Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weganka

Wegańskie przepisy - nie tylko dla puszystych

Polecane posty

Gość moika
Witajcie! Jestem poczatkujaca a diecie wegaskiej i dodatkowo karmie piersia, to jakie potrawy i warzywa powinnam jest? bo duzo jest warzyw które powiam jesć, ale duzo jest warzyw wzdymajacych takich jak; soczewica fasola kapusta i tak dalej. Dodam że chcem przejść a ta diete poieważ choruje na RZS. Proszę o pomoc jak ja poczatkujaca mam się do tego zabrać jak ustalić sobie jadłospis aby nie sprawiał mi kłopotów w przygotowaniach.Monika

Gość do przedmówczyni
najlepiej, gdybyś poszął do deitetyka po poradę. Produkty wzdymajace mogą zaszkodzić maluszkowi, wiec wszsytskie kapustne i strączkowe sobie daruj. Oraz śliwki, cebulę i czosnek (sa zbyt aromatyczne, mogą powodować peroblemy gastryczne u malucha). Mleko - sojowe. wszystko inne w zasadzie bez ograniczeń.

Gość Sarodka
Weganizm to styl zycia.Prawdziwym weganem jest ten kto rezygnuje z jedzenia zwierzat,rowniez jajek,masla,miodu dla ich dobra.Ktos kto uznhaje zycie -wartosc zycia za cos najcenniejszego wazniejszego od napchania zoladka.Jedzenie zwierzat to zabijanie ich dlatego kazdy kto przechodzi na wegetarianizm,weganizm czy witarianizm staje sie lepszym czlowiekiem.pokazuje ze jestesmy bardziej rozumni niz ziwerzeta i ze mamy rozum i mozemy sie nim poslugiwac e WSZYSTKICH kategoriach zycia. ja jestem obecnie weganka .na poczatku byl to wegetarianizm ale po jakims czasie przeszlam na weganizm bo wiem ze jedzenie jajek,picie mleka krowiego(ktore i tak zdrowe niej est dla doroslego czlowieka) wiaze sie zcierp[ieniem zwierzat.dlatego jesli ktos szanuje zwierzeta i tak mowi to tylko wtedy moze tak mowic gdy jest qegetarianinem .bo nie ma czegos takiegho jak podzial na zwierzeta dla ktorych zycie nam jest obojetne a i jeszczej krzywdzimy i tzw. domowe kotki pieski .jesli szanujesz zwierzeta to ich nie jesz,nie kupujesz kosmetykow ktore byly testowane na nich,nie nosisz ich skory z ktorych zostaly zywcem obdarte,nie krzyczysz na nie nie yladowujesz zlosci na niewinnej istocie co czesto sie zdarza.jesli szanujesz przyrode to o nia dbasz , jesli szanujesz ludzi to nie zabijasz ich ,nie gwalcisz,ie bijesz... ponadto ratujesz tez nie tylko zycie innych stworzen ale rowniez ratujesz ludzkie zycie -swoje .czlowiek ktory jest wege zaczyna sie wiecej interesowac zdorwym jedzeniem,sportem i jest po prostru zdrowszy psychicznie i fizycznie. Wcale nie jest trudno sie odzwyczaic jesli sobie czlowiek uswaidomi co do tej pory jadl na talerzu i co ladowalo w jego zoladku-tzn zwloki... i moi drodzy martwe zwierzeta nie znajduja sie tylko w mięsie ale i w galaretkach - kosci zwierzat, w alkoholu - w wiekszosci piwie choc nie wewwszystkich ale znajduje sie - zolc ze zwierzat,w roznych jogurtach ,sokach o zabarwieniu czerwonym znajduje sie koszelina - sa to mszyce.rowniez w produktach takich jak - batonik bounty ,batonik twix,rozne platki ktore jecie z mlekiem,lody - np algida czy w nawet kostce margaryny - gdzie sa mono i diglicerydy kwasow tluszczowych ktore moga byc robione z tluszczy zwierzecych. bez tych produktow da sie obejsc a dzieki temu zwierzeta nie musialy by ginac jest tyle przepisow,deserow,napoii gdzie pijac czy jedzac nie przyczyniacie sie do mordu i cierpienia tylu zwierzat jesli ktos szanuje zycie - czy to ludzkie czy zwierzece to przestaniej jesc zwierzeta czy ludzi - chodzi mi o kanibali :]

Gość ve.ge
Bardzo dobrze powiedziane. Poza tym większość ptaków, wracając do niedającego mi spokoju wróbelka, jest drapieżnikami. Człowiek nie jest drapieżnikiem, na co wskazuje budowa jego ciała. Od budowy naszej szczęki, poprzez resztę ciała, jak nogi i układ mięśni, na długości jelit kończąc. Ludzie, wbrew temu, co wmawia się nam od najmłodszych lat, nie są mięsożernymi drapieżnikami! Dlatego też dieta vege jest dla ludzi zupełnie naturalna, jeżeli ktoś jest zorientowany w temacie. I mam na myśli to, co w mięsie i mleku się znajduje, jakie choroby powoduje i tym podobne.

Gość wegaNKA cel witrianka
To najzdrowsze co można zrobić dla organizmu.

Gość Bianka Rea
Halo odwiedza ktoś jeszcze tutaj :)

Gość gość
zrobiłam ciasto marchewkowe pycha

Gość Łesia
Nie jestem mistrzem w kuchni, ale staram się gotować ;) Na większe imprezy jednak korzystam z pomocy http://www.almaverde.pl oni przygotowują jedzenie z najwyższej jakości składników, wiem, że mogę im zaufać:)