Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość Nura
najpierw chcialabym napisac pare slow do mooniska-bo chyba mnie zle zrozumiala ....nie potepiam kobiet po rozwodzie..jesli maja powody,sa bite to i nawet popieram..ale chcialam tylko przedstawic sytuacje,swoj poglad,na temat malzenstwa,ze jest to rzecz wazna,i od tak nie mozna sobie zmieniac meza czy zony..do powaznego zwiazku trezba dojrzec.O to mi chodzilo,i przepraszam jesli to odebralas jako atak na rozwodki, pisalam to w obronie zostawionej turczynki,ktora zapewne meza nie bila za slona zupe itd.z tej perspektywy,i potepialam Turka Ayse ,ze od tak potrafil zostawic zone i dziecko. mam nadzieje,ze teraz rozumiesz moje przeslanie. Ayse jesli tak zle bylo w jego zwiazku,to jako pozadny facet najpierw powinien sie rozstac z zona,nim zaczal szukac nastepnej-rozumiesz? Bo nie mozna mieszkac raz z zona, raz z kochanka,..odchodzic i wracac..i ranic kazda osobe swoimi klamstwami ...i mataczeniami... ciesze sie,ze powaznie podchodzisz do sprawy. wiesz po prostu czasami wyobraz sobie jak Ty bys sie czula jak za 5 lat,nowa mlodsza polka zacznie wysluchiwac jego placzu i zalow u pretensji jak U WAS w zwiazku cos bedzie nie tak?? i wtedy on znowu pojdzie na latwizne i odejdzie...

dziewczyny kochane dzis zaczyna sie wazne swieto dla muzulmanow zwane Kurban Bayrami /i ma byc bez kropki niestety nie mam takiej literki na klawiaturze ;)/; znalazlam pare fajnych zyczen z tej okazji; mysle, ze miloby sie zrobilo waszym Turkom jak i ich rodzicom, gdybyscie im takie zyczenia wyslaly/zwlaszcza te, ktore z przyszla tesciowa jakos sie dogadac nie moga, moze to przelamie pierwsze lody :) Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan Kurban Bayramınız kutlu olsun. Bugün Kurban Bayramı, kurbanlar kesilecek sevap niyetiyle etler dağıtılacak herkese. Yürekler bir olacak gönüllere kilitlenecek. Gökler rahmet bereketiyle yağmurlar boşaltacak yeryüzüne. Bugün hepimizin yüreği şenlenip bayram sevinciyle coşacak. Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun. Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Kurban Bayramınız bereketli olsun! /to mi sie najbardziej podoba, wyslalam, to do swoich tesciow-glownie dla tych, ktorzy mieszkaja daleko od swych ukochanych lub ich rodzin/ a to informacja dla zainteresowanych: Święto Ofiar (arab. Id al-Adha, pers. Ejd-e Ghorban, tur. Kurban Bayram) – najważniejsze święto muzułmańskie, trwa cztery dni i jest związane z pielgrzymką do Mekki. Święto Ofiar upamiętnia ofiarę Abrahama i jego posłuszeństwo wobec Boga. Abraham (Ibrahim) według islamu miał złożyć w ofierze Bogu swego syna Izmaela, Bóg jednak, widząc oddanie Abrahama, pozwolił mu złożyć w ofierze barana zamiast dziecka. Na pamiątkę czynu Abrahama każdy ojciec rodziny składa w ofierze barana, wielbłąda lub krowę. Zwierzę musi być zabite rytualnie, następnie dzieli się mięso tak, by 1/3 oddać potrzebującym, 1/3 krewnym, a pozostałą 1/3 spożywa się na wspólnej uczcie. Tego dnia wspólnie odwiedza się meczet, recytuje Koran i rozdziela prezenty. W czasie Święta Ofiar wielu muzułmanów składa też datki pieniężne przeznaczone na pomoc biednym i fundacje charytatywne. :) pozdrawiam i zycze wszystkim szczesliwego Kurban Bayrami :)

a ja chcialam dodac, ze to jeden z dowodów na to, że chrześcijanie i muzułmanie wierzą w jednego Boga - tylko inaczej, bo w Starym Testamencie jest takze o tym jak Abraham mial zlozyc ofiare z syna /w Islamie Ibrahim/ :)

hmm ale tu cisza. . . . . . . na kafe wlasnie pojawil sie bardzo.. hmm.. interesujacy artykul pt, polskie muzulmanki... artykul nie powala na kolana, ale mysle, ze fajnie przeczytac, zawsze cos ciekawgo mozna sie dowiedziec o nas/tzn tych, ktore sa z Turkiem ;) /

moppy troche tutaj klamia bo to nie jest tak ze my musimy zmienic religie.. w sumie artykul do najlepszych nie nalezy..

zwlaszcza ta kobieta co opowiada, ze zona i dzieci musza przejsc na religie meza i zony; pfff... naprawde nie dziwie sie pozniej ludziom, ze mysla tak a nie inaczej o islamie, skoro nawet kobiety, ktore maja za mezow muzulamninow, tak naprawde nic nie wiedza :( co im powie facet w to uwierza :(

wiesz ja gdzies czytalam ciekawy artykul o tym ze polki wychodzace za muzulmanow i zmieniajace dla nich religie czesciej afiszuja sie z islamem niz muzulmanki.. ze niby czuja sie gorsze i chca nadrobic to ze nie wychowywaly sie zgodnie z islamem od urodzenia.. dla mnie to totalna bzdura.. wiele kobiet tlumaczy przejscie na islam tym ze odnalazly siebie, szacunek do wlasnego ciala, oraz twierdza ze potrzebowaly jakis prostych zasad ktorymi mozna kierowac sie w zyciu.. napewno kazdy z naszych partnerow ucieszylby sie gdybysmy sie zdecydowaly ale to musi wyplywac prosto z serca a nie dla wygody czy akceptacji ich muzulmanskiego srodowiska..

a poza tym tak jak piszesz najgorsza jest nie wiedza.. dziwi mnie fakt ze w dzisiejszych czasach gdzie internet jest ogolnodostepny tak ciezko kobietom troche sie zainteresowac..

nic specjalnego, nie wysilili sie. ale do tego cokomentujecie; ja czytalam w ksiazce o islamie, ze skoro mezczyzna jest glowa rodziny, to jasnym jest, ze zona i dzieci rowniez beda muzulmanami, dlatego tez muzulmanka, nie moze wyjsc za niemuzulmanina, wiec moze jej maz tez tak byl nauczony i Basia wcale niczego nie dala sobie wmowic.....

Islamu jest kilka szkol.. 2 glowne szyici i sunnici ktore dziela sie na kolejne.. kazda mowi inaczej.. ja pytalam sie mojego na czym polegaja te roznice a on nawet nie potrafil mi odpowiedziec.. musialam wszystkiego szukac w necie.. ale w Koranie nie ma mowy o tym ze zona musi przejac islam po mezu.. jest oczywiscie napisane ze dzieci musza przejac religie po ojcu ale maz nie moze ze tak powiem nawrocic zony.. oczywiscie w oczach Allaha lepszy ten muzulmanin co za zone pojal muzulmanke ktora przestrzega praw itd ale do zmiany religii nikt nie moze Cie zmusic.. " "Dzisiaj są wam dozwolone dobre rzeczy; dozwolone wam jest pożywienie tych, którym została dana Księga; a wasze pożywienie jest im dozwolone. [Dozwolone są wam jako żony] kobiety cnotliwe spośród wierzących, i kobiety cnotliwe spośród tych, którym została dana Księga przed wami, jeśli daliście im należny posag jako ludzie uczciwi, nie będąc rozpustni, i nie biorąc ich sobie jako nałożnice..." [Surah al-Maa'idah, 5:5] Allah dozwolił Muzułmanom cnotliwe i czyste kobiety które są wolne i nie są niewolnicami. Dlatego też nie jest złem żenić się z kobietami Ludu Księgi, jeżeli zaistnieje potrzeba. " Dlatego tak sie oburzylysmy z moppy bo po tym artykule widac jacy ludzie sa niedoinformowani.. To chyba na tyle..

"Dzisiaj są wam dozwolone dobre rzeczy; dozwolone wam jest pożywienie tych, którym została dana Księga; a wasze pożywienie jest im dozwolone. [Dozwolone są wam jako żony] kobiety cnotliwe spośród wierzących, i kobiety cnotliwe spośród tych, którym została dana Księga przed wami, jeśli daliście im należny posag jako ludzie uczciwi, nie będąc rozpustni, i nie biorąc ich sobie jako nałożnice..." [Surah al-Maa'idah, 5:5] jakos nie wywnioskowalam z tego cytatu, ze w oczach Boga lepszy jest ten muzulmanin, ktory pojal za zone muzulmanke.

Gość doroles21
laski turki to klamcy, moj kolega co sie z nim"prowadzlam" mial zonke odkrylam to w necie. i tka go lubie nadal co nei zmienia fakty ze jest zwykla swinia. u nich zdrada ot chleb powszedni!!!! nie chce uogolniac ale badzcie ostroznie jesli chcecie sie wiazzac. pozdro

Gość doroles21
laski turki to klamcy, moj kolega co sie z nim"prowadzlam" mial zonke odkrylam to w necie. i tka go lubie nadal co nei zmienia fakty ze jest zwykla swinia. u nich zdrada ot chleb powszedni!!!! nie chce uogolniac ale badzcie ostroznie jesli chcecie sie wiazzac. pozdro

Laurka ja nie mialam na celu udowodnienie ze lepsza muzulmanka, ale jezeli zalezy Ci na takich fragmentach prosze bardzo: Prorok (sal allahu alejhi ła sallam) powiedział: "Kobietę bierze się za żonę z czterech powodów, tj. jej majątku, statusu jej rodziny, jej urody oraz jej religii. Tak więc powinniście brać za żonę kobietę religijną a zaznacie spokoju." (Buchari) "Cały świat jest zaopatrzeniem, a najlepszym przykładem korzyści tego świata jest religijna żona." (Muslim) "Cztery rzeczy stanowią szczęścia: religijna żona, przestronny dom, religijny sąsiad, oraz środek transportu, który jest szybki i przyjemny. Są i cztery nieszczęścia: zła żona, zły sąsiad, zły środek transportu oraz ciasny dom." Warto pamietac o tym ze w islamie malzenstwo jest umowa dla instytucji ktora stworzyl Allah.. jest wiele hadisow ktore twierdza, ze kobieta moze albo przywiesc muzulmanina blizej wiary albo go od niej odciagnac.. a wiara jest dla nich najwazniejsza.. dlatego najpierw powinni szukac kobiety religijnej.. ja sobie wlasnie tym tlumacze brak akceptacji ze strony jego matki.. a tak przy okazji wiele kobiet bedacych w zwiazkach z muzulmanami zmienia religie dla dobra rodziny.. najczesciej jest to spowodowane tym, ze pojawia sie dziecko, ktore wedle Koranu musi zostac muslim.. oczywiscie nie mowie ze tak jest zawsze mimo to jest to bardzo czeste zjawisko..

Laurka napisalas ze w tej ksiazce bylo napisane ze to ojciec jest glowa rodziny, przeczytaj to: "Mężczyzna przyszedł do Proroka Allaha sallallaahu 'alayhi wa sallam i powiedział: Proroku Allaha! Kto spośród ludzi jest moim najlepszym przyjacielem? On odpowiedział: "Twoja matka." Mężczyzna zapytał "Kto potem?". Prorok odpowiedział: "Twoja matka." Mężczyzna zapytał po raz trzeci: "Kto potem?. I prorok jeszcze raz powtórzył: "Twoja matka." Kiedy mężczyzna znów zapytał: "Kto potem?" - Prorok odpowiedział: "Potem twój ojciec." [zrelacjonowane przez al-Bukhaari (no.5971) oraz Muslim (7/2), przez Abu Hurayrah radiallaahu 'anhu] fragment ten pokazuje ze matce, kobiecie nalezy sie 3krotnie wiekszy szacunek niz ojcu.. tak nie zaprzeczam jest napisane w Koranie, ze kobiety sa polem uprawnym ale warto tez wspomniec o tym, ze to wlasnie kobieta ma najwiekszy wplyw na zycie kazdego muzulmanina..

Jesli chodzi o Koran, to muzulmanin, w przeciwienstwie do muzulmanki, moze ozenic sie z kobieta niemuzulamnka, ale musi ona byc z ksiegi ludu/jesli jest ateistka, jest to rowniez zabronione/, ale dzieci musza byc wychowane w Islamie; w prawie szariat, ale , gdy np maz umrze, a zona jest niemuzulmanka, caly majatek przechodzi na rodzine, a kobieta nie dostaje nic; ale tak jak juz wczesniej pisalam prawo to nie obowiazuje np w Turcji Jesli chodzi o ta kobiete z artykulu; czesto, jest tak, ze faceci gdy poznaja jakas niemuzulmanke i pragna ja poslubic, zaczynaja robic pewne podchody; zaczynaja mowic jak bardzo je kochaja, ze tak bardzo chca z nimi miec dzieci, ale zostana potepieni, bo ona niemuzulmanka, a poza tym jak to dzieci i on muzulmanie, a ona nie... a kobiety, poniekad naiwne, wierza. A po pierwsze jest to glupota ze strony kobiety, bo jak mozna w tak krotkim czasie podjac decyzje, ze chce sie zostac muzulmanka? One to robia glownie nie dla samych siebie, ale dla tych mezczyzn i w oczach Boga, takie przejscie na islam nie ma zadnego znaczenia, po drugie grzech popelnia rowniez ten mezczyzna, bo w Koranie jest zawarte ze nie mozna sila nawracac kogos na islam, ze to musi wynikac z ich serc. Dlatego uwazam, ze ta kobieta nie wie, co mowi, nawet jesli maz kieruje sie prawem szriat, to takze w tym prawie dozwolone jest poslubienie niemuzulmanki; dodam, ze nie podczas slubu islamskiego nie trzeba przechodzic na islam, oczywiscie to pytanie zostane zadane przez imama, ale mozna odp, ze nie i po prostu, tak jak w KK, nie wymawia sie tam "wyznania wiary" w ogole wyglada to dziwnie i po slubie islamskich nie czulam sie jakbym wziela slub przed Bogiem :O

Gość wronia
Dziewczyny ostrzegam przed Turkiem ktory nazywa się Hayrettin Koldas i jest barmanen w Side, kolo Antalii. Kilkakrotnie zdarzalo mu sie wykorzystywać dziewczyny. Jest kilka stron w internecie, gdzie widnieja ostrzeżenia przed tym typkiem. http://www.liarscheatsandbastards.com/main.php5?action=lcb_det&id=1156 http://ml-in.facebook.com/group.php?v=wall&gid=136881501793

moppy ja osobiscie nie wiem jak wyglada slub muzulmanski ale czytalam, ze jest to tak jakby umowa w ktorej mozesz zewrzec to, ze zostajesz przy swojej wierze i maz nie moze wymagac od Ciebie zmiany wiary, ze zobowiazuje sie nawet do pozwolenia na wyjscie do kosciola na niedzielna msze czy nawet wyjazdy na swieta.. nie wiem ile w tym prawdy.. ponoc wiele kobet wychodzacych za muzulmanow nie wie o wlasnych prawach a potem wyjezdzajac do np Arabii Saudyjskiej sa trzymane w domu itd.. i czesto stad biora sie historie o zagininych kobietach itd.. ponoc mozna rowniez zaznaczyc ze jesli dojdzie do rozwodu dziecko ma obowiazek zostac z matka wiesz cos na ten temat? oczywiscie dla mnie jest to brak zaufania itd.. ale ponoc wielu islamistow twierdzi ze jesli muzulmanka wie jak podpisac dobra umowe malzenska taka niemuzulmanka powinna sie ubezpieczyc i znac swoje prawa..

ja przed slubem islamskim wiedzialam, ze cos takiego istnieje, wiedzialam, ze moge czegos wymagac i, ze powinnam cos dostac; odrazu zapowiedzialam mojemu mezowi, ze ma mi nic nie kupywac, ale i tak kupil 2zlote pierscionki, zeby zachowac jakas tam tradycje; podczas podpisania imam jeszcze zapytal, czy chce cos zawrzec w tym "kontrakcie"czy czegos wymagam, ale odpowiedzialam, ze nie; nie moglabym sobie zazyczyc np, ze mam prawo sobie gdzies wychodzic czy ze moge pracowac, bo gdybym nie byla pewna, ze tego robic nie bede mogla, po prostu nie bralabym slubu z moim mezem, bo tak jak pisalas, ja tez uwazam ze to jakis tam brak zaufania; wydaje mi sie,ze to juz nie jest takie nagminne jak kiedys, poza tym mlodzi teraz biora sluby ze wzgledu na milosc, a nie jak kiedys, choc zdarza sie, ze nadal malzenstwa sa z przymusu, dlatego nadal sa takie a nie inne roszczenia podczas slubu; przed slubem mialam rozmowe z imamem, zadawalam mu pare pytan na temat islamu /niestety nie byly to zadawalajace odpowiedzi/, a pozniej przystapilismy do ceremonii

zastanawia mnie to bo od mojego nic nie moge sie dowiedziec :P zapytany o to jak wyglada slamski slub powiedzial normalnie :) a na weselu mojej kuzynki w Polsce na ktory pojechalismy byl tak ciekawy ze az wlazl do kosciola i chcial uciekac przed ksiedzem rozdajacym komunie.. :) mowisz ze mialas rozmowe na czym ona polegala?? dla mnie tez zawarcie takiej umowy jest troche nie na miejscu jesli dwie osoby sie kochaja.. wlasnie slyszalam o tym zlocie ponoc to w razie rozwodu.. taka tradycja..

wiesz ja mojego tez wypytywalam przed slubem jak to wyglada i tez mi powiedzial, ze normalnie, a prawda jest taka, ze oni tak naprawde nie wiedza jak to wyglada, dopoki sami ttego nie doswiadcza :) moj maz przed naszym slubem wiedzial, ze ja mam wiele pytan na temat islamu, a ze on nie mogl mi na nie odpowiedziec, to postanowil zapytac imama; no i wyszlo tak, ze gdzies tak 15minut przed cala ceremonia ja mu zadawalam pytania, a on odpowiadal, dlaczego tak jest a nie inaczej; bylismy tylko my, imam i 2swiadkow/ktorzy potrzebni sa aby zwiazek byl uznany za wazny/facetow z tego meczetu; siedzielismy na podlodze w jednym z pomieszczen meczetu/poniewaz ja nie mialam okrycia glowy, wiec do pomieszczenia gdzie normalnie sie modla wejsc nie moglam/. Moj maz wypowiadal tam ich modlitwe/co zawsze muzulmanie wyznawaja/, nastepnie tak jak w KK imam pytal czy ty (...tutaj imie...) synu takiego a takiego bierzesz ta, a ta corke tego a tego/w ogole bylo smiesznie bo ja moj tata ma na imie Franciszek i trudno mu bylo to wypowiedziec ;) /, a nastepnie ja, bez modlitwy; tylko nie pamietam dokladnie, ale wydaje mi sie, ze to zloto i czy czegos jeszcze chce, bylo przed tym calym wyznaniem, ze tak chce go za meza; pozniej podpisalismy ja to nazywam kontrakt ;) ze jestesmy malzenstwem w mysli islamu, wiec juz nie jestem dla mojego meza haram ;) spisane wszystko zostalo oczywiscie po arabsku; no i tyle, nie czulam takiego magicznego czegos jak to czulam np na slubie koscielnym mojej siostry, nie podobalo mi sie ;)

smutne jest to ze nie bedzie nam dane przezyc tego czegos.. w koncu kazda kobieta marzy o pieknej slubnej sukni i tak samo ubranych druchen prowadzacych do oltarza.. ja ze swoim bylym mialam tylko slub cywilny.. pozdrawiam :)

do oltarza moze nie, ale ja wystapilam 2razy w sukni slubnej: raz na cywilnym/chcialam suknie slubna, bo na pocztku nie chcielismy wesela/, a pare miesiecy pozniej zalozylam znowu suknie slubna na wlasne wesele; mooniska nie martw sie; nie wiem czy wiesz, ale w kulturze tureckiej istnieja zareczyny, gdzie spotykaja sie rodzice/u mnie nie bylo z wiadomych powodow/,a drugim wielkie przyjecie zareczynowe/tez prawie jak slub :) /i wtedy tez zakladasz piekna suknie/my nie organizowalismy, bo szkoda nam bylo pieniedzy tyle wydac na jedna noc, a nic specjalnego, przeciez maz mi sie oswiadczyl i to bylo dla nas najwazniejsze, ale normalnie rodzice to organizuja-rodzice panny mlodej/, pozniej przed slubem jest henna /tez zakladasz suknie, mialam henne, bo jest to ciekawe doswiadczenie, ktorego w PL nie ma-henne tez zazwyczaj organizuja rodzice panny mlodej/ no i weselisko/organizuja rodzice pana mlodego/ teraz troche zalujemy, ze nie zrobilismy 2wesel-jedno w PL jedno w TR-bo by nas tak samo wyszlo jak jedno w NL ale bardzo przyjemne doswiadczenie :) calkiem inaczej niz nasze polskie wesela :)

Moniska, nie zalezy mi na takich fragmentach, ale w tych rowniez nie bylo, ze muzulmanka bedzie lepsza zona, tylko musi to byc kobieta religijna, ale kobietami religijnymi sa zarowno chrzescijanki, jak i zydowki, dlatego mezczyznom nie zabrania sie zawierania zwiazkow malzenskich z nimi (co napisala rowniez moppy) Za to co bylo napisane w tej ksiazce, ja nie odpowiadam, ale napisaly ja na pewno osoby bardziej wyksztalcone w tym kierunku niz my (wiadomo, ze zdarzaja sie wyjatki i kazdy popelnia bledy). Mimo tego, Twoj drugi cytat tez nie mowil doslownie o glowie rodziny, wiec nie pasuje zbytnio do negacji mojego zdania.

"fragment ten pokazuje ze matce, kobiecie nalezy sie 3krotnie wiekszy szacunek niz ojcu.. " szkoda, ze w zyciu codziennym tego nie widac...:/ moppy, a nie bralas slubu koscielnego? dlaczego, jezeli moge wiedziec? Ja jeszcze nie po slubie, ale szczerze mowiac juz to czuje, ze ten muzulmanski slub tez bedzie mial dla mnie niewielkie znaczenie, moze sie myle, ale to chyba normalne, skoro islam nie jest nasza religia.. Monis, skoro mialas tylko cywilny ze swoim bylym, to chyba jeszcze masz szanse na koscielny z Terazniejszym :)

Laurka z jednej strony ja nie chce /jestem wychowana w wierze katolickiej, ale nie czuje tego, tzn jestem chrzescijanka, to wiem na 100%, ale czy katoliczka? / z drugiej chcialabym /skontaktowalam sie nawet w tym celu z jednym z imamem w Polsce, z zapytaniem czy muzulmanin moze wziasc slub w KK ze mna, odp mi, ze tak po prostu nie bedzie wyznawal wiary, natomiast moj maz pytal innego imama i on odp, ze to jest niemozliwe, no i jestesmy w kropce, bo jeden mowi tak, drugi inaczej i komu tu wierzyc, no i jest jeszcze jeden aspekt: przy slubie w KK trzeba przysiadz, ze nasze dzieci beda wychowane w wierze katolickiej-podczas slubu islamskiego nie ma czegos takiego, a w KK jest to jeden z warunkow zawarcia malzenstwa w KK z innowierca; wiec to sa schody, bo nasze dzieci, do czasu, gdy same tego beda chcialy, nie bedziemy chrzcili itp. kazde z nas bedzie przekazywalo swoja religie; nasze dzieci beda wiedzialy, co to swieta Wielkanocne i Bozego Narodzenia, ale rowniez beda wiedzialy o swietach islamskich; dlatego to jest duzym problemem, bo nie moge przysiadz przed Bogiem czegos, czego wiem nie dotrzymam, to bylby bardzo ciezki grzech wydaje mi sie/ znalazlam pare interesujacych rzeczy w internecie, dajacych naprawde do myslenia, jak ktos chce moge przeslac na maila/bo skopiowalam pare rzeczy/, tutaj raczej wklejac nie bede, bo troche tego za duzo, ale naprawde mnie dalo duzo do myslenia/tak bardzo, ze w najblizszym czasie mam zamiar kupic Biblie i Koran po polsku-jak znajde, bo po angielsku jakos mi niezgrabnie idzie ;) - zeby przestudiowac/

ja nie chcialam udowadniac ze jest inaczej napisane w tej ksiazce a inaczej w rzeczywistosci.. chcialam pokazac ze sa tez inne strony i tak naprawde to zalezy od rodziny.. Laurka mowisz ze nie widac tego szacunku.. ja powiem jedno moj ma tylko matke, ojciec zmarl kilka lat temu.. i szczerze powiem ze gdy rozmawia z nia przez tel czuje sie zazdrosna.. bo ze mna nigdy tak nie rozmawial.. prawda jest taka ze ma ogromny szacunek do niej a warto tez wspomniec o tym ze w niejednym domu muzulmanskim kobieta rzadzi i to do niej nalezy osatnie slowo.. ale tak jak mowie to zalezy od rodziny od tego jak kto zostal wychowany i jakie wartosci zostaly przekazane.. piszesz zona nie muzulmanka moze byc tez religijna ok zgodze sie z tym ale ona nie przekaze dzieciom tych wartosci jakie maja muzulmanie bo przeciez jej religia polega na czyms innym.. a przeciez dzieci biora religie po ojcu.. i tak kolko sie zamyka.. wiem to temat rzeka i tak naprawde kazda z nas ma racje podejrzewam ze nie jeden imam mialby z tym problem :) Laurka skarbie co do slubu koscielnego wydaje mi sie ze to nawet nie bedzie mozliwe.. wlasnie z tych powodow o ktorych pisala moppy.. poza tym prawde mowiac w moim rodzinnym kosciolku nigdy proboszcz nie wyrazilby zgody.. ale to juz inna strona medalu :P moppy wlasnie slyszalam o tej hennie i o tych zareczynach ale do konca nie wiedzialam jak to jest a teraz juz wiem ;) dzieki ;) podaje mojego meila to przeslij mi te artykuly bo sama jestem ciekawa :) a tak po za tematem wiecie o tym ze Judasz tez napisal ewangelie? ponoc tych ewangelii jest kilka a nawet kilkanascie.. ale Kosciol przyjal tylko 4.. to jest dziwne.. wierzcie albo nie dziewczyny ale ja powoli przestaje rozumiec ta cala instytucje.. najdziwniejsze jest to ze ksieza wpajaja nam cos co tak naprawde jest prawda ale tylko w polowie.. mowia ludzia to co chca uslyszec lub co musza.. wlasnie znalazlam ebooka pt Niewygodne ewangelie jak ktoras chce moge przeslac :) pozdrowienia 👄