Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka19

Lot samolotem

Polecane posty

Gość anka19

mam takie pytanie poniewaz wyczytalam ze cala odprawa zaczyna sie 2 godzny przed lotem i w zwiazku z tym mam pytanie czy osoba nam towarzyszaca a nie lecaca z nami moze byc do konca przy nas dopoki sie nie wsiadze do samolotu?

Nie, osoba towarzyszaca moze byc z toba do pierwszej bramki odpraw, potem niestety musicie sie pozegnac

niestety nie do samego końca, przez odprawę celną musisz już przejść sama i tam czekać na moment wejścia na pokład, odprawa celna jest min 45 min przed odlotem, czas ten może być delikatnie odmienny :)

Gość A....
Nie do końca. W momencie kiedy oddasz juz bagaże i dostaniesz karte pokładową idziesz dalej, pokazujesz paszport panu w okienku :) i dalej on wpuści już tylko Ciebie. Ale nie musiasz tak od razu tam się kierować jeśli masz jeszcze czas do odlotu.

Gość anka19
wiem ze to moze glupie ale lece 1 raz i sie boje troche :) wiec powiedzcie mi czy latwo sobie poradzic samemu na lotnisku i pozniej jak sie wysiadze w obcym kraju czy oczywiste jest gdzie sie ma isc itp?

Nic sie nie boj, jak bym siebie slyszla kiedys:) Dasz sobie rade - ja wysiadziesz z samolotu to idz za tlumem:) Napewno sie nie zgubisz

heheheh tak jak sisi napisała, jak nie jesteś pewna gdzie to z tłumem, dasz sobie radę :)

Gość anka19
Dzieki dziewczyny:)

Gość A....
Na ogół na zagranicznych lotniskach wszystko jest ładnie podpisane, wyraźne i duże literki :) więc mozna się połapać gdzie iść. Gdzie będziesz lądować?

Gość kakakakakakakakak
spokojnie, na karcie pokladowej masz napisany numer GATE'u, czyli gdzie masz dalej isc aby trafic do swojego samolotu. Na lotnisku wzystko jest bardzo dobrze oznakowane. A dokad lecisz? Bo skoro 2 godziny przed odlotem musisz sie stawic, to pewnie gdzies poza Europe? ja mam duzo doswiadczen z lotow do Stanow, jak masz pytania, pytaj

Gość eeeeeera
az 2 gdz wczesniej????? myslalam ze godzina wystarczy.. ja lecé z central wings i tez pierwszy raz i tez sié boje ze nie trafie, pogubie itp:D mam jakis kod ktory trzeba podac i imie i nazwisko, ktos moze wie jak to wszystko sié odbywa??? czy ja idé sobie do byle jakiej pani i mowie ze mam rezerwacje na bilet do Polski, podaje ten kod ??? i ona daje mi bilet?? straszna histeryczka ze mnie:( wiem , ze to debilne pytania:D ale wolé wszystkiego sié dowiedziec przed:D

Jesli lecisz z Centralwings to podchodzisz do ich stanowiska - bedzie wyswietlone na monitorze. Dajesz numer rezerwacji i dowod tozsamosci - wtedy dostaniesz bilet, a potem jak pisal kakakakakak - masz tam nr gatu\'u i tam sie udajesz. Milego lotu:)

Gość eeeeeera
dzieki:) juz jestem spokojniejsza:)

Gość anka19
no tak pisalo ze niby 2 godziny:) a lece do dublina 20 kwietnia tez z centralwings, na lotnisku w Polsce to sie tak nie boje gorzej jak tam wyladuje:) boje sie tego ze nie bede wiedziec gdzie isc np po bagaz ehh nerwowka bedzie do czasu az sie sama przekonam na wlasnie oczy jak to jest:) do eeeeera a powiedz mi jak ty rezerwowalas bilet w centralwings? bo ja sie dzis dopiero dowiedzialam ze musze byc 20 juz i nawet biletu nie mam mam nadzieje ze moge zarezerwowac jeszcze:P bo nawet niewiem jak to sie odbywa

o nic sie nie boj to nie takie straszne ;) na lotnisku masz wszytskie punkty oznaczone, najczesciej po angielsku, zawsze tez mozna o cos spytac kogos z obsługi lotniska. Naklej jakas nalepke lub jakos oznacz walizke, zebys szybko ja znalazła ( poznała) podczas odbioru bagazu...

Jeśli chodzi o rezerwację biletu to zarezerwuj albo przez internet albo idź do jakiegoś biura podróży, które sprzedaje bilety lotnicze. Pamiętaj tylko że w biurze licza sobie za wystawienie od 30-50 zł. Zajrzyj na ich stronę i zobacz czy w terminie który Ciebie interesuje sa jeszcze miejsca. Jeśli wyskoczy cena itd itp to znaczy że są , jeśli nie na pewno wyskoczy cena z dniem wcześniejszym lub późniejszym. I tak jak wszyscy tutaj wyżej mówili : 1. Wchodzisz na lotnisko i szukasz szyldu Centralwings. 2. Ustawiasz się w kolejce. 3. Podajesz pani kod rezerwacji lub mówisz imię i nazwisko, różnie z tym jest, czasem chca dowód. Na pewno paszport :) 4. Oddajesz im walizkę, tzn. wrzucasz ją na wagę przy okienku przy którym stoisz. Bagaż podręczny bierzesz ze sobą. 5. Pani w okienku powie Tobie gdzie masz się udać. Jeśli nie zapytaj. 6. Teraz czeka Cię juz odprawa z bagażem podręcznym. Zdejmij z siebie metalowe przedmioty (np. pasek z metalową sprzączką), kurtkę np., telefon komórkowy . Te rzeczy kładziesz na taką taśmę razem z Twoim bagażem podręcznym , przesuwają się na druga stronę bramki. Jeśli \"zapiszczysz\" to podejdzie pan i będzie kazała Tobie szukać dalej coś metalowego np. Bez paniki :) 7. No i jesteś w strefie wolnocłowej i w hali odlotów. 8. Najpierw sprawdź na monitorach gdzie jest Twój numer i godzina odlotu, jak równiez linie CW. Przy nr lotu z Twojej karty pokładowej masz napisane do której bramki (GATE) masz sie udać. Zorientuj sie gdzie jest bramka i możesz przejśc się po sklepach. Przez głośnik zazwyczaj mówią kiedy pasażerowie mają sie udac do bramki takiej i takiej liniami ..... 9. Ustawiasz sie w kolejce do bramki (czasem w tanich liniach mówią, że najpierw prosimy pasażerów z nr karty od 1-60 a później od 60-120 np.). 10. Podajesz pani kartę pokładową ona odrywa sobie jedną część ( nie potrzebujesz juz paszportu). 11. Idziesz na płyte lotniska i wsiadasz do samolotu (za tłumem). Tanie linie nie mają busów, które podwożą do samolotu. 12. Wsiadasz do samolotu i pytasz czy miejsca są numerowane. CZęsto jest tak, że nie są i siadasz gdzie chcesz. 13. Cateringu nie masz więc nic nie kupujesz bo strasznie drogo jest. Lepiej sobie weź jakiegoś batona czy bułkę. 14. Zapinasz pasy. Nad siedzeniami masz wyświetlone na czerwono kiedy pasy możesz odpiąć. Stewardessy pokażą co robić w razie alarmu, jak założyc maskę itp. 15. Przed lądowaniem też powiedzą kiedy zapiąć pasy i odpinasz je dopiero jak zgaśnie światło nad siedzeniami. Prosze nie rób tego jak wszyscy. Polacy są bardzo niecierpliwi i wstają juz jak tylko samolot dotknie płyty (szczególnie stare emerytki). Zdążysz wysiąść , nie ma sie o co martwić. 16. Wychodzisz z samolotu na płyte, i \" za tłumem \" na lotnisko. 17. I znowu to samo. Odprawa z paszportem. 18. Wychodzisz za okienko (idziesz za tłumem :) ) i czekasz przy taśmach na swój bagaż. 19. Teraz już wychodzisz do hali przylotów a tam już ktos na Ciebie czeka zapewne. :) To chyba wszystko . Nie martw się będzie dobrze. Jakby coś się działo to pytaj ludzi po prostu lub obsługi lotniska. Udanego lotu Tobie życze. Ja kocham latać, uwielbiam jak samolot sie wzbija i ląduje. TO jest niesamowite. Tez tak się nastaw i będzie dobrze.

Gość AliBabkaa
ja lece z Ryanair i tez musze byc dwie godziny przed odlotem, 40 min przed startem zamykaja bramki a w samolocie najpozniej musze byc na 30 minut przed odlotem:/

Gość eeeeeeera
o bony, a jak w tej strefie wolnoclowej nie bede widziala tej cholernej bramy, wole nie myslec,, bedzie co bedzie, najwyzej bede sie pytac:D ja swoj bilet kupilam przez neta, na www.centralwings.com ,wybralam date, godzine i zaplacilam karta, i to tyle:)

Gość anka19
Dzieki wszystkim, Pariss :) nie dosc ze 1 raz lece i stres to jeszcze mialam leciec dopiero w czerwcu z chlopakiem a tak... bede musiala jeszcze tyle czekac na niego:(

Gość anka19
a czy mozna jedynie zarezerwowac bilet a zaplacic pozniej??? bo nie mam karty i nie dam rady zaplacic przez net a biura pozdrozy czynne sa dopiero we wtorek a ceny tam sie zmieniaja z dnia na dzien a dzisiejsza oferta jest bardzo interesujaca:)

Gość molokko
jesli nie masz karty to niech zarazrwuje Ci ktos kto ja ma!! a Ty potem zwrocisz mu kase:) z tego co sie orientuje to nie mozna zarazer. i placic potem:( a z biura zrezygnuj bo placisz im ok50 zl za rezerwacje:(