Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kris

urlop wychowawczy,a likwidacja zakładu pracy

Polecane posty

witam,moja znajoma jest obecnie na urlopie wychowawczym-jej dziecko ma 8 m-cy,jest ona pracownica rodzinnego sklepiku spozywczego i niestety sklep ten bedzie wkrotce zlikwidowany.Co wtedy bedzie z jej urlopem wychowawczym?czy w momencie likwidacji firmy zostanie jej on wstrzymany,czy ZUS nadal bedzie jej wyplacal pieniazki? bardzo prosze o odpowiedz,dziekuje!

ZUS już jej teraz nie płaci zasiłku wychowawczego, zapewne ta kobieta pobiera dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Z chwilą likwidacji sklepu ta kobieta traci prawo do urlopu wychowawczego bo przestaje być pracownikiem a jak wiadomo urlop wychowawczy należy się zatrudnionemu. Ta osoba powinna jak najszybciej zgłosić tam gdzie pobiera rodzinne i dodatek, że zakład został zlikwidowany.

bardzo dziekuje za odpowiedz! ja nie znam sie na tym i w sumie nie interesuja mnie sprawy zasilkow i urlopow macierzynskich stad moje braki w wiedzy o tym kto placi i jak to wszystko fachowo sie nazywa.Myslalam,ze to ZUS wyplaca pieniazki za urlop macierzynski,ale nie wazne...juz teraz wiem \"z czym to sie je\". No to niestety znajoma sie zmartwi :-(

Gość blazeej
moja zona jest na urlopie wychowawczym od 2 msc w sierpniu ma nastopic likwidacja zakladun pracy czy urlop wychowawczy bedzie mi przysługiwał?????????????? czy 8-mniesieczne dzieckonn bedzie musialo siedziec samo w domu??????????

Gość fxhgjngf
a dlaczego dziecko miało by siedzieć samo w domu, przecież skoro jest likwidowany zakład pracy to żona nadal będzie mogła opiekować się dzieckiem, przeciez nie ma gdzie wracac