Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie jedno pytanko...

Wybór wózka - na co zwrócić uwagę?

Polecane posty

Napaliłam się na kupno wózka, a kompletnie nie wiem na jakie parametry zwrócić uwagę. Wiem, że mogę zawsze zapytać ekspedientki w sklepie, ale nigdy pewności mieć nie będę, czy po prostu nie chce mi czegoś upchnąć:( Więc poradzcie... Na co zwracać uwage?

Gość elusia..
1 To zależy gdzie mieszkasz, w domu prywatnym czy może w bloku i na którym piętrze, bo jeśli jest winda to taki żebyś się do niej zmieściła (razem z wózkiem - koleżanka zmierzyła windę i w sumie kupiła spacerówkę peg prego)

Gość postaram się pomóc
dotyczy to wózka 2 w 1 - czyli 1 stelaż, na który montuje się gondolę lub spacerówkę 1. koła - duże i pompowane (lepiej amortyzują wstrząsy na naszych chodnikach lecz są cięższe od plastikowych - więc zależy po jakim terenie będziesz jeździć i na które piętro trzeba przetransportować wózek) 2. stelaż ma być aluminiowy bo lżejszy 3. przednie koła powinny być skrętne z możliwością blokady 4. rączka powinna być regulowana jeśli Ty i tatuś sporo różnicie się wzrostem, może też być przekładana 5. ciekawym rozwiązaniem jest możliwość montowania spacerówki przodem i tyłem do kierunku jazdy 6. regulowane oparcie spacerówki 7. regulowany podnóżek 8. regulowane pasy bezpieczeństwa 9. spory kosz na zakupy 10. cicho składana budka, najlepiej z moskitierą na lato 11. możliwość zamontowania fotelika samochodowego Nie wszystkie z tych rzeczy możesz uznać za niezbędne... to wszystko zależy jakie masz potrzeby.

Jak sie składa, czy miesci sie do bagaznika, czy masz windę czy będziesz dzwigac wózek na trzecie piętro. Wazne jest również to, po jakim terenia masz zamiar jeździć. Jeżeli tylko o ulicach czy alejkach w parku to wózek z małymi kołami od biedy sobie poradzi (poza śnieznymi zimami). Ja miałam wózek z duzymi pompowanymi kołami i mozna nim było jeździć po górach. Nastepna sprawa - jeżeli gondolka będzi uzywana zimą, to musi byc nieco większa, bo musi sie tam jeszcze zmieścić śpiworek. Wilekość kosza na zakupy i jak jest zaczepiny. Może się zdarzyc, że zatrzaski odepną sie na środku ulicy.

Gość elusia...
Czy wszystkie części z materiału łącznie z tym z siedziska da się zdjąć i uprać w pralce (przecież to też trzeba prać)

Juz moge powiedziec o tobie SZCZESCIARA!! Bo upatrzylas wozek.. Ja zwracam uwage na takie detale ze chyba zaden mi nie podpasuje :O Przede wszystkim niezaleznie od tego czy to dom, parter czy 4 pierto w miare lekki jak dla mnie musi byc -ja mieszkam na 2 ale wozek moge zostawic na dole jak cos.. tyle ze pchac taka \"krowe\" tez pewnie nie bedzie latwo jak np pojdziesz na spacer a tu gorka przed toba :-) ~ LEKKI Dla mnie kolejny warunek to regolowana raczka.. Wiem ze nie kazdy sobie ja zachwala...ze moze z deka sa luzy na regulacji w trybach ale ma ona swoj plus Nigdy nie wiadomo w jakich butach bede ect Albo czy to ja bede wozek prowadzic maz, a moze jakies dziecko z rodziny sie strasznie bedzie rwalo :) ostatnio przymierzylam sie do wozka mojej kuzynki i myslalam ze garba dostane jak malego wozilam... W domu bez butow nie bylo zle..ale juz na obcasach ... no bo chyba nie uroslam :D ~REGULOWANA RACZKA Kolejny atucik musi miec przekladana raczke.. to wygoda dla malucha i dla mamy.. Dla malucha bo jak jest wiekszy mozna mu pokazywac co sie przed nim dzieje \"caly swiat w kolo\" a dla mamy... mozna zmienic pozycja wozka w czasie wiatru czy slonca.. mysle ze to dla nas matek wazne ~PRZEKLADANA RACZKA Nastepne na co zwracam uwage i to chyba NAJWAZNIEJSZE JEST to jakie tryby posiada wozek... Odpada wozek ktory przy kolach ma plastikowe tryby.. widomo ze nie minie dlugi czas jak zaraz popekaja i tym samym albo zostaniemy zawieszeni w urzytkowaniu wozka albo narazeni na dodatkowe koszty ~TRYBY PRZY KOLACH Ogolne wykonanie wozka. czy jest starannie wykonczony jakie ma zabezpieczenia na metalowych czesciach takich np jak boki czy nazwijmy to poprzeczna raczka przy wozku.. wiadomo ze dzieci sa rochwiwe..ja nie chcialabym aby moje dziecko uderzylo sie o taka metalowa czesc i nabilo sobie guza na pol glowy albo wybilo niechcacy zabki a o takim przypadku slyszalam ~RODZAJ WYKONANIA-WYKONCZENIA Musi posiadac przybornik .. czyli taka tacke na butelke z piciem, do tego pokrowiec na deszcz, zdejmowane niektore czesci \"tapicerki\" aby mozna bylo ja latwo wyprac ODPADAJA KOLA PLASTIKOWE!!!! to samo co i tryby..jakos wydaja mi sie niezbyt mocne BEZPIECZNY HAMULEC!!! Napewno nie jest to taki ktory przyciska soba kola.. znajoma sie smiala ze blokowala takim wozek a on i tak sobie jechal..czyli tez odpada!!! Czesc zwana gondola musi posiadac budke w sobie to dla malucha bardzo wazne.. aby przy wyjeciu z oslonianego miejsca jakim jest wozek swiatlo nie razilo ciecka w oczka Ja osobiscie nie wiem jeszcze jak z zawieszeniem do tego auta :D Czy to maja byc sprezyny teleskopy czy paski.. Opinie sa rozne.. Teleskopy niby czasto sie psuja... ale za to mowi sie ze paski sie rwia i skrzypia... Trzeba stwierdzic czy ow zawieszenie nie jest zbyt \"twarde\" bo to tez nie bedzie dobre dla dziecka..! I kolorystyka.. choc to moze najmniej wazne i kwestia gustu.. Ale musza to byc zywe kolory ktore sprawia jakas radosc dziecku..najlepiej jakby w srodku byl kolorowy wlasnie..nie mowie o pstrokatym ale jakby te 3 podstawowe kolorki zawieral w jakis misiach..to bylby to wielki plus :) I ostatnie...musi miec przystepna cene.. bo 2500 za wozek na pewno nie dam!!!! Trzeba pamietac tez i zastanowic sie czy wozek ma byc na rok,2 czy wiecej.... A mozesz mi powiedziec na jaki wozek sie zdecydowalas.. Jest moze taki na allegro?? Abym mogla go zobaczyc? I chetnie poczytam na co inne mamy zwracaja uwage :-) Pozdrawiam mamuski :D

Generalnie dla różnych ludzi różne rzeczy są ważne. Regulowana rączka - owszem, bo jeździłam na rolkach , a wtedy człowiek robi sie dużo wyższy. Ale np. z przekładanej rączki nigdy nie korzystałam. Dużo lepszym rozwiązaniem jest parasolka, którą można wyginać we wszystkie strony. Mój wózek nie miał tacki i jakoś nigdy nie odczuwałam potrzeby posiadania jej. Ale zwróć jeszcze uwage na budkę. W niektórych wózkach budka to jakby wycinek ćwiartki koła (nie wiem czy sie dobrze wyraziłam). Tymczasem budka powinna schodzic dużo niżej, żeby dobrze osłaniała dziecko. A swoja droga ciekawe czy jest wózek, który spełnia te wszystkie wymagania ;)

Bardzo długo zastanawiałam się nad wyborem wózka, przeglądnęłam ich chyba setki w necie, czego efektem była mysl, że ideału nie znajdę - a to już coś ;) Wreszcie się zdecydowałam i wczoraj przyszła paczka z pierwszą bryką dla mojego synka, to Implast Volant. I choć nie jest to spełnienie wszystkich moich oczekiwań, ale chyba jest on najbliższy temu mojemu ideałowi :) Wczoraj pojeździłam nim po domu i póki co nie jestem rozczarowana. A jak się będzie sprawował w użytkowaniu, to dopiero za jakis czas będę mogła stwierdzić.

aha, podobały mi się rady \"postaram się pomóc\", podobne kryteria brałam pod uwagę

Gość justalala
a co z cena?ile macie zamiar zainwestowac w wozek??

nie kupuje przez net, jakoś do tego nie jestem przekonana... Nie mam więc linka ze stronką. W sumie nie jestem jeszcze tak strasznie przekonana do jednego modelu... Ciągle się zastanawiam...Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)

zależy kiedy rodzisz, ale z doświadczenia swojego i znajomych wiem tyle, że na następną wiosne dziecka (tak jak teraz, koło kwietnia) jaki byś wózek nie miała to się go pozbędziesz i kupisz rozkładaną do spania, leciutką parasolkę....

Gość apsiczek
według mnie wygląda jak czołg, i waży jak czołg! 16kg!! plus cieżar dziecka. jedyny pozytyw to wesołe kolory i cena :) nie kupiłabym

Gość apsiczek
niestety nie wchodzI od razu konkretny wózek, misisz wpisać "travel Lux", bo o ten model mi chodzi. Kosztuje 390zł

Gość justalala
juz lookam

Gość justalala
mi sie bardziej podoba ten za 528 BEAUTY wydaje sie masywniejszy i w ogole-przy tym pierwszym kołka do prowadzenia zima wydaja mi sie masakra-ale dzieki za stronke i prosze o kolejne podpowiedzi ten beauty całkiem całkiem mi sie widzi

Gość justalala
podniose sobie

Gość Hmmmmmmmhmmmmmmm
Dziękuję za ten topik!Wczoraj byliśmy z mężem kupić wózek naszej niuni i dzięki Waszym radom, w sklepie nie zgłupiałam tylko dokładnie wiedziałam czego chcę!Wybraliśmy wózek Dukat za 700 zł. Jestem z niego bardzo zadowolona. Ma duże pompowane koła, przekładaną rączkę, regulowaną wysokość rączki, moskitierę, ochraniacz przeciwdeszczowy, nosidło, torbę, paski-dzięki czemu można kołysać maleństwo ,ładny kolor ;) brązowo-oliwkowy no i jest tani! Ma jedną wadę- waży 16kg ale mieszkam w domku jednorodzinnym i to nie problem, zresztą wózek nie wydaje się być ciężki. Dla zainteresowanych www.dymex.com.pl kliknijcie model-Dukat.

Gość kukułka leśna
up

Gość nas
nas interesuje tylko 3 w 1, głęboki + spacerówka + fotelik Najważniejsze są chyba dla mnie nst rzeczy: KOŁA - pompowane i na gumkach FOTELIK - z wkładką dla niemowląt, regulowane pasy, spełnione normy UE i świadetwo homologacji, ma być też przeciwdeszczowy i mieć okrycie na nóżki i możliwość zamontowania na wózku GONDOLA - w miarę obszerna, żeby dziecko w śpiworku się zmieściło, ma mieć budkę, i najlepiej regulację oparcia SPACERÓWKA- powinna mieć pasy bezpieczeństwa, kilkupunktowe, regulację podnóżka, najlepiej by był on wraz z barierką obszyty folią Fajnie by też było gdyby tył budki można było odpiąć a zostawić gorę przez co zrobi się mały "przewiew" (nie wiem jak to opisać:) , by wózek miał w wyposażeniu parasolkę, folię przeciwdeszczową, moskitierę, torbę, duży kosz na zakupy, no i żeby łatwo się "rozbierał" i można było prać to w pralce. Przydałaby się też przekładana rączka i jakaś konkretna gwarancja. No i dobra cena mile widziana. To tyle z tego co wydaje mi się ważne, choć ekspertem nie jestem, to doświadczenia zdobyte podczas spacerów z moją chrześnicą - co ja bym chciała a co u niej w wózku jest lub brakuje. Teraz jesteśmy na etapie kupowania wózka dla naszego maluszka, który już w drodze i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami : http://www.allegro.pl/item868674724_viki_exclusive_fotelik_gratis_30_kolorow.html lub http://www.wozkidzieciece.pl/index.php?d1=9&d2=1148&d3=-1&d4=0&id=107&p=0&x=0&p1=0&p2=0&session=lrmwPQnq&k=0&dd=2&pp=1 Ma ktoś takie modele? Bo nigdzie nie mogę znaleźć opinii o tym pierwszym wózku. Jedyna wada jak dla mnie to 16 kg wagi, ale nigdzie go wnosić nie muszę, autobusami nie jeździmy więc chyba nie będzie źle. Jeśli ktoś może coś doradzić to bardzo proszę

Porady co do parametrów już dostałaś, więc ja Ci mogę jeszcze doradzić GDZIE kupować;) A więc jeśli masz możliwość zakupów w Krakowie to w Entliczku mają promocje na wszystkie wózki 20% do końca roku (czyli na prawdę sporo można zaoszczędzić).

Gość świeża mama
Mój synek ma już 8 m-cy i doskonale już wiemy czego brakuje naszemu wózkowi! Posiadam wózek Espiro Atlantic 3 w 1. Myślałam, że jest idealny jednak brakuje mi w nim przełożenia rączki na drugą stronę lub ewentualnie parasolki w zestawie lub chociaż możliwości dokupienia jej dodatkowo tej firmy. (koszt parasolki uniwersalnej w sklepach pasującej wizualnie i kolorystycznie to ok 90-130 zł!!!) No i niesamowicie niepraktycznie składa się spacerówka! Trzeba ją całą zdemontować, zdjąć przednie koła i złożyć szkielet, wtedy zmieści się do auta:)

Gość gość
Ja mogę polecić Mondo z Expandera, niedrogi ale za to solidny wózek 2w1, na aluminiowym stelażu, na pompowanych kołach.