Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kolonskopia

Kolonskopia-kto mial?

Polecane posty

Gość Kolonskopia

Jest to najbardziej,najgorsze badanie na swiecie wg mnie.... Nie zycze jego nawet najwiekszemu wrogowi:( Zaznczam,ze nie mialam tego badanie,ale chyba bede musiala przez to przejsc,bo mam problemy z jelitami:(

Gość kiiiila
Ja to miałam 2 tygodnie temu, bo mam chorobę hemoroidalną i przed rozpoczęciem leczenia musiałam mieć sprawdzony stan jelit. Zaznaczam, że byłam w prywatnym gabinecie i może dlatego badanie było zrobione bardzo delikatnie, oczywiście nie jest przyjemne, ale to wszystko zależy od lekarza i jego wyczucia. Przyznam jednak, że nie chciałabym mieć tego po raz drugi robionego, mimo najlepszego lekarza na świecie.

Gość Kolonskopia
Mam pytanko,moze glupie,ale naprawde nie wiem w jakieh pozycji to badanie jest robione (czy jak na fotelu ginekologicznym?) Czy dlugo to trwa? Ile osob jest? Czy dostalas znieczulenie? Bardzo bede wdzieczna za odpowiedzi:)

Gość uliczkaa
Niestety badanie to jest robione w pozycji bardzo krępującej, tzw. na pieska. Opierasz sie na łokciach i kolanach , lekarz stoi z tyłu i wykonuje badanie.Jest bardzo nieprzyjemne, mialam wrażenie, że zaraz się wypróżnię. Żle je wspominam, lekarz też nie było zbyt miły. ALe bylo, minęlo.

Gość Kolonskopia
Kurcze ja sie boje i to strasznie:( Ponoc jak jelta sa chore to strasznie boli:(

Gość Rekto
ja miałam rektoskopie (krótszy odcinek jelit) niesety ale bol był taki ze nie zrobiono badania do konca - niedało sie wytrzymac - mam wrazliwe jelita i duza spastycznosc

Gość aaaggggaaaa111
ja mialam kolonoskopie i jest to badanie pod narkoza i bezbolesne.Lezy sie na boku.Nieprzyjemne jest tylko picie plynu oczyszczajacego jelita dzien przed badaniem

Gość moja odpowiedź...
Mój ojciec miał. Mówił, że gazy wydobywają się ze środka i czuć duży ból.

Gość moja odpowiedź...
Tata też mówił, że leżał na boku.

Gość jedno wielke wzdecie
ja siedzialam na diagnostyce w szpitalu i mialam wszystko pokolei robione, ktos wczesniej wspomnial ze picie plynow jest straszne, FAKT - jednym slowem przez caly dzien nie schodzi sie z kibla tak cie przeczyszcza. W kazdym razie mialam gastroskopie - co dla mnie jest w ogole nieludzkim badaniem-myslalam ze zaraz mnie wypatrosza- no i potem zaraz mi kazali przejsc na kolonoskopie....zrezygnowalam, bylam tak slaba po nwczesniejszym dniu i tej gastro ze im wszystkim serdecznie podziekowalam....niemniej jednak czeka mnie te badanie....i to w niedlugim czasie:( czytalam ze mozna to robic pod narkoza ze znieczuleniem itp takze ja wybieram wszystkie mozliwe opcje,niech mknie uspia i znieczula zeby nic nie czuc...ide oczywiscie prywatnie bo w szpitalach robia dla mnie wszystko hurtowo....wole w kazdym razie zaplacic i przynajmniej psychicznie miec swiadomosc ze bedzie wszystko dobrze zrobione ( mimo ze to moze tylko siedziec w mojej psychice). Pisalam ze gastroskopia to nieludzkie, a slyszlalam ze to jest pikus w porownaniu do kolonoskopii...:( ktos moze jednak znajdzie jakies pocieszajace pozytywy????

Gość jedno wielke wzdecie
p.s. ja slyszalalm ze sie lezy i sie obraca pacjentem w roznych kierunkach zeby lepiej bylo widac i zeby lepiej i dokladniej badalo sie....:/

Gość Colitis ulcerosa
hej, miałam tą "przyjemność" 2 razy. Raz w szpitalu po 2 tygodniach spędzonyw w ubikacji :( (wtedy zdiagnozowali mi to paskudne choróbsko) - leżałam na boku, dostałam jakiegoś głupiego jasia tak, że niewiele pamiętam. Za drugim razem miałam to robione w prywatnej przychodni ale z kasy chorych - też leżałam na boku, miałąm całkowitą narkozę i szczerze powiedziawszy nie pamietam nawet jakim cudem spodnie znalazły sie spowrotem na moim tyłku :P Lekarze (anestezjolog i gastrolog) byli bardzo sympatyczni i próbowali rozładować napięcie. Szczerze?? moim zdaniem do przeżycia. Przeczyszczanie miłe nie było ale jakoś to przeszłam. Po zabiegu nie miałam żadnych niemiłych odczuć. A wyniki badania pokazały, że moje jelitka wróciły do normy (tzn. maja okres porządenj remisji bo tego choróbska nie da sie niestety wyleczyć). Pozdrawiam, głowa do góry, naprawde są na świecie gorsze rzeczy niz kolonoskopia :)

Gość co to odwalam
ale na co bylyscie chore,jakie objawy????

Gość hej colitis
Równiez choruje na to co ty lecze się dopiero od grudnia, kolonoskopie miałam w uspieniu, nie pamietam nic oprócz tego ze kazali sie połozyc na boku i lezałm pod kocykiem, prosze napisz mi na priva czy się leczysz, jakie leki itp bo ja zmieniam leki i nic nie pomaga:( słyszałaś o terapi marchewkowej? jooasiaamyszek@yahoo.com

Dziewczyny moze macie nadwrazliwosc jelit???:( Objawy to:wzdecia,gazy (nawet bez kontroli):O, przez to wszystko deprecha murowana,unikanie ludzi.... Wiem duzo,bo znajoma to miala i niestety ma...

Cześć, Przepraszam że odpisuje dopiero dziś. Nie Colitis ulcerosa to wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Taka paskudna przewlekła choroba. Nie polecam nikomu. Aczkolwiek wiem od koleżanki że jelito nadwrażliwe to też zadna przyjemnośc. Jedziemy na może nie tych samych ale podobnych wózkach :) głowa do góry, życie jest piękne :) pozdrawiam

Witam Ja mialam robiona kolonoskopie 3 lata temu. Moim problemem byly trudnosci z wyproznianiem sie, nawet do tygodnia czasu to trwalo. Poszlam do prywatnego lekarza i powiem tak balam sie bardzo, ale zupelnie nie bylo czego. Moglabym to badanie powtarzac nawet co miesiac. Pierwsza sprawa lezalam na boku, bylam zestresowana tym bardziej ze po prostu mnie tam bolalo i podejrzewalam ze moga to byc hemoroidy, a tymczasem nawet nie wiedzialam kiedy doktor mnie juz badal - nie mialam zadnego znieczulenia, po prostu nie czulam tego,czego sie najbardziej obawialam i za chwile juz moglam ogladac wszystko na monitorze ktory byl przede mna. lekarz byl bardzo mily i pielegniarka rowniez, po chwili stres i wstyd minely ( bo tez bylam skrepowana jak mialam zdjac spodnie, okazalo sie ze tylko mam obsunac troche z tylu jak juz sie uloze). Takze badanie milo wspominam, rowniez z racji tego ze okazalo sie ze wszystko w porzadku z jelitami. Jedyne czego bym nie chciala powtarzac to picia tego wstretnego plynu,nie dosc ze byl niedobry i trzeba wypic duza ilosc to nie wychodzi sie z toalety, balam sie wrecz zasypiac bo zdawalo mi sie ze juz nie kontroluje biegunki i samo moze sie wymsknac, ale wszystko bylo ok jakos przetrwalam i oczyscilam organizm ktory byl przez tak wiele czasu oblegany. Naprawde nie ma sie czego bac. Pozdrawiam i zycze zdrowia