Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maksio77

Czy ktoś z was zna sie na GOLDEN RETRIEVERach? - mam pare pytanek

Polecane posty

Witam, Mam pierwsze pytanko do was. - czy Goldeny dziela sie na te z krótka i dluga sierscia?I czy jest to dokladnie ta sama rasa - czy ktos z was wie jak taki pies czuje sie w mieszkaniu? (np 60m2 :)) - na co nalezy zwrocic uwage przy zakupie Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam,

Arava i ghana dziekuje za odpowiedz.Jakby ktos jeszcze mogł cokolwiek doradzic na temat tych pieskow,to piszcie!!!:) ...jakby ktos mogl tez powiedziec cos wiecej o suczkach i pieskach i ich plusach i musach:) Pozdrawiam,

Gość goldeny
są psami, które uwielbiają biegać i mieszkanie 60m nie zastąpi im niestety domu z ogrodem.

...na razie jest takie mieszkanko jakie jest...raczej w najblizszej przyszlosci mam zamiar to zmienic.Wiem,ze Goldenki potrzebuja sie wyszalec,ale moze przez te najblizsze 2,3 latka jakos bedzie mogl to zaakceptowac do czasu gdzy nie bedzie faktycznie jakiegos domku...pogadam z nim o tym jak dorosnie:)))

Hej :) Ja mam goldena 8-letniego. To psy bardzo przyjacielskie.Kochają wszystkich ludzi, psy nie wszystkie :( Nie lubią byc długo same w domu, uwielbiają jak się nimi zajmuje, uwielbiają coś robić z właścicielem. Mogą być w mieszkaniu 60m według mnie. Podstawowa wada - pełno kłakow wszędzie mimo czesania i upór.!!!!!!!!! Mój przynajmniej jest okropnie uparty , fakt ,że rozpieszczony i pewnie dużo w tym mojej winy. Nie słucha na spacerach ,idzie gdzie sam chce ,a ja za nim gonię. Suczki są o wiele posłuszniejsze , ale uparte też /wiem ,bo znajoma ma/

Love1966 a czy chodziłąs z nim na jakas tresure?...i czy mowze wiesz czy to duzo daje i ile kosztuje? ...czyli generalnie polecasz suczke?;)

maksio , doczytałam , że jestes z Krakowa , wybierz sie więc do zawiązku kynologicznego , tylko zapytaj najpierw , kiedy jest ktos od goldenów , wszystkiego sie dowiesz .Na co zwracac uwagę (badania rodziców- dysplazja , PRRA- ale to jeszcze rzadkość) , gdzie sa mioty itp. Ja wybrałabym suczke , bo mam suczydło i uważam , że fajniesza od psów :P ALE pamietaj , że ma cieczki

Gość .....sabrina....
ja mam goldenke od prawie 6 lat,pieszczoch maksymalny, psów sie boi, ludzi uwielbia,boi się też dzieci ale to dlatego że nie jest przyzwyczajona do "małych ludzików' :) przy zakupie koniecznie zwróć uwage na tylne nogi,i czy któryś z jej "przodków" nie cierpiał na dysplazje,bo to częsta choroba wśród goldenów,moją sunie niestety to nie ominęło,i to chyba tyle,aha przygotuj się na kupę kłaków latających w mieszkaniu,no ale warto swojego psa nie zamieniłabym na żadnego innego

Chodziłam z nim na szkolenie ,ale miał wtedy pół roku i to było chyba za wcześnie i nic nie dało............... potem tego nie powtórzylam , bo czasu nie było......... jeżeli jestś konsekwentny to może byc pies, ale suczka jest spokojniejsza i posłuszniejsza. Na pewno trzeba kupić z dobrej hodowli. Ja kupowalam w stolicy ,to nie podpowiem ,ale trzeba w Związku Kyn.zapytać co polecają Mój dzieci uwielbia :) Jest bardzo wesoły , uśmiechnięty i straszna przylepa ,często wręcz nachalna. Jak chce pieszczot to go nie da rady odgonić aż osiągnie co chce. Ale kofany jest bardzoooooooooo................

Dzieki wszystkim za podzielenie sie \'wrazreniami\':)Ja juz w sobote jade po pieska.I wlasnie musze sie zdecydowac czy piesek czy suczka,ale chyba jednak zostane przy suczce. Pozdrawiam goraco,

A nie wiecie moze czy mozna we wczesnym stadium (najlepiej przy kupnie szczeniaka) stwierdzic czy jest chory na Dysplazje? Dzieki!

cześć Maksio, Chyba nie można ,ale oglądasz rodziców ,bo to jest dziedziczne chyba......... ja dostałam pieczątkę wolny od dysplazji i nie ma.......a ma już 8 lat jak pisalam..... ale jest za to alergikiem.To bardzo częste u goldenów i ma zespółdrażliwej okręznicy ,a to oznacza lekarstwa. Łatwo też o klopoty żołądkowe. Pozdrawiam.

Maksio Powiem ci że cięzko jest rozpoznać czy szczeniaczek jest chory.Mój zakup psa to było nic innego jak kupowanie kota w worku.Psa odbierałam na dworcu pkp.Na szczęście był i jest nadal zdrowy :) Pozdrawiam

No jak czytam,ze ktoś odbiera psa na dworcu to aż mnie skręca. Dziewczyno (powyżej), pies psu nierówny nawet w obrębie tego samego miotu. Psa wybiera się w jego naturalnym srodowisku, czyli wśród rodzeństwa, na jego terytorium, widzisz jak się zachowuje na swoim terytorium, czy zdradza cechy dominacji czy jest lękliwy i \"nieśmialy\" do obcych. A już totalnym nieporozumieniem jest kupowanie psa danej rasy nic o niej nie wiedząc, a tylko dlatego,ze jest ładny albo modny. Badania na dysplazje wykonuje sie po ukończzeniu przez psa roku życia. Ważne jest by szczeniak był bez obciążeń dziedzicznych, bo to niestety choroba genetyczna. Na wszekli wypadek nie nalezy obciążać stawów biodrowych młodego, rosnącego pieska długimi spacerami i nntensywnym biegiem. Goldenki to mądre bardzo pieski ale wcale znowu nie talie łagodne- w razie potrzeby umie wspaniale obronić i wspaniale stróżuje. Wymaga aktywnego właściciela, bo bardzo lubi uczyć się nowych rzeczy i współdziałac z człowiekiem.

No jak czytam,ze ktoś odbiera psa na dworcu to aż mnie skręca. Dziewczyno (powyżej), pies psu nierówny nawet w obrębie tego samego miotu. Psa wybiera się w jego naturalnym srodowisku, czyli wśród rodzeństwa, na jego terytorium, widzisz jak się zachowuje na swoim terytorium, czy zdradza cechy dominacji czy jest lękliwy i \"nieśmialy\" do obcych. A już totalnym nieporozumieniem jest kupowanie psa danej rasy nic o niej nie wiedząc, a tylko dlatego,ze jest ładny albo modny. Badania na dysplazje wykonuje sie po ukończzeniu przez psa roku życia. Ważne jest by szczeniak był bez obciążeń dziedzicznych, bo to niestety choroba genetyczna. Na wszekli wypadek nie nalezy obciążać stawów biodrowych młodego, rosnącego pieska długimi spacerami intensywnym biegiem. Goldenki to mądre bardzo pieski ale wcale znowu nie takie łagodne- w razie potrzeby umie wspaniale obronić i wspaniale stróżuje. Wymaga aktywnego właściciela, bo bardzo lubi uczyć się nowych rzeczy i współdziałac z człowiekiem.

nieprawda jest , ze badanie na dysplazje wykonuje sie po roku.Jesli ma otrzymac wpis do rodowodu do w wieku 18 mies , ale przy jakichkolwiek podejrzeniach wykonuje sie je duzo wczesniej , nawet u kilkunasto tygodniowych szczeniat , gdyz niektóre metody operacyjnego leczenia dysplazji sa możliwe do wykonania i dają efekty tylko u młodych psów , do 4 m-cy zycia

Przestrzegam przed nieuczciwością i niedouczeniem weterynarzy (po własnych doświadczeniach z badaniemi w kierunku dysplazji). Zalecają operację profilaktycznie lub z chęci zysku(sporego).Najlepiej więc skonsultowac z kilkoma wetami . Polecam lekarzy z Wrocławia.

Gość tak se pisze
podobne psy do golden retrieverow do labrador retrievery (labradory) i one maja krotka siersc oraz wystepuja w umaszczeniach zlotym, biszkoptowym, brazowym i czarnym

Gość tak se pisze
a, sorry, przejrzalam temat a jednak nie zauwazylam ze ghana juz to napisala

Ja mam 9miesieczna suczke - goldena. Mieszkam niestety w blokach na 63m ale dajemy sobie jakos rade.Fakt ze super by bylo miec domek z ogrodkiem, lecz ta rasa na pewno nie nadaje sie do budy. Zawsze musi byc tam , gdzie jest ktos z rodziny.Nie lubi samotnosci i uwielbia pieszczoty. Uczy sie szybko i mysle ze nie potrzebna jej jest tresura, jesli tylko wlozy sie troche serca i cierpliwosci to faktycznie mozna ja wiele nauczyc. Jest niezwykle bystra i szybko sie uczy. Glupieje tylko na spacerach, zwlaszcza jak znajdzie sobie towarzysza do zabaw :).Trzeba tez przy niej duzo sprzatac bo faktycznie okropnie gubi siersc.A ! I jest okropnym łakomczuchem, trzeba uwazac bo szybko ja mozna utuczyc.Nie ma rzeczy , ktora by jej nie smakowala :D

Dzieki wszystkim za wypowiedz. Mialem wlasnie jechac po mojego pieska,ale podobno zjadl wraz z rodzenstwem troche sterpopianu i pan powiedzial ze wymiotowaly i abym troche poczekal,bo teraz sa oslabione:( Pozdrawiam,

Gość chesterowa
pięc lat temu mój brat chciał kupić golden retrievera, pojechał do hodowli we włcławku i przywiózł białą kuleczkę, słodziutką. Teraz mam owczarka podhalańskiego :o ale i tak jest kochany, chociaż nie taki jak miał być :)

Gość Goldi44
Hejka wszystkim, też może będę właścicielką goldena w przyszłości;) Maksiu, masz juz swojego pieska, jeśli tak napisz coś o nim!

Gość właścicie l
a ja mam goldena i niestety muszę go oddać bo jest agresywny. I nie jest prawdą, że wszystkie są do dzieci:(

właścicielu powyżej jeżeli mówimy tu o goldenkach to znaczy ,że dotyczy to psa rasowego , którego rodzice zostali dopuszczeni do hodowli \\wiąże sie to również z psychiką danej rasy jeżeli masz goldena i jest to naprawdę golden to powinieneś podac do publicznej wiadomości nazwę hodowli oraz rodzoców , po których ten pies odziedziczył złe cechy jezeli nie ma rodowodu , prosze o nienazywanie psa niewiadomego pochodzenia goldenem tylko goldenopodobnym , ponieaż to zaciemna temat

Gość właścicie l
Nie wiem komu chciałaś dopalić, mnie czy psu. Nienawidzę takich przemądrych osób. Jakbyś znała się na tej rasie to wiedziałabyścoś czego nie wszyscy właściciele goldenów wiedzą. Mitem jest twierdzenie, że to super łagodne psy. W rasie o zabarwieniu rudawym bywają osobniki o nieco agresywnym usposobieniu. Zródło: ,,Encyklopedia chodowcy,, opracowana przez Monikę Kurek I to tyle