Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwona27

cytologia - gr. III a 12 tydzień ciąży

Polecane posty

Witam! Mam problem. chciałabym aby odzywały sie dziewczyny, które coś wiedzą na ten temat. Jutro zaczyna sie u mnie 12 tydzień ciąży. Na poprzedniej wizycie (jakieś 3 tygodnie temu) Pani ginekolog pobrała mi wymaz na cytologię. dzis napisała mi smsa żebym się z nią pilnie skontaktowała w sprawie cytologi. Zadzwoniłam i Pani dr powiedziała, że mam III grupę i trzeba to jakoś wyleczyć. Martwie się bardzo bo nigdy nie miałam złych wyników z cytologii. Bardzo proszę pomóżcie mi dziewczyny i napiszcie czy któraś też miała taki problem.

Gość ngvjgj
nie martw sie to pewnie tylko nadżerka,nic strasznego.ja miałamw ciąży ale mniejszą bo cytologia wyszła mi II stopnia,przedewszystkim chce ci napisać żebyś nie martwiła się krwawieniami.jak nie wiedziałam że mam nadżerke ,zaczełam krwawic bardzo to z mężem przeżyliśmy ,myśleliśmy że straciliśmy nasze maleństwo,a to była tylko nadżerka.piszę ci to abyś się nie martwiła jak cię to spotka{mówie o krwawieniu] bo to duży stres.i nie martw się to nie jest nic strasznego często się zdaża w ciaży,usuwanie też nie boli.życze miłej ciąży i ślicznego bobaska

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Na szczęście żadnego krwawienia nie mam. Na ostatnich badaniach jakieś 3 tygodnie temu Pani dr powiedziała mi że jest niewielka nadżerka. Teraz mi powiedziała że przepisze mi jakieś leki i zobaczymy po l;eczeniu jaka wyjdzie cytologia. Zmartwiłam sie tym, bo w październiku 2005 poroniłam, straciłam nasze pierwsze maleństwo. Było puste jajo płodowe, teraz jest serduszko, rączki nóżki, widziałam na usg, dlatego jestem spokojniejsza. Jeszcze raz bardzo dziekuję Ci za odp. Uspokoiłam sie dzięki tobie. Pozdrawiam i życzę Tobie i Twojemu meżowi miłego wieczoru

Gość ngvjgj
prosze bardzo i nie martw się będzie dobrze za jakiś czas zobaczysz swoje różowiutkie szczęście,teraz odpoczywaj dużo bo po porodzie nie będziesz miała na to czasu.powodzenia i pozdrowienia

Gość oto grupy cytologi
Grupa I - w rozmazie stwierdza się prawidłowe komórki powierzchownych warstw nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy, komórki gruczołowe z kanału szyjki oraz pojedyncze komórki zapalne. Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką. Grupa III - W rozmazie widać komórki z cechami dysplazji. Ponieważ określenie to obejmuje szerokie spektrum zmian, a ponadto w zależności od ich nasilenia i wieku pacjentki postępowanie lecznicze jest zróżnicowane, cytolog powinien każdorazowo określić jakiemu nasileniu dysplazji odpowiada stwierdzony obraz cytologiczny - małemu, średniemu czy dużemu. Jest to istotne między innymi dlatego, że zmiany o charakterze dysplazji małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć bez śladu po leczeniu przeciwzapalnym. Dalsze postępowanie diagnostyczne (np. pobranie wycinków z szyjki macicy) i lecznicze (np. elektrokonizacja szyjki) wdraża się wówczas, gdy zmiany utrzymują się przez kilka miesięcy mimo zastosowanego leczenia. Grupa IV - w rozmazie stwierdza się komórki o cechach raka płaskonabłonkowego przedinwazyjnego. Grupa V - w rozmazie stwierdza się komórki nowotworowe odpowiadające rakowi płaskonabłonkowemu naciekającemu szyjki macicy lub innemu nowotworowi złośliwemu szyjki lub trzonu macicy.