Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LadyLazarus

Margaryna czy masło? Co zdrowsze?

Polecane posty

Gość Marimba
Hmmm, tysiac wysp to strasznie niezdrowe swinstwo. Zacznij lepiej smarowac chleb i zrezygnuj z sosu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Adonis
Tysiąca wysp nie zneutralizuje nic, ani pro.activ ani godzinny sprint ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tukan
Bezapelacyjnie prawdziwe masło - ma najlepszy skład jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe i wcale nie wywołuje wzrostu cholesterolu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Felek
tukan, skad wziales info ze nie wywoluje? poza tym znajdz prawdziwe maslo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masło górą :)) Moja babcia przewróciłaby się w grobie widząc czym ludzie teraz chleb smarują :(( a tak swoją drogą jadła maslo , smalec i jajka ... i dożyła bardzo sedziwego wieku:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Felek
max, ale Twoja babcia zapewne wiejskie jajka jadla i maslo inne niz te co teraz jest. No i fakt, ze to inne pokolenie bylo tez nie jest bez znaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie! To już nie jest masło. Do produkcji używa się przetworzonego mleka, a sam sposób wyrabiania masła też już nie jest naturalny. Jeśli już do robienia produktów spożywczych używamy chemii to niech chociaż nam służy i dla tego właśnie wolę margarynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ogien i woda
ja tez wole. wczesniej to byla kwestia smaku, ale potem sie dowiedzialam, ze margaryna nie podnosi cholesterolu, a niektore wrecz obnizaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masła zdecydowanie jest zdrowsze, należy do szlachetnych tłuszczy gduż zawiera witaminę A i D zresztą nie tylko, jest naturalnym produktem, zawierającym te 82% tłuszczu więc reszta to woda i inne składniki, chemi tam nie ma - wystarczy spojżeć na datę przydatności do spożycia - jest dość krótka margaryna i wszelkiego rodzaju tłuszcze roślinne UTWARDZONE są najgorsze i najbardziej szkodliwe ze wszystkich tłuszczy, to przemysłówka, wytrzymują bardzo wysokie temperatury a ich budowa chemiczna jest nienaturalna - znaczy w przyrodzie nie występują, oleje to oleje roślinne po przeróbce, mają fatalny wpływ na organizm, najtańszy przereklamowany środek spożywczy powodujący na dłuższą metę problemy ze zdrowiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj tam. Zależy co jesz. Różne są margaryny. Ja tam jem florę i innej bym nie tknęła. Mam fioła na punkcie tego czy żywność jest dobrze przygotowana i stanowczo opieram się wszelkim próbom mającym na celu zmianę mojego smarowidełka na inne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też o niebo wolę margarynę niż masło. Jak sobie pomyślę ile tłuszczu zwierzęcego jest w maśle to mi sie zaczyna w głowie kręcić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
im naturalniejsze tym zdrowsze. wszytko. wiec lepsze maslo. oleje roslinne też są dobre ale do smażenia. dieta makrobiotyczna to jedna z najzdrowszych diet na swiecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masełko już dawno nie jest naturalne. Ja bym nie zamieniła swojej margaryny na inne smarowidło. Tutaj chemia działa na moją korzyść i nie jest sztucznie maskowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość farkamks
kiedyś ludzie jedli mniej mięsa, byli zdrowsi i dłużej żyli. mimo, że w sumie jedli tłusto - ten smalec, masełko, tłuste mleko itp. Narodem który słynie z długowieczności jest jakiś (zapomniałam jaki) biedny naród zza Uralu, który żywi się kefirem, miodem, warzywami, chlebem, i baaaaardzo rzadko mięsem.... a Eskimosi którzy jedzą prawie wyłącznie tłuste mięso dożywają 40stki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eskimosi sporo ryb jedzą więc to się im akurat chwali. Pochłaniają tych kwasów omega w takich ilościach, że pewnie im zawał nie grozi :) Na tej omedze się opiera często leczenie problemów cholesterolowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość styczeń
cos mi pani w aptece mowila o tej omedze. kapsulki mi chyba chciala wcisnac. podziekowalam bo jak jem ta margaryne flore to ona tam jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kochanica śledzia
Ja i tak stawiam na masło :))moja rodzina nie tknie margaryny :(( Jesli ktos ma obiekcje co do jego składu to plecam masełko wiejskie .. dostepne na targu :) Poza tym nikt mi nie powie , iz margaryna ma lepszy smak od masła :( Zatem dopóty mnie na nie stać bedę je jadać .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Smak to akurat sprawa indywidualna. Ja bym nie ruszyła masła. Jakoś jak sobie pomyślę, że to niemal sam tłuszcz zwierzęcy to jakoś mnie wykręca :/ No, ale to moje osobiste odczucie. Po prostu uwielbiam słonawy smak mojej florki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli naprawdę dbacie o zdrowie, to zapytajcie tych mądrych profesorów i instytutów jak to się robi, ze z oleju robi się \"coś\" co wyglądem przypomina masło? Zapytajcie pediatrów, dlaczego tych \"cudów\" nie wolno dawać dzieciom do 3 roku życia? Spytajcie hodowców bydła, dlaczego cielakom dają pełne mleko, a nie chude z pełnowitaminową margaryną? Odpowiedź: bo takim cielakom od tych \"witamin\" szybko wyłazi sierść i ciężko chorują. Bo produkty \"masłonawyglądpodobne\" niestety uzyskuje się techologiami dramatycznie psującymi podstawowe składniki, czyli naturalne oleje roślinne, które są drowe, ale niestety na kanapeczce pięknie nie wglądają... Więc Drogi Klientko/cie dostajesz to, co raduje Twoje oczy i za co chcesz płacić ciężko zarobionym groszem w przekonaniu że jesteś nowoczesna/y: dostajesz margarynę, a na opakowaniu pseudonaukową rekomendację. A tak naprawdę jej jedyna zaleta, to że się łatwo smaruje. A jak wszystkim Paniom wiadomo, w tym nalepszy jest Manuel. Jak naprawdę jest taki dobry, to niech smaruje masłem. Zatem kto naprawdę chce być zdrow, to ani rama ani flora ani żadne inne masłopodobne erzace, tylko czysty olej, albo śmietana, albo prawdziwe masełko, oczywiście z należytym umiarem. Bowiem umiar jest cechą ludzi dorzałych. Życzę zdrowia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kochanica śledzia
racja :)) wystarczy przeczytać skład na etykiecie . weźcie swa ulubioną margaryne i poczytajcie no predziutko .... No i co?? Margarnyna obniża cholesterol ? co za idiotyzm .. to jak z plastrami na odchudzanie :(( nakleisz i myslisz iż schudniesz w mgnieniu oka. Jadam tylko masło , uzywam duzo oliwy i cholesterol mam wzorowy . Jadam tez mase jaj ..i dziwne :)) one rownież mi nie szkodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To, że jesz masło i masz cholesterol w normie, to nie oznacza, że margaryna nie może go obniżać. Jak ktoś ma za wysoki poziom ldl to i lekarz zaleci zmianę z masła na margarynę, a taka flora pro activ akurat obniża jego poziom. Nie tylko z badań to wiem, ale sama miałam okazję widzieć jak działa. Składu swojej margaryny się nie boję bo akurat wybrałam sobie taką najlepiej zrobioną za wszystkich. Jest cała masa innych, szkodliwych produktów, o których się nawet nie mówi. Tylko teraz jest moda na krytykowanie margaryny więc takich wypowiedzi jest cała masa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielone warzywko
jasne, ze obniza. tez sie zetknelam z ta margaryna i rzeczywiscie dziala. nie wiem skad sie bierze ta nieufnosc. jak nie chcesz korzystac to nie, ale jak ktos ma problem to to moze mu bardzo pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polska po prostu. Tu nikt nikomu nie ufa, wietrzy podstęp i zazdrości. Ja nie mam problemów tego typu. Jak coś jest dobre to trzeba korzystać i już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość supergosia
siemka tez slyszalam conieco o tej margarynie i to calkiem dobre rzeczy. tyle, ze dieta to cos wiecej. najlepiej jakby sie przerzucic na zdrowe potrawy, mniej tluszczu takiego ze zwierzat, a wiecej warzyw. to jest dopiero opcja. pozdrawiam i smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I więcej ruchu :D nie popuszczę :) Zawsze wszystkich męczę o te treningi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gniotek
dobrze robisz. ktos musi ludzi pilnowac. potem choruja jak male dzieci...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jakby tak samemu jechac na wies i kupic mleko, zebrac smietanke i ubic maselko? jakby tak samemu upiec chleb z razowej maki? jako dziecko jadlam taki chelb robiony przez babcie, samrowany takim maslem i absolutbnie nie chorowalam na nic. natomiast jak tylko poszlam do szkoly a wiec w zwiazku z tym nie spedzalam juz tyle czasu na wsi to tez pojawily sie wszelkie chorobska. pozatym dopoki polki w sklapach byly puste to jedyne slodycze jakie mialam to byly slodkie bulki robione przez babcie. no i jakos nie tylam. dopiero potem. dlatego lansuje teze, ze to chemia powoduje nadwage a nie weglowodany czy tluszcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdyby... Tak nie ma. Nie każdy ma czas na takie zabiegi. Dzisiaj każda minuta się liczy. Ludzie jak najbardziej upraszczają wszelkie czynności, żeby wykonać ich jak najwięcej. Stąd te wynalazki jak margaryna antycholesterolowa flory. Taką mam tezę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w ameryce mozna kupic nawet odchudzajace batony i chipsy. moze niedlugo i u nas do tego dojdzie. ja tam sama pieke chleb a masło kupuje na targu u takiej jednej babci. to samo i warzywa. zima wiadomo, swierzych nie ma i trzeba z supermarketu mrozonki kupowac ale nawet wtedy wole zjesc kiszonego ogorka niz swiezego prostego jak drut i pryskanego nie wiadomo czym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj dania warzywne są super. Przyznam, że z niecierpliwością czekam na wiosnę, kiedy będą świeże. Mrożonka to nie to samo jednak :( Na patelnie takie warzywka świeżutkie doprawić ładnie, a na talerzu jeszcze tą moją margarynką posmarować, żeby się taki sosik fajowy zrobił :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×