gość Jestem 78
A ja sie zastanawiam jakie szanse ma moja Siostra, która jest w 20tygodniu ciąży i dopiero teraz dowiedziała się, że jest chora i jest duże prawdopodobieństwo,że zarazila sie będąc juz w ciaży??

Gość bassi77
jeżeli już jesteś w ciąży to dobrze żeby wynik w klasie IgM był ujemny(wtedy może dojść do poronienia).Ja byłam ujemna w IgM a dodatnia w IgG(pozostanie tak bardzo długo bo wytworzyły się przeciwciała którebędą chronić przed kolejnymi zachorowaniami}.Dlatego nic z tym nie robiłam i jest wszystko ok.nie wiem w jakiej ty jesteś sytuacji

Gość bassi77
zarażenie się w czasie ciązy szczególnie we wczesnym stadium może powodować poronienia.Im póżniej doszło do zarażenia{np kot,ale nie koniecznie}tym lepiej-mniej groźne powikłnia.Ale jeęli ten wynik jest dodatni tylko w igg to nie ma się raczej czym martwić.Innym ważnym badaniem w ciąży jest cytomegalia(obowiązują tu te same zasady klas przeciwciał}

Gość ania=
ja straciłam kruszynke w 9 tyg.- przyczyna najprawdopodobniej toxop. U mojej koleżanki wykryto toxopl. w 9 miesiacu i od arzu zywołano poród przez cesarskie cięcie.

Gość Jestem 78
ania= a co z dzieckiem Twojej kolezanki, urodziło sie zdrowe??

Gość demek
Moja ciąża zatrzymała na 4 tyg. nie było tętna.Teraz sobie myślę że to pewnie przez tokso Po 7 miesiącach spróbowaliśmy ponownie i co nie mam miesiączki , a właśnie odebrałam wyniki tokso i mam wynik pozywtywn IgG Gdy przeczytałam wypowiedzi\"Jestem 78\" to trochę się uspokoiłam. Ale jestem wściekłam na moją lekarkę bo ona zleciła mi badanie na tokso dopiero po 7 miesiącach od pierwszego poronienia a była powinna to zrobić dużo wcześniej bardzo się boję, że coś będzie nie tak.

Gość koobi
Musi bardzo uwazac---nie jesc surowego miesa, unikac kotów i trawników , myc dokl.warzywa i owoce.Poza tym toxo w ciązy mozna podobno leczyc.

Gość koobi
Gin nie zlecaja tych badan---mozna ew. prosic o skierowanie do poradni chorób zakaźnych. Ja np. robiłam sobie na wlasną rekę przed ciążą----są dosyc kosztowne, ale jak trzeba... Poza tym radze zrobic badania tarczycy----ja się o chorobie dowiedzialam dop.w 16 tyg. , a nadczynnosc groxi poronieniem, niedoczynnosc wadami płodu. A obie przypadlosci czesto ujawniają sie dopiero w ciąży.Tak przy okazji.

Gość elpis3
Poradźcie proszę mam wyniki na toksoplazmoze pisze tak: Toksoplazma gondi IgG 32.8 IU/ml.Rozumiecie coś z tego ?Mam obawy do niepokoju czy nie.