Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość przyszla szczesliwa mama
dziendobry chcialam sie dowiedziec ile dostajecie na child benefit? child tax credit? housing benefit? dziekuje z gory

mam pytanko tak dla orientacji,jesli wtej chwili nie mam CHB na siebie,tylko na meza,ja nie pracuje,tylko wychowuje dzieci.Jesli zajde teraz w ciaze to 500f jednorazowo mi sie nalezy i jakies inne dodatki?

Gość ino bino bec
jak zajdziesz to chyba nie, ale jak urodzisz to tak

Dzięki Ivonka79,będę czekała.Zastanawiam się jeszcze czy takie same warunki obowiązują dla zatrudnionych na full i partaime.Ja mam kontrakt na stałę,ale partime. Pozdrawiam

Gość ivonka79
hej Jokov! to sa informacje dla kobiet w ciazy z Department for Work and Pensions Otoz nie ma rzadnej wzmianki ze podane zasady dotycza tylko kobiet zatrudnionych na full time wiec przypuszczalnie te reguly postepowania obowiazuja dla wszystkich kobiet nie zaleznie od rodzaju umowy.O platne maciezynskie mozesz ubiegac sie od wszystkich pracodawcow u ktorych pracujesz,jesli np masz dwie prace pod warunkiem ze oznaczone sa kontraktem i i przepracowalas bez przerw przez 26 tygodni wliczajac w to czas w ktorym musisz powiadomic pracodawce kiedy chcesz odejsc na platyny maciezynski. Swojemu pracodawcy musisz podac date kiedy chcesz rozpoczac platny maciezynski i musisz to zrobic 15 tyg przed terminem porodu.Te 15 tyg rowniez wlicza sie to tych 26(pogmatwane).Poza tym aby kwalifikowac sie do platnego przez pracodewce maciezynskiego musisz zarabiac tygodniowo minimum 84 funty(przed odciagnieciem podatku) w innym wypadku musisz zglosic sie do Job Center po druk MA Maternity Allowance. No i teraz odpowiedz na Twoje pytanie. Jesli spelniasz wszystkie te warunki,nie zaleznie od tego jaka informacje podalas swojemu pracodawcy tzn.kiedy przypuszczalnie odejdziesz,zawsze mozesz zmienic decyzje.Jesli Twoja nieobecnosc w pracy spowodowana jest przypadlosciami w ciazy,czyli np.bole plecow i ogolne zle samopoczucie lub tez zaczely sie ostatnie 4 tygodnie ciazy przed podanym terminem porodu,wowczas twoj platny maciezynski rozpoczyna sie automatycznie.Nie ma tu rzadnej wzmianki o zwolnieniach lekarskich,choc oczywiscie moge sie mylic.Najlepiej jesli porpstu zapytasz pracodawce,powinien udzielic Ci takich informacji. Dla kobiet ktore bedarodzic po 31 marca 2007 przysluguje 39 tygodni platnego maciezynskiego z tego 6 pierwszych tygodni to 90% Twoich zarobkow 33 tyg jest to zazwyczaj panstwowka czyli 108,85 f mam nadzieje ze nie wprowadzialm Cie w blad pozdrawiam pa

Gość Forest
Bzybzy zyjesz jeszcze? Napisz jak sie w anglii wychowuje dzieci i jak to jest byc zatrudnionym w Polsce a mieszkac w Anglii? Pozdro

Śliczne dzięki Ivonka79. Muszeę przyznać,że jak dotąd nie znalazłam bardziej szczegółowych informacji.Byłabyś tak miła i mogłabyś podać mi żródło z jakiego korzysatałaś.Wymieniam e-maile z kilkoma przyszłymi mamusiami,które równiez nie orientują się w prawach jakie im przysługują.Podzielę się tą informacją. W imieniu wszystkich dziękuję i pozdrawiam.

Czy ktoś ma informacje na temat kredytu na otworzenie własnej działalności w Anglii?Jakie warunki trzeba spełaniać,żeby w ogóle zacząć próbować?Możejest jakaś instytucja,która pomaga w załatwieniu formalności i udziela dogodnego kredytu w zamian za stworzenie miejsca pracy.

Gość ivonka79
kochana Jokow! te wszystkie informacje mam z dokumentow jakie dostalamod swojego menadzera (zloty facet),mysle ze jesli Twoj pracodawca jest ok powinnien takie druki Ci przedstawic,jesli nie mozesz sprobowac w JobCenter office poprosci o A GIUDE TO MATERNITY BENEFITS NI17A April 2006, lub tez sprawdz sobie strone www.dwp.gov.uk/publications/dwp/dmg/ ja nistety nie mam odpowiedniego programu i nie moge nic na tejstronie odczytac ale moze Tobei sie uda.Jesli jednak nie to poprostu pytaj podam Ci swoje gg moze tak bedzie prosciej 7722861 niezawsze jestem widoczna ale pisz jak bede to sie odezwe tymczasem buzka

Gość ivonka79
Jokow! na tyle ile jest mi wiadome kazdy bank ma inne zasady udzielania kredytow,wszystko przede wszystkim zalezy od wielkosci tego kredytu i od zarobkow oraz jak w przypadku mojego miejsca zamieszkania od dlugosci pobytu,jak dotad by mozna bylo sie starac o kredyt nalezy byc minimalnie 5 lat w anglii no i oczywiscie legalnie pracowac.Zreszta o takie informacje musisz poprostu udac sie do banku i zapytac bo kazdy bank jest inny.Mi np.HSBC nie chce po 2 latach pobytu i legalnej pracy wymienic karty ze zwyklej na debetowa,a w Barcleysie dostalam ja bez problemu,wiec widzisz nie ma jednolitej reguly.Natomiast reszte informacji mozesz uzyskac w revenu lub tez job center,najlepiej poprostu udac sie do urzedu i poprosic o wszelkie informacje.Jesli jednak cos bede wiedziala(oczywiscie zapytam mojego menadzera czy cos na ten temat wie)dam Ci znac pozdrawiam

Gość szajnerka
Czy to prawda ,z e jak mieszkam w Anglii i nie pracuje a wychowuje dwójke dzieci, a mąz mój pracuje to tez otrzymuje jakis zasilek jako bezrobotna tam mimo ze tam nie pracowałam wcześniej?

Gość agatka102
ja wychowuje dziecko, nigdy nie pracowałam w Anglii i nie biorę zadnego zasiłku

Witam! Byłem w Anglii miesiac czasu i przepracowalem ten cały miesiac gosc mnie zatrudnil na legalu ale nie zdazylem zrobic HOffica i wrocilem teraz do kraju na 2 msc. I jade w marcu z moją kochaną dziewczyną która jest w ciąży:) chcialem sie dowiedziec czy dostaniemy jakas kase za to dziecko i czy nie przywala mi kary za HO POZDRAWIAM kri$

Gość co mam robić
Witam, może któraś z Was będzie mi mogła pomóc. Otóż wynajmujemy z męzem mieszkanie i w ramach tańszej eksploatacji przyjęliśmy do domu kilka zupełnie obcych osób. W ramach upłuwu czasu jednej parze urodziło się dwoje dzieci i oobecnie starają się o mieszkanie socjalne. Problem z tym, że my chcemy już oddać to mieszkanie do agencji, ale oni mówią , że tak się nie stanie bo nie możemy ich zostawić ani wyrzucić, bo mają dzieci, a w dodatku nie muszą płacić teraz dopóki nie dostaną domu od miasta, bo mają dzieci itp.... Dodam, że umowa jest tylko na nas.Sytuacja jest napięta w domu. Umowa wynajmu kończy się w tym miesiącu i po prostu nie wiemy co zrobić, bowiem oni powiedfzieli , że się nie wyprowadzą. CZy wiecie jak to jest w Anglii? Co mamy robić?

Gość agasco
Problem poważny,z tego co piszesz wogóle sie nie staraja o to aby samemu mieszkać, nie rozumiem dlaczego nie płacą, albo moze coś zle zrozumiałam. Powinni przedstawić dokument że konczy sie umowa najmu mieszkania, w ciągu kilku dni powinni dostać mieszkanie(informacja sprawdzona!!!)

Gość do krystianG
Kasę dostaniesz, kary nie dostaniesz

Gość dgdfdga
musisz być zarejestrowany w ho imieć nin aby dostac kase

Gość agatka102
w cancilu mówili, że takim ludziom trzeba dać 2 miesięczne wypowiedzenie a potem pozwać do sądu. to prawda nie mozna ich wyrzucic,ale ze płacic nie musza to nie wiedziałam moim znajomym umowa wygasła i to nie wystarczyło, trzeba jeszcze dostać to wypowiedzenie

Gość agatka102
agasco jak jest z tym mieszkaniem? moim znajomym umowa się skończyła 15 stycznia, niemieli się dokąd wyprowadzić i w cancilu powiedzieli, że muszą dostać 2 miesięczne wypowiedzenie a po tym okresie jesli sie nie wyprowadzą to trzeba oddać sprawę do sądu

Gość co mam robić
no właśnie, umowa kończy się już a w ogóle jest ona na mojego męża, nie na nich a my po prostu już nie mamy ochoty z nimi mieszkać. Są teraz totalnie nieprzyjemni a ja ne mam zamiaru płacić za nich i ich dzieci. Po prostu koszmar.

Gość ivonka79
z tego co wiem to po pierwsze landlord lub tez agencja musi przyslac przynajmnie miesiacprzed koncem umowy pismo z pytaniem czy chcemy przedluzyc umowe czy tez roziwazujemy z dniem tymi tym. Co zrobic w przypadku nieproszonych gosci,tez mialam problem tylko to byla niestety rodzina mojego chlopaka,ktorzy po pewnym czasie powiedzieli ze oni beda placic tylko za 1 osobe,a w rezultacie bylo ich 2 dorosle i 1 dziecko.Jednym slowem pomogla nam moje "tesciowa".Jednak mam dobra znajoma w agencji mieszkaniowej wiec przejde do niej w poniedzialek i sie zapytam co w takiej sytuacji mozna zrobic badz tez gdzie uzyskac informacje.Ale tak logicznie myslac skoro konczy Wam sie umowaa ich nie mozecie narazie wyrzucic ze wzgledu na dzieciaki to poprostu,jesli umowa jest na Twojego meza ,a ta umowa wam niedlugo wygasa poprostu zrezygnujcie z tego mieszkania isie przeniescie a ich zostawcie,niech sami placa.O ile jest to mozliwe,jednak zapytam sie w poniedzialek,pozdrawiam

Gość co mam robić
ivonko79 czekam z niecierpliwością bo po prostu jet to sytuacja patowa. A jeśli ktoś jeszcze wie co można zrobić to proszę o pomoc

Gość mądra głowa
do co mam robić,pewnie bedziesz musiała zrobić tak jak ci radzi Ivonka,tzn. wyprowadzić się zostawiając ich, nic im nie można zrobić, tak mi sie wydaje, a swoją drogą bezczelni ludzie

Gość agatka102
ja wiem na 100 %, że nie można ich wywalić, najwyżej złożyć sprawę do sądu i czekać na finał. Im po rozprawie być może przyznają mieszkanie socjalne, do tego czasu mogą mieszkać

Gość Franczeska-75
www.gopolonia.com Zajrzyjcie tam dziewczyny.Nowe forum polonijne, jest dzial UK .Fajni ludzie , wiele porad.

Gość a takim polaczkom
takim świńskim polaczkom życzę konsilu z grzybem i sąsiadów kryminalistów, i tak się stanie!!!!!!!!!!!!!!

Gość co mam robić
Jak mam rozumieć, że mogą mieszkać? To znaczy, że musimy teraz przedłużyć umowę ze względu na nich? JA bym nawet mogła, ale żeby mieszkać bez nich, bo dom jest fajny i reszta ludzi spoko. Ale z nimi to juz sobie nbie wyobrażam. A pro pos to właśnie przedłożyli mi jakies papiery do podpisu ile wynosi czynsz i bla bla, takie poświadczenie, że płacą a ,mieszkanie nie jest na nich. Tam trzeba powypisywac co jest za ile, woda, światło itp... Problem, że oni płacą za całą swoją rodzinkę tylko 80 funtów i jak mam to rozliczać i wogóle jestem tak wkurzona na to wszystko, że chce mi się płakać... Piszcie jeśli coś wiecie

Gość agatka102
moze jak mieszkanie nie jest na nich to może są nielegalnie. Najlepiej zadzwoń do cansilu i tam ci wszystko wyjaśnią. Ja wiem, że jak mieszkanie jest na dane osoby,to te osoby mogą zostać i czekać na decyzję sądu, co trwa ze 3 miesiące.

Gość Forest
Do Agatki 102 Jesli nie pracowalas w anglii to napisz mi krok po kroku co zalatwialas tutaj w zwiazku z dziecmi. A bylas w Polsce zatrudniona?