Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rhapsodia

Potrawy WIELKANOCNE...

Polecane posty

MAALUTKA ! CZY TY MASZ PRZED SOBa KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ CZY TAK DOSKONAŁĄ PAMIĘĆ !!?? PODZIWIAM !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krakrakarkrakra
arinaka - ale to chodzi o to, zeby te ciastka byly bez czekolady!! nie wyobrazam sobie tego z delicjami :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A JA TAK . W KUCHNI TRZEBA MIEĆ WYOBRAŻNIĘ . A EKSPERYMENTÓW NIGDY DOŚĆ . NAJWYŻEJ -JAK COŚ NIE WYCHODZI TO ZMIENIASZ KONCEPCJĘ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barbi 25 bardzo proszę:) napisz czy wyszlo ANMARIA mam mnóstwo przepisów w wordzie też z różnych topików i nie wszystkie próbowałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NO TAK . O TYM NIE POMYŚLAŁAM . PRZEPRASZAM . TO WSZYSTKO PRZEZ TĄ ŚWIĄTECZNĄ BIEANINĘ . OD DZIŚ MAM WOLNE I ZAŁATWIAM WSZYSTKO OD RAZU { ŁĄCZNIE Z MYCIEM OKIEN }

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) od dzisiaj wolne to z pięć razy zdążysz święta przygotować:) ja pracuję do piątku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRZYKRO MI BARDZO . MOŻE PRZESADZAM ALE CHYBA WSTAŁAM DZIŚ LEWĄ NOGĄ I TO DWA RAZY :( :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kimlan
ja lubie rafaello i właśnie dobre są te pomieszane smaki, inne ciastka moim zdaniem nie pasują ja mam przepis na bardzo dobry i zawsze wychodzący miodownik, jezeli ktoś chce to podam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ANMARIA dlaczego ma być Ci przykro?? co się stało?? kimlan wg mnie pasowało, ale nie każdemu musi smakować:) dawaj ten miodownik wypróbujemy po świętach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kimlan
Miodownik z orzechami ciasto: 60dkg mąki 20dkg margaryny 1 szkl. cukru 2 łyżki miodu 2jajka 2 łyzeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić z mlekiem.Ciasto zagnieść i dodać sodę z mlekiem. Podzielić na 2 równe części. na 1 część przed pieczeniem nałożyć masę orzechową masa orzechowa: 3łyżki miodu 30-40 dkg orzechów włoskich/posiekanych 5dkg margaryny 4 łyżki cukru zagotować wszystkie składniki i nałożyć na 1 surowy placek. piec ok 20-30 minut. ciasto musi być ładnie przypieczone-na złoty kolor 2 placek pieczemy sam, bez żadnej masy po upieczeniu kładziemy na blaszce kolejno suchy upieczony placek, mase budyniową, placek z orzechami. masa budyniowa 2 budynie śmienatkowe lub waniliowe / bez cukru/ 1/2 litra mleka 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl.cukru rozpuścić budyń w mleku i zalać gotujące się składniki. zagotować, ciepłym budyniem przełożyć placki. ja czasami ciasto dziele na 3 i wychodzą mi trzy warstwy, tylko wtedy robię więcej budyniu. miodownik jest najlepszy na 2/3 dzień po upieczeniu, jeszcze się nie zdażyło aby komuś nie wyszedł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kimlan wypróbuję po swiętach :) Ja to ciasto piekę na Wigilię, ale jak ktoś piecze z makiem na Wielkanoc to może się przyda Sero- makowiec ciasto: 1i1/2 szklanki mąki 1 żółtko 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Masa makowa: 1/2 kg maku białko z jednego jajka 2 jajka całe szklanka cukru pudru aromat waniliowy 2 łyżki bułki tartej Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera [ może być wiaderko] 5 jajek 1/2 kostki masła szklanka cukru pudru Składnki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folii do lodówki.Rozwałkowaći piec w formie wyłożonej papierem 15 min w tem. 200 stopni. Mak sparzyć [może być z puszk już gotowy] osączyć,z emleć 2 razy.Utrzeć z cukrem i żółtkami dodać aromat i bułkę tartą.Połączyć z białkami ubitymi na pianę wyłożyć na ciasto.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po łyżce ser.Delikatnie wymieszać z białkami na pianę, mase serową wyłożyć na mase makową. Ciasto piec w tem. 180 stopni . Na wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DZIEŃ DOBRY . A TO ZNACIE ? \"KARMELOWY KSIĄŻĘ \" {??} 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Składniki na masę: 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 l śmietany kremówki 2 opak. „Śmietan – fixu” lub bitej śmietany Składniki na karmel: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto (mąka, margaryna, proszek do pieczenia, żółtka) zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i każdą część piec w 180oC przez około 40 minut. Następnie śmietnę ubić z cukrem pudrem i \"Śmietan – fixem”. Tą masą przełożyć ciasto. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą. Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie ostrożnie wylać na ciasto. BRY .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PEWNIE ZE SPRAWDZIŁAM TEN PRZEPIS .UWIELBIAM TEN KARMEL . PRZYGOTOWANIA IDĄ PEŁNĄ PARĄ -DZIĘKI-. I NASTRÓJ TEŻ MAM DZIŚ LEPSZY , SŁONECZKO ŚWIECI {CO WIDZĘ PRZEZ UMYTE OKNA} I MOGĘ TROCHĘ POLENIUCHOWAĆ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wygląda na prosty przepis, tylko karmelu tak nie robiłam, ale jak mówisz że po 2,5 gotowania wychodzi to zaryzykuję:) Ja pracuję, słoneczka nie widać - 3st. było rano

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a znacie
przepis na pysznyyyy sernik? poprosze;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sernik z brzoskwiniami ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 20 dag cukru kostka margaryny 1 proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3-4 łyżki smietany 18% masa 1 kg sera ( twaróg półtłusty) 8 jajek 40 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy puszka brzoskwiń Przygotowanie Ciasto wyrobić w rękach, zrobić dwie kulki, mniejszą i większą, do tej większej dodać kakao wtedy jest ciemny spódzawinąć w folię i włożyć na dwie godz. do lodówki. Po tym czasie zetrzeć większą kulkę na tarce o grubych oczkach, nałożyć masę serową, następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec godz. w 180oC. Najlepiej wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i niech stygnie, wtedy jest pewne że nie opadnie. masa Ser zmielić , można uzyć gotowego do serników,dodać resztę składników i wymieszać, ( brzoskwinie najlepiej osuszyć w ręczniku papierowym nie będą miały tyle soku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kimlan
maalutka tylko prosze odpowiedz szybko bo zabieram sie do pieczenia, a te brzoskwienie to gdzie nalezy wsadzić? :) na ser, tak? a potem na nie to starte ciasto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dajcie latwy przepis na babke
piaskowa,dzieki z gory wielkie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Babka piaskowa 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szkl maki ziemniaczanej, 20 dag (niepełna szklanka) cukru, 25 dag margaryny, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy tłuszcz i tarta bułka do formy Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 min. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Kimlan możesz pokroić w paki ułoŻyć na masie serowej, ja polalam to pianą z 5 ciu białek ubitą ze szklanką cukru i na to starłam ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś dorzucę
Wiosenny pasztecik jajeczno - pieczarkowy Składniki • 10 jajek ugotowanych na twardo • 25-30 dag pieczarek • duża cebula • 4 łyżki groszku konserwowego z puszki • 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie) • pęczek posiekanego szczypiorku • 2 jajka surowe • 3/4 szklanki bułki tartej • 4 łyżki gęstej śmietany • 1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni") • sól, pieprz • kilka łyżek oleju do smażenia • tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki przygotowanie 1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. 4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koobi
czy w ciescie do karmelowego księcia nie ma cukru? Odpowiedzcie,proszę, bo własnie robię :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qrcze ja nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ Maalutka >> ciasto kokosowo-ananasowe wyszlo i jest pyszne :) Wesolych Swiat kobietki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koobi
poodnosze :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnosimyy
Alanka37 jakie potrawy przygotowujesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×