Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stefan Torba

wózek trójkołowy - plusy i minusy

Polecane posty

Witamy, Zastanawiamy się na zakupem wózka na trzech kołach. Nie wiemy jednak czy nie okaże się, że wózek taki jest niefunkcjonalny, niestabilny itd. Macie jakieś doświadczenia? Każda opinia będzie cenna. pzdr

Moim zdaniem wystarczy troche wyobrazni, zeby nie kupowac trojkolowca. Wystarczy pomyslec o podjezdzaniu np. na kraweznik - najpierw unosisz przod wozka, a gdy przednie kolo stanie na krawezniku, musisz lekko uniesc tyl - no i jak wozek zachowa wtedy stabilnosc?

Gość mimoza111
ja mam wózek trójkołowy i jestem bardzo zadowolona, nie ma żadnych problemów ze stabilnością i podjazdami, po prostu trzeba pamiętać że z przodu jest jedno koło, podjazd można pokonać przodem. Wcześniej korzystałam z wózka 4-kołowego i też było ok. Wg mnie najważniejsze dla prowadzącego wózek są duże pompowane koła i regulowane ustawienie rączki. Przydaje się też kosz/siatka pod wózkiem. Dla dziecka m. in. ważna jest dobra amortyzacja, jazda po polskich chodnikach bywa prawdziwym wyzwaniem ;)

Gość ***bellisima***
Mimozo, napisz jaki typ amortyzacji polecasz. Zastanawiam się nad kupnem wózka (Implast driver 4xl), który ma zawieszenia na spręzynach. Czy ten typ amoryzacji sprawdza się?

Gość lllullaby
Mam 3 kołowca, wcześniej używałam 4 kołowca - jest to kwestia wprawy i przywyczajenia się - jeżeli chodzi o krawężniki. Ale o wiele lepiej manewruje się 3kołowcem przynajmniej ze skrętnym przednim kołem.

Gość mimoza111
niestety nie wiem jaka amortyzacja jest w wózku, którego używam - jest to wózek firmy hauck. Chodzi po prostu o to żeby dziecko się nie wytrząsało na wszystkich nierównościach, dużo dają już pompowane koła, nie plastikowe kółeczka bez opon

Proponuję też dobrze zastanowić się nad wagą wózka, czy nie będzie w waszym przypadku cięższy wózek kłopotem. Mi wydawało się, że nie będzie problemu i potem żałowałam naszego zakupu właśnie przez wagę. Teraz już kupiliśmy lekką spacerówkę, a więc dość szybko dał się nam we znaki pierwszy model. Udanego wyboru :)

Jeszcze jedno - teraz mam 4 kołowca (choć też rozważałam 3 kołowy, ale były cięższe) ze skrętnymi kołami i manewruje się nim bardzo lekko, praktycznie jedną ręką. Polecam skrętne koła w każdej wersji ;)

Trójkołowce są bardzo niestabilne! Szczerze ich nie polecam. Jeżeli szukasz fajnego wózka to postaw na model marki GRACO. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Jest lekki i bardzo łatwo się składa.