Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co się dzieje

Ból rąk i nóg, drętwienie dłoni - lekarze nie wiedzą co to

Polecane posty

Gość co się dzieje

Moja mama ma 44 lata. Od jakiegoś czasu ma straszne bóle całych rąk i nóg, jak chodzi czy jak coś robi. Jak siedzi lub leży to nie boli ją tak bardzo, prawie wcale. Boli ją też czasem szyja, głowa w okolicach czoła i nosa. Sama nie potrafi dokładnie sprecyzować czy bolą ją stawy czy mięśnie, najprawdopodobniej jedno i drugie. Muszę zaznaczyć, że pali ogromne ilości papierosów. :( i nijak nie można jej przekonać, żeby rzuciła. Chodziłyśmy po lekarzach, lae żaden nie potrafi skonkretyzować co to jest - była u reumatologa, neurologa, nie mówiąc juz o rodzinnym, który chyba na niczym się nie zna, bo w ogóle nie wie co to może być. Każdy lekarz przepisuje inne leki i każe odstawić poprzednie. MArtwię się o nią, bo bardzo się męczy i denerwuje, bo nawet nie wie co jej dolega. Aha, i ma podwyższone płytki krwi trochę. Jeśli może ktoś keidyś miał podobne objawy i wie co to może być za choroba, bnyłabym wdzięczna za odpowiedź

postaraj sie o skierowanie na rezonans magnetyczny i tomograf mózgu. nie jestem lekarzem, ale wiem, ze absolutnie nie wolno czekac z diagnoza! A jeszcze lepiej wykonac to badanie prywatnie. Jest drogie, ale natychmist i nie trzeba czekac pół roku na kase chorych....

Gość co się dzieję
dziękuję Wam bardzo za rady, macie racje nie ma co czekać. To niby nic, zwykły ból, jak to powiedziała lekarka, ale przecież musi być jakieś zródło. Artretyzm? Wiesz, nawte o tym nie pomyślałam, zawsze myślałam, że na artretyzm chorują ludzie w podeszłym wieku, a moja mama ma dopiero 44... ale poczytam. Jeszcze raz dzięki ;)

Gość jakaś taka bylejaka
Od razu mówię,że nie jestem lekarzem,ale ja podobne objawy miałam na wiosnę ubiegłego roku.Strasznie bolały mnie nogi,nie mogłam chodzić z bólu kulałam. Nie miałam zadnego urazu.Lekarz najpierw stierdził,że to może być krążeniowe,pózniej ,że może poziom hormonów nie taki. Brałam różne leki ,ale po chyba miesiącu wszystko odstawiłam i popróbowałam różnych maści. Przyznam,że kupiłam wtedi i altacet w żelu i Venoruton i mąść żmijową na reumatyzm. Bół był raz jakiś wewnętrzny taki ciągnący,co mogło wskazywać na krązenie,a raz wyrażny bół kości stawowych.W zależności od tego jak ból odczuwałam taką maścią smarowałam. Męczyłam się z tym długo/to bardzo boli/,ale nawet nie wiem kiedy przeszło. Co więcej w tej chwili nie potrafię naet powiedzieć która z tych maści pomogła.Zużyłam jednak najwięcej venorutonu i altacetu. Nie miałam bóli głowy,kto wie czy tu dwa schorzenia się nie nakładają. Niemniej radziłabym mamie pomierzyć ciśnienie. Takie bóle głowy w okolicach nosa,czoła i karku towarzyszą wysokiemu ciśnieniu. Radze też sprawdzić wzrok u okulisty. Podobne bóle występują też gdy oczy domagają się okularów.

Gość jakaś taka bylejaka
Dodam jeszcze od siebie jeśli mam przez swięta zechce sama coś wypróbować. Siedzieć nie krzyżując nóg. Wieczorem trzeba wymoczyć nogi w ciepłej /nie goracej/ wodzie z dodatkiem soli kuchennej. Nasmarować maścią i założyć skarpetki bawełniane bez żadnych ściągaczy /uciąć ściągacz/.Z bólem głowy nie ma żartów. W każdym punkcie pielęgniarskim można wykonać zbadanie ciśnienia. Po prostu pójść i poprosić o zmierzenie,bez żadnych zapisów/ja tak robiłam i nigdy mi nie odmówiono/.Cóż z własnego doświadczenia wiem,że Twoja mama bardzo cierpi,każdy krok sprawia ból,niech jak najmniej w tym czasie dżwiga.Życzę,aby było lepiej.

Gość Wojtek K
Ja mam od jakiegoś czasu coś podobnego. Gdy siedzę nie odczuwam żadnego bólu, podobnie gdy leżę czy chodzę. Jednak gdy stanę w miejscu po krótkim czasie zaczyna się silny ból, jakby naczyń krwionośnych podobny do takiego który towarzyszy drętwieniu. To samo mam z rękoma. Lekarze nie mają pojęcia o co chodzi. Co jest najdziwniejsze - mam dopiero 17 lat. Mam nadzieję że ktoś jeszcze odpisze i wie co się stało.

Gość zip
Ja mam to samo co wojtek, mecze sie ztym ju 8 lat gdy prowdze siedzacy tryb zycia jest ok ale jakis wypad na festyn gdzie trzeba troche postac, kosciół, ewentualnie chodznie po supermarkecie doprowadza mnie do szału szukam miejsca zeby usiąść. Co dzienwe moge wchodzic na góry, jezdzić na roweze dobija mnie monotonne stanie lub chodzenie boł jest nie do okreslenia idze zwarjowac nogi jak by dretwieja nei wiem jak to nazwac. Ale gdy sie połoze czuje tak ciezkie nogi ale nie sa spuchniete ani nic robiłem rezonans, rechabilitacje prywatnie ponad tysiac złotch i nic ból jak był tak jest

Gość a skad lekarze maja to wiedzie
przeciez oni nie znaja tego,oni zajmuja sie tylko biznesem

Gość a skad lekarze maja to wiedzie
trzeba sie wybrac do dobrego masazysto to napewno pomoze i zdjagnozuje przyczyne a nie do lekarza

Gość no nie nie
To jest kręgosłup i do masażysty ino szybko !!!!!!!!!!!!!!!!

Gość no nie nie
Jak nie wiedzą co mamie jest to niech skierują na rezonans magnetyczny kręgosłupa

.a może to borelioza, po ugryzieniu przez kleszcza, którego się nie zauważyło...tak bolą stawy, rece, nogi, ....drętwienia... masaże na to nie pomogą najlepiej zrobić test Elisa lub PCR

Gość tak to też tak może być

Powinna pobudzac krazenie ... jesli oglada np TV - nogi wspierac wyzej niz reszta ciala, nie krzyzowac nog, chodzic na spacery i no i rzucic palenie Ale nie wiadomo co to jest wiec badania ...

Gość gromyk
niech mama uda się do neurologa. potrzebne jest skierowanie na rezonans magnetyczny najlepiej odcinka szyjnego kregosłupa. jesli rezonans nic nie powie to trzeba zrobic tomografie glowy.na badanie rezonansem czeka sie jakis czas ale tomografie powinni zrobic szybciej. niech mama z tym nie zwleka. te objawy o ktorych piszesz sa spowodowane jakims uciskiem na nerw. powyzsze badania to wykryja. pozdrawiam

Gość gromyk albo SM czy tak

Gość niwea
gromyk a Ty skąd masz takie wiadomości ???

Gość zgadzam się z powyższym
to ucisk na nerwy, stąd drętwienie, bóle głowy mogą byc albo od zatok albo od skaczącego (zmiennego) ciśnienia krwi zatoki można diagnozowac zjęciem rentgenowskim

Gość zgadzam się z powyższym
raczej sprawa nie do neurologa co raczej do ortopedy, na zdjęciu powinno widac czy nie ma jakis zmian w kręgosłupie, zwyrodnienia itp

Gość venge.
reumatyzm

Gość fibromialgia

Gość bozo
cze ja mam identik tylko ja w ciagu dznia mam odretwienie lekkie rak gdy przychodzi noc kłade sie nic sie nie dzieje ale koło godziny 3, 4 nad ranem ból sie holernie nasila bół jest nie do wytrzymania takze wierze wam ludxzie zawsze wtedy wstaje i polewam je z prysznica goraca woda na poczatek ustawaje kałade sie i za jakis czas znowu sie budze z przerazliwym bółem

Gość bozo
najbardziej boli w okolicach sródręcza i palców bol dochodzi do łokcia jakies 10 cm przed nim sie konczy tyle moge powiedziec przyczyny nie wiem jakie moga byc podejzewam dwie jestem zawodowym kierowca jezdze czesto przy otwartym oknie i opieram rece na szybie w czasie jazdy( tzw zimny łokiec) MYSLAłAM TAKZE O INNEJ PRZYCZYNIE SPANIE PRZY OTWARTYM OKNIE nie mam pojecia czemu te odretwienia tak holernie bola i jak sieich pozbyc

Gość Brak krążenia

Gość Awiwka25
Bardzo mnie bola nogi i rece juz tak przez miesiac bylam u lekarza i czekam na badania ale ten bol jest okropny nog i rak bylam u masyrzysty i powiedzial ze mam skrzywiona miednice i to jest powodem bolu czy ktos mial takie objawy bole kosci w rekach i nogach :-(

Gość Alicja N
Wiem jak to jest. Proponuję gabinet medycyny naturalnej. Dość szybko sobie z tym poradzi. Życze zdrówka.

Gość a ja mowie
ANpewno pomoże na drętwienie tylko ważne jest stosowanie: 1 dzien magnez+ potas 2 dzien wapno 3 magnez +potas 4 wapno itd. Pamietajac ze nie mozna brac tego samego dnia magnezu i wapnia bo efeht będzie zerowy. Kuracja nie zaszkodzi a może pomoże.

Gość lola1020
Drętwienie rąk i nóg dotyczy osób, które mają za mało wapnia. Dobrze zmierzyć jego poziom.Badanie krwi kosztuje ok 7 zł. W niektórych wypadkach w organiżmie może być za mało magnezu. Magnez też można zbadać. Dopiero po upewnieniu się,że wyniki są w normie przyczyny należy szukać gdzie indziej.

Jesli pali bardzo duzo to najprosciej zacząc od rzucenia. To może byc rozsiana miazdzyca spowodowana właśnie tytoniem przez wiele lat. Wydaje sie to moze malo prawdopodobne żeby papierosy az tak wpływałay, ale wiem sama po sobie, jak mialam rekę połamana i po operacji spuchnięta to jak zapaliłam prawie tracilam czucie w niej, tak nikotyna działala. juz rzucilam smierdziele:) Odstawienie fajek wyjdzie tylko na zdrowie. Jak to nie zadziała to mozna sie bawić w zawansowana diagnostykę. Mama musi rzucić, postrasz ja że jakby zachorowala na serca to kardiolodzy nawet nie chca leczyc palaczy bo wiedza że ich praca idzie na marne

Gość poleczka151
mam 17 lat od pewnego czasu mam częste mrowienie nóg dłoni i całych rąk kiedy siedzę. Od niedawna mam tak w nocy. Budze się i moje ręce są ociężale robią die duże i nie mogę nic zrobić musze pomagać sobie drugą ręką żeby mrowienie odeszło