Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emilka001

kończy się macierzyński i co dalej?

Polecane posty

Gość Emilka001

Gdzie składam wniosek o urlop wychowawczy? Czy do wniosku potrzebne są jeszcze jakieś dokumenty? Jakie? Kto przyznaje ten urlop? Ile dostanę? Jak to obliczają? Proszę nie odsyłajcie mnie do tematu o urlopie wychowawczym. Przeczytałam go , ale odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłam.

Krótko: Wniosek składasz do zakładu pracy. Nie potrzeba niczego dołączać. Urlop przyznaje zakład pracy. Niczego nie dostajesz, bo to urlop bezpłatny.

i jeszcze musisz mieć przepracowane min 6 miesięcy możesz dostać dodatek do urlopu wych jesli twoje dochody nie przekraczają ((504zł) chyba tego nie jestem pewna) - 400zł

Gość Wanka
Ja wniosek o urlop składałam szefowi, on dawał mi pismo, że udziela mi tego urlopu. Potem z tym papierkiem szłam do gminy, donosiłam jeszcze pit z dochodami z urzędu skarbowego, wypełniałam w gminie jeszcze jeden dokument i załatwione.

Gość Emilka001
dzięki. A pit to który? Co zrobić jak jeszcze nie byłam mężatką? Czy to ma jakieś znaczenie? Wiadomo, że jako panna zarabiałam więcej na siebie. Teraz jesteśmy małżeństwem i te zarobki na 3 osoby też są inne.

Gość kamcia2006
Wniosek o urlop wychowawczy składasz w ośrodku pomocy społecznej w miejscowości w której mieszkasz( tam dostaniesz druk).Do tego potrzebne ci będzie zaświadczenie od pracodawcy o okresie udzielonego urlopu, zaświadczenie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o składkach opłacanych przez okres 6 miesięcy, zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodzie za 2004 rok. , Umowa o pracę( musi być zawarta przynajmiej na czas przyznania urlopu wychwawczego/24m-ce/. Nie wazne,że nie byłaś mężatka dochód musisz wykazać i ty i twój mąż i przeliczany on jest na ilośc osób w rodzinie(ty, mąż,dziecko/ci) Otrzymujesz go w wysokości 400,00zł miesięcznie plus zasiłek rodzinny 43,00zł. Dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 504,00zł / 3 osoby, nie więcej niż 1 512,00zł. Mam pytanie a kto wypłaca ci zasiłek rodzinny?

Tak czytam i wyszło na to, że pokręciłam wychowawczy z macierzyńskim i niechcąco wprowadziłam autorkę w błąd. Przepraszam :)

Gość Wanka
Mi wypłacała gmina.

Gość po macierzyńskim
musisz wykorzystac cały urlop wypoczynkowy i dopiero wtedy mozesz iśc na wychowawczy

Gość Wioletta---
" kamcia2006 (kamcia2006@gazeta.pl.) Wniosek o urlop wychowawczy składasz w ośrodku pomocy społecznej w miejscowości w której mieszkasz( tam dostaniesz druk)." Nie należy mylić urlopu wychowawczego z zasiłkiem rodzinnym i dodatekiem do niego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Wniosek do ośrodka pomocy społecznej lub do urzędu miasta/gminy składasz o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami. Zapraszam Cie tutaj, tutaj poruszamy takie tematy, jak masz jakieś wątpliwości http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3149246

Gość dłuższy macierzyński
Rząd pracował nad wydłużeniem urlopu macierzyńskiego, czy ktoś wie jakie są tego efekty??? Tak wymyślali, czy ma byc wydłużone do 18, do 20, do 26. co partia to lepiej i CO??? Nagle wszystko umilkło, tzn. że zosatje te 16 tyg.? Czy jeszcze będą nad tym pacować, wie ktoś???

Niestety, nic sie nie zmienilo w czasie trwania urlopu macierzynskiego - nadal na pierwsze dziecko jest 16 tygodni, na kolejne 18 itd... Szczerze mowiac, wolalabym roczny macierzynski niz np. becikowe - nic nie zastapi kontaktu z dzieckiem.

Gość kamcia2006
Wcale nie mylę urlopu wychowawczego z zasiłkiem rodzinnym!!Trzeba zrozumieć logike zdań. Najpierw trzeba nabyć prawo do zasiłku rodzinnego, aby uzyskać prawo do urlopu wychowawczego. POPRAWKA : ośrodki pomocy społecznej są podjednostką gminy, dlatego też taktowane są dwojako.

Gość a jednak pomyłka
Prawo do urlopu wychowawczego ma każda kobieta zatrudniona powyżej 6 m-cy (o ile nadal jest zatrudniona) i to jest urlop bezpłatny i taka kobieta jeśli ma prawo do zasiłku (43zł) to może się ubiegać również o dodatek do tego zasiłku z tytułu urlopu wychowawczego (400zł)!!!

Gość kamcia2006
A JEDNAK NIE POMYŁKA?! To nie jest dododatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urlopu wychowawczego tylko dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Mało tego,że trzeba byc conajmiej zatrudnionym na okres 6 miesięcy przed urodzeniem dziecka , to trzeba posiadać umowę co najmniej na okres przyznania urlopu wychowawczego tj. 24m-ce, w przypadku bliźniąt 36 m-cy, a w przypadku niepełnosprawnego dziecka 72 m-ce!!!!!