Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewe

nadchodzi WIELKIE GRILLOWANIE

Polecane posty

a w zwiazku z tym mam pytanie:jakie potrawy,jakie dania pojawiaja sie u Was na stole? co jest u Was standardem? a moze jakies fajne pomysly dotyczace scenerii,aranzacji stolu? albo trunki na te okazje? temat bedzie aktualny przez ok 5 miesiecy wiec czekam z utesknieniem na Wasze propozycje:) tylko prosze...nie piszcie,ze kielbacha tuczy,nie da sie jej jesc itp:) czekam na rozne propozycje-te dla wegetarian tez:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tamaraa
Pyszne są różnego rodzaju mięsa z grilla. Lubię też kurczaka, pokrojonego na kawałki posmarowanego olejem z przyprawami, wtedy nic się nie przypali, a kurczak jest pyszny. Moja siostrzenica jest wegetarianką zazwyczaj robimy dla niej sałatki, surówki, l;ubi też szaszłyki warzywne: papryka, cebula, pieczarki, albo grillowana ryba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto kilak przepisow na grila. Moze komus cos sie przyda :) SMACZNEGO ! >Szaszłyki z piersi kurczaka > >Składniki > piersi z kurczaka, >15-20 dkg boczku wędzonego, >2 papryki (zielona i czerwona), >3 cebule średniej wielkości, >30 dkg pieczarek, >olej, >przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do mięs i innych potraw, majeranek, zioła prowansalskie, ) > >Przepis >Mięso kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. >Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) i solimy - ale tylko pieczarkę. >Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe zaczynamy nabijać je na patyczki do szaszłyków wg. kolejności : >papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składnków. >Następnie tak przygotowane szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze. >Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone. > >Ziemniaczki z grila z sosem czosnkowym >Składniki >ziemniaki >czosnek granulowany najlepiej gruboziarnisty Ducros >jogurt naturalny Bakoma >przyprawa do ziemniaków Kamis >2 łyżki mleka >olej >przyprawy > >Przepis >Do miseczki wlewamy olej oraz przyprawę do ziemników, następnie myjemy ziemniaki, maczamy w oleju lub smarujemy miesznką ziemniaki przy pomocy pędzla i zawijamy w folie aluminiową. Następnie wkładamy do żażących się brykietów ( do grila) i zostawiamy na ok 20 - 30 minut ( przewracając je od czasu do czasu). Nalepiej sprawdzać szpikucem czy ziemniaki są miękkie. Jak przetrzymamy je za długo to bedą się wydawały twarde, bo skórka będzie spalona. >W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Dodajemy do dobrze ciepłego mleka ok. płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i odstawiamy żeby czosnek napęczniał. Następnie dodajemy jogurt naturalny, dość dużo soli i proszkowaną paprykę słodką. Wszystko razem mieszamy i sosik gotowy. >Teraz tylko trzeba odwinąć z folii ziemniaki z piękną przypieczoną skórką, przekroić i polewać sosikiem. > >Sałatka idealna do grila >Składniki: > >2 piersi z kurczaka >puszka kukurydzy >3-4 ogorki konserwowe >1 cebula pokrojona w kostke >1 paczka słonecznika łuskanego >majonez > >Przepis >Piersi pokroic w kostke i podsmazyć na patelni z dodatkiem papryki osterej soli pieprzu. Słonecznik podsmazyć na pateli bez tłuszczu na lekko złoty kolor. Ogórki konserwowe pokroic dodac do nich kukurydze i cebule. Na koniec połaczyc z ostudzonym kurczakiem i słonecznikiem i dodac majonez > >Oscypki w sezamie >Składniki: >Średni oscypek >1 jajko >ziarno sezamowe >masło klarowane >konfitura z żurawin lub borówka ] > >Przepis: >Oscypek pokroić w plastry 0,5 cm umoczyć w jajku i dokładnie obtoczyć w sezamie smażyć w klarowanym maśle na złoty kolor podawać z kleksem konfitury na sałacie jako przystawkę, lub z pieczonymi ziemniaczkami i surówkami sezonowymi jako samodzielne danie.Do tego lekkie białe wino albo lufka Łąckiej śliwowicy jeśli ktoś ma dostęp. >Doskonałe z grila ale musi być gęsty ruszt > >Pierś z grila >Składniki\" >Piersi np.kurczka (mogą być indycze) przyprawy: grilowa, pieprz, sól, papryka, gyros (mogą być przeróżne wg uznania-ale nie żałować!!!!), cebulka, olej, tacka grilowa, folia aluminiowa. > >Przepis >Pierś kurczaka namoczyć w zwykłym oleju i natrzeć DUŻO, DUŻO przyprawami. Czynność tę uczynić ok 3 godz.wcześniej. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na tacce ułożyć piersi, posypać cebulką i jeszcze odrobinę posmarować olejem. Tackę obwinąć folią aluminiową ( naokoło, by tłuszczyk w czasie pieczenia nie wyleciał i kurak nie wysechł). Pod koniec grilowania porobić dziurki od spodu by tłuszcz mógł się wydobyć. Piersi są naprawdę bardzo dobre i soczyste. > >Karkówka grilowana >Składniki: >ok. 1kg karkówki >ok. 1- 1,5kg cebuli >marynata do mięska > >Przepis: >karkówke pokroić na kotlety, >kazdego troszkę poobijać,zamarynować /ja robię to dzień wcześniej/ na drugi dzień >podpiec na grilu po kilka minut z jednej i drugiej strony, a nastepnie przekładac na folie aluminiową- kotlecik a na to sporo cebulki pokrojonej w plastry i posypanej przyprawami i tak do wyczerpania składników. Zainąć szczelnie w folię i piec na najwyzszej półce grila /musi być brykiet/ ok. godziny, co jakis czas przekładac paczuszkę z jednej strony na drugą > >Sałatka grillowa ogórkowo-czosnkowa >Składniki: >1 kg ziemniaków 5 kiszonych ogórków (najlepiej własnej roboty) kilka ząbków czosnku pęczek natki pietruszki majonez sól, pieprz do smaku > >Przepis: >Ziemniaki gotujemy w całości, obieramy i kroimy w kostkę (muszą być ostudzone), ogórki kroimy w kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę (wedle uznania - im więcej tym sałatka będzie ostrzejsza), srobniutko siekamy natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i zalewamy majonezem. Zabieramy na grilla !!! Pyszna z potrawami z grila i sama. > >Półmisek mięs z grila >Składniki: > czerstwa bułka >4 dag sera owczego >1 szt cebuli >35 dag mięsa mieszanego, mielonego >1 szt jajka >sól, pieprz >1/2 łyżeczki oregano >1/2 łyżeczki kminku mielonego >30 dag sznycla wieprzowego >4 szt jagnięciny kotletów >1 ząbek czosnku >4 łyżki oliwy >1/2 pęczka tymianku >1/2 cytryny - sok i otarta skórka > >Przepis:. > Bułkę namoczyć. Mielone mięso zagnieść z odciśnięta, bułką, posiekaną cebulą, jajkiem, kminkiem, oregano, solą i pieprzem. Uformować 4 frykadelki, zagniatając do środka owczy ser. >2. Sznycle pokroić na kawałki, nadziać na szpadki szaszłykowe. Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Czosnek pokroić, połączyć z oliwą, listkami tymianku, sokiem i skórką cytryny, sos doprawić. >3. Frykadełki, kotlety i szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu, piec po 5-8 minut z każdej strony. Kotlety i szaszyki smarować kilka razy w trakcie pieczenia przygotowanym sosem. > >Kartofelki z grilla >Składniki: >nie za duże kartofelki albo większe pokrojone w równe kawałki >koperek >sól >olej > >Przepis: >Ziemniaki obrać, posolić, obtoczyć w posiekanym koperku i zawinąć po 5-6 w wysmarowaną olejem folię. Kłaść na grilla i piec około 40 minut. > >Rady: >Ja najczęściej lekko podgotowuję kartofelki na półtwardo, wtedy równiej i szybciej się pieką i nie przypalają. >Można je obtaczać także w innych ziołach, takich jak majeranek czy kminek, ale z koperkiem są najpyszniejsze! >Podawać z sosem chrzanowym. > >Kiełbaski piwoszka >Składniki: >chude kiełbaski, np. śląskie >tyle plastrów boczku wedzonego, ile kiełbasek >jasne piwo >ziarna jałowca (ok. 10) >ziele angielskie >pieprz, sól >olej > >Przepis\" >Każdą kiełbaske owinąć plastrem wedzonego boczku, spiąć wykałaczkami, żeby się dzieło nie rozpadło. Włożyć do głebokiego naczynia, zalać piwem, wrzucić rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Przykryć, wstawić do lodówki i zostawić na dobę. >Potem pakować na grilla i cierpliwie czekać aż zrobi sie rumiane, gorące i chrupiące. Można podczas pieczenia polewać odrobiną piwska, w którym wszystko się moczyło. > >Rady: >Kiełbaski można odrobine ponacinać, rozłożą się ładnie pod wpływem temperatury. >Do kiełbasek najlepszy jest sos diabelski. > >Banany z grilla >banany >czekolada >adwokat albo ajerkoniak > >PrZepis: >Ubrane banany kłaść bezpośrednio na ruszt i grilować tak długo aż zrobią się brązowe i nieapetyczne, przewrócić na druga stronę, poczekać aż ta też zmieni kolor. >Kłaść na talerz, rozcinać wzdłuż, robiąc łódeczkę i nalewać do środka adwokat i rozpuszczoną czekoladę. > >Aromatyczny sos do mięs z grilla >Składniki: >2 szt dużych pomidorów > 1 szt cebuli czerwonej lub białej > średniej wielkości > 1 szt czerwonej papryki > 1 szt papryki chilli > 1/2 szklanki oliwy > 1 szt soku z cytryny > 2 ząbki czosnku > 1 garść posiekanej bazylii > 1 garść posiekanej pietruszki > 1 garść posiekanej kolendry > sól > pieprz > >Przepis: >Ten sos jest doskonały do każdego mięsa z grilla - a najbardziej pasuje do karkówki i bardzo grubych steków. >Obieram pomidory [żeby zrobić to szybko i bez problemów, najpierw każdego pomidora nacinam płytko na krzyż, wkładam na kilka chwil do wrzątku - skóra w zasadzie sama zejdzie], pozbawiam pestek i soku, i siekam na bardzo dowolnej wielkości kostkę. >Cebule obieram i kroję na kawałki, to samo robię z papryką i papryczką chilli [wcześniej usuwam gniazda nasienne]. Czosnek obieram i kroję. >Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i miksuję chwilę, tak by się rozdrobniły, jednak nie zbyt długo, by sos nie był zupełnie jednolity > >GOLONKA GRILOWANA >Składniki: >2 golonka, przyprawa do grilla, 1 szkl. piwa, 1 szkl. wody, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz > >Przepis: >golonka po umyciu posypać przyprawą do grilla, dodać piwo, wodę, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz – natrzeć mięso i na 2 godz odstawic na bok do przregryzienia się . Mięso na grillu obracać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jak grilujecie? Są jakieś tacki specjalne czy one są dobre?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siatkara
jejku ale bym sobie zjadła mięsko z grilla do tego sos czosnkowy sałatka greska i zimne piwko z soczkiem mniam mniam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak jest już grillek to najczęsciej pieczemy kiełbachy, szaszłyki ( pierś z kurczaka,papryka czerwona, pieczarka lub karkówka, boczek,cebula - obie wersie są posypane przyprawą do szaszłyka) ,zdarza się ze ejst też kaszanka :) do tych dań zazwyczaj sałatka grecka bo typowo taka piknikowa,troszke owoców i piwko zimne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mniam mniam:)w sobote planuje impreze,oby pogoda dopisala...... u mnie tez obowiazkowo pojawia sie grecka:) do tego pomidory z serem zoltym i sosem czosnkowym,salatka z kalafiora tez z sosem czosnk+full pietruszki.sos tzatziki do wszystkiego;) ogolnie jedzenie ma byc latwe,szybkie w przygotowaniu i oczywiscie smacznie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to jeszcze raz ja:) tak sobie mysle...na imprezie beda tez dzieci.jakie danie im szczegolnie posmakuje?:)macie cos takiego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vivianand
a ja włąśnie napiszę: kiełbacha tuczy...bleee Kupa tłuszczu i zmiotków różnych:o...a potem dupy i brzuchy rosną...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to nie jedz i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
od rana deszcz,pochmurno,zimno...a mialo byc tak pieknie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moluś - dokończ sałatkę....../

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odswiezxam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawda boli
a potem mnustwo topiców w stylu "jestem taka gruba,nienawidzę siebie" oj tłuste krówska,opanujcie się

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masz słownik ortograficzny
??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Już się zaczęło grillowanie ludzie. Znakomita pogoda jest, no może wieczory jeszcze chłodne, ale z tym można sobie poradzić, przy grillu jest zresztą cieplej. My w tym roku zainwestowaliśmy w prawdziwego, profesjonalnego grilla, kupiliśmy na myin.pl Od razu oczywiście trzeba było go wypróbować i jak tylko zrobiło się cieplej, to d razu uruchomiliśmy maszynę. Znakomity sprzęt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie czosnek grillowany glowke czosnku przekrawam na pol dodaje troche oliwy + oregano +sol zawijam to wszytsko w folie alu i wrzucam na 15 min do zaru. Gotowe :) :) :) uwielbiam grillowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiełbaski i inne tuczące rzeczy są pyszniutkie!! I nie zraża mnie fakt, że to ma dużo kalorii, czasem można sobie pozwolić na odrobinę zapomnienia :) Uwielbiam karkówkę z grilla, piersi z kurczaka i grillowaną kukurydzę!! Mniam! A znacie się coś na grillach? Bo ja w sumie ani nie grilluję - zawsze robi to mój kotek, ani nie znam się na sprzęcie a chcieliśmy kupić coś nowego. Takie gazowe: http://www.myin.pl/1863/grill_gazowy_q_100 są spoko?? Różni się jedzenie w smaku z takiego i z takiego na węgiel?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozni sie
nie ma tego zapaszku prawdziwego grila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×