Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje jelitaaaaa

zespol jelita wrazliwego a ciaza...

Polecane posty

Gość moje jelitaaaaa

ktos mial te 2 przypadki na raz??;)

Gość Kasik31
Dobre pytanie czekam z tobą na odpowiedź

Gość mojeee jelita
Kasik,ja mam dopiero poczatek tej okropnej choroby.Ty wiesz jakie to moze byc dokuczliwe....Ja mam to przez stres,sama juz wiem skad sie to u mnie przyplatalo..... Dlugo to juz masz?? Ja dopiero planuje ciaze,boje sie co bedzie...

Gość Kasik31
Mam nadzieję że nie mam .Jakie masz objawy.Coś mi nie daje spokoju i dlatego się odezwałam to nieco wstydliwe.Proszę przedstaw mi swoje objawy

Gość patuniol
a jakie sa objawy? czy to jest tzw colitis uclerosa czy jakos tak?czy cos innego?

Gość wielokropki
przykro mi to stwierdzic, ale jezeli ktos ma zespol jelita nadwrazliwego, to w ciazy objawy tylko lubia sie nasilac szczegolnie w pierwszym jej okresie a pozniej... to juz chyba, jak kto ma szczescie - ja nie moge zbytnio narzekac - wzdecia mam o wiele rzadziej, problemy z wyproznianiem rowniez, choc wystarczy, ze zmienie wode, z ktorej przygotowuje np. herbate i zaczyna sie kanal - nie moge sie wyproznic nawet przez 3 lub 4 dni, a brzuch mam jak balon co nam zostalo? wyeliminowac produkty, ktore nam akurat przysparzaja wiecej problemow, jadac jeszcze czesciej jeszcze mniejsze porcje, wiecej spacerowac nie wiem, czy zauwazylyscie, ale na uwolnienie gazow czesto pomaga pozycja z nogami w gorze

moja siostra ma (nie wiem jak to dokladnie brzmi) wrzodziejace zapalenie jelita grubego..to powazna choroba..siostra urodzila tydzien temu zdrowego chlopca..ciaza przebiegala bardzo ciezko, porod tez trudny i pewnie skonczylo by sie cc gdyby nie to, ze siostra za wszelka cene nie chciala..nikt nie wierzyl ze jej sie uda, ale po zzo jakos poszlo... wiec jezeli przy takim powaznym schorzeniu mozna przetrwac ciaze i porod naturalny to chyba i przy ZJW...Tak sobie mysle... :-)

Gość wielokropki
zapomnialam dodac - jablka jablka, ktore normalnie byly bardzo pomocne przy problemach z wyproznieniem, teraz okazuja sie bardziej problematyczne powoduja refluks albo chociazby bardzo niemile odbijanie jezeli juz je jem, to staram sie do popoludnia, wieczorem juz nie, bo nie jestem w stanie sie polozyc - w pozycji lezacej nasila mi sie refluks po tych owocach

Gość sorrry co to jest refluks
???:)

Gość wielokropki
refluks to powracajaca tresc zoladkowa

Moje jelito jest od jakiegoś roku całkiem w porządku...Wyeliminowałam kawę i herbatę - bo sztucznie pobudzają ruchy robaczkowe - chociaż mam wersję zaparciową - z silnymi atakami później. Jem zawsze wieczorem pomarańczę, jabłko albo kilka suszonych śliwek, zawsze rano miseczka owsianki. Generalnie dieta bardzo mi pomogła. Ale w ciąży nie byłam, i też jestem ciekawa...

Gość cztery pory roku
Mam pytanie,mam takie objawy,ale nie wiem co to jest: -wzdecia,gazy i PUKANIE jakby w zoladku,przewaznie w stresie:( -czasem rano biegunka (tez z nerwow) -bulgotanie,przelewanie Na grzyby robilam badania i OK .... Czy to ta choroba?

Gość wielokropki
zespol jelita nadwrazliwego to: - zaparcia (czesto kilkudniowe problemy z wyproznieniem) - biegunki poranne - sluz w kale - zgaga - nadkwsnosc - refluks zoladkowy - wzdecia - bole brzucha (przy wzdeciach, zaparciach, biegunkach) - szczegolnie z lewej strony brzucha objawy spowodowane wrazliwoscia na konkretne pokarmy (u roznych osob moga to byc rozne pokarmy), stresem objawy nie musza wystepowac wszystkie (z reguly wystepuje kilka z podanych powyzej)

padlinko! podobnie jak twoja siostra choruję na cu:o ciążę także miałam średnią:o później miałam cc i zaraz po nim kolejne zaostrzenie... teraz podejrzenie cu ma ma moja 8-miesięczna córeczka:(:(:( jak się czuje twoja siostra? miała zaostrzenie, czy wszystko ok? zarówno jej jak i maleństwu🌻, życzę dużo zdrowia:) pozdrawiam julia

Gość cztery pory roku
mam to wszystko oprocz zgagi,nadkawsnosci,sluz w kale raczej nie widzialam,choc moge sie mylic...Refluksa tez nie mam... Czasem cos kuje po lewej stronie fakt....:( Moje dolegliwosci zaczynaja sie w takich sytuacjach jak poczekalnia u dentysty (stres),lekcje w szkole(stres).... ciezko mi powiedziec...

Gość wielokropki
co mozna zrobic: - wyeliminowac potrawy, ktore nam funduja takie atrakcje (badz zmniejszyc ich ilosc) - wyeliminowac badz zmniejszyc ilosc (to wszystko zalezy od tego, jak sie kto czuje) herbaty, kawy, napojow slodzonych, pasteryzowanych, cukru, slodyczy (szczegolnie czekolady) - niektore osoby maja sensacje po mleku i jego przetworach - zamienic na soje i jej przetwory - jezeli mozna, to spozywac jogurt, ktorego bakterie naturlanie reguluja procesy trawienia przy zaparciach zwiekszac ilosc blonnika w jedzeniu przy biegunkach - dokladnie na odwrot jablka i suszone sliwki to owoce, ktore bardzo pomagaja przy zaparciach, ale nie zawsze da sie to jesc (jak przy moim wspomnianym refluksie jablkowym) przy jablkach mozna sprobowac naturalnego soku jablkowego (mozna kupic marwitu 2dniowy lub podlaczyc sokowirowke) - nie daje tak dobrych rezultatow, jak swieze jablko, ale rowniez nie powoduje az takich ewentualnych wzdec czy refluksu

Gość wielokropki
no i oczywiscie: - nie pozostawac dlugo w jednej pozycji, szczegolnie w pozycji siedzacej - czesto spacerowac - wykonywac cwiczenia (tu bede marnym zrodlem wiedzy, bo nigdy mi na to cierpliwosci nie starcza, wiem tylko, ze nie wszystkie cwiczenia wykonywac nalezy... ale o tym proponuje poczytac juz samodzielnie) - stosowac techniki relaksacyjne - starac sie ograniczac stres

Tak tak, podkreślam, że dieta bardzo pomaga. Trzeba wpaść na to co może powodować nasilanie się objawów i najlepiej wogóle wyeliminować, przynajmniej na jakiś czas. Na mnie fatalnie działa alkohol, papierosy, kawa i herbata oraz słodycze. Wszytskie oprócz ostatniego wyeliminowałam wogóle, czasem pijam tylko zieloną herbatę, ale też raczej słabą. Miewałam bardzo silne ataki - przy postaci zaparciowej w rezultacie bardzo silną biegunkę z omdleniami, zimnymi potami...naprawdę masakra. Ale już od roku przynajmniej mam spokój :) Jeszcze raz polecam dietę dużo ćwiczeń fizycznych, bo rozładowują stres i napięcia nagromadzone w ciele, naturalnie usprawniają pracę jelit. Pozdrawiam wszytskie dziewczyny drażliwe :)

Gość wielokropki
jezeli chodzi o ciaze to, tak jak napisalam wczesniej - poniewaz jest to okres (szczegolnie poczatek), w ktorym zmienia sie gospodarka organizmu i naturalnie wystepuja zaparcia i wzdecia, to po prostu u osob dotknietych zespolem wszystkie te objawy moga sie nasilic :-( cos od siebie - przed ciaza taki problem - srodek spotkania towarzyskiego (a juz szczegolnie siedzacego), poskubane kilka paluszkow, czipsow, czy pol piwa - samopoczucie do bani, bo czujesz, ze rozwala ci brzuch od srodka, a na zewnatrz wygladasz, jakbys byla w 5 miesiacu ciazy no to pomijajac odczucia, bo przeciez wcale nie jest lzej w ciazy, to jedyny plus jest taki, ze wizualnie nikt nie zwraca na to uwagi - brzuch ci moze wywalic do przodu na pol kilometra ;-) ale przeciez jestes w ciazy marne to pocieszenie, ale jakies zawsze ;-)

julia, lekarz kiedys dawal siostrze bardzo niewielkie szanse na zajscie w ciaze juz nie mowiac o urodzeniu zdrowego dziecka, a tymczasem zaszla zaraz po slubie w ierwszym cyklu! W ciazy siostra miala wprawdzie nasilenie objawow, musiala brac leki, przy ktorych byl jescze stres ze zaszkodza dziecku, silne bole, krwawila z hm.., oprocz tego do 6-go m-ca chyba wymioty (prawdopodobnie w zwiazku z lekami) co doprowadzilo do silnego odwodnienia w rezultacie szpital...pod koniec ciazy silna anemia..ale cale szczescie juz po wszystkim..Dzidzius wielgasny i wyglada na to, ze wszystko w porzadku. Ale uriodzila dopiero tydzien temu..wiec jescze nie do konca wiadomo jak bedzie dalej... Mam nadzieje ze u Ciebie wszystko sie poprawi, z serca zycze Ci tego i grunt, zeby podejrzenia odnosnie Twojej coreczki okazaly sie bezpodstawne... 🌻 Acha, a "cu" to potocznie tak sie mowi na te chorobe? bo ja sie nie znam za bardzo?

Gość wielokropki
nieleczone moze niestety prowadzic do owrzodzenia :-( a na codzien do... hemoroidow :-( czyli zylakow odbytu, a to w efekcie zaparc i zwiekszonego parcia

padlinko:) dzięki za odpowiedź:) cu- to skrót, od colitis ulecrosa, łacińskiej nazwa wrzodziejącego zapalenie jelita grubego. na szczęście moja ciąża nie była tak drastyczna, ale na początku byłam na staerydach, bo inaczej nie dało rady:o mi też lekarze mówili o niemożności zajścia w ciążę, nie mówiąc już o donoszeniu jej:P i na przekór wszystkiemu i wszystkim- udało nam się:D mała jest już opod opieką świetnego lekarza i liczymy, że uda się ją jakoś wyprowadzić na prostą:) jeszcze raz-twojej siostrze i bączkowi- dużo zdrowia, bo jest mu potrzebna silna i zdrowa mamuśka:D j.

julia, dzieki, Twoja wypowiedz az tchnie optymizmem..mysle ze bardzo potrzebnym kazdej matce, nie tylko chorej :-) Mocne dla waszej rodziny usciski i DUZZZZZZO ZDROOOOWIAAAA

Gość gość
Ja mam i przeżywam koszmar. Przez dwa lata byłam na duspatalinie, teraz musiałam odstawić i już drugi miesiąc jest miazga. W ciąży może pomóc tylko i wyłącznie wyeliminowanie stresu i odpowiednio dobrana dieta. odpowiednio tzn. indywidualnie - przede wszystkim w zależności od tego czy to zespół z postacią biegunkową, zaparciową czy łączoną. Ja mam biegunkową, nie mogę jeść jogurtów, śmietany, nie mogę pić mleka, kawy, soków, nie mogę jeść kasz drobnych, roślin strączkowych, kapusty, ogórków kwaszonych :( tłustych dań, ostrych przypraw. Mogę mięso, ziemniaki, kaszy grube, owoce i warzywa na parze (bez jabłek), ryż, ser biały, koperek i natka pietruszki są bardzo dobre w ciąży, bo mają dużo żelaza. Spacery, nie denerwować się - to przede wszystkim. Mam nadzieję, że trochę komuś pomogłam :)

Gość gość
wielokropki 2006.04.27 zespol jelita nadwrazliwego to: - zaparcia (czesto kilkudniowe problemy z wyproznieniem) - biegunki poranne jak można mieć zaparcia kilkudniowe mając poranne biegunki,

Gość gość
Ja mam choć w ciąży nie jestem. Mi przynosi ulgę częściowe odstawienie pszenicy a oto powód: https://www.youtube.com/watch?v=x-ulMghDfFk&feature=share Przyznam się, że kiedy zasmakowałam jedzenia bez pszenicy to spodobało mi się. Po raz pierwszy jadłam a nie żarłam. Schudłam i czułam się lepiej. Myślę też że ciąża działa na kobietę trochę jak steryd bo w ciąży na ogół się kwitnie, czego wszystkim Wam życzę!

Gość gość
Wielokropki. , mylisz pojęcia i za wszelką cenę próbujesz wcisnąć błędna wypowiedź. Refluks jest to choroba przewlekła. ZGAGA, którą masz na myśli jest jej objawem .

Gość gość
Nie. Nie wiem czy kiedykolwiek bym była w stanie się tak poświęcić . Przy moim IBS i jeszcze jakby tego było mało blokadach psychicznych hipotetycznie ciaza to szybka droga do choroby psychicznej . Czasem żeby żyć spokojnie trzeba z czegoś zrezygnować...

Gość Kikkikkik
Moj zespol jelita drazliwego jest raczej opanowany. Objawow mniej tylko czasem (raz na kwartal ?) Mialam bol jelita i naprezenie jelita po prawej gdzie niby jest wyrostek taki waleczek jelita byl wyczuwalny- twardy. Zwykle kupka i nospa pomagaly. Zwykle te bole pojawialy sie wieczorem. Teraz jestem w 6 msc ciaży. Od tygodnia ten bol spotkal mnie 2x. Nospa nie pomaga. Moze dzidzius mi tam co jakis czas uciska i stad to. Wtedy ledwo chodze i staram sie isc szybciej do lozka. Od 6 msc staram sie unikac wzdymajacych pokarmow. Tak jablka sa najbardziej zdradliwe! Zastanawiam sie tylko czy przy parciu przy porodzie naturalnym nie bedzie mnie bolec to jelito... oby nie ...

Gość gość
Boże ja mam niby zespół jelita grubego od jakiś 6 lat nikt mnie nie nadal tylko zostało stwierdzone po moich objawach ale ciągle biegunki brak zaprac i co najśmieszniejsze luźny stolecmam 4-6razy dziennie i to nie mało tylko konkret i mam problemy z nadwagą to dziwne bo przemiana dobra a boczki Są w ciazy jeszcze większe nasilenie objawów do wc latem non stop jak nie siku to kupa i bulgotanie i bole brzucha i co najgorsze wypadły mi paskudne hemoroidy krwawia i bol a i straszliwie boję się co będzie przy porodzie zasram pół fotela haha jak nie zdążę zrobić lewatywy hahaha