Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anisik

Urlop na stażu absolwenckim!

Polecane posty

Gość anisik

Jak to jest na stazu z urlopami? Wiem że przysługuje 2 dni urlopu po każdym miesiącu stażu alenie wiem czy trzeba wykorzystywać od razu te dwa dni w miesiącu czy mogą sie one skumulować i czy mogę wybrać urlop raz przed ukonczeniem stażu? Prosze odpowiedzcie bo nie chce żeby mi przepadł. Dzieki z góry!

Za każdy przepracowany na stażu miesiąc przysługuje ci 2 dni urlopu. Możesz sobie zrobić kumulację i wybrać wszystko pod koniec stażu, o ile cię puści pracodawca na tak długi urlop. Niewykorzystany na stażu urlop niestety przepada, urząd pracy nie wypłaca ekwiwalentu, a urlop nie przechodzi do następnej pracy. Mnie przepadło w ten sposób 10 dni. Jeszcze dziś to opłakuję;)

Gość pracownik UP
Laura Diaz wszystko napisała jak jest. Dodoam tylko ze to nie jest "urlop" tylko "wolne"

Gość sztefan33
wiem ze 2 dni urlopu przysluguje po 30 dniach stazu. Ale czy te 30 dni liczy sie z weekendami?? czy tylko w sklad tych 30 dni wchodzą dni w których było sie na stażu? Mowie o stazu ktory trwa tylko od poniedzialku do piatku!

Gość 4nn4
za kazdy przepracowany miesiac [soboty i niedziele normalnie sie w to wliczaja] naleza sie 2 dni wolnego, moga sie one kumulowac i mozesz je sobie wziasc kiedy Ci bedzie potrzebne.

Gość sztefan33
dziekuje, pozdrawiam i Wesołych Świat :))

Gość guuugel
Tylko to nie jest całe 2 dni, tylko za każdy miesiąc 1/12 urlopu rocznego. W pierwszym roku pracy przysługuje 20 dni urlopu, więc za jeden miesiąc 1/12 z 20 dni. Np. za półroczny staż przysługuje połowa urlopu rocznego, czyli 10 dni.

Gość takiem pytanie mam
staż kończe w lipcu i czy za ten miesiąc te 2 dni wolnego mogę sobie wziąść 2 ostatnie dni lipca czy mi te 2 dni przepadną??/ Bo teoretycznie przysługują mi dopiero po 30 dniach a w sierpniu przecież już ich nie wykorzystam!!

Gość Makkda
czy będąc na stażu również ma się możliwość odebrania wolnego z 1 maja który wypada w sobotę?:)

Gość qwqwqqqq
makwa a w sobote na staz chodzisz?? wg ustawy staż może trwac mx 40 godzin tygodniowo jak chodzisz w sobote to powinnas miec wolny dzien w tygodniu inaczej robisz nadgodziny za free:)

Gość Makkda
1 maj jest dniem ustawowo wolnym od pracy i skoro przypada on na dzień wolny od pracy (sobota) to pracownikowi należy się dzień wolnego. Tylko nie wiem czy to też obowiązuje na stażu:P

Gość lightcik
jeśli 1 maja wypadał w sobotę to należy się 1 dzień wolny na stażu obowiązują takie same zasady co do lipca - w którym kończy się staż - też należą się 2 dni wolnego {wiem bo jestem w tej samej sytuacji :) }

Gość Amicizia
ja zaczne dopiero staz od nowego roku, jeszcze nie wiem czy dostane go na 3czy na 6 miesiecy, od czego zależy jego długość? i jesli w trakcie stazu biore slub, to sa na to jakies okolicznosciowe dni wolne czy mam tylko te 10 dni do wykorzystania?

Gość srutututu lalala
to jest tylko staż a nie umowa wiec nie jesteś normalnym pracownikiem i urlop masz tylko taki jaki przysługuje przy stażach

Gość kamilas
Odświeżam temat po dwóch latach, mam nadzieję, że wybaczycie. 3 września zacząłem staż absolwencki. Tak się złożyło, że 27 i 28 września (czwartek i piątek, potem sobota i niedziela) oraz 1 października (poniedziałek) mam zaplanowany wyjazd wypoczynkowy. Czy mogę wziąć 3 dni urlopu już teraz i później przez kolejne dwa miesiące go nie brać? Wiem, że nie minęło jeszcze 30 dni, a ja już chcę 3 dni wolne, ale może jest taka możliwość, że biorę go wcześniej i w zamian później dłuższy czas nie biorę wolnego?