Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poważnie

jaka i czy w ogóle jest różnica między...

Polecane posty

Gość poważnie

poronieniem i ciążą obumarłą?

Gość 11111111
wydaje mi się,że ciaza obumarła to taka kiedy płód obumiera a kobieta o tym nie wie dopiero przy badaniu okazuje się,że serce płodu nie bije i trzeba zrobić zabieg albo wywołac poród,to może się wydarzyć przez całą ciążę ,natomiast poronienie występuje do 3 mies. i jest to nagłea utrata ciąży zaczynająca sie krwotokiem lub silnym bólem brzucha

Gość asiol
myślę, ze jest dokładnie tak jak ktoś mądrze wyżej napisał...

A jeśli ja miałam stwierdzoną ciążę obumarłą i lekarz kazał mi czekać aż sama że tak powiem oczyszczę się ,bo miałam już pierwsze oznaki że coś zaczyna sie dziać z moim organizmem to jak to nazwać,skoro to nie poronienie.Po wszystkim byłam normalnie czyszczona jak to zwykle bywa przy kilkutygodniowejciąży.

To sa jakies takie niuanse lekarskie..za ciaze obumarla chyba uwaza sie ciaze po 22 tygodniu, ktora przestala sie rozwijac. O tym, ze moje dziecko umarlo dowioedzialam sie w 12 tyg, mialam je martwe w sobie od okolo 7 tyg ciazy, w papierach mam ze bylo to poronienie zatrzymane (missed abortion)..Nie mam pojecia o co w tym chodzi.

Ciąża obumarła jest inaczej nazywana poronieniem zatrzymanym bądź poronieniem chybionym. Różnica pomiędzy ciążą obumarłą a poronieniem w toku (czyli dokonującym się już wydaleniem z macicy płodu bądż jaja płodowego lub części) polega na tym, że przy ciąży obumarłej szyjka macicy jest zamknięta.Obumarły płód może pozostawać w jamie macicy nawet do kilku tygodni, co grozi zakażeniem organizmu i krwotokiem. Dość często organizm \"sam się orientuje\", że z ciążą jest coś nie tak i martwa ciąża (w całości lub części) jest wydalana z macicy w taki sam sposób jak przy poronieniu w toku. Następuje otwarcie szyjki macicy, krwawienie, skurcze (we wczesnej ciąży zamiast skurczy mogą wystąpić bóle kręgosłupa w okolicy krzyżowej). Czyli następuje poronienie martwej już ciąży. Poronienie może mieć miejsce do 22 tygodnia ciąży (potem jest to poród niewczesny), obumarcie płodu może nastąpić do końca ciąży, jednak w przypadku późniejszej ciąży obumarły płód nie jest usuwany poprzez łyżeczkowanie, ale dostale się leki wywołujące poród i rodzi się martwe dziecko. Pózniej dopiero łyżeczkuje się macicę.