Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

k-ika

SZPINAK-proszę o przepisy

Polecane posty

Uwielbiam, jadłam dzisiaj, bo przez zime wyrósł mi w piwnicy w doniczce. Świeżo zerwany jest najlepszy. Rozgotowuje go na odrobinie mleka, dodaję dużo soli i startego czosnku, dzisiaj naładowałam nim paszteciki z ciasta francuskiego, ale zwykle wbijam 2-3 jaja i zajadam taki z bułeczką, pycha. Robie tez zapiekankę z ciasta jak na pizzę, podobnie ugotowany szpinak wykłada sie na podpieczone ciasto, mozna cos jeszcze dodać, koniecznie ser i chwilę jeszcze zapiekać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość twyla
Lubię szpinak, jak mam na niego ochotę odwiedzam restaurację. W Gdyni np. Siestę, jem tam pyszną rybkę- pangę pokrytą szpinakiem i mozatellą. Mniam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryba ze szpinakiem rzeczywiscie smaczna , w piątek jadłam dorsza w tym właśnie zestawie.Jedna rada rybka musi być zupełnie pozbawiona osci. Uwielbiam szpinak szczegolnie z jajkiem. Sam nie powinien być spozywany , zawiera bowiem dużo zelaza. Przyrządzam go z czosnkiem , albo z masłem i smietaną . O dziwo moja 12 letnia corka wprost za nim przepada co mnie dziwi bowiem dzieci maja do niego raczej wstręt:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mloda 37
szpinak ugotowany wkladamy do naycznia zaroodpornego,na to kladziemy piers z kurczaka( wczesniej rozbita i usmazona), na piers duzo czosnku,na wierzch plasterki mozzarelli; calosc do piekarnika 200%,na ok 40 min,az ser sie rozpusci; PYCHA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szpinak mroŻony naleŻy rozmrozic i wkładam na sito żeby odciekła woda. Do garnaka wkładam 1/4 k. masła , wrzucam 1 nieduzą cebulkę drobno pokrojoną, 1 nieduża cebulkę czerwona drobno pokrojona i 1 ząbek czosnku drobno pokrojony, jak się to zeszkli wrzucam szpinak , solę, pieprzę i dodoaję do smaku trochę utartej gałki muszkatołowej, przemieszam zawartość kilka razy i gotowe. Podaje z ziemniakami i jakiem sadzonym Smacznego ! Nie raz szpinak tak przygotowany podaję w ten sposób, że : - biorę pierś z kurczaka, robię tzw. kieszeń solę pieprzę z wierzchu i w kieszeni, wkladam plaster sera żółtego i szpinak (przygotowany j.w.), kieszeń zamykam wykałaczkami i następnie panieruję w mące, jajku , błlce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz, piekę z jednej i drugiej strony tak jak kotlety. Potem wyciagam wykalaczki, kroję piersi z ukosa na plastry i podaję z ziemniakami i surówką, SMACZNEGO ! To pyszne danie i proste w przyrządzaniu !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podbijam, bo tez uwielbiam szpinak :) Slyszalam gdzies opinie, dlaczego dzieci nie lubia szpinaku: nie wyglada zbyt apetycznie i to odrzuca dzieci. W dziecinstwie moja Babcia przyrzadzala szpinak tak, ze... palce lizac :) I tak mi zostalo - do dzis go uwielbiam :) Ktos ma jeszcze jakies pomysly - dawajcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPINAKIEM - 2 p. szpinaku mrozonego - 2-3 jajka ugotowane na twardo i pokr. w kostkę - sos biały: 1/4 k. masła + mąka + mleko - żółty ser (starty) - troche cukru, sól, pieprz, galka muszkatołowa, tymianek - ugotowany makaron (łazanki, albo rurki, albo kolanka ...) Do bialego sosu wrzucamy mrozony szpinak i podgrzewamy, jak się rozmrozi doprawiamy do smaku, razem mieszamy i gotujemy na malym gazie ok. 2-3 min. (konsystencja gestej smietany) Naczynie zaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę makaronu, na makaron szpinak posypujemy cukrem (trochę ok. 1/3 łyzeczki) i jajkami, następnie kładziemy znowu warstwę makaronu, potem szpinaku, jajka, ser starty i naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 min. Danie szybkie w przygotowaniu i smaczne :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gelo
tak sobie to czytam i muszę wam powiedzieć, że szpinak wcale nie jest za bardzo zdrowy, tzn nie zawiera tak dużo żelaza, jak niegdyś sądzono, oraz zawiera kwas szczawiowy który w połączeniu z wapniem z organizmu aje niebezpieczny dla organizmu, niezrzpuszczalny szczawian wapnia..... dla tego ostrożnie ze szpinakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystko trzeba jeść z umiarem :)) jedni jedzą chipsy i zapijają kolorowymi plynami :( bleee . O tym , iż zawiera dużo zelaza nie trudno się nie przekonać .Po zjedzeniu zęby zgrzytają mi tak dziwnie ... dlatego szpinak powinien być jedzony z jajkiem np sadzonym :))a wiosną duszony w duecie z mlodą pokrzywą :)) zapewniam :)) iz smakuje doskonale.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja lubie najbardziej naleśniki ze szpinakiem, placki, makaron ze szpinakiemi łososiem lub kurczakiem w sosie smietanowo-serowym mniaaaam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lasagne ze szpinakiem Składniki: 1 kg mrożonego szpinaku 400 g chudego tawrogu ok. 12 płatów lasagne 250 g śmietany 100 g tartego żółtego sera 3 jaja 2 ząbki czosnku 6 pieczarek świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła Sposób przyrządzania: Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z twarogu, jaj, śmietany, przecisnitęgo prze prskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera. Pieczarki pokroić w cienutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstepnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła. Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Polcam z majonezem :):):) mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak widze, wszyscy raczej rozgotowuja szpinak, a ja wole taki normalny w calych listkach, tylko troche zagrzany/podgotowany. to cos, po czym zgrzytaja zeby to z tego co pamietam nie koniecznie zelazo, ale kwas jakis tam, ma go tez szczaw, zaiste szkodliwy na zeby. szczegolnie jak jem surowe listki mlodego szpinaku w formie salaty (mniam, z jajkiem, avocado i skwarkami + sos), to mam to wstretne uczucie na zebach. dopiero od niedawna zaczelam lubic szpinak, jak dowiedzialam sie, ze wcale nie musi wystepowac w formie zgnilej papki o ohydnym smaku, tylko jako normalne warzywo w formie takiej, jak rosnie. ale wierze, ze i papka moze miec swoich zwolennikow, to juz rzecz gustu. moj facio np. calkiem chwali sobie papke, szczegolnie jak wystepuje ona w uwielbianej przez niego kuchni indyjskiej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubuie szpinak
moje ulubione potrawy ze szpinakiem: sos beszmaelowy z czosnekiem, wrzucam do niego mrozony szpinak mieszam i podgrzewam: pycha tarta szpinakowa z kozim serem: szpinak ugotowany lub sparzaone wrzatkiem mieszam w rondelku ze smietana i podgrzewam, wykladam an sutropwy spod od tarty, sole, na wierzch ukladam kawalki koziego sera i fu do piekarnika na pol godzinki! i jeszcze losos w panierce faszrownay szpinakiem- rewelacja po daniu ze szpinakiem nalezy pamiatc o uzupelnieniu wapnia: zoltym lub plesniowym serem albo deserem jogurtowym, ew budyniem! smacznego szpinaku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×