Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

esy floresy

praca zagranica-moje male podsumowanie,-prosze o pomoc!

Polecane posty

przygotowuje sie do pracy zagranica, troche wyczytalam co musze zrobic wpierw, ale nie jestem pewna czy dobrze wszystko zrozumialam wiec prosze o pomoc! ;) Po pierwsze PPS (potrzebne dokumenty:paszport+zaswiadczenie ze sie gdzies tam mieszka) I w zwiazku z PPS mam pytanie: ile to kosztuje i jak dlugo sie czeka Kolejny krok : otrzymuje PPS Reszta juz nalezy do pracodawcy ktory musi mnie podac do skarbowki aby otrzymac TAX CREDITS Za ten TAX juz nie musze placic??Pracodawca ma czas zeby mnie zglosic w ciagu 30 dni prawda? Nastepny krok zalozenie konta bankowego: Dokumenty te same co do PPS ?? Czy oporcz tego macie jeszcze jakies potrzebne informacje?? No i teraz pytanie z troche innej beczki. ZAraz po przyjezdzie wypadalo by sobie kupic zestaw startowy. Jakiej sieci najlepiej tak aby rozmowy i sms do Polski byly najtansze?? Wogole gdzie to moge kupic i jak powiedziec o co mi chodzi ?? tak samo nie wiem jak wytlumaczyc jak bede chciala doladowac konto ? Czy na tej karcie startowej bedzie nr dostepowy do PL zeby dzwonic taniej czy musze szukac na necie ?? A jak np. z karta do budki tel. jak o nia poprosic po ang?? Acha... zapomnialabym o najwazniejszym! Wiem z emusze wziazc zaswiadczenie z NFZ ,jak dlugo to bedzie wazne ?? wlasciwie o co w ty chodzi?? Prosze o pomoc zagubionej sierotce! :)

Gość a gdzie jedziesz
jak do angli to współczuje i życze duuuuużo szczescia

o wlasnie zapomnialam wspomniec, ale po dokumentach kto jest w temacie bedzie wiedzial :) Jade do Irlandii ;)

Gość upupupup
TAX CREDITS to jest wtedy jak masz minimalna stawke i starasz sie o benefits ty zalatwiasz wszystko. pracodawca ma niby obowiazek dac dokumenty i powiedziec o nich ale to ty wszystko zalatwiasz. najwazniejsze to adres zamieszkania, rachunek, itd. pozniej konto bankowe. i wtedy juz mozna hasac. irlandia ma ta przewage na d anglia ze nie placisz podatku w polsce. wiecej infa daj znac na http://www.e-angielski.com ja jak jechalem wlasnie o nich sie wszysktiego dowiedzialem

no wlasnie nie kumam zbytnio o co chodzi z tym TAXem bo na jednej stronie pisza ze to pracodawca zalatwia a na innej ze sama musze sie udac do TAX\'a....

Gość upupupup
pracodawca powinien wiele. ale znam przypadki ludzi ze i po dlugim czasie nie wiedzieli o co chodzi. SAMA wszystko zalatw i nie czekaj.