Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość człowiekk

spowiedź i kościół

Polecane posty

Gość człowiekk

\witam, postanowialam sie wyspowiadac i myslę żeby zrobić to dziś. Czy wy sie spowiadacie? Co myslicie spowiedzi? W sumie to przychodzą swięta i tak jakos ciezko sie na srcu zrobiło że zaniedbuje tę sferę swojego życia. \boję się strasznie tej spowiedzi, bo księża nie uznają współzycia przed ślubem, i często krzyczą i staszą że nie dadzą rozgrzeszenia. :( ściska mnie w zołądku ...

Gość 7777777
jesli zamierzasz dalej grzeszyc to nie idz do spowiedzi,do spowiedzi chodzi sie gdy chce oczyscic ale i zmienic dane niewlasciwe postepowanie

Gość Osoba 1988
Ja nie chodzę do kościoła ani się nie wyspowiadam. Wogóle. Nigdy. Księża nie maja pojęcia o prawdziwym życiu. Nikt mnie nie będzie uczyła przestrzegać przykazań, gdy sam ich nawet nie stara się przestrzegać! Najprostrzy przykład-7grzechów głownych- nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu. Chyba nie powiecie mi że w waszej parafii nie ma ani jednego otyłego (nie mówię tu o lekkim brzuszku oczywiście tylko wyglądzie beczki) księdza... Bo ja w swoim życiu widziałam tlko kilku szczupłych reszta nie mieściła się w drzwiach.. Bez komentarza...

Gość kkkkkkkkkkkkkk
Twoja spowiedz nie bedzie wazna , bo musisz zalowac za grzechy i mocno postanowic poprawe , a jesli ty dalej zamierzasz wspolzyc przed slubem to nie ma sensu .

przeciez tu nie o ksiezy chodzi tylko o Boga, najwazniejsze zyc w zgodzie z samym sobá.

Gość 7777777
nie wiem, ale chyba tylko w raligii rzymsko-katolickiej jest spowiedz.religia ta ma okreslone co jest dobre a co nie i jesli chcesz spowiedzi to musisz sie zgodzic na jej zasady.Chyba ze sa inne sekty czy religiie w ktorych tez sie spowiada wiernych...i pewnie maja one inne pojecie grzechu

Gość kkkkkkkkkkkkkk
Spowiedz raz w roku i przyjmowanie komuni to sa przykazania koscielne , dla mnie malo wazne bo sa przez ludzi wymyslone a nie dane od Boga i zmieniaja je jak im sie podoba : "W prawie każdej książeczce do nabożeństwa można znaleźć taki oto (ewentualnie z niewielkimi zmianami) tekst: 1. Ustanowione przez Kościół dni święte święcić; 2. W niedziele i święta we Mszy św. nabożnie uczestniczyć; 3. Posty nakazane zachowywać; 4. Przynajmniej raz w roku spowiadać się i w czasie wielkanocnym Komunię świętą przyjmować; 5. W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać. Jednak najnowszy Katechizm Kościoła Katolickiego, wydany w języku polskim w roku 1994, podaje poprawioną wersję V przykazań: 1. W niedziele i święta we Mszy świętej nabożnie uczestniczyć; 2. Przynajmniej raz w roku spowiadać się; 3. Przynajmniej raz w roku w czasie wielkanocnym Komunię świętą przyjąć; 4. Ustanowione przez Kościół dni święte święcić; 5. Posty nakazane zachowywać (nr 2042-2043). Zrezygnowano — w porównaniu z tradycyjną wersją — ze sformułowania dotyczącego zakazu urządzania zabaw hucznych w czasach zakazanych. Powyższa wersja doczekała się kolejnych poprawek. Kongregacja Doktryny Wiary w 1998 roku w dokumencie „Corrigenda” podała najnowszą, obowiązującą katolików wersję pięciu przykazań: 1. W niedziele i w inne nakazane dni świąteczne wierni są zobowiązani uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymywać się od prac służebnych; 2. Każdy wierny jest zobowiązany przynajmniej raz w roku spowiadać się ze swoich grzechów; 3. Każdy wierny jest zobowiązany przynajmniej raz w roku na Wielkanoc przyjąć Komunię świętą; 4. W dni pokuty wyznaczone przez Kościół wierni są zobowiązani powstrzymywać się od spożywania mięsa i zachować post; 5. Wierni są zobowiązani dbać o potrzeby Kościoła."

Gość Kawalerek
spoweiedż u księdza,który non stop grzeszy,ma kochanki.????????????bzdura,po co wogóle chodzić

Gość agnieszka_____
ksieza sami spowodowali tzn kler ,ze odechcialo mi sie spowiedzi i kosciola.Poza tym katolicyzm to wymysl czlowieka niekoniecznie bezgrzesznego ;)

Gość agnieszka_____
a najlepsze4 w tym wszystkim jest to,ze ludzie sie spowiadajacy leca do kosciola ze strachem ,z e np nie byli u spowiedzi np dwa lata. Trzesa tylkami a po chwili moze sie okazac, ze w sumie nie musimy sie spowiadac tak jak bylo z klekaniem w kosciele.

Gość pf
jeśli nie masz zamiaru przestać współżyć nie idź do spowiedzi! ja własnie przez to nie chodze..

Gość he he he
spowiadac sie jakiemus facetowi w sukience ? Powalilo was chyba katolicy. Ksiadz to przeciez taki sam czlowiek jak wy, tylko ze ma zazwyczaj wiecej kasy, wplywow i ukladow. Czeka na lapowy, za pogrzeby, sluby itp itd. Ma cale zastepy moherow gotowych mu zrobic niemal wszystko, z lodem wlacznie. Wychowalem sie na wsi i doskonale pamietam ze KAŻDY klecha w mojej wiosce mial babe i kazdy o tym wiedzial. Czesc miala nawet dzieci. I takim sie spowiadac ???? Jast taki jeden ksiadz w Hrubieszowie, na wschodzie skad pochodze. SZYCHA, lokalny wladca, nie tylko koscielny. Gliny go juz 3 razy przylapaly w lesie jak walil jakas dziewczyne. Stary dziadek, podpora kosciola w okolicy ...

nie wszyscy księża są tacy rozwiąźli, z reszta gdy się spowiadasz to nie ksiądz udziela rozgrzeszenia, tylko Bóg, ksiądz tylko jest \"przekaźnikiem\", na tym polega wiara, że WIERZYSZ w Boga i że to wszystko pochodzi od niego, to on odpuszcza ci twoje winy. Ksiądz jest pośrendikiem, dlatego ważne jest żeby dobrze go wybrać, w mojej parafii są księża do których nie chodze do spowiedzi i już... A sama z resztą zastanawiam się jak to jest- czy moja wiara ma sens, jesli nie zgadzam sie z niektorymi opiniami kościoła? Jesli mam odmienne stanowisko dot. ważnych kwestii, to czy moja spowiedzi, sakramenty mają sens? Wierze w Boga, a nie w księży, choć uznaje ich rolę w kościele, ale chodze do Kościoła nie ze względu na nich, ale właśnie na moją wiarę. Czy jednak jedno nie wyklucza drugiego? Ktoś mi odpowie?

spowiedź i kościół mam w dupie :) ot co? i żeby się oczyścić wystarczy się wysrać :classic_cool: