Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda....

leczenie endometriozy

Polecane posty

Gość Mała 00
Jakie zastrzyki bierzesz ?

Gość aneta 22 szczecinek
Cześ małą! zastrzyki mają nazwę Diphereline

Gość aneta 22 szczecinek
Cześc mała!Zastrzyki które biore nazywają sie Diphereline pozdrawiam

Gość Aneczka 295
ja też sie podpisuje pod pytaniem, znacie kogos kto po endo zaszedl w ciaze??

Gość Aneczka 295
błagam napiszcie cos o laparo, jak długo tra ta operacja, jak wpływa na organizm...

mam pytanie czy wzdety brzuch, pieczenie dołem brzucha i ogólnie bóle brzucha to normalne przy endo

Gość co tu taka cisza
mój brzuch przy endo jest płaski jak deska ,nic mnie nie piecze i nigdy nie piekło w dole brzucha ,tylko czasem zdarzały się bolesne miesiączki

Gość kika77
witam wszystkich! czytam to o czym piszecie i tak sobie myśle,że ten problem też mnie w pewnym sensie dotyczy. Też jestem po operacji enometriozy (styczeń 2008) i właśnie zaczynam leczenie farmakologiczne. Mój lekarz dał mi do wyboru: danazol albo zastrzyki dypheryline, ale zaznaczył,że zastrzyk ma mniej skutków ubocznych niż tabletki. Oczywiście dal mi do zrozumienia że leczenie będzie mnie trochę kosztowało, więc musze sama zdecydować. Wybiorę zastrzyki,nie będę oszczędzać na sobie.Czy jest ktoś kto brał take zastrzyki, jak to leczenie przebiega? Aha jeszcze jedno nie mam jeszcze dzieci,ale w przyszłości chciałabym je mieć

Wybrałas bardzo dobrze ! Danazol to jedno wielkie swinstwo nie warto się nim truc . Zastrzyki są z grupy analogów mają swietne dzialanie na endometrioze , przeważnie bierze się jeden zastrzyk w miesiącu ( dokladnie co 28 dni) przeważnie leczenie trwa pół roku . Cena za jeden zastrzyk w granicach 400 zł . Ale myslę ze warto w nie zainwestowac

KIKA - czy wiesz że nieleczona lub żle leczona endometrioza prowadzi do bezpłodnosci.

Gość kika77
cześć,, aneta 22 szczecinek" jak się czujesz po tych zastrzykach? masz jakieś dziwne zjawy?

Gość marchewka1219
witajcie 3 marca miałam laparo i stwierdzono u mnie endometrioze usunięto mi torbiel z prawego jajnika.21 marca jade do lekarza co dalej będziemy robić z moją chorobą tak bardzo chcę mieć dzidzie że nie daje sobie rady myślałam że po laparo będzie już ok ale nie jest.Jak dajecie sobie rade?

Endometrioza jest bardzo poważną chorobą szczegolnie dla kobiet ktore nie rodziły jeszcze dzieci . Ani zabiegi chirurgiczne ani leczenie farmakologiczne nie przynosą większych efektów ,tylko wprowadzają czasową remisję . kobiety z endometriozą które mają zamiar urodzic dziecko muszą to zrobic jak najszybciej bo az do menopauzy endometrioza stopniowo postępuje . Teraz po laparoskopi lekarz jest zorientowany jak bardzo masz rozwiniętą chorobę powinien zastosowac albo leczenie farmakologiczne ,wprowadzając Cię w sztuczną menopauzę ,ma ono na celu usunięcie mikroskopijnych ognisk endometrialnych ,które były takich rozmiarów że nawet najlepszy chirurg nie byłby w stanie ich usunąc albo jeżeli choroba nie była zbyt zaawansowana możasz podjac próby zajscia w ciąże . Ciąża i okres karmmienia piersią są swietnym i naturalnym lekarstwem na endo ,czasem zdarza się tak że po ciąży choroba może nigdy już nie powrócic .

Gość jola z madrytu
wlasnie skoncze 37 w przyszlym miesiacu. mam dowje duzych dzieci, od czterech lat staram sie o dziecko bez skutku. bralam bez recepty omifin przez 6 miesiecy i nic... zrobilam histerografie z kontrastem i stwierdzono ze jajowody sa drozne. w polsce po urodzeniu drugiego dziecka usuneli mi szyjke macicy i mialam trzy krotnie lyzeczkowana macice...usg ktore zrobilam w hiszpanii, wykazalo ze mam stany zapalne na wejsciach do jajowodow... zalatwilam danazol bez recepty bez lekarza bo tu nikt niechcial mi pomoc biore 2x 200, jestem juz w piatym miesiacu brania. od 63 dni nie mam okresu, przytylam, mam lojotok na twarzy, puchna mi mogi, czasem mnie boli glowa a ja trwam i zastanawiam sie a moze to cos innego nie endometrioza...zastawie danazol, doczekam sie okrawiam sie i chyba poszukam pencyline g jesta na takie stany zapalne i nia sie leczy .... zrobilam test ciazawy w 50 dniu wyszedl negatywny... a wiec poczekam jeszcze ten miesiac i przyszly, az do 90 dni i potem odstazwie danazol, zrobie znow prywatnie usg macicy zobacze jak to wyglada po 6 miesiacach i zaczne szukac innej metody jesli to nie pomoze... robilaest owulacyjny i wychodzily mi pozytywne , a wiec mysle ze mam owulacje, napewno mam zrosty tez na macicy po lyzeczkowaniach to moze egko spalan na panewce .... jak to sprzwdzic

JOLA - DANAZOL to swinstwo , jest to najstarszy lek na endo i chyba najmniej skuteczny a w moim przypadku okazal się nawet bezskuteczny miałam mnóstwo skutków ubocznych ,wysiadła mi wątroba ,miałam potworne bole kosci ,owłosnienie na twarzy - koszmar . Mój nowy lekarz twierdzi że " leczyc się danazolem to tak jakby nie leczyło się wcale " . Wypróbuj leków nowszej generacji ,zapytaj lekarza o zoladex lub dipheleryne ,są drogie ale skuteczne .

Gość marcenka
czesc laski poczytalam wasze wypowiedzi i jestem zalamana.Od 5 lat staramy sie o dziecko mam 24 lata.Rok temu mialam lapo.gdzie stwierdzili endo,po laparoskopi mialam komplikacje zrobil sie ropniak jajnika o wielk.10cm.bylo zemna zle .Poznań zawalil sprawe.Stwierdzili ze endo jest uleczalne tylko szybka ciążą albo chormonami ale sie nie zgodzilam na chormony.Mialam robiona inseminacje ale sie nie udalo,pózniej te operacje i tak od roku nie pojechalam do lekarza po prostu odpuscilam sobie.Ale jak czytam wasze wypowiedzi to mi przykro ze tak cierpicie.POZDRAWIAM i piszcie.Ja zastanawiam sie nad adopcja po co tyle cierpiec i na dodatek nie miec pewnosci skoro tyle dzieci chce miec rodziców.

Gość kika77
Witam wszystkich! Moge śmiało stwierdzić że po zastrzyku Dipheneline czuję sie świetnie, jestem już w połowie leczenia ( 3 mies), skutków ubocznych nie miałam, tylko miewam napady gorąca kilka razy dziennie, ale da się wytrzymać.

Gość dooora
Mam endometriozę od 15 lat (endometrioza w bliźnie po nacięciu), nic nie pomaga ani operacje ani leki hormonalne, po których bardzo źle się czuję i strasznie tyję. Mam 85 kg na 165 wzrostu. Kiedy przestaję jeść leki to waga wraca do 60kg. Stale huśtawka. Ostatnio używam środków antykoncepc. i nabawiłam się jakiejś pokrzywki, dermatolog nie wie co to jest,a ja uwaźam źe to od nadmiaru "sztucznych" hormonów

Gość anna usa
Dziewczyny, właśnie odkryłam coś na Endometriozę. Wejdzcie na strone endovan.com lub fibrovan.com. Zaczęłam brac te zioła i jest poprawa. Nie wierzyłam w to, ale ból w końcu ustąpił....wszystkie wiemy że leki i operacje nic nie dają, choroba ciągnie się latami. Spróbujcie....

Gość dooora
Skąd wziąć ten Endovan/fibrovan. Czy jest dostępny w Polsce? Ma jakieś polskie atesty? Na razie dane o nim znalazłam tylko w j. angielskim. Opinie są różne............

Gość becia0398
witam wszystkich, jestem po laparotomii usunęli mi torbiel i lekarz przepisał Cilest, który mam brać przez 2 miesiące bez 7-dniowych przerw. Czy któraś z Was brała po usunięciu endometriozy Cilest???

Gość balbina27
Witam, rok temu mialam laparotomie i usuneli mi cyste z jajnika. Miesiac po operacji juz mialam na drugim jajniku cyste, wciaz bralam leki hormonalne, a teraz sie okazalo ze mam endometrioze. objawia mi sie to w ten sposob , ze zaczyna mi sie okres, w czwartym dniu okresu zaczyna mnie od nowa brzuch bolec i tak caly czas dopoki nie zaczne brac tabletek.bylam dzis u lekarza i mi powiedzial zeby brac danazol ale jesli bole nie ustapia to bede musiala isc na operacje. cos lekarz wspominal o tym ta cysta urosla i sie juz zaczyna zawijac ale ja nie bardzo wiem o co chodzi? boje sie kolejnej operacji, chcialabym miec kiedys dzieci, ale jak narazie nie mam na to warunkow, no i meza.

Gość judyta Z71
Witam wszystkie dziewczyny z problemem endometriozy! Kilka lat temu dowiedziałam się, że mam endomertiozę. Miałam robioną laparoskopię. Diagnoza- III- IV stopień endometriozy. Potem leczenie danazolem, w trakcie którego dostałam trądziku, którego nie mogłam się pozbyć przez kolejny rok. Zastanawiam się nad wspomnianym wcześniej endovanem, czy też fibrovanem, ale faktycznie nie można znaleźć żadnych informacji w j. polskim. Może ktoś coś wie na temat tych specyfików. Myślę, że warto byłoby spróbować naturalnych metod leczenia. Mam nadzieję, że odezwie się ania z usa, która poleciła ten endovan. Pozdrawiam gorąco.

Gość Gośka-26
Witam wszystkie Panie! Chciałabym podzielić się swoim problemem, gdyż widzę, że można tu polegać na wsparcie...Moja historia jest pewnie taka sama jak wasze tyle, że nie od razu wiedziałam, że mam endomeriozę. Zaczęło się od bolesnych stosunków, gdy poszłam do ginekologa to stwierdził, że chyba się za ostro bzykam...Trwało to tak sporo czasu, aż bóle stały się niewyobrazalne, podczas miesiączki, współżycia, jajeczkowania.Poszłam prywatnie do ginekologa całkiem niedawno i stwierdził, że mam endo... To było dla mnie jak wyrok, szczególnie gdy powiedział co powinnam wg niego zrobic.Kazał mi pójść najpierw na operację, potem 6 mscy leczenia jakimiś zastrzykami za około300zł a potem radził mi bym zaszła w ciążę. Nie wiem co teraz będzie, chciałam mieć dziecko za jakieś2 lata.Boję się tej operacji...A najbardziej tego czy po tym półrocznym leczeniu będę mogła zajść w ciąże i czy moje dziecko nie będzie jakies niedorozwinięte przez te wszystkie hormony.... Poradźcie coś, albo szepnijcie słowa otuchy.Może któraś z Was urodziła po takim leczeniu?i ma normalną dzidzie...Jestem załamana... pozdrawiam wszystkich..

CZEść.Jestem po laparoskopi i stwierdzono u mnie endometrioze.Lekarz przepisał mi DANAZOL 2x1 przez 3-ce.Właśnie już skończyłam brać leki.ale wczasie brania co miesiąc miałam miesiączke i nie wiem czy leki mi pomogły.Po jakim czasie moge mieć dziecko.Bardzo chce mieć dziecko.Bardzo prosze o szybką odp.POZDRAWIAM GOSIA

Gość becia0398
witam, mi lekarz zalecił brać Cilest na poczatku powiedział, że mam brać dwa miesiące, teraz zmienił zdanie i powiedział, że 6 miesiecy, chyba, że chce dziecko, to po trzech miesiącach mam przestać brać tabletki i mogę zajść w ciąże.