Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość używać TONIKU czy nie używać

Kto uważa, że TONIK szkodzi cerze?

Polecane posty

moja Babcia dożyła 86 lat z piękną cerą bez zmarszczek Przekazała mi jedną mądrość - żadnej "wody" na twarz!!!!!!!!!

Gość joella82
No nie wiem dziewczyny jak to jest z tym tonikiem... wiekszosc życia w ogóle go nie używałam i mialam gładką buzię. Potem zaczęlam uzywac pod namową czasopism dla pań i cere mi sie pogorszyla. Stosowalam toniki okolo 2 lat, różne, zawsze bezalkoholowe i łagodne i NIGDY nie przyniosły mi nic dobrego.Dlatego teraz odstawilam, mam kilkadziesiąt zł więcej w portfelu m-cznie i cera coraz ładniejsza. Naprawde nie wiem czemu tak mi sie dzieje. Moja buzia jest najgladsza jak używam tylko fizjologicznego żelu do mycia twarzy i dobrego kremu nawilzajacego.Chyba że mam makijaż (rzadko) wtedy do jego zmycia przed żelem używam fizjologicznego mleczka. Natomiast żadych tonikow!

Gość czy to możliwe
Czy to możlwe by Tonik na nic nie dzialal? Nie używam toniku od kilku m-cy i nie zauważylam żadnej zmiany... Tylko kasy więcej:)Używam tylko mleczka i żelu.

Ja kiedys używałąm toniku jak miałam naście lat i szczerze mówiąc miałam gorszą cerę.... Dodatkowa chemia na twarz, zamiast toniku lepiej przemyć twarz naparem z rumianku/szałwi, efekt antyseptyczny i przynajmniej naturalnie! ;)

Gość joelll82
taka zwykla torebka rumianku zalana wrzątkiem? Pomaga?

Gość sibi
popieram wypowiedz Elle ,ja już dawno nie używam toników,zbyt dużo chemi,sama staram się robić toniki ziołowe,ma cera na tym tylko zyskuje.albo przemywam twarz naparem z nagietka lub rumianku lub babki lancetowej.i używam olejków eterycznych i tego herbacianego:)

Gość sibi
najlepiej kupić rumianek w zielsku taki do parzenia ,i nim przemywać twarz

Gość joelll82
dzieki dziewczyny za rade, sprobuje bo mam dosc tych tonikow ze sklepu. Sa drogie bo w sumie jak przmywam 2 razy dziennie to bardzo szybko sie konczą

Ja akurat zaparzam torebkę rumianku/szałwii Herbapolu lub taki sypany, i potem biorę wacik i polewam go ciepłym rumiankiem i przeceiram wilokrotnie, nie zmywam tylko lekko osuszam papierowym ręczniczkiem jeśli mam nadmiar na twarzy i potem wklepuje krem.

Gość sibi
rumianek rozjasnia i łagodzi,szałwia oczyszcza ,zamyka pory (ale sciaga),lawenda goi.zreszta jest dużo ziółek i można je odpowiednio dobrac do typu cery.mają działanie przeciwzapalne,bakteriostatyczne,odkarzające,poprawiające koloryt.

Gość ppppppppppppp
O kurde, pierwsze słyszę że tonik moze szkodzic, az odstawie na jakis czas zeby to sprawdzic :) Dotychczas nie wyobrazalam sobie pielegnacji twarzy bez toniku, nie uzywam wody do twarzy, zawsze po mleczku przemywalam skore tonikiem. Hm... no zobaczymy czy cos sie zmieni

Gość sibi
Spróbowac nie zaszkodzi :) pozdrawiam!!

Gość sibi
ja używam wody,ale tylko przegotowanej bo mieszkam w bloku,a blokowa woda przynajmniej moja jest dość chlorowana i wysusza

Gość joellla82
Na pewno sprobuje, dużo czytalam dobrego o nagietku. Jutro ide do zklepu zielarskiego- na szczescie mam pod domem:) I jakie to tanie:)

rewelacja. przede wszytkim tonik nie jest do demakijazu. przede wszystkim tonik np taki najzwyklejszy z Erisa ( w zielonym opakowaniu (nie wiem czy jeszcze jest w sprzedaży) jest o wiele lepszy niż mleczka czy specjalne płyny do demakijażu ponieważ zawiera mniej chemii, a sprawdza się jak najbardziej

Gość Anciven
Witam :) Widze, ze opisujecie temat toniku, na ten temat wiem kilka rzeczy :D Słuchajcie u mnie wszystkie dziewczyny uzywaly toniku wiec, ja tez zaczęłam(mimo , iz nie mialam wagrów) i odrazu mi to zaszkodzilo , na czole pojawily się maleńkie kroski , wiec pewnego razu pomyslalam, ze mam trądzik ... O nie ! . to nie bylo to . Denerwujące krostki pojawily się po czym je rozdrapałam i mialam takie krwawiące dziurki ... ( nie probujcie) po czym zaczely mi odlatywac strupy (jakies 2 tyg czekania.) nie chcialam sie pokazywac , wychodzic z domu... az zauwazylam , iz po uzyciu toniku robią sie nie rownosci oraz drazniace krostki ...

Gość upssss
używam apteczny płyn micelarny Plante system tonikom - nie!

Gość mrowa 09435
łomatko i córko... o czym jest ten wątek? Bo tonik nie znaczy nic, ważny jest skład - jak jest w nim badziewie (w a wiekszości jest) to nic dziwnego, że szkodzi. Jak są proste, dobre dla skóry składniki to będzie waznym elementem pielęgnacji.

Gość nigdy nie używałam toniku
twarz oczyszczam zelem, a na to krem nawilżający wyglądam 5 lat młodziej

Gość dfsfsrfjgddghfhfhjhgjggkgk
wszytkie toniki na bazie alkoholu sa do bani- tyle w tamacie

Gość smrodek
jesli zawiera alkohol (a wiekszosc zawiera) to szkodzi :)

Gość PHILIPS_2012
A co powiecie na mleczko z tonikiem czyli 2 w 1? Taki preperat takze szkodzi skorze? Moim zdaniem nalezy odpowiednio dobierac kosmetyki nie tylko pod wzgledem posiadanej skory,ale tez odpowiednio do swojego wieku. Wiadomo,ze kosmetyk przeznaczony do cery 20-30letniej nie pomoze cerze 50-55letniej.A chemia jest tez w kremach i innych kosmetykach aby przedluzyc ich zdatnosc do uzycia!

Gość mrowa 09435
Kosmetyków nie dobiera się do wieku a do potrzeb skóry, a podstawowe składniki zapobiegające starzeniu, nawilżające i natłuszczające są te same dla każdego, 20 o suchej skórze może potrzebować "konkretniejszego" kremu niż jej mama o cerze normalnej ;) A co do "mleczka z tonikiem" to skład! skład! Nie ma znaczenia nazwa, nie ma znaczenia reklamowy bełkot producenta, ważny jest skład.

Gość PHILIPS_2012
Moze masz jakas wyprobowana firme kosmetyczna.Podaj nazwe chetnie skorzystam! Do tej pory uzywalam kosmetykow f-rmy Lirene na zmiane z f-ma Soraya i uwazam za najlepsze na polskim rynku!