Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wierny Ogrodnik

Ewangelia Judasza

Polecane posty

Gość przeniesienie
09:38 t a j e m n i c z a Czytaliście ewangelię Judasza? Tylko on był godny usłyszeć słowa objawienia od Jezusa. Gwiazda wskazująca drogę jest twoją gwiazdą, sny uczniów i sen Judasza, śmiech Jezusa podczas modlitw i te słowa " a oni zasadzili drzewa, które nie przynosza owocu robią to w miom imieniu w sposdób haniebny" - nie wiem jak wam, mnie kojarzy się to z klerem. Dusze wszystkich ludzich pokoleń umrą, nie jest możliwe by siać ziarno na skale i zbierać z niego plon- więc zmartwychwstanie nie jest dla wszystkich? Juz nic nie rozumiem popatrz Spadają z obłoków małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia a od zwykłych rzeczy naucz się spokoju i zapomnij, że jesteś, kiedy mówisz, że kochasz

Szczerze watpie. Przedstawiany byl zawsze jako zdrajca i tak ma pozostac :/. KK nie znosi zmian... Musialby przyznac, ze gdyby nie Judasz, boski plan zbawienia ludzkosci wzialby w leb - to byloby poniekad rozgrzeszeniem zdrajcy :D

Byc moze. Biblia zawiera zbyt duzo symboli, przenosni i sprzecznosci by mozna ją bylo traktowac jako dokument - IMHO, oczywiscie. A z rehabilitacja - coz, czas pokaze :).

Szkoda, że nie zachował się cały apokryf.Już Sokrates o tym wiedział, że rodzaj śmierci może uczynić człowieka nieśmiertelnym. Zobaczcie gdyby Chrystus umarł śmiercią naturalną, dzisiaj nikt by o nim nie pamiętam. Oczywiście, że ewangeliści nie byli uczniami Jezusa, apostołowie nie umieli czytać ani pisać- oprócz Judasza. Był przyjacielem Jezusa. Na ten temt mam podobne zdanie jak justar.

Gość człowieczek z małym rozumkiem
Ja i tak nie rozumiem po co Judasz miałby "wydać" za forsę kogoś, kto przecież nie ukrywał się i był ogólnie dostępny

Gość z mojego ulubionego serwisu
I co Wy na to?? Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,1033 Gdyby Jezus przepowiedział, kto go zdradzi i kto się go wyprze, czyż nie lękaliby się go jak Boga i nie bali się wyprzeć i zdradzić? uczniowie zdradzili Jezusa i wyparli się go nie troszcząc się wcale o niego (...) Jeżeli, narażony na knowania człowiek przeczuje je i wyzna to swym wrogom, ci porzucają swe zmysły i wystrzegają się ich. A zatem to, co się stało, stało się dlatego, że zostało przepowiedziane, bo to jest niemożliwe; jeśli więc się stało, to mamy dowód, że nie zostało zapowiedziane; jest bowiem rzeczą zupełnie niemożliwą, aby zdradzili i wyparli się ludzie, którzy zostali napomnieni. (...) Przepowiedział to jako Bóg, a więc przepowiednia musiała się całkowicie spełnić. A więc swych własnych uczniów i proroków, z którymi wspólnie spożywał posiłki, Bóg doprowadził do tego, że stali się bezbożnikami i zbrodniarzami, gdy tymczasem powinien wyświadczać dobrodziejstwa wszystkim ludziom, a zwłaszcza swym najbliższym towarzyszom. Nie zdarzyło się nigdy by zaproszony do stołu biesiadnik spiskował przeciw swemu gospodarzowi; czyż więc człowiek zasiadający przy jednym stole z Bogiem mógł knuć zdradę Bogu? I co jest jeszcze większą bzdurą, sam Bóg knował przeciwko swym współbiesiadnikom, czyniąc ich zdrajcami i bezbożnikami! " Celsus (Contra Celsum 2,18-20) Wobec przedstawionych poniżej dowodów jasne się dla nas stanie, że lud chrześcijański nienawidzi Judasza nie tyle nadaremnie, co niesprawiedliwie. 30 srebrników "Wtedy spełniło się to, co powiedział prorok Jeremiasz: Wzięli trzydzieści srebrników, zapłatę za Tego, którego oszacowali synowie Izraela. I dali je za Pole Garncarza, jak mi Pan rozkazał" (Mt 27, 9 i n.). Po pierwsze, Mateusz poplątał proroctwa, gdyż u Jeremiasza nie ma zapowiedzi wspomnianej sceny (Jeremiasz mówi o kupnie pola, ale nie od garncarza i nie za 30, a za 17 srebrników - Jer 32, 6-9; zapewne pomieszał mu się Jeremiasz z Zachariaszem, gdyż to u tego drugiego możemy wyczytać: "I odważyli mi trzydzieści srebrników i wrzuciłem je do skarbony Domu Pańskiego." (11, 12 i nast.)). Po drugie: srebrniki wyszły z obiegu już trzysta lat przed Jezusem, jak pisze Pinchas Lapide: "...za czasów Jezusa znano złote i srebrne denary, asy podwójne i potrójne, selasy, miny, szekle, drachmy, podwójne drachmy - ale nie było monety czy waluty, która byłaby znana pod nazwą "srebrników". Już ponad trzysta lat wcześniej wyszły one z obiegu. Podobnie anachroniczne jest "odważanie" srebrników, które w czasach Zachariasza jeszcze było w zwyczaju, ale w czasach Jezusa dawno zostało zastąpione przez bite monety". Śmierć Judasza Według Ewangelii Judasz zginął na dwa różne sposoby. "O jednej pisze Mateusz, o drugiej czytamy w Dziejach Apostolskich. Mateusz dostrzegł zapowiedź śmierci zdrajcy Judasza w losie już wspomnianego zdrajcy Dawida, Achitofela, który się powiesił (2 Sam 17, 23). U Mateusza (27, 5) czytamy: "Rzuciwszy srebrniki ku przybytkowi oddalił się, potem poszedł i powiesił się.". W Dziejach Apostolskich Piotr zebranemu zborowi przedstawił śmierć Judasza inaczej: "Bracia, musiało wypełnić się słowo Pisma, które Duch Święty zapowiedział przez usta Dawida o Judaszu. On to wskazał drogę tym, którzy pojmali Jezusa, bo on zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu. Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności. Rozniosło się to wśród wszystkich mieszkańców Jerozolimy, tak że nazwano ową rolę w ich języku Hakeldamach, to znaczy Pole Krwi" (Dz Ap 1, 16 i n.)." (Nie i Amen). Jeszcze okrutniejszą śmierć obmyślił Judaszowi Papiasz, Ojciec Kościoła żyjący w II w. Według niego "zdrajca tak się roztył, iż nie mógł tam, gdzie łatwo przejeżdżał wóz, przejść nawet z pochyloną głową. Z ciała Judasza wypływała ropa i wydostawało się robactwo, jego członek też się rozrósł ponad wszelką miarę, a miejscowość w której Judasz jokoby w nie dających się opisać cierpieniach dokonał żywota, była potem bezludna i ziemia tam nie rodziła. Aż po dziś dzień - pisze po z górą stu latach biskup Papiasz - nikt nie może przejść tamtędy bez zatykania sobie nosa. "Tyle bowiem wypłynęło z jego ciała na ziemię"" Tak bardzo znienawidzono tę nieistniejącą postać, że obmyślono mu aż dwa rodzaje kaźni. Co więcej po dziś dzień w wielu miejscowościach Grecji w czasie procesji wielkopiątkowej z symbolicznymi marami Jezusa pali się ceremonialnie kukłę Judasza. Tak jest również w Polsce, choć obyczaj ten zamiera, jednak "w Pruchniku nad Sanem w Wielki Czwartek odbywa się, mające wielowiekową tradycję, "palenie Judasza". Główny aktor tej ceremonii - sędzia i oskarżyciel w jednej osobie - ciągnie odciętą od stryczka słomianą kukłę Judasza, którą zebrana gawiedź okłada kijami, potem ją pali, a resztki topi w rzece." [PAP, 12.04.2001] Czy zdrajca może być sędzią? Dlaczego Jezus przyrzekł, że cała Dwunastka (w której podówczas był Judasz, rzekomy zdrajca) zasiądzie na dwunastu tronach w celu sądzenia dwunastu plemion Izraela? Czy Jezus uznał, że Judasz może sądzić będąc jego zdrajcą? W ewangeliach Mateusza i Łukasza powiedziano, że Jezus wiedział wcześniej, że Judasz go zdradzi.

Dla mnie to żadna nowina, o monetach wiedziałam, wiem że w Grecji pali się kukłę Judasza, znam apokryfy.

,,Wczoraj w Waszyngtonie towarzystwo National Geographic przedstawiło sensacyjny rękopis, który ma być relacją Judasza z ostatnich dni życia Jezusa Chrystusa.,, No właśnie ...sensacyjny. I osiągneli swój cel. Kolejna manipulacja MEDIÓW. A wy w swojej naiwności złapaliście haczyk. I oby więcej takich...myślą twórcy nowego odkrycia. Napisałam ,,twórcy,, bo w dzisiejszych czasach trudno cokolwiek nazwac prawdą. Jest prawda i prawda orawdziwsza a wszystko ma służyć ,,czemuś,,. Jesteśmy manipulowani i sami się o to prosimy. Uwielbiamy sensację i ją nam dają. Co za różnica kim był Judasz? Dla mnie cała BIBLIA to obrazowy sposób przedstawienie prostym ludziom sposobu postępowania. Stary Testament opowiada nam takie prawdy, których dzisiaj nie jesteśmy w stanie przyjąć. Są to symbole.Mentalność ludzi przed narodzeniem Chrystusa była inna więc przedstawienie posłuszeństwa i bogobojności jest inna. na dobrą sprawę Nowy Testament dla naszego pokolenia powinien być przetłumaczony na współczesność.Na szczęście są mądrzy księża, którzy mówią językiem nam znanym. Stąd wiem, że nie koniecznie był Adam i Ewa oraz jabłko.Ważne jest abyśmy wierzyli. Ja wierzę w dobro. Dla mnie Jezus jest Bogiem a Jego Matka jest moją matką.Nie interesuje mnie rewelacja o Judaszu. Być może nigdy go nie było. Bóg jest i w Niego wierzę

„Na szczęście są mądrzy księża, którzy mówią językiem nam znanym. \" Czytałam Biblię w podstawówce, już wtedy była dla mnie pełną sprzeczności już wtedy widziałam różnice pomiędzy Biblią a nauką KK. Mądrzy księża sami są zagubieni i nie są żadną wyrocznią:)

Gość mój glos
Oglądaliście film "Ostatnie kuszenie Chrystusa"? Tam są pewne wątki z Ewangelii Judasza. Film, choć powszechnie uwazany za kontrowersyjny, ba, skandalizujący - ukazuje wlasnie Judasza, jako tego, ktory nie tyle wykonywał wolę Jezusa, ale wręcz pomógó Jezusowi - człowiekowi stac sie Jezusem - Bogiem. Przyznam, ze ja dopiero po zobaczeniu tego filmu tak na prawdę zrozumialam, jak wielkie było poświęcenie Jezusa...

Gość kikikikiki maupa
Ewangelia Judasza, Tomasza, Barabasza... . Kurczę, chyba i swoją napiszę :P .

Gość to mialo być smieszne
z innego forum ta ewangelia to wyższy stopień wtajemniczenia w Chrześcijaństwo.Cztery kanoniczne to taka "szkółka niedzielna" dla początkujących.Kościół zawsze miał ludzi za tępą masę i sam decydował co mają wiedzieć.Dlatego wybrano 4 ewangelie a inne odrzucono.Kto myślał inaczej albo chciał wiedzieć wiecej-tego na stos.Dla potrzeb swojej polityki stworzyli zdrajcę Judasza-aapomnieli o podstawowej zasadzie prawa Audiatur et altera pars-wysłuchajmy i drugiej strony.Potrzeba było aż Reformacji by chrześcijanom-konkretnie kościoła protestanckiego wolno było samemu szukać Prawdy.Moim zdaniem odkrycie Ewangelii Judasza to największe wydarzenie w Kościele od czasu Biblii z Wartburga.Gdyby Luter żył napewno rozgłosił by tę Ewangelię.Teraz możemy spokojnie wejść o stopień wyżej w Tajemnicę jaką jest nasz Przyjaciel i Mistrz-Jezus.

Gość słoma z butów
Mnie sie wydaje, że ta Ewangelia to sprawka szatana.

Gość słoma daj spokój
co Ty za bzdury opowiadasz:D

Gość słoma z butów
Takie mam przeczucie. Wyjdzie w końcu na to że Judasz był przez Jezusa bardziej wywyższony niż Św Piotr.

Gość Darkmann
Interesuje dlaczego Judasz mimo, iż był ponoć tak zły pozostał przy Jezusie do końca Jego działalności? Dlaczego Bóg pozwolił na to, by jeden z uczniów Chrystusa dopuścił sie tak podłego czynu i został na zawsze wyklęty przez wszystkich chrześcijan? To czym jest owa Ewangelia Judasza nie jest tak bardzo istotne. Ważne jest to, że w końcu ktoś dostrzegł dramat Judasza. Ostatecznie bez jego "zdrady" nie dokonałoby sie odkupienie. Spęłni się przesłanie ewangelii, polecam też "Ostatnie kuszenie Chrystusa " M. Scorsese.

Gość Darkmann
Słoma przecież za Piotra się modlił :) za Judasza nie.

Gość słoma z butów
Tak ? I czego to dowodzi ?

Gość Darkmann
Może tego: "Staniesz się trzynastym, i przeklną cię wszystkie pokolenia - i wrócisz, by nimi rządzić."

Gość słoma z butów
No właśnie, ta część po myślniku. Zupełnie nie pasuje do nauki "kto chce być największy, niech będzie najmniejszym i sługą wszystkich". "Biada owemu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Lepiej by było, gdyby się ów człowiek nie narodził."

Gość masz rację

Gość no to macie problem