Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mexi

Jakie obowiązki mają druhny na ślubie i weselu?

Polecane posty

Gość dorzucam coś niecoś
druhna - osoba płci żeńskiej, najczęściej z rodziny lub kręgu przyjaciół młodej pary, pomagająca w przygotowaniach do ślubu i wesela oraz odpowiedzialna za przebieg tych uroczystości. Podczas przygotowań do ślubu i w dniu zaślubin dużą pomocą Pannie Młodej mogą służyć druhny. Jeśli powierzymy te role odpowiedzialnym i bliskim osobom będziemy mogli być pewni, że cała uroczystość będzie przebiegać spokojnie a wszystkie nagłe, niespodziewane problemy usunięte będą bez naszej ingerencji. Druhnami mogą być np. siostry, kuzynki lub przyjaciółki panny młodej Wspaniałym pomysłem na podkreślenie roli jaką ma spełnić wybrana przez nas grupa pomocnych osób, jest wyróżnienie jej przez strój lub jednakowe ozdoby. Druhny mogą mieć np. sukienki w takim samym kolorze. Do zadań druhen należy: * prowadzenie listy prezentów ślubnych * pomoc narzeczonym na każdym etapie przygotowywania przyjęcia weselnego * zorganizowanie wieczoru panieńskiego * dbanie, aby wszyscy goście dobrze bawili się na weselu * po weselu powinni wrócić do sali, by zabrać pozostały alkohol i napoje, sprawdzić czy nikt niczego nie zostawił i czy wzięto wszystkie kwiaty i prezenty * rozliczenie wszystkich rachunków, gdy nowożeńcy są już w podróży poślubnej. * pomagają pannie młodej w wyborze sukni ślubnej, biżuterii, konsultacjach z fryzjerem i makijażystą * dbają o nienaganny wygląd sukni panny młodej * układają tren przed wejściem do kościoła i w kościele * pilnują aby welon dobrze się układał * odpinają welon w trakcie oczepin * przejmują opiekę nad kwiatami wręczonymi młodym * dbają, aby panna młoda miała w zasięgu ręki zapasową parę pończoch, puder, lusterko itp. czuwają nad druhenkami. Źródła: * Redakcja portalu Ślub-Wesele.pl

Gość zosiasamosiaa
Z tej listy oczekuję od mojej świadkowej tylko paru rzeczy: * zorganizowanie wieczoru panieńskiego * dbanie, aby goście dobrze bawili się na weselu (ale absolutnie organizowanie zabaw albo wyciąganie do kółeczka - od tego jest wodzirej, a świadkowie poprzez własny dobry nastrój i zabawę) * dbają o nienaganny wygląd sukni panny młodej * układają tren przed wejściem do kościoła i w kościele * przejmują opiekę nad kwiatami/prezentami wręczonymi młodym * dbają, aby panna młoda miała w zasięgu ręki zapasową parę pończoch, puder, lusterko itp.

Gość ***Narzeczona ***
Ludzie jak wy mylicie pojecia wyrozniamy swiadka i staroste. Swiadek potwierdza zawarcie malzenstwa jest po parze mlodej nawazniejszy na slubie. Absolutnie nie ma on zadnych obiwiazkow ... Starosta to jest ktos kto roznosi wodke pomaga przy organizacji ...

Gość ***Narzeczona ***
I swiadkowa to nie sluzka panny mlodej od tego wlasnie sa druhny swiadek ze swiadkowa maja siedziec obok pary mlodej wlasnie ze wzgledu na to ze daja swiadectwo zawarcia zwiazku i ich podpisy sa na dokumentach.

Gość Zawiedziona na mlodej
Byłam w tamtym roku druhna/świadkowa nie było więcej osób o orszaku ślubnym. I jest to najgorsze doświadczenie jakie miałam w życiu. Młoda naczytała się w internecię jakie to są moje obowiązki i było tak że nawet zjeść nie mogłam w spokoju. Zrób to, zrób tamto, przynieś to, popraw tamto, a to masz suknię nie taka, a twoja fryzurc mi się nie podoba, w Kościele nie poprawiłas mi raz welonu,idź do zespołu itd itp po dniu wesela byłam gorzej wykończona niż kelnerki które mają mnóstwo roboty. Sama musiałam sobie kupic kwiaty, kotyliony dla gości a na koniec usłyszałam że za mało na prezent dałam! Na moim ślubie ze wrześniu druhna będzie miała pamiętać tylko o kilku drobiazgach a nie latać za wszystkim jak głupia! Wyświadcza mi uprzejmosc a nie ma być moja służącą!