Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanko drobne help

Do wszystkich którzy pisali pracę licencjacką lub magisterską ?

Polecane posty

Gość pytanko drobne help

Chodzi o to że w mojej pracy muszę zdefiniować przynajmniej kilkanaście róznych pojęć z dostępnej literatury. I tu pytanie: Czy wy kiedy pisaliście definicję to za każdym razem spisywaliście cytat tej definicji z książki w cudzysłowiu ?? Bo w sumie ja bym tak zrobiła tylko obawiam się że jak chcę dane pojęcie zdefiniować na kilka sposobów od różnych autorów to głupio tak same cytaty zapodawać. Dziwnie by to wyglądało :O Więc może inaczej. Może wy po prostu zmienialiście nieco definicję podaną przez autora i opisywaliście ją własnymi słowami, czyli jakby nie było nieco zmienialiście ją ??? Jak to u was było ????

Gość pytanko drobne help
No ja wiem czym się różni cytat od przypisu tylko jakby w skrócie ująć moje pytanie to chodziło mi mniej więcej o to czy każdą definicję innego autora trzeba podawać jako cytat czy może można opisywać tą definicję własnymi słowami ?

Gość pytanko drobne help
Tzn. własnymi słowami ale oczywiscie w oparciu o definicje autora

Generalnie mi pan profesor powiedział ostatnio na seminarium, że przegląd literatury (piszę pracę badawczą więc przegląd literaturey jest tylko jednym z punktów pracy:) powinien opierać się na przeczytanej lekturze literatury. Powiedział, że nawet jedno przepisanie zdania to jest plagiat:( więc ja piszę tak, że czytam w różnych książkach bądź artykułach co na ten temat sądzą i piszę własnymi słowami, no i robię do tego przypis:)

Jesli juz koniecznie musisz umiescic w pracy definicje, to napisz jak najwiecej swoimi slowami. Zacytuj najwazniejsze slowa z definicji, ale reszte opisz wlasnymi slowami i omow od razu wazne elementy, ktorych nie ma w innych definicjach, lub ktore w jakis sposob sie roznia. Ja ci powiem szczerze, ze nie chcialoby mi sie czytac tych wszystkich cytatow z roznych encyklopedii, bo to nie sztuka przepisac pol strony z roznych ksiazek. Mysle, ze osoba, ktora bedzie czytac twoja prace, chce wiedziec, co ty o tym myslisz, co ty odkrylas, jak ty to widzisz, co wg ciebie jest w tym wszystkim wazne, czy zgadzasz sie z tymi definicjami, co mialabys im do zarzucenia.... Twoj promotor zapewne wie, co podaja encyklopedie na dany temat- on chce wiedziec, co ty z tym materialem poczniesz, jak go skomentujesz.

Gość kurka siwa
to teraz ludzie którzy nawet samodzielnie mysleć nie potrafią robią magisterkę? Ten świat oszalał!!

Gość piszepracę
mam pytanie, bo jużsie gubię jezeli przepisuje jakies zdanie z książki ale lojalnie informuje w przypisach,że zdanie pochodzi z jakiej książki,podaje jej stronę to tez jest plagiat bez sensu

wcale nie glupio.. cytaty piszesz kursywą, a miedzy nie wpisujesz wlasny komentarz.. czyli kogo to definicja, ewentualnie jakie podejscie reprezentuje autor.. czy ujecia tych definicji mozna jakos podzielic.. ktora Ty przyjmujesz za najbardziej pasujaca do problemu poruszanego w Twojej pracy itp..

Gość na
Definicje należy przytaczać w ich wersji oryginalnej. Można je ujmować w cudzysłów, ale można je też wydzielić z tekstu własnego za pomocą kursywy, wcieć lewo- i prawostronnego oraz mniejszej czcionki. Poniżej pokazuję Ci sposób w jaki można prowadzić refleksje terminologiczne. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK/zwolinski-slowo-06.html