Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WEGANNKA

wegetarianie -WEGANIE- co zamiast majonezu?

Polecane posty

Gość WEGANNKA

Robie wlasnie salatke, przepis od mamy, jestem jednak weganka i nie bardzo wiem czym zastapic majonez (do tej pory nie mialam problemu bo robilam bez) ale w tej salatcce musi byc jakies spoiwo :D POMOCY!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jogurt naturalny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WEGANNKA
JA NIE SPOŻYWAM NABIAŁU :) wiec i tu jest problem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wsadź gila
to najlepsze spoiwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmm... może chrzan :o A tak serio nie jesz majonezu, nabiału - rany zawsze się zastanawiałam jak to się dzieję, że podobno taka dieta nie szkodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WEGANNKA
Chrzan też odstawiłam, przecież ten ze słoika zawiera cukier :D (bardzo dużo cukru otrzymuje się poprzez palenie kości) Od 6 lat jestem wegetarianką a od niewiele ponad roku weganką. (Jem same owoce i warzywa) Czuje się swietnie, mam 167 wzr i waże 53 kg. Nie wyglądam na anorektyczke, bo lubie dobrze zjeść, mimo że samych owoców czy warzyw. Nie traktuje tego jako diete bo zawsze byłam szczupła (nie chuda) ale jako zdrowy styl życia, odżywiania. Problemy pojawiają się w towarzystwie, gdzie podawane są zupki, schabowy itd :D ludzią jest to bardzo trudno wytłumaczyć. Myślą, że przy takim odżywianiu można "zniknąć" bardzo szybko :D a w najlepszym wypadku zachorować, ale to nieprawda :) Może ktoś tez przeszedł z stąd na weganizm. Miło byłoby wymieniać się przepisami kulinarnymi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BRYAN ADAMS
jest weganem ale dla niego gotuje ponoć jednen z najlepszych kucharzy na świecie..... Boże szkoda zy Bryan marnuje taką okazję bo ten kucharz to mógłby mu dopiero cuda przyrządzić....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak to cukier z kości
nowa technologia produkcji cukru czy co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koobi
Otrzymywanie cukru przez palenie kości?? Chyba mi czytanie ze zrozumieniem siadło... :-0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość use
A ja muszę jeść mięso, bo bez niego pękają mi naczynia krwionośne, jak tego uniknąć? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zfsdfsdf
trzeba mieć kase żeby tak się odżywiać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buaha ha haha
cukier z palenia kości.... ale debilka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WEGANNKA
Bardzo dużo cukrowni używa mielonych kości by cukier wybielić. Można podzwonić do fabryk i samemu się dowiedzieć zanim nazwie się mnie debilką. Ja tylko grzecznie zapytałam co zamiast majonezu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BRYAN ADAMS
to fakt z tym paleniem kości to pzregiecie :P Chyba Ci się białko roślinne na głowę rzuciło :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a wydawało mi się
że znam technologię produkcji cukru-jak to jednak człowiek całe życie się uczy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo teraz to nie będzie
zawartość cukru w cukrze tylko zawartość kości w cukrze :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szukam i szukam i nic z koścmi tu nie ma. Proces produkcyjny: Technologia produkcji cukru z buraków cukrowych w cukrowniach składa się z kolejnych procesów: pokrojone korzenie ługuje się wodą w temperaturze 75-85 °C. Otrzymany w ten sposób sok zawiera ok. 15% cukru. W celu oczyszczenia poddaje się go najpierw procesowi nawapniania, a następnie karbonatacji. Po odfiltrowaniu wytrąconych zanieczyszczeń sok zagęszcza się w wyparkach aż do wykrystalizowania surowego cukru, który następnie poddaje się rafinacji polegającej na rozpuszczeniu go w wodzie, odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego, powtórnym odparowaniu, odwirowaniu i suszeniu. Odciek, który pozostaje nazywa się melasą. Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany - powyżej 99,85%. Przy opisie stosuje się następującą terminologię dotyczącą cukru: Cukier - oznaczenie dla dwusacharydu sacharozy i dla produktów przemysłu cukrowniczego których głównym składnikiem jest sacharoza. Cukier biały - krystaliczny cukier wysokiej czystości. Określenie poszczególnych gatunków cukru białego następuje cyframi arabskimi, np. \"cukier biały 1\" lub \"cukier biały 2\". Dalsze liczby określają gorszą jakość cukru. Cukier inwertowany - mieszanina równych części glukozy i fruktozy, powstaje przez hydrolizę sacharozy (inwersja). Cukier kandyzowany - po specjalnej krystalizacji otrzymany cukier o dużych kryształach. Krótko: \"Kandyz\". Cukier powrotny - gotowe produkty (cukier biały, cukier surowy), które na skutek niedostatecznej jakości zwracane są do procesu technologicznego. Cukier surowy - krystalizowany cukier o mniejszej czystości. Jest produktem końcowym w fabrykach cukru surowego lub produktem pośrednim w fabrykach cukru białego. Nie dotyczy trzeciego produktu. Określenie następuje według czystości cukru (np. mączka 1, mączka 2).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość antyspieniacz produkowany z
tłuszczów zwięrzecych faktycznie uczestniczy w produkcji cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taaaak??? Kurcze nie wiedziałam :o Ale tłuszcze to chyba nie kości? No chyba, że znowu o czymś nie wiem :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WEGETARIAŃSKI CUKIER
To normalny cukier, tyle że bez tłuszczów pochodzenia zwierzęcego - stwierdził prezes cukrowni produkującej cukier koszerny. W nowym procesie technologicznym zastąpiono zwykle używany łój wołowy tłuszczem roślinnym. Koszerny (i wegetariański) cukier wkrótce będzie można kupić w sklepach w Opolskiem i Częstochowie. Jego cena będzie tylko minimalnie wyższa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
\"Rzecz pochodzi ze stron www.vegan.org i jest to odpowiedź firmy C & H Sugar Company (jednego z największych światowych producentów cukru) na pytanie, czy stosuje się przy produkcji cukru filtry ze zwęglonych kości zwierzęcych. Mowa jest najprawdopodobniej o cukrze trzcinowym. Firma pisze, że w końcowym produkcie nie ma żadnych odzwierzęcych produktów. W procesie produkcji używa się jednak zwęglonych kości jako filtra. Kości pochodzić mają z Indii, Pakistanu i Nigerii i to wyłącznie ze zwierząt, które umarły w naturalny sposób (nie dla przemysłu mięsnego). Tego typu filtry robi się wyłącznie z kości bydlęcych i pomimo że istnieją alternatywy roślinne, w przemyśle używa się głównie filtrów kostnych, ze względu na jakość (\"Its use is a very common practice in sugar refining, and is currently the best available\"). Produkcja zwęglonych kości na potrzeby przemysłu cukrowniczego korzysta z odpadów przemysłu żelatynowego, który zagospodarowuje większą część kości z w/w zakątków świata. Filtry takie stosuje się aby pozbawić cukier koloru, nieczystości i niektórych minerałów, które podczas rozpuszczania cukru mogłyby powodować mętnienie płynu. Jako \"koszerne\" alternatywy firma proponuje między innymi słody, syrop klonowy i... cukier buraczany. Ciągle nie jest do końca jasne jak się robi cukier z buraków w kraju nad Wisłą, oprócz tego, że wiemy (dzięki Gandalfowi) iż w procesie produkcji używany jest tłuszcz zwierzęcy (\"techniczny\"), jako antypieniacz. \"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×