Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetka*

Mam 45 ug/dl zelaza. Czy to anemia?

Polecane posty

Gość anetka*

Dzisiaj odebralam wyniki badan. Czy sa zle? Help!

Gość aboabo
oj mało... norma 60-180

Gość aboabo
tak to anemia z niedoboru żelaza

Gość anetka*
Ale nie jakas powazna? :( Musze pojsc do lekarza jutro. Tylko, ze ja juz bralam jakies tabletki z zelazem przepisane mi przez pania dr. Teraz pewnie pozostana mi zastrzyki :( Poprzednio te wyniki podane byly chyba w innych jednostkach. Mialam wtedy ok. 6 czegos tam. Teraz mam mniej czy wiecej? Przepraszam, ale w ogole sie na tym nie znam.

Ale głupoty piszecie, norma to 50-150 więc masz lekki niedobór żelaza. Zanim cos dostaniesz(tzn jakieś tabletki) to lekarz powinien zrobić morfologię krwi i sprawdzić ile masz hemoglobiny. Niedobór żelaza nie zawsze powoduje anemię(tzn jeśli niski poziom tego pierwiastka jest krótkotrwały). Dopiero po MORFOLOGII można stwierdzić anemię i wykryć jej przyczyne!!!!!!!!!

Gość Anetka*
Morfologie tez mi zrobili, tylko, ze niebardzo wiem, czy jest prawidlowa :(

Jeżeli masz anetka* jakieś pytanie to mogę udzielic na nie odpowiedzi. Choruję na anemię już kilka lat i średnio 4razy do roku muszę uzupełniać poziom żelaza.

Gość norma to
50-170

Gość anetka*
HGB 12.8 g/dL Dziekuje czaaarna :)

eee Kobieto nie jest źle:) Norma to 12.0-18.0. Ja po serii żelaza mam max 12.1:) Stawiam na to, że dostaniesz jakieś żelazo w tabletkach, albo dr zleci wyniki za np2 miechy zeby zobaczyć co dalej z żelazem:)

aha i pamietaj, że po posiłku nie wolno pić czarnej cherbaty bo żelazo sie źle wchłonie. Przez jakiś czas pij czerwona, zieloną lub białą. Sprawdź w necie co powinnaś jeść a czego unikać:) Wyleczysz sie powodzenia:)

Gość anetka*
To mnie pocieszylas :) Bardzo Ci dziekuje jeszcze raz. Pozdrawiam :)

Gość doktorowa27
poziom żelaza w surowicy jest parametrem mało mówiącym, na podstawie którego mało można powiedzieć o gospodarce żelaza w organizmie. jeśli morfologia jest spoko-a u ciebie jest bo Hb jest jak najbardziej ok to nie ma się czym martwić. ja na twoim miejscu bym nie bra ła żadnego żelaza, bo ono bardziej szkodzi niz jego niedobór. na potwierdenie tego co mówię przytoczę przykład z własnego życia-będąc wegetarianką mam notorycznie podwyższone żelazo w surowicy. oczywiście morofologia jest ok czyli niczym sie lekarze nie przejmują :)

Gość anetka*
Teraz juz sie nie martwie. Dziekuje doktorowo :)

anetka, nie panikuj kochana :) ja od roku biore zastrzyki i po sprawie ;) czarnaa tu i wszystko dobrze doradzila wiec sie powtarac nie bede :P bedzie dobrze :)

Gość cos wiem
hemoglobina to jedno a zelazo i ferrytyna czyli zelazo zapasowe to druga sprawa przypuszczam ze masz to co ja czyli utajony niedobór zelaza tzn ze w morfologii jest ok tylko brak ci zapasów zelaza

ważne co powie lekarz, ale myślę, ze to co w moim przypadku, czyli dieta + żelazo w tabletkach, ja brałąm chela-ferr forte i naprawdę świetnie się wchłaniało

Gość a co!
ja mam HGB 10.9 g/dl i dostałam jakies tabletki na żelazo