Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedne swieta

w tym roku beda dla mnie biedne swieta...

Polecane posty

Gość biedne swieta

nie ma pracy,kasy...nie bedzie szynek,kielbasy... mysle,ze w nowym roku bedzie lepiej:) Moze znacie jakies "tanie "przepisy,jak cos zrobic,bede wdzieczna:-)

Gość biedne swieta
jakos tak mi przykro,ale nie rozpaczam,umie docenic,ze cala rodzina jest zdrowa,ze jestesmy szczesliwi,kochamy sie... Ja mam tylko prace do konca kwietnia,maz jest bezrobotny pd stycznia,mamy 2 dzieci.Chcialabym zrobic cos dla nich dobrego,jakies nadziweane jajka...cos taniego,dobrego co one jeszcze nie jadly...Nie chcialabym ,aby one poczuly,ze mamy teraz niedostatek,chce to jakos "zakamuflazowac;) ...

możesz ugotować jajka na twardo, przekroić na pół, wyjąc żółtka. potem żółtka utrzyj, dodaj natkę pietruszki bądź szczypiorek, moga być też pokrojone drobno pieczarki, dodaj majonezu i wypełnij nimi białka jajek. potem ułóż na talerzu, polej majonezem, posyp szczypiorkiem, czerwoną papryka w proszku. oto jeden przepis. Możesz upiec prostą babkę z rodzynkami- przepis na pewno znajdziesz w necie. :)

Gość taaa nie stac ja na swieta
a neta kase ma ...

Gość biedne swieta
dziekuje za przepis:) siedze w pracy,dlatego mam neta.Nie mam tylko zadnych zlecen,siedze i sie nudze jak wszyscy,musze byc tutaj do konca kwietnia,bo mam placone za caly miesiac...Sprzytamy,pakujemy sie...taka moja oto juz praca

Gość ale nie narzekam ze kasy
nie mam

Gość Bx
i tak spokojnie o tym mówi ze nie pracują i mają 2 dzieci, kochają się maja neta i nie wie co ugotowac. Biedne to sa jak nawet na jajka nie ma. Ja nie jestem bezrobotna a na jajka mi starczy i tylko na jajka bo niby co innego mam dac na stół jeszcze? kawałek kiełbasy szynki nieco sałatki . Ona jak ma na jajka to i na majonez ma, a jak na majonez to i na szczypiorek, więc jak i na szczyiorek jest to i na pieczarki, a jak jest na to wszystko to i na kawałek szynki bedzie. bez przesady z ta bieda. A dofinansowania z mieszkania? za zapomogi? a pomoc babci?

Gość biedne swieta
mam tunczyki w puszce,jajka oczywiscie,zielonego ogorka,ryz,makaron,zolty ser,banany,mleko, chyba wszystko:(

Gość tak wszystko poniewaz
niektórzy maja jeszce mniej, kto powiedział ze na swieta ma sie lodówka nie domykac? To sa dwa dni jest sens kupowac az tyle zarcia ? to jest wazne?

Gość biedne swieta
ja sie nie uzalam,ludzie!!! chce tylko cos zrobic na swieta dla dzieci!:P oczywiscie moge jeszce kupic sobie majonez,pieczarki-ale co bede jadla po swietach?! mysle,ze zrobie babke jak mi doradzal Dla przyjaciol traba,jajeczka dam ladne nadziewane na stol.:) Babcie odpadaja,nie zyja.Rodzice chorzy,jest na odwrot my pomagamy. Naprawde nie chcialabym ,zeby ktos czytal moj list jako jestem nieszczesliwa,bardzo uboga,ale tak jakby ktos prosil o przepis...

przepis na sałatkę z tuńczyka- znakomity gotujesz pięć jajek na twardo, oddzielasz bialka i żłótka. Ścierasz je na drobnej tarce. Cebulę kroisz w drobną kostkę, solisz i odstawiasz na jakiś czas, żeby zmiekła. Żółty serek ścierasz na drobnej tarce. W szklanej misie układasz warstwami- na dno- białka, potem warstwa tuńczyka, potem cebulka, potem warstwa żółtego serka, na wierzcz warstwa majonezu i na majonez- warstwa startych żółterk. ta sałatka wprost wymiata- jest przepyszna. nakłda się ją tak jak tort- tzn. kroisz takie trójkąty od dna, żeby nabrac wszystkich warstw:)

Gość to nie pisz ze biedne
tylko skromne

Gość dor
a ja spedzam swieta za granicá:( sama:( co tro bedá za swieta:( moj chlopak nie obchodzi wielkanocy:( pewnie bedzie to wygládalo tak samo jak reszta dni:( a tez bede robila jajka faszerowane:D na 3 sposoby, o to znalzlam w necie, i to akurat mogé znalezc w tutejszych sklepach Salatka 30 dkg MAKARONU ,(SWIDERKI, RURKI , MUSZELKI ), 1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM , PAPRYKA CZEWONA , ZOLTA, ZIELONA (PO 1 MALEJ ), KAWALEK SWIEZEGO OGORKA , 3 LYZKI MAJONEZU , SOL I PIEPRZ DO SMAKU , ZIELONA PIETRUSZKA . UGOTOWAC MAKARON . PAPRYKI I OGOREK POKROIC W DROBNA KOSTKE . Z TUNCZYKA ODLAC WODE I WYMIESZAC Z PAPRYKAMI , OGORKIEM, MAJONEZEM I PIETRUSZKA . DODAC OSTUDZONY MAKARON DOPRAWIC SOLA I PIEPRZEM . MOZNA JESC SAMA LUB Z RYBA SMAZONA , ALBO Z PIECZENIA . .. ZYCZE SMACZNEGO !!! Jajka faszerowane Składniki: - 8-10 jajek, - pęczek szczypiorku, - pęczek natki pietruszki, - ew. pieczarki, - tłuszcz do smażenia, - bułka tarta, - sól, - pieprz, - odrobina masła (ok. 1 łyżki). Jak przyrządzić? Jajka gotujemy na twardo. I teraz uwaga - ostrożnie, by nie uszkodzić za bardzo skorupek - przecinamy jajka na pół wzdłuż (mają powstać miseczki-łódeczki). Ostrożnie wyjmujemy ugotowane jajka, siekamy jak najdrobniej, dodajemy do nich posiekaną zieleninę i odrobinę masła. Mieszamy, aby powstała dosyć zwięzła pasta (prawie jak do smarowania kanapek). Uzyskaną pastą napełniamy skorupki-łódeczki, żeby trochę wystawało ponad brzegi (nie za dużo). Następnie daną łódeczkę maczamy w bułce tartej (pastą w dół), i smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia bułki. Składniki: - 6 jajek, - 15 dag chudej wędliny, - natka pietruszki, - pół małego pora, - 3 tyżki majonezu, - sól i pieprz. Jak przyrządzić? Jajka ugotować na twardo. Ostudzić obrać i przekroić na pół wzdłuż. Z połówek jajek powyjmować żółtka i wrzucić je do miseczki,rozgnieść widelcem. Wędlinę, por i natkę, drobniutko posiekać. Dodać do rozgniecionego żółtka.Wymieszać. Dodać majonez i powtórnie wymieszać. Doprawić do smaku. Na połówki jajka nakładać łyżką obficie powstałą masę i gotowe!!! chcialabym zrobic babke , tylko cholera ja nie mam pojecia jak tu sié dorzdze nazywajá i jak to wygláda,, co radzicie na obiadek??????

Gość skromne swieta
masz racje,lepiej bedzie skromne swieta,mi tez tak lzej sie zrobilo!!! Dziekuje Ci bardzo z calego serca za przepis,ciesze sie ,ze sa tak dobrzy ludzie...❤️

Gość do taaa nie stac ja na swieta
ciężko byłoby zrobic świeta za miesięczny abonament internetowy, a pozatym jak zauwazyłeś to nie sa biednymi od urodzenia, a od stycznia mąż nie ma pracy(podejrzewam ze ma zasiłek) a kobieta jeszcze pracuje do końca kwietnia, autorko topiku nie przejmuj sie głupimi uwagami, napewno mąż prędzej czy poźniej znajdzie jakaś pracę i ty też

Gość dor
a ta salatka --dla przyjaciół zgniła trąba --z tego co czytam to wyglada super;) tylko czy nie za duzo z tym roboty???

Gość hhhhhhhhh
ile z niektorych jadu wychodzi...ludzie opamietajcie sie! ta pani sie normalnie pyta a wy tu zaraz krzyki!! I to ma byc swiateczna atmosfera.... Z makaronu mozna fajne danie zrobic-podsmazyc makaron na oliwce, dodac soli, pieprzu, czosnku, oregano, i posypac startym serkiem (moze byc bez tez). Moze nie swiatecznie ale smacznie. Z makaronu i ryzu mozna tez zrobic salatki-duzo jest przepisow w necie. Poszukaj. Jest tez ciasto bananowe. Z mleka mozna zrobic budyn w salaterkach i juz jest ladny obiadek. Na pewno cos wymyslisz!!!

Gość hhhhhhhhh
dor-jaki to jezyk? zawsze mozna w internecie znalesc slownik? Albo zrobic babke bez drozdzy?

Gość dor
napisalam wczesniej cos o jadzie;) nie mam polskiej klawiatury.. i jest mi tu ciézko sie przyzwyczaic do tej ktora mam:) pozdrawiam....

Gość dor
napisalas o jadzie TY:D zeby nie bylo znowu ze bledy robie:P

Skromne święta-jeśli masz teraz krucho z pieniążkami to musisz trochę się powysilać z pracą.Narobić dużo jedzonka pracochłonnego. Wtedy kupujesz tanie produkty,a efekt jest jakby kupę pieniędzy się wydało.Nie wiem czy biegła jesteś w pieczeniu,bo ja np. uważam,że babki drożdżowe są tanie,a jakie smaczne. Możesz kupić paczkę wafli-andrutów i zrobić sama ,polać polewą z czekolady,posypać czymś na kształt mazurka.U nas jest tradycja podawania czerwonego barszczu zabielanego śmietaną ze święconką,czyli z jajkami,kiełbaską chrzanem,pieprzem i solą z koszyczka. Ten barszcz jest tak sycący i tak pyszny,że na inne potrawy trudno znależć miejsce.A tak w ogóle to te święta są pod znakiem jaj. Zrób jajka w sosie tatarskim/sos przygotuj sama/,jajka faszerowane takie tradycyjne są bardzo dobre,możesz jeszcze upiec klops z mięsa mielonego z jajkami na twardo w środku. Proste danie a masz i na zimno i na gorąco do ziemniaczow.Do tego możesz ugotować trochę marcheweczki na maśle.Jak się ruszy głową to za nieduże pieniądze można dobrze nakarmić rodzinę,ale trzeba się napracować .

Gość tania jest biala kielbasa
w supermarkecie po ok 3 zl za kg widzialam ,zgaotowac, na tej wodzoe zurek z proszku, a kielbase uzmazyc z cebula Cwikla - buraki ugotowac i z chranem pomieszac. mozna dodac kminku Jajka faszerowanew ( takiwe w skorupkach, u mnie wszyscy uwielbiaja Jajka maluj w lupinach cebuli, przynakmniej nie truja, mozna sie spokojnie stukac i zjesc. Pyszna tania legumina : litr mleka gotujesz, prtzedtem odlewasz troche zimnego, mieszasz z maka ( za 2 spore lyzki,tak jak na bydyn), zagotowujesz, dodajesz zoltka z cukrek 4 (kogiel mogel ) , ubite bialka , mozesz cukier waniliowy,lekko zagotujesz , wlewasz do salaterki. Ozdob stol czyms zielonym i pisankami( na tych w cebuli dzieciaki moga cos pomalowac, albo na normalnyhy na twrado) Salatka jarzynowa tez nie jest droga, mozesz pokroic jarzyny z rosolu ( na kurzym szkielecie) mozesz z niego zrobic pomidorowa ( koncentrat) Najwazniejesze - zasadz dzieci do pisanek i pamietaj o dyngusie! Wesolych swiat!

Gość dor
czy ktos moze mi podac przepis na babké bez drozdzy?:D tak przegládam sobie w necie i kazda, ktora mi sié spodoba wymaga tego produktu,, do hhhhh moze jakas podpowiedz?:D

dor--> mam zlotko:) Składniki: - \"50 dag mąki pszennej - 20 dag cukru - 25 dag masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 10 dag rodzynek - 1 proszek do pieczenia - 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze - sól; do przygotowania formy: 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki pszennej\" Sposób przyrządzania: Rodzynki umyć i osączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli oraz mleko i starannie wymieszać. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec 1godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po przestudzeniu wyjąć babkę z formy i polukrować