Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Haneczka___

Toxoplazmoza- pomocy.

Polecane posty

Gość Haneczka___

Kilka miesięcy temu poronilam pierwszą ciąze - przyczyna była najprawdopodobniej toxopl. Jestem po kuracji antybiotykowej ale jej efekty sa bardzo słabe (( IGG maleje baaardzo powoli). Czy któras z Pan miała podobny problem i jak go rozwiązywała? Ps. Jestem załamana , tak bardzo pragne dziecka:-(

Gość pytająca -------
Toxoplazmoza - co to jest i jakie są przyczyny ? bo czesto o tym piszecie

to jest choroba ktora zarazasz sie od zwierzakow, powoduje poronienia albo wady plodu... moja kolezanka leczyla sie 7 lat(!) zeby znow zajsc w ciążę... bardzo Ci wspólczuje,Haneczko

czesciej niz od zwierzat mozna to cholerstwo załapac jedzac surowe miesko(tatarek np) wedlinki niewiadomego pochodzenia albo marketowe

Gość pytająca -------
a jakie sa objawy bo jestem w 7 miesiącu i mam w domy 2 psy :(

Gość dianemka
Psy nie przenoszą tej choroby tylko koty!!! I mięso surowe lub ziemia.

Gość Haneczka__________
Ja nigdy nie miałam kontaktu z kotami, mięsa surowego tez nie jem, ale mozna sie zarazic przez dotyk surowego zarazonego mięsa:-(

Gość bassi77
Haneczko poziom przeciwciał IgG pozostanie dodatni prawdopodobnie jeszcze przez wiele lat,gdyż te przeciwciała utrzymują się tak długo.WaZne żeby IgM były ujemne(Swiadczy o obecnej infekcji).Dodam iż przebieg chroby jest zazwyczaj bezobiawowy,ewentualnie lekkie objawy grypowe.Ja świadomie zaszłam w ciązę mając IgG dodatnie a IgM ujemne.Jak będziesz czekała na całkowity spadek IgG to się zestarzejesz,jakoś dziwnie ci lekarze radzą.Nie martw się jeżeli Igm masz ujemne to zachodź w ciążę.

Gość bassi77
a badałąś może cytomegalię(również powoduje poronienia,może to było przyczyną)

Heh...ja mam IGG 255 IU/ml IGm dodatnie...i jestem w ciąży :) Nie martw się- w Polsce panuje ogromna panika na temat tej choroby. Owszem zdarzają się przypadki poronień, ale jak mówią niektórzy lekarze wtedy gdy nie wie się dokładnie co jest przyczyną poronienia wtedy często wskazuje się na toxo... Ja biorę Rovamycynę -na wszelki wypadek. Jesli chcesz pogadać to wyslij swój nr gg na adres milesia_80@o2.pl Mam już sporą wiedze i doświadczenie w tym temacie :)

Gość Haneczkaa_____
Dzieki za pomoc dziewczyny. Każdy lekarz mówi co innego:-( Cytomegali nie robiłam gdyz podobno jej i tak się nie leczy więc......-tak uznał lekarz.

Gość bassi77
ja leczyłam cytomegalię lekami:heviran i groprinosin.Leczenie trwało 4 miesiące

Gość Haneczkaa_____
Dało efekty?

Gość Haneczkaa_____
Ten pierwszy lek stosuje sie przy ospie i półpaścu.

Gość bassi77
leczyam się przed zajściem w ciążę,gdyż zarówno IgM jaki i IgG były dodatnie.Dzidzia zdrowa,przed kolejną ciążą bęę musiała przejść jedną serię leczenia wymienionymi lekami.