Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Sa sa chcialbym kilka slow dodac, Semah (Jakisz dance) wiecej szanuja mevlevi z Konya. Oni nie sa alewi. Jezeli chodzi o alkochol. Alewi nie akceptuja to zakaz jest. Mowia ze alkochol w kuranu zabronienie jest z powodu pijany ludzi moga szkodliwy dla inny i moga przezkazac. W takim razie mozna pic pod warunkiem nie przezkadcac innemu:) Derwisz, sufizm itd nie ma zwiazku z alewizm to jest od Mewlewizm z Konya (Mevlana). Ale alewizm i mewlewizm ma sporo wspolna rzeczy. Np: Chumanizm. Pozdrawiam

Gość husejna
pomóżcie mi bo koleżanka mnie chyba oszukuje powiedziała że turcy nie jedzą świń, bo ponoć w ich tradycji to rasa zwierząt do której są najbardziej podobni to chyba kłamstwo ?

Zgadzam się z Wami. Kultura ma duże znaczenie. Widzę wiele rzeczy, które mogłyby mi przeszkadzać w przyszłości. Już na początku stwierdziłam, że mimo iż jestem gościnna, nie dałabym chyba rady dorównać Turkom :) Mój kochany poinformował mnie kiedyś o 1 w nocy, że musi rozmawiać po cichu bo w domu śpi 15 osób. Okazuje się, że to krewni z innego miasta przyjechali "na urlop" :) Zapytałam jak długo zostaną, a On mi na to, ze stoickim spokojem, że pewnie ze 3 tygodnie :D na pytanie czy nie męczą go takie wizyty usłyszałam "Oczywiście, że nie. Gość to przecież przyjemność".... Piękne to, ale ja chyba za bardzo kocham spokój i prywatność. Druga rzecz to bezgraniczne, bezkrytyczne uwielbienie Matki (nie wiem czy to kwestia kultury czy sprawa indywidualna). Cudownie, że ma do niej szacunek i nie zachowuje się jak wielu małolatów w Europie, jednak boję się, że może mieć Ona zbyt duży wpływ na jego życie. To dziwne, ale Polaka, który miałby takie relacje z Matką, chyba bym od razu skreśliła jako maminsynka... a u mojego Turka w pewnym stopniu mi się to podoba. Eh, gdyby dało się to jakoś wypośrodkować. Przekonałam się bowiem, na przykładzie Polaków, że kto nie szanuje matki, prędzej czy później, nie szanuje też swojej kobiety. Mój partner na początku tłumaczył mi, że ciągle sprzecza się z matką, bo ta go denerwuje i że ze mną tak przecież nie będzie. Oczywiście po paru latach podzieliłam los Mamy :)

Sinan, mnie alewici najbardziej ujeli swoja tolerancja do innych religii, a przedw szystkim osob, ktore inna religie wyznaja. I oczywiscie nie mozna zapomniec o ich rozsadnym podejsciu do samej religii i wykonywania jej nakazow. Faktycznie w Koranie nie jest napisane, ze kobieta ma zakrywac glowe, jest natomiast napisane, ze powinna zakrywac czesci "intymne". Tyle tylko, ze czescia intymna nie sa wlosy kobiety :) Jednak w Koranie jest zapis o 4 zonach: "Zencie sie zatem z kobietami, które sa dla was przyjemne - z dwoma, trzema lub czterema. Lecz jesli sie obawiacie, ze nie bedziecie sprawiedliwi, to zencie sie tylko z jedna albo z tymi, którymi zawladnely wasze prawice. To jest dla was odpowiedniejsze, abyscie nie postepowali niesprawiedliwie. " "Eer, (velisi olduunuz) yetim kzlar (ile evlenip onlar) hakknda adaletsizlik etmekten korkarsanz, (onlar deil), size hell olan (baka) kadnlardan ikier, er, drder olmak zere nikahlayn.2 Eer (o kadnlar arasnda da) adaletli davranmayacanzdan korkarsanz o taktirde bir tane aln veya sahip olduunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrlmamanz iin daha uygundur." (Sura "Nisa", akapit 3). Pytanie tylko, czy mozliwe jest tak samo kochac 4 kobiety i je wszystkie sprawiedliwie traktowac ;) >Warunek bylo zupelnie inaczej 1500 lat temu (Islam zaczynal w 610r) kultur tez. Tu masz zdecydowanie racje, wiele zakazow i nakazow rowniez ma sie nijak do dzisiejszych czasow, choc wielu muzulmanow uwaza Koran za ponadczasowy. >Wyobrazas sobie niektrozy szanuje ze alphabet arabskie swieto bo Kuran jest w arabskiem alphabecie. Ale prawda jest taka ze Na poczatku Kuran nie bylo napisanie. Ja nie spotkalam muzulmanina, ktory by uwazal inaczej :) Dla mnie najbardziej komiczne jest, gdy muzulmanin (Turek) czyta Koran po arabsku nie rozumiejac ani slowa. Ale czyta, bo samo czytanie to "sevap". Sa Sa >Przez Turków alewici są uważani za pewnego rodzaju sektę. >Twierdzą, że nie mogą się oni nazywać muzułmanami, ponieważ piją alkohol, co jest w islamie zabronione. Nie przesadzajmy z ta sekta :) Nikt nie nazywa alewitow sekta, po prostu uznaja ich za odrebna religie nie majaca za wiele wspolnego z islamem. Religie oczywiscie nieprawdziwa (wg niektorych muzulmanow). Nie nazywaja ich muzulmanami dlatego, ze alewici nie chodza do meczetow (prawdopodobnie w jednym z nich zostal zamordowany Ali), procz tego nie uznaja Koranu w takim stopniu jak muzulmanie, ani nie stosuja sie do jego zakazow. Najbardziej jednak muzulmanom przeszkadza to, ze Mohamed nie jest dla alewitow tym, czym jest dla muzulmanow. Alkohol pije wielu znanych mi muzulmanow i nikt im nie odmawia prawa do nazywania sie muzulmanami ;) >Jeśli jednak prawdą jest to, że Kurdowie są w większości wyznawcami alewizmu, który kobietom daje wysoką pozycję społeczną, to pojawia się pytanie, dlaczego popełniają oni te zbrodnie honorowe. I wtedy >widać, że musi to być po prostu związane z kurdyjską kulturą, bo nie wynika z islamu. Czy wiesz kiedy dochodzi do morderst honorowych? Religia nie ma tu nic do rzeczy. To mentalnosc tych ludzi i zakorzenione w nich pewne *wartosci* graja pierwsze skrzypce.

Zuzanna, Masz racje jest cos w kuranu o kilka zon. Ale to inaczej koentuja sie. Warunek dzis zupelnie inaczej ale duzo ludzi nie chca komentowac, rozumiec. Tylko czytaja arabskie wercji jak napisalasz to jest sewap. Trzeba najpierw rozumiec. Generalnie alewici sa liberalna. Ale to troche zalezy warunek gdzie oni mieszkaja. W wshodzie alewici sa liberalna mimo tego kobiety wynosi chusteczki. Bo wieksosc kobitey wynosa dlateego one tez. Ale to nie znaczy ze z powodu one konserwatywne poprostu to tradycyjne. Nie wazny ze jak wyglada glowa zewnetrzy wazny jest jak wewnetrzy glowa:) Ale duzo ludzi nie wie o tym Wieszdla mnie w Polce czego bylo dziwne. Jak bylem w niektorzy nie wielkie klienci widzalem w biurze na scianny krzys. Na pocatku myszlalem ze te ludzi ma byc konserwatywny. Myszlalem sobie w Turcja niektorzy ludzi w biurze maja na scianne obraz jakisz arabskie alphabet i oni wygladaja konserwatywny. Te dwie rzeczy dla mnie bylo tak samo. A ja moglem tego zroumiec. Ale moj kolega Anglik jak blismy razem w Polsce w Lodzi jechalismy samochodem on widzial na drodze na obok krzys i zapytal co to jest, czemu itd. Przetlumaczylem go tam prawdapodobna bylo wypadek i ktos umarl. Ale on mial taka opinia ze tu jest konserwatywny kraj jak Ireland. Pozd

Gość Są, są
Sinan, dziękuję za sprostowanie i dodatkowe wyjaśnienia co do religii. Co najdziwniejsze, moja wiedza w tym zakresie pochodzi ze znanych książek, a Ty podałeś inne fakty, choć te ksiązki są uważane za bardzo dobre źródła. :-) "Czy wiesz kiedy dochodzi do morderst honorowych? Religia nie ma tu nic do rzeczy. To mentalnosc tych ludzi i zakorzenione w nich pewne *wartosci* graja pierwsze skrzypce". Zuzanna, ja od dawna uważam, że zabójstwa honorowe nie są związane z religią, jak to lubią upraszczać media, tylko z jakimiś lokalnymi zwyczajami. Wyżej po prostu próbowałam jakoś tego dowieść. Choć prawdą jest to, że zbrodnie te pojawiają się w krajach muzułmańskich, w których honor mial zawsze ogromne znaczenie, więc nie dziwne, że ludzie automatycznie łączą to z religią. Ale w islamie nic na ten temat nie ma. Widać zresztą wyraźnie kraje czy grupy etniczne, w których te zbrodnie są normą i takie, w których zdarzają się sporadycznie lub w ogóle.

Morderst honorowych. Ja tez uwazam ze tu religia nie gra w glownym role. Chyba bardziej dotyczy do tego kultur. W wschodnia jak dziewczyna ida do maz jej rodziny brali jakisz pieniedzy od rodziny mezczyzny to sie nazywa "Baslik parasi" Oczywiszcze to nie legalny, ale mimo tego zabrali jakisz kasa. Nie wiem dzis jak to jest moze duzo mniej ale podejrzelam ze nadal jest. Powiedzmy dziwczyna (Virgin musi byc) ide za maz i jej rodzice zarabia duzo pieniedzy. Mysle ze morderst honorowych moze zabezpiecyc ten system. Np; Jezeli mloda dziwczyna zakocha mlody chlopak ktora nie ma wystarczyjacego kasy oni bezpozwolonie uczekaja do daleko miast i caly czas szukaja nim jak znajda nawet za 10 lat zabija chlopak i dziwczyna. Myszle ze glowny powod do tego brak edykacja. Tylko zakaz, nakazanie nic nie zalatwi. Niestety we wschodzie bardzo bieda, nie ma praca, nie ma wystarczajecego do mozliwosci edykowanie.

Chciałam sie dowiedziec jak wyrkecac numer do turcji zeby wysłac sms czy zadzwonic bo ciagle mam jakis bład ze nie ma takiego numeru badz inne dziwne rzeczy. a jest taki numer poniewaz ta osoba z turcji do mnie pisze i dzwoni.

Nastepna, wiele Polek ma problemy juz na poczatku spowodowane wlasnie ta goscinnoscia. Jesli widzisz, ze Twoj chlopak to lubi to moze byc problem. Wiele moich kolezanek mialo po slubie pielgrzymki w domu, bo wszyscy przychodzili patrzec jak mloda para sie urzadzila, jak panna mloda gotuje itp. Do niektorych z moich znajomych tesciowie przychodza (wciaz) z sasiadami na posiadowki, dlatego lepiej z gory ustalic, gdzie ma przebiegac granica tego typu wizyt. Dodam tylko, ze domyslasz sie chyba, ze od serwowania gosciom wszystkiego bedziesz Ty? Podejrzewam, ze gdyby Twoj chlopak choc przez jeden dzien poobslugiwal gosci przestalby twierdzic, ze gosc to przyjemnosc ;) U nas nie bylo takiego problemu, bo moj maz nie lubi spotkan rodzinnych. Po slubie, gdy wszyscy sie szykowali na rejsy do nas jasno zaznaczyl, zeby przyszli wszyscy jednego dnia na herbate o wczesniej ustalonej godzinie i tak za jednym zamachem zalatwilismy wszystkich :) Dla mnie goscinnosc to nie tyrada przy gosciach. Moja tesciowa, gdy szykuje sie na przyjecie gosci zawsze wpada w stres a to trzeba posprzatac cale mieszkanie, a to zrobic 5 ciast, salatki, rozne dania itp. Dla mnie ta goscinnosc to bardziej pokazowka przed goscmi, niz faktyczna radosc z ich wizyty. Nastepna rzecz: miej oczy szeroko otwarte skoro juz widzisz, ze Twoj chlopak jest bardzo przywiazany do matki. Po slubie to Ty masz byc najwazniejsza osoba w jego zyciu, a niejednokrotnie bedzie musial stawac po czyjejs stronie (Twojej albo matki) w sporach. Wiele malzenstw poleglo na tego typu probach, bo mezowie nie chcieli ranic uczuc mamusi, woleli zranic uczucia zony, mimo ze miala racje. Moj maz nie raz przeciwstawial sie matce (np. w sporach o moja religie, zwierzeta w domu, moja niechec przy oslugiwaniu tesciowej itp.). Czasem przyplacal to zloscia matki, ktora nieodzywala sie do niego po kilka miesiecy. Teraz, po kilku latach, moja tesciowa wie, ze kazdy ma swoje zycie, a do naszego wtracac sie nie ma sensu, bo to i tak nic nie da. >Mój partner na początku tłumaczył mi, że ciągle sprzecza się z >matką, bo ta go denerwuje i że ze mną tak przecież nie będzie. Jasnowidz? :D

>Masz racje jest cos w kuranu o kilka zon. Ale to inaczej koentuja >sie. Sinan, interpretatorzy zawsze mieli (i maja) szerokie pole do popisu jesli chodzi o wszelkie ksiegi religijne ;) Dla mnie werset o zonach jest bardziej zakazem niz przyzwoleniem (warunki posiadania 4 zon sa moim zdaniem niemozliwe do zrealizowania), jednak muzulmanie maja mocny (choc dla mnie niekoniecznie akceptowalny) argument w reku. Wszystko co robil prorok Mohamed bylo dobre, a on rowniez mial kilka zon ;) Rozmowy o tym, ze czasy kiedysniejsze a dzisiejsze to dwie rozne sprawy rowniez nie maja sensu, bo powiedza Ci, ze wszystko co robil Mohamed ma wymiar ponadczasowy i swietnie sprawdza sie w dzisiejszym swiecie (a wiec wielozenstwo i np. kobiety w carsafach). W Stambule alewitki mozna poznac wlasnie po dosc charakterystycznych chustkach, spod ktorych wystaja wlosy. Zresza wiele muzulmanek rowniez nosi chusty, czy turbany ze wzgledu na kulture, ktora wystepuje w rodzinie, a nie ze wzgledu na religie. Ja, zanim przyjechalam na stale do Turcji, myslalam, ze chusty nosi sie tylko i wylacznie z powodow religijnych :) >Wieszdla mnie w Polce czego bylo dziwne. Jak bylem w niektorzy nie >wielkie klienci >widzalem w biurze na scianny krzys. Tu masz racje, mimo ze Polska mianuje sie krajem neutralnym jesli chodzi o religie. Mnie sie wydaje, ze te krzyze to pozostalosci sprzed kilku lat, gdy laickosc Polski nie byla w ogole przedmiotem dyskusji. Nie orientuje sie, czy teraz w nowowybudowanych szkolach, czy urzedach praktykuje sie wieszanie krzyzy... Pisalam juz kiedys, ze Turcja w porownaniu do Polski jest o wiele bardziej laicka (Polska laicka w ogole nie jest). Wyobrazasz sobie, by jakis imam wyszedl na trybuny i mowil ludziom na kogo maja glosowac, komentowal zycie politycznie podczas kazan, byl zapraszany na wywiady do TV w roli komentatora politycznego, albo blokowal ustawy, bo sa sprzeczne z nakazami religijnymi? :) W Polsce mamy z czyms takim do czynienia. Z jednej strony nasi politycy walcza o laicka Polske, z drugiej z utesknieniem czekaja na glos Kosciola w sprawie krzyza przed Palacem Prezydenckim, broniac sie przed podjeciem samodzielnej decyzji w tej sprawie :) >Powiedzmy dziwczyna (Virgin musi byc) ide za maz i jej rodzice >zarabia duzo pieniedzy. Kolega mojego meza mial brac slub, ale rodzice dziewczyny zazyczyli sobie sporo pieniedzy (albo zlota) za dziewczyne (przelicznik to waga dziewczyny x pieniadze albo zloto), na co chlopak nie mogl sobie pozwolic i musial odwolac wszystkie plany slubne. Cala rzecz dziala sie w Stambule :)

>Sinan, dziękuję za sprostowanie i dodatkowe wyjaśnienia co do religii. Co najdziwniejsze, moja wiedza w tym zakresie pochodzi ze znanych książek, a Ty podałeś inne fakty, choć te >ksiązki są uważane za bardzo dobre źródła. Sa sa, czy mozesz podac autorow i tytuly tych ksiazek? Chetnie poczytam. >Choć prawdą jest to, że zbrodnie te pojawiają się w krajach muzułmańskich, w których honor mial zawsze ogromne znaczenie, więc nie dziwne, że ludzie automatycznie łączą to z >religią. Trzeba wlasnie rozroznic honor i religie, bo to wlasnie to pierwsze zle pojete jest przyczyna tych morderstw. >Ale w islamie nic na ten temat nie ma. Tzn. w Koranie? >Widać zresztą wyraźnie kraje czy grupy etniczne, w których te zbrodnie są normą i takie, w których zdarzają się sporadycznie lub w ogóle. Strasznie ogolnikowe stwierdzenie, z ktorego nic nie wynika... ;) Mozesz podac przyklady krajow, czy tych grup etnicznych? W jakich krajach te morderstwa sa norma (w jakim sensie sa *norma*?) Chodzi Ci o ich kulture, czy wiazanie tych morderstw z religia (czy to rowniez muzulmanie)? Z jakiego powodu wystepuja tam te morderstwa, mozesz podac przyklady?

Nikita11, Najpierw 00 (Albo +) potem 90 potem numer telefonu np 0090536....

Gość Są, są
Sinana wciąż bolą kolana bo służy dla Polaka pana

Gość Są, są
co się rzuca tonącemu turkowi ?? żonę i dziecko :-)

Marna podróbo "Są, są" - odpuść sobie... Nie rób Polakom obciachu. SINAN - zignoruj to. *Zuzanna* - ja chyba niestety nie mam co się przejmować przyszłością, bo jej dla nas nie ma :( Przynajmniej na razie, a niestety nie chce mi się wierzyć w bajki, że ludzie mogą na siebie czekać kilka lat. Niedługo się widzimy. Mam nadzieję, że będzie fatalnie, bo chyba serce mi pęknie jeśli się okaże, że na prawdę się kochamy/jesteśmy zakochani... Pozdrawiam

Gość husejna
wchodzi Następna do schroniska dla psów dresiarz ją zaczepia tekstem: po jakiego .chuja tu przyszłaś ? po turka - odp Następna :-)

Zuzanno, Sinan, inne i inni, ponieważ omawiamy różne tematy przy okazji. Mam do Was pytanie o stosunek Turków do obecnego kryzysu w Grecji? Czy w relacjach telewizji tureckiej, artykułach tureckich gazet widać jakąś Schadenfreude, satysfakcję, że w Grecji się wszystko posypało? Jaki jest w ogóle stosunek Turków do Greków?

Witam, Nicklas duzo ludzi maja taka wrazenia ze jest fatalny stosunek miedzy turkow i grekow. W turcji i w grecji ludzi maja taka opinie. Sa wiele problemow miedzy dwie kraju polytycznie np: Cypr, Agean See itd. W roku 1999 w Turcji bylo silna trzezenia ziemia duzo ludzi zgieneli. Najchetniej i najbardziej pomoc do Turcji bylo z Grecji. W Grecji ludzi zorganyzowali duzo campanie na pomoc do Turcji. To skasowal duzo negatwyny opinie ludzi i spodowowal bliskosc miedzy dwa narody (Faktycznie trzezenia ziemia opusczal Turecki kontinent do Grecki 5cm. To znaczy dwie kraj juz blizej o odlogwosci:) Ja pierwszy raz bylem w Atenach w 2004r o bizenesie. Na poczatku myszlalem ze ludzie nie beda goscinne dla turkow ale szczerze powiem Cie tak to bylo odwrotnie. Ludzi sa goscinne, kontaktowny. Zobaczylem w Atenach Kucnia Grecki prawia tak samo jak w Turcja. Muzyk tez bardzo podobna. Poprostu czulem sie jak u siebie. Tylko religia i jezyk inaczej. Duzo ludzi z Grecja przyjezdzaja do Turcji na zakup (Bo w Grecja Euro jest i cena drosza niz i nas) alba jako turyst. Oczywiszcze ze sa nasjonalystyczne ludzi tez sa w Turcji i w Grecji. Ale myszle ze dwie sasiadkie narod maja wiele wspolna rzeczy. Problem bardziej polytyczne. Dwoch narod nie ma zanych pretentcja. Ja tak myszle. Pozdrawiam

Sinan, dziękuję za odpowiedź. A co piszą o kryzysie w Grecji tureckie gazety, co mówi turecka telewizja? Czy ton wypowiedzi w gazetach i w telewizji jest obiektywny, współczujący, czy złośliwy?

Co piszą o kryzysie w Grecji tureckie gazety, co mówi turecka telewizja? To rozny ale ogolnie tureckie gazety pisza o kryzysie czemu silny kryz jest w grecji z jakiego powodu to jest. Przyanalyzyja to, czy kryz u sasiad dotyczy nam? Co mwowi EU o kryzysie w grecji itd. Tymczasem bardziej powazny media pisza ze Grecja wyda duzo pieniedzy do bron jak Turcja. To trzeba ogranyczyc. Niektorzy pisza ze Uni juz nie za bardzo chce sponsorowac dalej Grecji itd. Ale nie pisza tylko kryz w Grecja pisza kryz w Hiszpania tez. Jezeli chodzi o telewizja turecka niestety nie mam u siebie tureckie kanal ale myszle ze oni tez mowi jak gaztey. Pozdrawiam

Sinan, to teraz pytanie bardziej dla rozrywki. Czy znasz piosenkę Demissa Roussosa "Faraway"? Jeśli tak, to czy ta piosenka brzmi dla Ciebie bardziej jak piosenka grecka, czy bardziej jak piosenka turecka?

Znam ta piosenka, Dla mnie ta bardziej albo Indian albo arabic. Nie wyglada ani turecka ani grecka piosenka:)

Nie wiem czy ty lubisz turecka albo grecka piosenka/muzyk bardzo podobna. Czy ty znasz Livaneli, Theodorakis alba Dalaras naprawde sa piekny. Proponuje zeby ty poslychac od Livaneli "Kardesin duymaz el oglu duyar" To jest turecka wercja mozesz rowniesz poslychac ta piosenka od Dalaras grecka wercja. Pozdrawiam

Mozesz poslychac ta piosenka przez youtube: Dalaras San ton metanasti (2001) Composer: Zlf Livaneli ("Kardein Duymaz") / Greek lyrics: Lefteris Papadopoulos. Part of a concert held in the ancient theater of Delphi (June, 2001), on the 50th anniversary of the establishment of the United Nations High Commission for Refugees

tak greckiej i tureckiej muzyki słucham odziecka. Jak byłem dzieckiem słuchałem w radiu na krótkich falach (short waves), ale nie rozumiałem ani słowa i nie wiedziałem, jak się nazywa wykonawca. Dzięki za podpowiedzi muzyczne. Muszę koniecznie posłuchać tego, co proponujesz.