Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nomina

Pęcherz - kilka uwag

Polecane posty

Gość nomina

Drogie forumowiczki! Kwestia problemów z pęcherzem moczowym pojawia się w wielu wątkach, a ponieważ nie chcę mnożyć postów w każdym z nich, pozwalam sobie założyć nowy temat, w którym chciałabym podzielić się z Wami kilkoma uwagami. 1. Często (nie tylko na tym forum) pojawiają się prośby o pomoc od osób, które borykają się z problemem bólu pęcherza (i ogólnie podbrzusza), częstmoczu przy jednoczesnym braku infekcji bakteryjnych dróg moczowych (prawidłowe wyniki). Pamiętajcie, drogie forumowiczki, żeby uważać w takich sytuacjach z wszelkiego typu środkami moczopędnymi, oczyszczającymi drogi moczowe itp.!!! Nie życzę Wam tego, ale może się okazać, że macie pęcherz nadreaktywny albo - co gorsza z punktu widzenia polskiego pacjenta - śródmiąższowe zapalenie pęcherza (IC) i takie terapie tylko pogorszą sprawę! 2. Ból w podbrzuszu i częstomocz z towarzyszeniem kłopotów ze strony jelit może być objawem zespołu jelita nadwrażliwego, ale i w drugą stronę - pęcherzowi nadreaktywnemu potrafią towarzyszyć dolegliwości ze strony jelita grubego. Diagnozę musi postawić lekarz, więc nie eksperymentujcie na własną rękę. 3. Jeżeli macie od dłuższego czasu problemy z bolesnym pęcherzem, nadmiernym oddawaniem moczu, żadnych wskazań na zakażenia bakteryjne, jeżeli kolejne badania nic nie wykazują, a Wy czujecie się coraz gorzej, zwłaszcza po lekach moczopędnych i przeciwbakteryjnych (silny ból, parcia, życie zorganizowane wokół toalety, nietrzymanie moczu, problemy seksualne), warto pomyśleć o pęcherzu nadreaktywnym i/lub śródmiąższowym zapaleniu pęcherza. Nie dajcie sobie wmówić, że to psychosomatyczne! Jeśli macie to szczęście, że lekarz próbuje leczyć Was oksybutyniną (Ditropan, Driptane), tolterodyną (Detrusitol), solifenacyną (Vesicare), a i tak jest źle - śródmiąższowe zapalenie pęcherza wysuwa się na pierwszy plan. Niestety, w Polsce udaje się, że ta choroba nie istnieje, więc w skrajnych przypadkach pacjent staje się inwalidą, co potwierdza pisząca te słowa. Nie chcę rozpisywać się w nieskończoność, więc jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w takim zakresie, a nie bardzo orientuje się, jak ją otrzymać - zapraszam na www.pecherz.pl, może zawarte tu informacje, dokumenty itp. pozwolą pomóc Wam wcześniej. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia :)

Gość karolcia.kot
W moim przypadku to pęcgerz nadreaktywny i stosuje vesicare. Efekty są dużo lepsze niz w przypadku innych leków. Bardzo rzadko chodzę do ubikacji, nie mam problemów z nie trzymaniem moczu.

Gość renia.mala
W innym wątku już pisałam, że problemy z pęcherzem to moja codzienność. Teraz robie badania i mam nadzieję, że w końcu dostane jakis lek który pomoże.

Gość sandina
Karolcia napisz coś o tym vesicare. Ne znam tego leku. Nigdy tez mój lekarz o nim nie wspominał. Jak dlugo stosujesz i jakie masz z tego kożyści?

Gość karolcia.kot
Vesicare jest lekiem głównie na pęcherz nadreaktywny. Ta choroba to najczęściej ciągłe parcie na pęcherz, częste bieganie do wc i czasem nie trzymanie moczu. I dokładnie na te objawy pomaga. Bierzesz jedną tabletkę dziennie i życie wraca do normy.

Gość zablokowali cie czy co
?

Gość renia.mala
Dziewczyny. Jak szybko działa i jak długo utrzymuja się efekty na vesicare?

Gość EwaIC
Właśnie założyłam grupę na facebooku dla osób chorych na śródmiąższowe zapalenie pęcherza/ zespół bólowy pęcherza, jak ich bliskich. Choruję na tę chorobę od 17-stu lat. Zapraszam do dołączania! Nazwa grupy to- Śródmiąższowe zapalenie pęcherza/ Zespół bólowy pęcherza (IC) Polska. Można się ze mną kontaktować również przez maila- ewaladazablocka96@gmail.com